Odświeżę trochę temat.
Klatki meteorologiczne są dobre, wtedy kiedy mamy miejsce w ogrodzie. Co jednak gdy go nie ma za wiele? Aktualnie jestem na etapie wynajmowania mieszkania i nie mam możliwości budowy klatki. Poszukiwałem jednak skutecznej osłony dla czujnika od stacji meteo. I oto na forum użytkowników stacji meteo znalazłem ciekawy pomysł i postanowiłem się nim podzielić. Rzecz jasna sam zmontowałem taką osłonę.
Wygląda to tak.

Do budowy używamy kilku podstawek doniczkowych, najlepiej koloru białego ( odpada wtedy malowanie), pręt gwintowany, oraz jakiś uchwyt. Kwestia montażu osłony do uchwytu to już sprawa odrębna.
Ja zrobiłem to tak

Potem należało wywiercić otwory w podstawkach, aby przełożyć przez nie pręty. Należy również zrobić otwory w każdej podstawce by później schować tam czujnik.
Gdy wszystko mamy już gotowe zwyczajnie składamy, pamiętając by zostawić przestrzenie między podstawkami. ja dałem przestrzeń około 1,5 cm.

Potem wystarczy umieścić czujnik i zamontować całość w odpowiednim miejscu. Gotowa osłona powinna spełniać swoje zadanie. Tzn osłaniać czujnik przed deszczem, słońcem czy uszkodzeniem innymi czynnikami. Myślę, że to dobre rozwiązanie dla mieszkańców bloków, oraz wszystkich tych, którzy nie mogą postawić pełnowymiarowej klatki meteo.