Własny wykrywacz burz

Łukasz_K

Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz_K » wtorek, 25 mar 2008, 16:21

Znalazłem kilka ciekawych stron dotyczących budowy detektora jednak dla laika w klimatach elektroniki jest to niezrozumiały język.Jeśli ktoś mógłby to opisać swoimi słowami i przedstawić krok po kroku jak taki detektor zbudować byłbym wdzięczny.
O to link do stronki angielskiej:
http://www.techlib.com/electronics/lightning.html
A tu w formacie pdf. po polsku:
http://www.elportal.pl/pdf/k02/72_031.pdf


I tu jeszcze jeden link:
http://www.imgw.pl/internet/zz/wiedza/m ... cznych.pdf
http://www.imgw.pl/internet/zz/dziala/o ... 116001.pdf

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » wtorek, 25 mar 2008, 16:35

Może ktoś skontaktowałby się z jakimś majstrem elektrotechnikiem i wycenił za ile zrobiłby np 10 sztuk, zrzuta i zakup?
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Łukasz_K

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz_K » wtorek, 25 mar 2008, 16:41

Popieram pomysł Mariusza i dołączam sie do prośby.

Awatar użytkownika
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 4750
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2007, 20:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Artur_Surowiecki » wtorek, 25 mar 2008, 17:06

Ja również uważam to za bardzo dobry pomysł. U łowców burz z USA takie wyposażenie jest standardowe. Tak jak też kiedyś wspominałem na IRC koszt jednego urządzenia nie jest jakiś zbyt wielki, podejrzewam, że kosztuje znacznie mniej niż 1500zł.
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur


Awatar użytkownika
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1440
Rejestracja: czwartek, 17 sty 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
Numer GG: 2018032
Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Michał_Żarnowski » wtorek, 25 mar 2008, 20:07

Chętnie kupię nawet za 1000zł

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » wtorek, 25 mar 2008, 20:42

Szacuje ze takie zwykłe urządzenie nie będzie droższe niż 100zł (sam koszt podzespołów).
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Awatar użytkownika
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1440
Rejestracja: czwartek, 17 sty 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
Numer GG: 2018032
Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Michał_Żarnowski » wtorek, 25 mar 2008, 20:50

to tanie ale najważniejsze żeby było dobre

komprez

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: komprez » sobota, 12 kwie 2008, 15:44

jesli chcecie bylbym w stanie porobic takie uklady ;) ale nie ma gwarancji ze to dzialac bedzie hehe
posiadam profesjonalny warsztat do tworzebia pcb jak i montowania ukladow

sam chce sobie takie cos zrobic ale mysle nad systemem podobnym do SAFIR ...

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » sobota, 12 kwie 2008, 22:45

Komprez, fajnie będzie jak uda Ci się zmontować wykrywacz burz, sprawdzić czy działa w rzeczywistości w warunkach burzowych lub okoliczności burzy w okolicy, wycenić i powielić konstrukcję dla pozostałych łowców. To byłaby niezła gratka dla nas, bo wielu miałoby to w biurze, w samochodzie, w domu i w chwili wyładowań, których nie widać i nie słychać, urządzenie informowałoby o wyładowaniach od razu.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

komprez

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: komprez » niedziela, 13 kwie 2008, 23:07

dobra panocki :D w tym tyg sproboje zmontowac wesje ALPHA BETA costam ... burze juz sa a wiec testy mozna robic ;)

Problem w tym ze piouny nadaja na calym pasmie radiowym .. od KF do VHF (ci co sie nie znaja na elektroncie to od radia AM do pasma TV :P )
Te uklady dzialaja na niskich czestotliwosciach a tutaj jest problem ... bo wlaczenie glupiego zelaska do gniazdka juz moze spowodowac
reakcje ukladu aczykowiek mozna to odseparowac np wystawiajac uklad gdzies poza dom i zasilacz to solarkiem a sygnal
po kabelku do domu :) opcji jest duzo rozwarzam wlasnie te najlepsze bo na pasmie VHF jest najlepiej wylapac burze...
wlaczcie sobie TV naziemna jak jest burza niedaleko ;)

