Teraz jest sobota, 21 paź 2017, 17:32


Wiatrowskaz

  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Rzeźnik

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 241
  • Dołączył(a): czwartek, 11 cze 2009, 17:41
  • Lokalizacja: Zabrze (WOJ. ŚLĄSKIE)
  • Pseudonim: rzmisial;rzmisiali7
  • Numer GG: 6893313

Wiatrowskaz

Postśroda, 22 lip 2009, 19:18

Widzę, że był poruszany temat o wiatromierzu, ale nie było nic o wiatrowskazie. Tak więc... Latem lubię sobie trochę pomajsterkować. Efektem tego był wiatrowskaz, który zbudowałem na przełomie czerwca i lipca tego roku. Nie oczekujcie cudów, to wersja domowa, robiona z tego, co udało mi się znaleźć ;) . Oto zdjęcia ( nie bardzo dobre, mam lepsze, ale z powodu wirusa na drugim komputerze, nie mogę ich pokazać ):
Obrazek


http://img150.imageshack.us/i/wakacje09007.jpg/

Najlepsze w nim jest to, że wbrew temu co przewidywałem, on naprawdę działa :!: (hmm jak do tej pory żadna z moich konstukcj nie działała :P ).Byłem pewien, że albo nie zadziała, albo się rozleci ;) . Zbudowałem go z:
:arrow: bambusowego kijka
:arrow: dużego kloca drewna
:arrow: dwóch małych kawałków drewna
:arrow: kawałka kartonu
:arrow: sznurka
:arrow: kawałka drutu
:arrow: jakiejś dmuchawy tajemniczego pochodzenia ;)
:arrow: oraz mnóstwa gwoździ

Sposób w jaki wykonałem ten wiatrowskaz:
Na początku rozebrałem dmuchawę i wyjąłem z niej wiatrak razem z mocowaniem. Posłużyły one jako łożysko. Mocowanie zamontowałem do dużego kloca drewna przy pomocy gwoździ. Następnie zbiłem ze sobą małe, identyczne kawałki drewna. Do nich przymocowałem bambusowy kij za pomocą gwoździ, sznurka i drutu. Do tylnej części kija zamocowałem przy pomocy odpowiednio zagiętych gwoździ i drutu odpowiednio wycięty kawałek kartonu. Gwoździe wystające z małych kawałków drewna (opisane powyżej) zagiąłem w specjalny sposób, dzięki czemu mogłem położyć drewienka na wiatraku i nie musiałem się obawiać, że spadną. I gotowe. Całość jest trochę chwiejna, ale urządzenie zachowuje się jak profesjonalny wiatrowskaz. Reaguje na wiatr o sile 2 stopnia w skali Bouforta. Przy słabszym nie chce działać, ale to typowe dla wiatrowskazów.

P.S. Dla niepoinformowanych: wiatromierz- urządzenie mierzące siłę wiatru, wiatrowskaz- urządzenie wskazujące kierunek, z którego wieje wiatr.
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postponiedziałek, 27 lip 2009, 20:29

No i fajnie, najważniejsze że działa, tylko może go nieco wyżej podnieś.
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Rzeźnik

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 241
  • Dołączył(a): czwartek, 11 cze 2009, 17:41
  • Lokalizacja: Zabrze (WOJ. ŚLĄSKIE)
  • Pseudonim: rzmisial;rzmisiali7
  • Numer GG: 6893313

Wiatrowskaz

Postpiątek, 7 sie 2009, 20:28

Cóż...niby wiatrowskaz powinien być zamontowany 10 metrów nad ziemią, ale nie bardzo mam do tego warunki. 1,5 metra góra - to wszystko na co mnie stać.
Offline

dEmeteorologie

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): czwartek, 30 lip 2009, 16:11
  • Lokalizacja: LUBLIN-CHEŁM-WŁODAWA
  • Pseudonim: dEwindstorm
  • Numer GG: 0

Wiatrowskaz

Postsobota, 8 sie 2009, 15:23

Z wiatrowskazem super pomysł :) . Jak jestem nad Jeziorem Białym w Okunince (Włodawa) rozpoznaje kierunek wiatru po - że tak się wyraże - ruchomym daszku komina. Daszek jest na łożyskach, z żagielkiem (kogucikiem) i jest strasznie czuły na zmiane kierunku wiatru.
Po prostu kominek w służbie meteorologii :D
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Rzeźnik

