Ja jeszcze chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz. Radiosondaż z Wrocławia wskazuje na brak warunków do rozwoju burz (zerowe CAPE, dodatni LI), ale w tym czasie Wrocław znajdował się już chyba po zachodniej, chłodnej stronie frontu.
Skew-T, Wrocławia (15.08.2008, 12:00 UTC)

Stan atmosfery nad Opolszczyzną lepiej oddaje chyba radiosondaż z Prostejova (ok.120 km S od Opola):
Skew-T, Prostejov (15.08.2008, 12:00 UTC)

Zaznaczyłem na nim obszar CAPE i CIN. Widzimy tu całkiem przyzwoitą energię CAPE, dostępną w średnich wysokościach i osiągającą poziom 10600 m (EQL), około 2000 m pod tropopauzą.
Temperatura na wysokości EQL osiągała -50 st. C (223 K), a na granicy troposfera-stratosfera -58 st. C (215 K).
Porównując te wartości z temperaturą wierzchołków chmur (rysunek poniżej) widzimy, że temp. wierzchołków jest jeszcze o kilka stopni niższa (zwłaszcza na Opolszczyźnie) - można więc przypuszczać, że rozwijające się chmury przebiły nie tylko EQL, ale również tropopauzę.

LI = -3,32 oznaczał dobre (ale nie idealne) warunki do rozwoju burz (mała niestabilność atmosfery).
Duża wartość CIN (107 J/kg) jak się później okazało nie przeszkodziła w rozwoju burz, prawdopodobnie na wskutek rozwoju konwekcji w dalszej części dnia.
Wartość SWEAT = 379 oznaczała możliwość wystąpienia groźnych burz, a wskaźnik TOTL = 51,50 wskazywał, ze będą to pojedyncze burze (isolated storms).
I jeszcze jedna rzecz, która mogła przesądzić o wystąpieniu tornada. Nad całą zachodnią i częściowo południową Polską mieliśmy wczoraj dość wyraźnie zaznaczony prąd strumieniowy wiejący z kierunku SW. Według danych z poniższego rysunku wiatr w tym jet-streamie osiągał prędkość 60-70 kts. Jeszcze nieco większą prędkość wiatru pokazuje radiosondaż (SKEW-T) z Wrocławia z którego możemy odczytać wiatr na poziomie 300 mb równy 75 kts.
Jet Stream nad półkulą północną (15.08.2008, 18 UTC)