BTW: pisze teraz prace lic na temat meteo, bedzie tam : pomiar temp, cisnienia, wiatr, pomiar deszczu oraz naslonecznienia
w niedalekiej przyszlosci chce odpalic system podobny do SAFIR3000 tj system wczesnego ostrzegania przed burzami :)
plany juz sa ale potrzebuje jeszcze paru elektronikow do pomocy i obliczen ....
system juz stoi wersja testowa (platforma 2x500Mhz) http://www.nowysacz-meteo.pl


Pozatym zasady dzialania systemu SAFIR : ja mam taka koncepcje , 3 podobne czujniki w 3 roznych lokalizacjach oddalonych
od siebie na minimum 10km , do tego uklady pomiarowo-logujace , obliczenia mozna robic na 2 sposoby ,
pierwszy najlatwiejszy w sumie to pomiar czasu wyladowania z GPS (najdokladniejszy czas) i obliczenia
roznic pomiedzy stacjami wynik to przeciecie prostych wyrysowanych na podstawie przebiegu fali radiowej w km/s
no i mamy uderzenie pioruna ;) to jest niedokadne ale jestesmy w stanie wyczaic z ktorej strony idzie burza i ja sledzic ...
drugi motyw to wyczajenie uderzenia pioruna poprzez odebranie fali prze pare anten dipolowych i obliczenia
na podstawie przesuniecia fazowego (kazda antena w inna strone ) ale tego jeszcze nie rozumiem dokladnie :/

dam znac jak tylko cos zmontuje :) nawiasem mowiac nie wiem czy widzieliscie ten filmik ale ja bym sie posral :D
http://pl.youtube.com/watch?v=zwfLxCj-NB0

Łukasz Markowski
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 7 kwie 2008, 16:29
Numer GG: 0
Lokalizacja: Działdowo
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz Markowski » wtorek, 15 kwie 2008, 20:06

montuj montuj jestem bardzo ciekaw czy bedzie dzialac :) a co do filmiku to ja juz bym dawno narobil w gacie :D

Łukasz_K

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz_K » wtorek, 29 kwie 2008, 22:12

Znalazłem stronkę(szkoda że nie w ojczystym języku)na której są przedstawione sprzęty do wykrywania burz ale są okropnie drogie

http://www.boltek.com/accessories.html



http://www.boltek.com/whats_new.html

Myślę że można takie sprzęty a nawet należy zaliczyć do grupy najpotrzebniejszych żeczy dla łowców,tworząc program dla sponsorów z najpotrzebniejszymi żeczami.

Awatar użytkownika
Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 4750
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2007, 20:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Artur_Surowiecki » wtorek, 29 kwie 2008, 22:29

Bolteki to podobno jedne z lepszych detektorów wyładowań atmosferycznych, cieszą się dużym uznaniem i bardzo często są kupowane. Sporo osób korzysta z Bolteków w Niemczech, dzięki nim powstała sieć , która monitoruje dużą część Europy. Produkt uzyskiwany z tej sieci w linku poniżej:
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur


Łukasz_K

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz_K » wtorek, 29 kwie 2008, 22:37

http://www.geektoys.pl/view.php?id=1325 A tu jeszcze jedna stronka tym razem z możliwością kupna owego detektora burz w wysokości 430$


A tu jeszcze jeden schemacik:

http://elektronika.msmario.w.interia.pl/sch2.html

Awatar użytkownika
Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 201
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2007, 16:03
Pseudonim: Krys
Numer GG: 6225956
Lokalizacja: Łobez /zachodniopomorskie/
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Krystian_Gierszak » czwartek, 8 maja 2008, 23:24

Witam wszystkich zainteresowanych.
Tak się składa że również i ja jestem elektronikiem ;) .Zamierzałem się do tego chyba od roku,ale zawsze brakowało czasu.Znalazłem wątek o wykrywaczu i stało się to priorytetem (nawet odłożyłem na bok projekt wiatromierza :) ),a więc do rzeczy.Dziś ukończyłem to cudeńko i wygląda tak jak na fotkach :

Jest to wersja testowa i czekam na najbliższe burze aby zobaczyc jak to działa.W najbliższym czasie zamierzam złozyć drugi egzemplarz,także do testów dla kogoś z Was i go wysłać,do kogo to już zadecyduje Łukasz_K jako wiceprezes lub sam prezes ;).Myślę że dobrze by było żeby trafił on w takie miejsce gdzie jest sporo burz,a więc chyba śląsk (bardzo ogólnie pisząc).Urządzonko zasilane jest bateryjką 3V (pastylka) bardzo często spotykaną w naszych komputerach.Kwota 100 zł jest naprawdę kwotą bardzo mocno zawyżoną,jeszcze dokładnie nie liczyłem ile by wyniosły koszty elementów,ale "na oko" bedzie to około 10 zł.Ale o tym to już ewentualnie popiszemy jak próby wypadną pomyślnie i będą chętni :) .To tyle jeśli chodzi o koszty elementów,natomiast jeśli chodzi o koszty mojej ewentualnej,przyszłej robocizny to deklaruje się robić to całkowicie za darmo,ewentualnie mogę pobierać jakąś opłatę za robociznę ale wtedy chciałbym aby cała ta kwota za robocizne zasilała konto naszej organizacji PŁB,temat jest otwarty :D
AQQ: 3929949, Jabber: kryss@aqq.eu, Skype: k-r-y-s, E-mail: kgierszak@gmail.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcvlkuJIbZNBf_YQwUZzSxQ
Pozdrawiam ... Krystian Gierszak

komprez

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: komprez » czwartek, 15 maja 2008, 21:24

No no no ... widze ze kolega juz cos wymodzil :)

tylko mam pare uwag do tego ...

1. Nie zaekranowales ukladu cewek jak i generatora ... efekt bedzie taki ze bedzie lapac nawet wlaczenie lampki :)
testowales wogole pod tym wzgledem ??

2. antena musi byc na okreslona dlugosc ... nie wiem ja jakiej cz. pracuje ten uklad ale musisz przeliczyc i zrobic najlepiej antene VHF
dipol lub cos podobnego ;)

w sumie tyle ;) daj znac jak co bo dzis przelatywaly fajne burze ...

ołkej wiec tak co do mojego :)

zabralem sie za projekcik , schemacik juz jest i plytka gotowa czekam na pake z czesciami ...
mysle ze po weekendzie bede mial cos gotowe .. porobie fotki pokaze Wam ;)
no i sprawdze dokladnosc ...

oczywiscie kto chce moze miec opcje z "bzyczkiem" dioda czy tez innym ustrojstwem np
podpiete do kompa i bedzie zliczac impulsy itp

myslalem tez nad sterownikiem coby wysylal np sms-a "spier.... jak najdalej !! burza! " :D
czy cos w tym stylu ;)

odezwe sie po weekendzie !

Awatar użytkownika
Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 201
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2007, 16:03
Pseudonim: Krys
Numer GG: 6225956
Lokalizacja: Łobez /zachodniopomorskie/
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Krystian_Gierszak » wtorek, 20 maja 2008, 10:09

To raczej tak na szybko :D ,myślałem że będą jakieś sprzyjające warunki u mnie żeby zrobić jakieś testy,ale jakoś nie za bardzo.Z tej burzy co ostatnio była w okolicy, to nie jestem pewny ale moim zdaniem cosik wskazywał i myślę że może nawet wyładowania,ale burza była na tyle daleko ze pewności nie mam,zeby chociaż była w zasięgu wzroku to mógłbym z jakąś pewnością stwierdzić że to faktycznie wyładowania wskazuje :) Oczywiście masz rację jeśli chodzi o Twoje uwagi ;) ,myslę że może jeszcze coś tam dopracuje ale to tylko "może" bo w sumie masz już projekcik więc nie ma raczej potrzeby żebym robił coś co już zrobiłeś ;) ,zresztą myślę ze jesteś bardziej doświadczonym elektronikiem ;) ,ale jak by co to śmiało pomogę jeśli bede potrafił,w razie czego pisz ;) .Jak bym miał jakieś nowe wiadomości na temat działania to dam znać.Pozdrawiam ;)
AQQ: 3929949, Jabber: kryss@aqq.eu, Skype: k-r-y-s, E-mail: kgierszak@gmail.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcvlkuJIbZNBf_YQwUZzSxQ
Pozdrawiam ... Krystian Gierszak

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » niedziela, 22 cze 2008, 23:21

Z chęcią mogę to przetestować, w końcu jeżdżę do burz, więc miałbym organizm do badania pod nosem i mógłbym sfilmować zachowanie odbiornika, na tle burzy. Jedyne co jest potrzebne - to aby działał :D
Chyba dobrze jeśli miałby jakieś "strojenie", aby w razie czego, skalibrować?
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Awatar użytkownika
Błażej_Busza
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 2 maja 2008, 20:17
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Błażej_Busza » poniedziałek, 23 cze 2008, 10:52

I jak działa :?:
Czy ktoś mógł podać jak skonstruować wykrywacz burzy po kolei [najlepiej schemat gdzie co umieścić ;) ]
Obrazek
Skype:buszek5
GG:4687502

Awatar użytkownika
Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 201
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2007, 16:03
Pseudonim: Krys
Numer GG: 6225956
Lokalizacja: Łobez /zachodniopomorskie/
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Krystian_Gierszak » poniedziałek, 23 cze 2008, 13:27

AQQ: 3929949, Jabber: kryss@aqq.eu, Skype: k-r-y-s, E-mail: kgierszak@gmail.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcvlkuJIbZNBf_YQwUZzSxQ
Pozdrawiam ... Krystian Gierszak

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » poniedziałek, 23 cze 2008, 13:51

·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

andre1979

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: andre1979 » niedziela, 13 lip 2008, 20:27

Witam Wszystkich na forum. Jest to mój pierwszy post tutaj. Zachęcony częstymi burzami w moim regionie ( opolskie ) oraz tym, że elektronika to moje hobby ( moderator na elektrodzie ) zrobiłem sobie "wykrywacz" burz. Jest to odbiornik o dwóch podzespołach, jeden odbiera impulsy w zakresie długofalowym oraz drugi podzespół, który odbiera w zakresie 50MHz. Taka hybryda ma za swoje zadanie wyeliminowanie "fałszywych" impulsów z fal długich, które są bardzo częste nawet przy włączeniu do sieci energetycznej powiedzmy dzbanka elektrycznego. W czasie burzy impuls taki jest w bardzo szerokim zakresie fal radiowych licząc nawet do GHz.

Niestety dzisiejsza burza pozbawiła nas prądu ( chwała temu co laptoka wymyślił ), ale jak tylko wszystko wróci do normy to przedstawię na forum zdjęcia tego mojego cuda oraz z czasem pełen schemat i krótki opis tego odbiornika.

W skrócie, wynik przedstawiony na nim jest jako linijka z diod LED oraz wskaźnik analogowy oraz głośniczek, który trzeszczy podczas wyładowania. Trzeba to jeszcze skalibrować, ale aktualne wskazania w pełni mnie zadowalają.

Można nawet zauważyć na tym odbiorniku różnicę pomiędzy wyładowaniami doziemnymi jak i między chmurowymi. Między chmurowe są bardziej aktywne w zakresie MHz niż kHz. A więc częściowo badając poziom odebranego sygnału z zakresu kHz jak i MHz jest możliwość rozróżnienia typu wyładowania.

Postaram się na jutro uzupełnić opis mojego odbiornika, a może z czasem pomyślimy nad jego rozbudową i może wykonanie kilku modeli na sprzedaż ?

Pozdrawiam Andrzej.

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » niedziela, 13 lip 2008, 21:49

Świetna sprawa, Ja z wielką chęcią przetestowałbym taki w terenie i poinformował o tym co zauważyłem podczas użytkowania, czyli plusy i minusy, aby później udoskonalić urządzenie.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Awatar użytkownika
Dariusz_Wierzbicki
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1025
Rejestracja: piątek, 29 lut 2008, 03:14
Pseudonim: Meteo
Numer GG: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Dariusz_Wierzbicki » wtorek, 15 lip 2008, 03:23

Jesli bedzie wiecej niz 1 egzemplarz to też chciałbym przetestować - ciekawy jestem z jaką dokładnoscia bedzie dzialał .A wiec jestem 2 w kolejce po sprzęt ;)

Awatar użytkownika
Paweł_Cholewa
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 1822
Rejestracja: poniedziałek, 14 lip 2008, 22:16
Pseudonim: Pablo
Numer GG: 8739674
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Paweł_Cholewa » wtorek, 15 lip 2008, 18:19

Z pomocą kolegi elektronika też skonstruowałem wykrywacz burz podobny do tego na zdjęciach powyżej. Przypomina on maksymalnie uproszczony odbiornik radiowy. Jest na razie bez obudowy gdyż jeszcze go testuje. Zrobiłem go na małej płytce o rozmiarach kwadratu 8x8. Wypróbowałem go już podczas kilku burz i mam pewne wnioski. Wykrywa pioruny doziemne w odległości do 15 kilometrów , chmurowe tylko gdy pojawią się na niebie w niedalekiej okolicy, no i najlepiej działa jak jest poza domem :). Wyłapałem też minusy, wykrywacz wyłapuje sygnał iskier elektrycznych w domu np podczas załączenia lodówki lub iskry z kuchenki lub nawet podczas uruchomienia auta na parkingu przed domem :D. Jak na razie poza tymi minusami spisuje się dobrze. Mam wersję z diodą jak i z bzyczkiem. Zawiera również potencjometr do regulowania jego czułości na burzę. Zasilany dwoma bateriami AA. Koszt zrobienia wyniósł mnie 12 złotych. Staram się go ciągle ulepszać.
Pozdrawiam - StormHunter
Obrazek
E-mail: pawciokrk89@gmail.com

Awatar użytkownika
Błażej_Busza
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 14
Rejestracja: piątek, 2 maja 2008, 20:17
Numer GG: 0
Lokalizacja: Ostrow Wlkp

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Błażej_Busza » poniedziałek, 11 sie 2008, 17:03

wykrywacz burz V 2:

Dzwoneczki Franklina są łatwe do zrobienia, a mogą nam powiedzieć o zbliżającej się burzy;)

Potrzebujemy
- Dwóch aluminiowych puszek (jakby nie patrzeć, „sprawa wymaga wypicia dwóch browców...” jak to kiedy śpiewał Norbi).
- Dwóch drucików. Dobrze by było jakby były zakończone chwytakami.
- Patyczek/ołówek/szczoteczka do zębów – bez różnicy
- Kawałek nitki
- Zawleczka z jednej puszki
- Spory kawałek folii aluminiowej

Robimy dzwoneczki
Bierzemy dwie puszki i stawiamy je na izolowanej podstawce (szkło, drewno...). Odległość między nimi to nie więcej niż 10cm. Jedną puszką uziemiamy, to znaczy podłączamy ją kabelkiem z np. rurą przez którą płynie zimna woda lub kaloryferem. Drugą natomiast łączymy z kawałkiem folii. Na puszkach stawiamy ołówek, czy co tam sobie wybraliśmy, w taki sposób, by można było na nim zawiesić zawleczkę na nitce. Zawleczka powinna wisieć po środku przestrzeni między pojemnikami. Prawda, że proste?

Testujemy
Wiadomo, że każde urządzenie trzeba przetestować, a więc do roboty. Kawałek folii przykładamy do wcześniej wyłączonego telewizora (konkretnie do kineskopu). Następnie włączamy tv. Powstanie w ten sposób prosty kondensator. Napięcie nie będzie zbyt wielkie. Powinniśmy zaobserwować ruch zawleczki. Jeśli wszystko dobrze zrobiliśmy to będzie się ona poruszała od jednej puszki do drugiej przekazując w ten sposób ładunek. Tak skonstruowane urządzenie możemy zostawić gdziekolwiek (z folii najlepiej zrobić kulkę i położyć na parapecie) i czekać na zbliżającą się burzę. Gdy w powietrzu zaczną się gromadzić ładunki ujemne, zawleczka prawdopodobnie zacznie się poruszać jak w przypadku podłączenia do kineskopu. Nawet jeśli nie, to i tak warto się pobawić z telewizorem.
FILMIK:http://www.youtube.com/watch?v=AcX8C3GTt0I
źródło:http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/5/c/28/d/74/id/279

zrobiłem samemu i zobaczę czy działa ;)
Obrazek
Skype:buszek5
GG:4687502

Szymon_Poręba
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 572
Rejestracja: sobota, 17 maja 2008, 19:13
Numer GG: 0
Kontakt:

Re: Własny wykrywacz burz

Postautor: Szymon_Poręba » poniedziałek, 11 sie 2008, 18:27

Bardzo ciekawy pomysl, ale myśle że to troche taka zabaweczka. Zanim taki wykrywacz wykrył by burze to już dawno byśmy ją widzieli, albo szłyszeli. Ładunki przecież niebędą się gromadzić 50km przed burzą tylko tuż pod nią. Więc ten wykrywacz troche mało wydajny. Pozatym nie rejestrował by on wyładowań, ale podczas burzy cały czas by drgała ta wajcha. No ale zawsze coś orientacyjnego.
gg: 9917700
skype: szymon.plb

Pozdrawiam Szymon

grztus
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 23 sie 2007, 01:22
Numer GG: 0
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: grztus » środa, 20 sie 2008, 16:02

Troszkę się mylisz szymon, otóż takie dzwoneczki rok rocznie ratują życie graczom golfowym, sygnalizując niebezpieczne nagromadzenie ładunków w przypadku tworzenia się, lub nadciagania burzy nad pole golfowe.
Grzegorz Tuszyński

Szymon_Poręba
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 572
Rejestracja: sobota, 17 maja 2008, 19:13
Numer GG: 0
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Szymon_Poręba » środa, 20 sie 2008, 16:40

Ostatnio jak bylem u rodziny zrobiłem owe dzwoneczki. Troszke się różniły o tych zademonstrowanych. Wszystko działało elegancko lecz mialem mało okazji na przetestowanie w praktyce. Na telewizorze działało wyśmienicie, można obserwować mini pioruny, o dość dużej sile ( wiem bo poczulem go na wlasnej skórze, jak chcialem lepiej ułożyć folie aluminiową na tv). Przy okazji udalo mi się spalić, troche starą, antenę do TV, nie wiem jak mi się udało to zrobić ale fakt jest faktem. Naszczeście niebyła to poważna usterka ( naprawa kosztowała 40 zl.)
Ale były też sukcesy, zaobserwowałem dość silne drganie zawleczki gdy nademna przechodziła komórka opadowa, i wtedy gdy bokiem przechodziła słaba burza. Więcej okazji do testowania niestety nie miałem jak zwykle ehh...
gg: 9917700
skype: szymon.plb

Pozdrawiam Szymon

andre1979

Własny wykrywacz burz

Postautor: andre1979 » niedziela, 24 sie 2008, 14:11



Witam i przepraszam, że tak długo się nie odzywałem. Poprzedni wykrywacz burz poszedł w zapomnienie, ale jak to przy wolnej niedzieli pracują już nad nowym. Na zdjęciu widać dwa wskaźniki LED, z lewej strony dla pasma do 400kHz, po prawej dla pasma od 1MHz do około 25MHz.

Środkowy wskaźnik analogowy będzie służył do określenia potencjału elektrycznego odebranego w antenie.

Dalsze zdjęcia opisy zamieszczę już niedługo. Może nawet i dzisiaj jak go ukończę ?

Pozdrawiam Andrzej.

A jednak udało się ukończyć dzisiaj :)

Tak to wygląda od środka, jeszcze na płytce uniwersalnej bo zapewne jeszcze modyfikacje będą.



A teraz krótki filmik z działania. Burzy jednak nie ma w moim regionie, czyli woj.Opolskie ale oznaka życia jest. Wskaźnik LED z prawej strony pokazuje, że odbiera sygnał radiowy w zakresie MHz. Muszę poczekać na burzę aby to skalibrować, bo wygląda na to, że jest za duża czułość tego toru.


Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Wojtek_Bartula » czwartek, 8 sty 2009, 14:13

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was ma takie urządzenie: http://www.boltek.com/stormtracker.html
Widzę że cena wynosi 600$ czyli nie jest to tak strasznie drogie, a wygląda nieźle i obejmuje duży obszar: http://www.boltek.com/images/NexStorm_L ... _plain.png

Może znacie kogoś z Polski kto posiada takie coś?


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Kuba_Żabiński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 209
Rejestracja: niedziela, 25 maja 2008, 15:29
Numer GG: 8256433
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Kuba_Żabiński » czwartek, 8 sty 2009, 23:45

Z pewnością nikt nie posiada takiego urządzenia w Polsce.Urządzenie te jest fajne,dobry zasięg,i nawet tani.Jak ktoś ma kasę niech ściąga z USA i testuje :)
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)

Szymon_Poręba
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 572
Rejestracja: sobota, 17 maja 2008, 19:13
Numer GG: 0
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Szymon_Poręba » piątek, 9 sty 2009, 09:26

Tylko nie wiem czy to aby napewno dobry sprzęt, wszyscy znamy "wykrywacz burz" ( http://www.startsidan.org/burza.php ) co pokazuje wyładowania ale bardzo nie dokładnie( pokazuje burze kiedy jej nie ma ) , i bardzo przypomina ten do kupienia. Ale może ten z USA będzie pożądnym sprzętem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 sty 2009, 16:12 przez Łukasz_Wojtyła, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka
gg: 9917700
skype: szymon.plb

Pozdrawiam Szymon

Łukasz_Wojtyła
Zbanowany
Zbanowany
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 20 lip 2008, 00:51
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Łukasz_Wojtyła » piątek, 9 sty 2009, 13:48

Ten Z USA to nic innego jak oprogramowanie firmy Astrogenic, program nazywa się NexStorm i w formie demo można go ściągnąć stąd http://www.astrogenic.com/download.html i z tego co wyczytałem oprogramowania działają z detektorami właśnie np. Bolteka lub LD-250 ) zasięg radarów to ponoć ponad 600 km ( w zależności od ostawień ) więc wszystko zależy od detektora, a czy ten w Polsce używa coś od Bolteka to nie wiem bo informacji nie ma. A program w tym Polskim podobny do jednych z tych darmowych ( opierających się na programie Astrogenic ) więc można powiedzieć że Polski detektor to tańsze zamienniki. A jak zadziałałby wykrywacz oryginalny rodem z USA ? Nie wiem, jak ktoś kiedyś będzie mieć może się podzieli wiedzą, a może w dalekiej przyszłości Skywarn Polska kupi parę sztuk ;p


Pozdr.

Awatar użytkownika
Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 500
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
Numer GG: 0
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Mariusz Świąder » niedziela, 11 sty 2009, 22:12

A kiedy dostane jakiś nasz PŁB-owy wykrywacz do testowania w praktyce? :P Coś miało być zmontowane i i i i i ? ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 sty 2009, 22:25 przez Tomasz_Machowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Awatar użytkownika
Sirun
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 74
Rejestracja: środa, 21 maja 2008, 21:48
Numer GG: 0
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Sirun » poniedziałek, 12 sty 2009, 23:05

Coś mi się zdaje że projekt niestety odchodzi w zapomnienie :P
Obrazek
GG:---

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Wojtek_Bartula » wtorek, 14 kwie 2009, 20:37



Convective Addiction ;D

Frik

Własny wykrywacz burz

Postautor: Frik » sobota, 25 kwie 2009, 19:26

Oczywiście, ja dzisiaj zaczynam testy ze starym radiem diora/unitra, jest tam sporo zakresów ! Jak tylko przyjdzie burza, napisze na jakim zakresie najlepiej.

EDIT: Czy ktoś z was potrafi napisać program do analizy takich trzasków ? Radio mam podłączone przez LINE-IN do komputera. Karta dźwiękowa sound blaster live 5.1, choć to mało ważne, bo jak myśle nagrywać można przez standardowy sterownik windowsa. Można taki program ustawić aby w razie powiedzmy całej masy trzasków wyłączył komputer czy wysłał sms'a.

Awatar użytkownika
djfizyk
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2008, 18:03
Pseudonim: djfizyk
Numer GG: 1678237
Lokalizacja: Zduńska Wola
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: djfizyk » środa, 6 maja 2009, 09:06

Ja jakiś czas temu złożyłem też wykrywacz wyładowań, ale schemat był oparty na większości krążącej po necie, jednakże muszę przyznać że mimo prostoty działa. Zamierzam jeszcze tylko dodać układ, który byłby w stanie mniej więcej określić odległość od wyładowania. Oczywiście będzie określał tylko większe wyładowania.
Ostatnio zmieniony środa, 6 maja 2009, 12:44 przez Paweł_Cholewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy pisać z dużych liter

Windforce
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 127
Rejestracja: niedziela, 3 maja 2009, 17:31
Pseudonim: Windforce
Numer GG: 1666701
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Własny wykrywacz burz

Postautor: Windforce » środa, 6 maja 2009, 20:17

Jeśli chodzi o najlepszy i najprostszy wykrywacz burz polecam kupić radio z zakresem UKF-AM. Posługuję się tym wynalazkiem odkąd pamiętam. Znajdujemy kilka stacji z tego zakresu. Mieszkańcy "bloku wschodniego" mieszkający od Warszawy na wschód, mogą złapać nie tylko stacje z kraju, ale nawet jakieś białoruskie stacje. Czemu kładę nacisk na kierunek? Ano kochani, gdy w atmosferze rozchodzą się zakłócenia elektromagnetyczne pochodzące z burz występujących między nadajnikiem odbieranej stacji a naszym radyjkiem, naturalnie słyszymy wtedy pojedyncze, suche trzaski w głośnikach. Znając kierunek i odległość do nadajnika danej stacji, będziemy znać mniej więcej kierunek i odległość w jakiej znajduje się nasza "namierzana" komórka burzowa. Te trzaski są bardzo charakterystyczne i ich obecność w sygnale stacji jednoznacznie sygnalizuje wyładowania atmosferyczne. Usłyszymy je najczęściej jeszcze zanim na niebie zauważymy chmurę Cb. Ja nauczyłem się już rozpoznawać po rodzaju trzasków:

*Odległość i kierunek do komórki burzowej
*Odróżniać wyładowania doziemne, wewnątrzchmurowe i dodatnie (!) z dobrym przybliżeniem (weryfikacja wizualna:P)
*Oceniać fazę i dynamikę rozwoju zjawiska burzowego po częstotliwości, rodzaju i sile trzasków
*Po kierunku z którego dochodzą mnie trzaski, na podstawie odpowiedniej stacji wiem, czy front burzowy przeszedł, czy przejdzie:P
*Odróżniać trzaski pochodzenia burzowego od zakłóceń sieciowych
*Gdy burza jest blisko (mniej niż 50 km do centrum) widmo jej trzasków może przesłaniać widma innych komórek w większej odległości.

Jakieś pytania?:P
Nie każdy może się znaleźć na szczycie. Moim szczęściem jest to, że stałem obok.


Wróć do „Pomysły”