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 241
  • Dołączył(a): czwartek, 11 cze 2009, 17:41
  • Lokalizacja: Zabrze (WOJ. ŚLĄSKIE)
  • Pseudonim: rzmisial;rzmisiali7
  • Numer GG: 6893313

Wiatrowskaz

Postniedziela, 13 wrz 2009, 18:37

Tutaj mój wiatrowskaz w działaniu:

[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/th9UdvMmENg&hl=pl&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/th9UdvMmENg&hl=pl&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Jakość trochę słaba.
Offline

matjoszka

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 15
  • Dołączył(a): niedziela, 11 paź 2009, 09:04
  • Pseudonim: matek,duży
  • Numer GG: 0

Wiatrowskaz

Postniedziela, 11 paź 2009, 22:32

Dołączę się do tematu, z zapytaniem, czy jest możliwość zrobienia wiatrowskazu elektronicznego, pokazującego na diodach, lub wyświetlaczu, w jakim kierunku wieje??
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postponiedziałek, 12 paź 2009, 08:26

Oczywiście, że jest i takie coś powstaje powoli u mnie na komputerze, na razie. Będzie przystosowane do współpracy z konstrukcją kolegi "Krystian_Gierszak", z postu viewtopic.php?f=125&t=384

Krystian, trochę mi schodzi, ale nie mam za dużo czasu, zimą się pewnie ustabilizuje.
Offline

matjoszka

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 15
  • Dołączył(a): niedziela, 11 paź 2009, 09:04
  • Pseudonim: matek,duży
  • Numer GG: 0

Wiatrowskaz

Postponiedziałek, 12 paź 2009, 15:59

Ja dziś zaczynam robić wiatrowskaz, z wyświetlaczem z diod, a do tego może od razu by udało się zrobić wiatromierz, żeby to było w wszystko w jednym?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 paź 2009, 17:05 przez Paweł_Cholewa, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Literówki, brak znaków diakrytycznych.

Rafał_Cieślak

Wiatrowskaz

Postponiedziałek, 12 paź 2009, 16:55

Oczywiście, że się da... trzeba mieć, jak :q. Musi być wytrzymałe i lekkie. Mamy na forum elektronika, więc porad w chwili wolnego czasu udziela :). Wytłumaczyć też potrafi :D. Pzdr. SQ7JZI. Ja przez zimę postaram się skleić to wszystko w jedno... (wiatromierz i wiatrowskaz w jednym).
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postwtorek, 13 paź 2009, 18:05

:D Można zmontować coś takiego, ale nigdy nie będzie to lepsze od pojedynczych mierników. Sam kiedyś skonstruowałem taką hybrydę, ale plan porzuciłem, bo więcej strat niż korzyści.
Jeśli by ktoś chciał wiatromierz na bazie tegoż, to proszę dać znać.

http://w690.wrzuta.pl/film/7bwhnMo0Peo/ ... zaszowy_pw
http://w690.wrzuta.pl/obraz/6g0dlouqLLq ... zaszowy_pw
(zobaczcie ostatni post na prędkościomierz...)

Mam prototyp kierunku wiatru zapisujący do komputera. Świetna sprawa :P, niedługo zrobię go na bazie powyższego i będzie extra, z łatwością można zrobić z fotokomórkami na kierunek i na diody. Dziś wylaminowałem pierwsze kopułki anemometru z włókna szklanego. Kierunek zaś zrobię z kompozytu węglowego, leciutki i zwrotny jak nic..

Migający anemometr/kierunek:
http://w985.wrzuta.pl/film/5ZfebFuxdm9/anemometrrr
:ugeek:
Konstruktor
Offline

matjoszka

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 15
  • Dołączył(a): niedziela, 11 paź 2009, 09:04
  • Pseudonim: matek,duży
  • Numer GG: 0

Wiatrowskaz

Postwtorek, 13 paź 2009, 20:33

Wiatromierz fajny bajer, ale tez chodzi, żeby wyświetlał prędkość, a co do wiatrowskazu, myślę że łopatka z aluminium lotniczego by była, tylko nie wiem jak dokładnie założyć elektronikę, czyli wyświetlacz i głowica z włącznikami stycznikowymi, ale jutro mam wolne, to może wykombinuje coś na tokarce :mrgreen:.

Pozdrawiam Mateusz.
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postśroda, 14 paź 2009, 18:21

Z blachy 3.1364, lub PA7, lub PA6 o grubości 1mm. będzie ok. Tak czy siak, jestem za dwu milimetrowym sztywnym, niby styropianem oblaminowanym jedną warstwą włókna węglowego, albo kewlaru (aramidu). Robiłem na stycznikach i było to dziadowskie, jak już, to polecam styczniki włączające, gdy zbliży się do nich magnesik. Magnes na osi by się obracał i po kolei zbliżał by się do tych styczników... A najlepiej na fotokomórkach...

Pozdrawiam.
Konstruktor
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postpiątek, 16 paź 2009, 08:54

Jeśli już się zamierzacie na poważnie w to bawić, to pomyślcie o wykorzystaniu zamiast styczników, kontaktronów i tym podobnych czujników mechanicznych, czujników HALLA - hallotrony, są różnego rodzaju o różnistych parametrach, a ich przewagą nad mechanicznymi jest brak mechaniki, więc iskrzenia i innych dziwnych zjawisk, poza tym, niektóre potrafią też dawać na wyjściu sygnał zależny od kierunku i siły pola, oraz są też takie które dają wprost sygnał cyfrowy.
Wiem, zaraz posypią się pytania, skąd, za ile i jak to podłączyć.
Dobrze, napiszę, ale zanim ktoś zada takie pytanie, niech sam poszpera na necie, poczynając od Wikipedii a kończąc na TME.

Pozdrawiam.

P.S.: Czy można gdzieś kupić gotowe profile zamknięte - rury z kompozytu węglowego - kewlar o średnicy do 20 mm i długości 2 do 3 metry?
Potrzebuje do konstrukcji anteny lekki nośnik.
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postpiątek, 16 paź 2009, 17:00

Można kupić rury z rowingu węglowego - karbon, ale to za drogo chyba - bo po 60 zł/1mb/fi12X8. http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/17/.

Rury węglowe są sztywniejsze od szklanych, przy tej samej średnicy. Kewlar to włókno aramidowe i nie ma nic wspólnego z węglem. Lepszy na sztywne rury jest węgiel. Uważam, że nie warto bawić się w tym przypadku w węgiel, lepiej kupić rurę z duralu, pozdrawiam.


ZROBIŁEM KOPUŁKI DO ANEMOMETRU
Średnica 85 mm grubość ścianki czaszy UWAGA!!! 0,3 mm :twisted:.
Ostatnio edytowano piątek, 16 paź 2009, 17:36 przez Paweł_Cholewa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Czerwony kolor jest zarezerwowany dla ekipy forum
Konstruktor
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postpiątek, 16 paź 2009, 19:48

DurAlu nie może być, ma jedną wadę, przewodzi prąd :(, PVC i pochodne są za miękkie, wyginają się nawet pod własnym ciężarem, więc jak napisałeś, najlepsze by były węglowe, ale jeszcze nie udało mi się ich znaleźć.
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postsobota, 17 paź 2009, 00:21

Zapomniałeś o jednym fakcie :twisted:, włókno węglowe przewodzi bardzo dobrze prąd, jak kabel. Więc jak już to szkło jeśli ma nie przewodzić :).
Konstruktor
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postsobota, 17 paź 2009, 16:16

Z włókien węglowych robi się liny do masztów telewizyjnych, gdyż są przeźroczyste dla fal radiowych wysokiej częstotliwości, węgiel owszem, przewodzi prąd, ale słabo, zależy to od jego struktury, zauważ, że fulereny nie przewodzą prądu wcale, natomiast jeden fuleren, czyli nano rurka węglowa, ma właściwości półprzewodnika, zależy, jak się podłączy, tak więc włókno a włókno, to nie to samo. Grafit jest też węglem i przewodzi prąd. Włókna węglowe do produkcji kompozytów NIE przewodzą fal elektromagnetycznych i prądów wysokich częstotliwości, choć mogą mieć przewodność/pół przewodność, w zakresie prądów stałych.
Wszystko zależy od struktury atomowej, domieszek obcych pierwiastków oraz struktury cząsteczkowej materiału.
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postniedziela, 18 paź 2009, 16:55

Wiem jedno, jak się przez jedną mikro niteczkę rowingu węglowego podłączy żarówkę 100 watt, to świeci :P. Oraz, że wędkarze nie łowią jak pioruny strzelają wędkami z węgla :P.

Z węgla robi się przewody wysokiego napięcia, do świec w samochodzie.
Ostatnio edytowano niedziela, 18 paź 2009, 17:13 przez Paweł_Cholewa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Proszę nie pisać postów pod postem w ciągu 1 minuty, lecz zedytować wcześniejszy post. Literówka.
Konstruktor
Offline

sq7jzi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 57
  • Dołączył(a): czwartek, 2 lip 2009, 11:14
  • Lokalizacja: Częstochowa/Pławno
  • Pseudonim: mag32
  • Numer GG: 3427386

Wiatrowskaz

Postniedziela, 18 paź 2009, 22:25

Santon napisał(a):Wiem jedno, jak się przez jedną mikro niteczkę rowingu węglowego podłączy żarówkę 100 watt, to świeci :P. Oraz, że wędkarze nie łowią jak pioruny strzelają wędkami z węgla :P.

Z węgla robi się przewody wysokiego napięcia, do świec w samochodzie.


Słupy oświetleniowe robi się też z włókien węglowych - nie w Polsce i na pewno nie przewodzą prądu. Jak już napisałem chodzi o strukturę materiału i zjawiska występujące przy wysokich częstotliwościach.

Co do wędkarzy, to weź pod uwagę, że nawet w drewnianą wędkę, może piorun trzasnąć, jemu to wszak wszystko jedno w co wali, a nie wolno łowić węglowymi wędziskami pod przewodami elektrycznymi, zwłaszcza WN.
Poza tym, to nie temat na takie dyskusję, więc jeśli chcemy o tym pogadać, to stwórzmy nowy wątek, fakt jest faktem, że nośniki anten poziomych super lekkich robi się z włókien węglowych i polimerów a pionowe z PVC.

Dobranoc.
Offline

Santon

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): poniedziałek, 5 paź 2009, 15:48
  • Lokalizacja: Krosno (podkarpackie)
  • Pseudonim: Santon
  • Numer GG: 4345169

Wiatrowskaz

Postponiedziałek, 19 paź 2009, 16:46

Nie mówię, że nie można robić se czego, bądź z przewodników prądu, po prostu Ty napisałeś, że to ma nie przewodzić prądu i tyle, jak się zrobi słup z węgla, to się druty izoluje w osłonach hehe :P. Moja lampa jest ze stali no i co z tego... W każdym razie, jak się chce mieć nieprzewodzący maszt, to musi być z włókna szklanego :p i tylko to mówię :shock:.
Konstruktor
Offline

meteoman

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): piątek, 3 kwi 2009, 14:57
  • Lokalizacja: Lubartów - Okolice Lublina
  • Numer GG: 11562065

Wiatrowskaz

Postczwartek, 5 lis 2009, 00:21

Fajny pomysł, ale w czasie gwałtowniejszej burzy z silnym wiatrem, może ci poderwać cały sprzęcik. Wystarczy że zawieje z 70 km/h i możesz mieć po sprzęcie.
Może by je jakoś przymocować do ziemi, lub obciążyć?
Obrazek Pozdrawiam Karol Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Rzeźnik

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 241
  • Dołączył(a): czwartek, 11 cze 2009, 17:41
  • Lokalizacja: Zabrze (WOJ. ŚLĄSKIE)
  • Pseudonim: rzmisial;rzmisiali7
  • Numer GG: 6893313

Wiatrowskaz

Postczwartek, 5 lis 2009, 22:06

No cóż... i tak moja konstrukcja musiała zostać rozmontowana do innych celów. Mimo to jestem zadowolony, gdyż był to mój pierwszy udany projekt :)

Powrót do Pomysły

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron