Teraz jest piątek, 20 paź 2017, 17:51


Kurs fotograficzny, czyli co i jak.

Dyskusje o sprzęcie i metodach fotografowania zjawisk meteorologicznych.
  • Autor
  • Wiadomość

Łukasz_K

Re: kurs

Postwtorek, 22 sty 2008, 21:38

Myśle ze tu pole do popisu mogą dać Jarek i Daniel.Warto Panowie poświecić czas na opisanie dokładnego kursu ;)

Jarosław_Turała

Re: kurs

Postpiątek, 1 lut 2008, 13:07

postaram sie dzisiaj wieczorem coś sklecić ;) wybaczcie zwłokę

emarcin

Re: kurs

Postpiątek, 1 lut 2008, 14:14

Witam

W sieci jest masę interesujących for i portali o tematyce fotograficznej , ciach zajrzyjcie tu … można poczytać o sprzęcie jak i o samej technice robienia zdjęć .

Pozdrawiam


emarcin bardzo proszę nie zamieszczać na forum linków do innych stron.Forum jest po to by każdy wykazał się wiedzą a ktoś kto tu zaglada miał jasno i klarownie wszystko sprecyzowane ;) Wiec poczekajmy na opinie znawców w tym temacie.

Jarosław_Turała

Re: kurs

Postwtorek, 26 lut 2008, 14:47

No czekam na propozycję dotyczące kursu foto - tylko burze i dynamiczna pogoda czy krajobrazy, zdjęcia nocne, zdjęcia w "ruchu" itp....

Sansei

Re: kurs

Postwtorek, 26 lut 2008, 21:42

To może tak, skoro jest i takie i takie zapotrzebowanie, to może zrobic wątek odnośnie focenia burz itp i osobny, taki bardziej ala hydepark z ogólnymi poradami, skoro mamy tu specjalistów, to po co szukać na innych forach? ;)

Jarosław_Turała

Re: kurs

Postczwartek, 28 lut 2008, 13:42

Zacznijmy więc od fotografii groźnych zjawisk.


No cóż, najlepszy do tego jest aparat z tzw. pełnym manualem. Czyli ustawamy wszystko samodzielnie. Światłoczułość ISO, czas otwarcia migawki, przesłonę, i ewentualnie EV z ang. Exposure Value - Korekcja ekspozycji od -2,0 EV do +2,0 EV - Zmiana EV o 1,0 oznacza dwukrotną zmianę ekspozycji, czyli dwukrotną zmianę czasu otwarcia migawki lub dwukrotną zmianę otworu przesłony. Jeżeli jasność naszego obiektywu jest np. 2,8 to kolejne liczby określające wielkośc otworu przesłony będą:
4,0; 5,6; 8,0; 11; 16; 22.
Pamiętajmy, że im WIĘKSZA liczba, tym MNIEJSZY otwór przesłony. Nie wnikając w zbędne szczegóły zapamiętajmy - zmiana EV o 1,0 to DWUKROTNA zmiana ekspozycji, czyli ilości światła rzuconego na matrycę. Zmiana ekspozycji może być mniejsza. Standardowo przyjęto zmianę EV o 0,3, jaką najmniejszą korektę naświetlania.

Do focenia błyskawic potrzebujemy:
a) nocy
b) statywu
c) ISO 200 i więcej
d) przesona f/4.0 o mniej
e) czas otwarcia migawki 8 i więcej sekund
f) chęci i poświęcenia.

Musimy po pierwsze być bezpieczni. Statyw jak najbardziej wskazany, nawet jeśli próbujemy fotografować w dzień, zawsze starajmy się wybierać miejsce ciemniejsze gdyż błyskawice będą wtedy bardzo dobrze widoczne - w dzień tym bardziej jest to potrzebne (pomaga korekcja EV - 1,0). Trzeba pamiętać również o możliwości wystapienia opadu. Gdy otwozymy migawkę na dłużej a znajdujemy się w promieniu opadów na zdjęciu zobaczymy błyskawice ale też długie smugi spowodowane wpadnięciem w kadr kropli deszczu (oczywiście rozmazanych).

Życze miłego focenia błysków - focenie chmur i opadów juz dzis wieczorem ;)
Offline
Avatar użytkownika

sebacyw

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 155
  • Dołączył(a): piątek, 29 lut 2008, 15:42
  • Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kurs

Postpiątek, 29 lut 2008, 16:13

Dodam tylko, że warto jest robić zdjęcia "na oślep" i kierować obiektyw w miejsce, gdzie są największe wyładowania...
Ustawić można w tedy czas naświetlania np: na 30 sekund i robić po kilkanaście serii zdjęć, dzięki temu za którymś razem na pewno uda nam się uchwycić burze...
Pozdrawiam
Obrazek
Moje zdjecia lotnicze na:
Jp.net
GG: 9549624
Offline

55JL

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 16
  • Dołączył(a): niedziela, 24 lut 2008, 22:47

Re: kurs

Postsobota, 1 mar 2008, 00:06

Najwazniejsza sprawa poza posiadaniem aparatu z manualnymi ustawieniami jest dbanie o utrzymanie go w bezruchu na czas otwarcia migawki. Tak wiec poza aparatem nalezy zaopatrzyc sie w statyw. Najlepiej aby posiadal solidne fixy poziomu i pionu oraz zeby posiadal wbudowana poziomice. Oczywiscie nieraz podczas fotografowania burz przeszkadzac bedzie nam wiatr. Z doswiadczenia wiem ze pomaga tutaj dociazanie podstawy (jesli statyw takowa posiada) lub wypoziomowanie go delikatnie pod wiatr. Jesli statywu nie posiadamy korzystamy z plaskiej solidnej powierzchnii (np. betonowy tarapet na balkonie itp). Dodatkowo pomaga (jesli jest mozliwosc) dodatkowe zafiksowanie aparatu (np. za pomoca tasmy klejacej (wtedy miejsca w ktorym tasma styka sie z aparatem zabezpieczamy gabka lub tym podobnym, aby nie doszlo do zabrudzenia/uszkodzenia aparatu)). Jesli fotografujemy jeszcze a juz zaczyna padac nalezy zabezpieczyc aparat przed deszczem, a w szczegolnosci obiektyw (tutaj przydatny jest parasol, oslonka sloneczna do obiektywu itp.). Jeszcze moze nieco mniej istotne, ale dobrze jest (jesli to mozliwe) aby kadr nieba byla w miare czysty od cienkich obiektow (np. linie wysokiego napiecia). Niektore aparaty oraz niektore ustawienia moga spowodowac iz na zdjeciu blyskawica bedzie "przechodzic" przez ten obiekt. Nie zawsze sie tak zdarza, ale podaje to bardziej w ramach ciekawostki bowiem niektore takie zdjecia moga byc bardziej interesujace:P. To tyle co mi przychodzi do glowy na teraz.:P

Sansei

Re: kurs

Postsobota, 1 mar 2008, 00:29

Ja wiem, czy poziomnica jest taka niezbędna? To nie focenie portretów itp...........

Jarosław_Turała

Re: kurs

Postsobota, 1 mar 2008, 00:35

poziomica sie przydaje, zresztą w nowych statywach sa poziomice wbudowane, chyba nikt później nie chce bawić się w poziomowanie fotki ;), lepiej zrobić dobre zdjęcie :)
Offline

55JL

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 16
  • Dołączył(a): niedziela, 24 lut 2008, 22:47

Re: kurs

Postsobota, 1 mar 2008, 00:40

Niezbedna nie jest:P. Ba jak sie uprzec statyw nie jest niezbedny. Ale i jedno i drugie mocno ulatwia. Poziomica sie przydaje bo zdjecia zazwyczaj robi sie noca, a nie zawsze linia horyzontu jest na tyle widoczna zeby dobrze ustawic kadr. Zdjecie portretu to owszem nie jest, ale jesli jest wszystko dobrze zrobione tym bardziej zdjecie zyskuje na sile. Przynajmniej ja tak uwazam. Kazdy najlepiej niech robi tak jak uwaza i tak jak mu wychodzi najlepiej:).
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Re: kurs

Postśroda, 5 mar 2008, 22:32

Czy może mi ktoś kumaty powiedziec
co ja wycisne tym aparatem bez statywu (CanonA560)
Na allegro jest opis parametrów a ja sie za bardzo nie znam
http://www.allegro.pl/item316992264_can ... sztyn.html
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Machowski

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1228
  • Dołączył(a): piątek, 29 lut 2008, 23:05
  • Lokalizacja: Brzesko Małopolska
  • Numer GG: 8780000

Re: kurs

Postśroda, 5 mar 2008, 23:09

zrobisz dość dobre zdjęcia w dzień.
a co chcesz kupic jak tak to do jakiej kasy to spróbuje się dowiedzieć co jest dobre.
GG 8780000
tomo6@vp.pl
Skype-tomo666storm
Tel-796201286
!
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Re: kurs

Postśroda, 5 mar 2008, 23:17

Jeżeli chodzi o mnie to ja już go posiadam
Tylko chodzi mi o zdiecia w nocy i w dzien wyładowan
co z niego wycisne i jak mam ustawic np na noc i czy są takie
opcje jak regulacja czasu naswietlania w tym moim aparacie...
Normalne zdiecia i filmy robi niezle
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Machowski

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1228
  • Dołączył(a): piątek, 29 lut 2008, 23:05
  • Lokalizacja: Brzesko Małopolska
  • Numer GG: 8780000

Re: kurs

Postśroda, 5 mar 2008, 23:23

z tym może byc problem

jaki tam masz najdłuzszy czas naświetlania[ponad 8s] jeśli mniej to wyładowania odpadają no chyba że będzie super komórka to na ślepo trafisz na piorun
zdjęcia w nocy kiepsko takimi klockami wychodzą
GG 8780000
tomo6@vp.pl
Skype-tomo666storm
Tel-796201286
!

Jarosław_Turała

Re: kurs

Postczwartek, 6 mar 2008, 18:19

więc tak, najlepiej jest kupić aparat z ustawieniami manualnymi, nawet najtańszy kompakt z manualem jest nie zastapiony w łowieniu piorunów. Jak ktoś chce jakiś sprzęcik, niech napisze jakim budżetem dysponuje, chętnie pomogę ;)....Zoom w kompaktach do robienia burzy jest zbędny, najlepsza wtedy jest lustrzanką ze stałką tzw obiektywem ze stałą ogniskową i niejednokrotnie z ISO (światłoczułością) z zakresu 200 - 3200.


Pozdrawiam :)
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Re: kurs

Postczwartek, 6 mar 2008, 21:53

W moim jest regulacja "czas naświetlania" od 1sek do 15 sek
Czyli mam ustawic na min 8 postawic na nieruchomej powierzni ISO
ustawic na minimum 200 i czekac na wyladowania ???

Czułosc mam ;Auto ISO 80 ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600 ,tryb wysokie ISO (High ISO Auto)
Ogniskowa obiektywu - 35 - 140 mm (nominalna: 5,8 - 23,2 mm)
Przesłona obiektywu - F2.6 - F5.5 ( ale nie ma chyba regulacji manualnej)
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

Sansei

Re: kurs

Postczwartek, 6 mar 2008, 22:13

Areecki poszukaj dobrze bo powinna być ;) jeśli nie w programie Av - preselakcja przysłony to w manualu...
Offline
Avatar użytkownika

sebacyw

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 155
  • Dołączył(a): piątek, 29 lut 2008, 15:42
  • Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: kurs

Postsobota, 8 mar 2008, 15:22

Areecki napisał(a):W moim jest regulacja "czas naświetlania" od 1sek do 15 sek
Czyli mam ustawic na min 8 postawic na nieruchomej powierzni ISO
ustawic na minimum 200 i czekac na wyladowania ???

Ja na Twoim miejscu ustawił bym czas naświetlania na max, ISO na najmniejszą wartość czyli 80 aby było jak najmniej szumów...
Oczywiście aparat trzeba umieścić w miejscu, gdzie nie będzie drgań itp co mogło by spowodować rozmazanie...oraz ustawić autowyzwalacz
na 2 lub 10 sekund...
Pzdr.
Obrazek
Moje zdjecia lotnicze na:
Jp.net
GG: 9549624

Łukasz_K

Re: kurs

Postniedziela, 9 mar 2008, 03:53

Może wrzucicie fotografie według Was najlepszych aparacików cyfrowych którymi i nakręcimy ładny film nocą i ładne fotki będą wychodziły.
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Re: kurs

Postniedziela, 9 mar 2008, 19:00

Ja na codzien robie fotki na ISO najmniejszym czyli 80....
I wychodza super fotki
No i mam zamiar kupic wkoncu statyw bo ostatnio zaopatrzylem sie w akumlatorki i ladowarke oraz porowiec
bo nie bylo w komplecie ...
Bedziemy probowac cos sie zawsze cyknie fajnego ...
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postponiedziałek, 12 maja 2008, 11:51

Cześć!
Ja kiedyś próbowałem ustrzelić burzę w nocy ale nie było warunków bowiem błyskawice były w Chmurach i po prostu niebo migało. A próbowałem strzelać Zenitem wtedy. Oczywiście tam tryb B. Teraz mam analogowego Canona EOS 300v no i mogę sobie ustawić czasy. Statyw też mam. Ale mój post raczej ma dotyczyć RNAV spottingu. Poniewaz nie mogłem znaleźć nigdzie takiego tematu to napisałem Tu (Jeśli jest gdzieś indziej uprzejmie proszę o skierowanie). Mianowicie sprzęt którym dysponuje to:
Zenit 12S Fotosnajper czyli Stałka 300mm + Telekonwerter 2x. Potem jest Canon EOS 300v - KIT 28-105mm i takie słabsze tele 75-300mm. Próbowałem Zenitem robić zdjęcia samolotów w górze. No tak sobie to wychodziło. Ale myślałem o czymś lepszym. np. Kupić cyfrową lustrzankę EOS 450D (ale to za jakiś dłuższy czas) do tego przejściówkę z M42 na bagnet EF i podpiąć pod takieo EOSa 600mm razy 1,6 (bo takie powiększenie mają te lustra) co dawałoby ok 980mm. Czy opłaca się tym robić, czy może macie jakieś niedrogie propozycje.

P.S. Zdjecia z Zenita i poźniej Canon samolotów w górze wychodziły ok. z Tym że zamawiałem tylko zkany na płytach. Nie robiłem dobitek, ale ciekaw jestem jakby zrobić z tego dobitkę 20x30 to czy było by coś z tego??
Obrazek GG: 3384192

Sansei

Re: kurs

Postsobota, 17 maja 2008, 21:57

Ja śledzę regularnie, jak tylko coś nowego zawsze tu i na kilku innych tematach jestem, a co do pisania... to akurat widac nie miałem czym się pochwalić, narazie w związku z pięknymi okolicznościami przyrody skupiłem się na zdjęciach makro kwiatków (ale to by było do innego wątku) itp, chmurek kilka złapałem czym też się pochwaliłem a innymi nie ma się co chwalić, czekam na jakieś szczególniejsze. Ogólnie to pechowo jak by było coś wmiarę wartego sfocenia to widzę to w pracy lub w takim momecie co nie mam aparatu, a niestety nie mogę go zawsze używać. Bawię się ostatnio z czasemi naświetlania itp, narazie bez spektakularnych sukcesów, ale to raczej brak adekwatnych obiektów, co do obecnego sprzętu to nie mam się co chwalić obecnie to jest Canon A 630, wcześniej był Olympus i choc może aparaty nie specjalne to jak się chce to można fajne fotki zrobić, byle wiedzieć jak ;) nie sztuka focić ekstra sprzętem, sztuka to zrobić extra fotkę popspolitym aparacikiem ;)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postsobota, 17 maja 2008, 22:22

Tak tylko, że mi chodziło o jakieś rady i odpowiedzi na powyższe pytani ze strony eskpertów :)
Dzisiaj z balkonu przez lornetkę widziałem jakiś samolot linii EVA AIR ale nie wiem co to było. ALbo Boeing 767 lub 777 albo Airbus A330. Ale lornetka nawet dobrze daje (lepiej niż moje 300mm Canona) ale wolałym coś lepszego może jakiś niedrogi teleskop czy coś głównie do zdjęć RNAV tudzież jakiś księżyc lub gwiazdy, albo naziemne oddalone miejsca :) Tylko w tańszych pisze, że jest większe powiększenie a w droższych, że mniejsze powiększenie no ale skoro tamten jest droższy to raczej za to co pokazuje i weź człowieku bądź mąrdy jak na pierwszy rzut oka tańszy jest lepszy :P
Obrazek GG: 3384192

Sansei

Re: kurs

Postsobota, 17 maja 2008, 22:43

A próbowałeś połączyć aparat i rolnetkę?! Ja tak i powiem ci ciekawy efekt, może nie profesjonalny ale.... ;)

Myślisz, że droższy to mimo, iż pokazuje, że mniej powiększa to będzie jednak robił to więcej? Tam chodzi raczej o jakośc wykonania, markę prestiż, no chyba, że zakładamy że te "tańsze" poprostu oszukują w parametrach by "się sprzedać" ;)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postniedziela, 18 maja 2008, 11:09

A w jaki sposób mam niby połączyć lornetkę (starszą ruską, ale nawet dobrą 7x50) z aparatem?? Próbowałem przykładać obiektyw do okulara i z drugiej strony ale niewiele dawało :roll:
A co do teleskopu to z jednej strony najlepiej żeby widział jak najdalej ale z drugiej strony jak mam lornetkę 7x50 to porównanie 7-krotnego powiększenia do 60 krotnego to i tak dobry daje stosunek...Kurcze najlepiej to by sie przekonał na własne oczy. BO tak w ciemno w necie trudno określić.
Obrazek GG: 3384192

Sansei

Re: kurs

Postniedziela, 18 maja 2008, 17:20

No mi się udało poprostu dopasować obiektyw aparatu do okularu lornetki. Wiadomo, że profesjonalny teleskop to inna sprawa, ale nie do kazdego aparatu się da zastosować, a jak się chce coś przybliżyć nawet zwykłym kompaktem uzyskać większy optyczny zoom.....;) problem tylko by utrzymać stabilność.

Co do teleskopu, to zależnie czego oczekujesz? Potrzbujesz teleobiektuwu o maksymalnej mozliwości przybliżenia, bo będziesz robił fotki jakims dalekim obiektom korzystajac ze statywu, czy tylko chcesz "przedłuzyć" możliwości twego aparatu o te klka razy bliższe, by obiekty w niezbyt odległej dali ściągnąć, nawet z wykorzystaniem stabilizacji samego aparatu (choć to ciężkie) lub jakiegoś statywiku....... włąściwie dużo zależy od tego co i z jakiej odległości chcesz focić i do czego to chcesz przyczepić ;)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postponiedziałek, 19 maja 2008, 00:02

Tak myślę o jakimś teleskopie, ale taki żeby dobrze widać było samoloty w górze, ale i żeby dało się jakieś gwiazdy obejrzeć, księżyc itp. Bo widziałem na fajnej stronce (http://www.teleskopy.net) tam było do czego jakie są najlepsze, no więc na Mgławicach mi nie zależy, ale takie wybieganie poza ziemię też jest ciekawe. Nie wiem jaki teleskop jak daje i ile wystarczy powiększenia na samolot, a ile trzeba żeby "dosięgnąć" gwiazd. Narazie to chciałem przede wszystkim mieć "COŚ!" czym będę mógł zrobić zdjęcie samolotu w górze tak aby dało się poznać co to za linia itp.
Obrazek GG: 3384192

Sansei

Re: kurs

Postponiedziałek, 19 maja 2008, 19:27

Wiesz to rodzi kolejne pytania... co do robienia fotek samolotów (tu polecam odpwiednie stronki o lotnictwie ;) ) wcale nie musisz mieć dużego powiększenia, no chyba, że chcesz je łapać na wysokościach przelotowych, a nie podczas pokazów, czy "spottując" spod siatki ;)
Wygląda, że jak wybierzesz coś do gwiazd, to może to być aż za dobre do samolotów, no chyba, że na przelotówkach, chociaż... hmm Trudno czasem o uniwersalny sprzęt i raczej do samolotów należało by używać czego innego a do "kosmosu" co innego ;)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postponiedziałek, 19 maja 2008, 20:42

Z każdym postem nowe pytania :D. No napewno nie chce teleskopu do spottingu bo to jest bez sensu...chyba żebym chciał patrzeć spod pasa 11 co robią na tarasie widokowym, ale to brzmi głupio. No oczywiście chodzi mi o przelotówki. A jaky jeszcze dało się troche kosmosu pooglądać to też dobrze. Chociaż jak daleko widzi taki teleskop dajmy na to te przelotówki to chyba nie ma przeciwwskazań do oglądania czego innego w oddali jeśli tylko teren i zabudowa nie przeszkadzają. Do przelotówek powinien wystarczyć mi obiektyw Canona pewnie jakiś 1200mm. Tylko ile taki kosztuje (proponuje, sprawdźcie cene na necie sami "Canon EF 1200mm")?! I tu taki teleskop góruje bo widzi dalej i za (duuużo) mniejszą kasę. Może i jest troche "ciemniejszy" ale chyba nie aż tak, że się nie da nic zobaczyć. Podsumowując ogólnie, żeby znowu się kolejne pytania nie narodziły: Chcę coś do focenia przelotówek, ale nie znam się i nie wiem jakie parametry są do tego dobre. Na digarcie jest jeden człowiek co zajmuje się czymś takim. http://romi.digart.pl/ Spytałem się czym on to robi i dostałem taką odpowiedź: AstroTeleskop 2400mm o_O

Tu dwa linki tego co mam na oku i co bym w razie brał. Czy warte uwagi??: http://sklep.teleskopy.net/product_info ... 6d2470cf91
http://sklep.teleskopy.net/product_info ... ts_id/2904
Obrazek GG: 3384192
Offline
Avatar użytkownika

Kuba_Żabiński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 209
  • Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 15:29
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Numer GG: 8256433

Re: kurs

Postniedziela, 25 maja 2008, 16:01

Witajcie otóż mam problem zrobiłem ostatnio zdjęcie i nie wiem czemu nie wyszło mógłby ktoś to wyjaśnić? ;)
http://img144.imageshack.us/my.php?imag ... 003cj6.jpg <-Link do zdjęcia.
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)

Sansei

Re: kurs

Postniedziela, 25 maja 2008, 16:40

Może coś z czułością, ISO jak było ustawione?
Offline
Avatar użytkownika

Kuba_Żabiński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 209
  • Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 15:29
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Numer GG: 8256433

Re: kurs

Postniedziela, 25 maja 2008, 16:49

Sansei napisał(a):Może coś z czułością, ISO jak było ustawione?

Zdjęcie było robione Analogiem a tam chyba film miał ISO 200
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)
Offline

Fotosnajper

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 10
  • Dołączył(a): niedziela, 11 maja 2008, 20:12
  • Lokalizacja: Puławy

Re: kurs

Postponiedziałek, 26 maja 2008, 15:04

Ale to było robione w dzień czy w nocy w burze?? bo to tak dziwnie wygląda. Zdjęcie wyraźnie przepalone ale ja nawet przy długim naświetlaniu miałem o wiele lepsze rezultaty mimo, że to był Zenit i trzymałem nawet ponad minute spust. Tylko, że nie było wyraźnych piorunów tylko aby całe niebo błyskało
Obrazek GG: 3384192
Offline
Avatar użytkownika

Kuba_Żabiński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 209
  • Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 15:29
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Numer GG: 8256433

Re: kurs

Postponiedziałek, 26 maja 2008, 19:20

Pod wieczór,Panowie liczę na to że podpowiecie Mi jak unikać już takich sytuacji.
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)
Offline
Avatar użytkownika

-BEST-

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 235
  • Dołączył(a): piątek, 20 cze 2008, 13:35
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Pseudonim: -BEST-
  • Numer GG: 1296671

Re: kurs

Postśroda, 25 cze 2008, 12:38

Możesz napisać jaie parametry ustawiłeś - bo mi również nigdy nic takiego jeszcze nie wyszło - nawet jak zdjęcie było przepalone to było dużo bardziej czytelne
Na pierwszy rzut oka wygląda jak by były problemy z kontrastem...
-BEST-
Offline
Avatar użytkownika

Kuba_Żabiński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 209
  • Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 15:29
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Numer GG: 8256433

Re: kurs

Postniedziela, 29 cze 2008, 20:50

Raczej jak był półmrok,parametry? no cóż piorunek łapałem na czasie ''B''+film ISO-200,zdjęcie Robione było Aparatem Praktica.
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)
Offline
Avatar użytkownika

Filip_Dutkiewicz

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 369
  • Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 18:43
  • Lokalizacja: Kraków/Nowy Targ
  • Pseudonim: mdgn
  • Numer GG: 1639923

Re: kurs

Postponiedziałek, 30 cze 2008, 07:39

Witam, not to dorzucę swoje dwa grosze do tego tematu, ja fotografuję jak na razie aparatem Canon PS G7, jest to aparat kompaktowy http://www.dpreview.com/reviews/canong7/ który daje spore możliwości (o ile nie największe) w tej klasie aparatów, manualnie ustawić można prawie wszystko a dysponując zoomem o wielokrotności 6 można także uchwycić dalej znajdujące się obiekty. Na razie nie stać mnie na kupno nowej lustrzanki z całym wyposażeniem i odpowiedniej klasy obiektywami (bo jak wiemy kity są często do kitu ;)) a Canon G7 (za którego nomen omen zapłaciłem ok. 2000zł) kosztuje teraz ok. 900zł (można też przemyśleć zakup G9, który ma wreszcie format RAW). Jedyne wady jakie zauważyłem po roku użytkowania to szumy powyżej wartości 200 a czasem nawet w iso 80 oraz brak możliwości użycia zoomu optycznego w filmach. Warto wspomnieć, że filmy nagrywane są w rozdzielczości 640x480 (30fps) lub nawet 1024x768 (15fps). Jeżeli chodzi o fotografowanie zjawisk pogodowych to najlepiej jest to robić w manualu. Ja przy fotografowaniu piorunów w nocy ustawiam czas migawki na 10-15 sek, iso na wartość 80-200 (im intensywniejsze pioruny/większa ilość światła tym mniejsza wartość obydwu jednostek), ustawiam także ostrzenie na ∞. Warto też jest używać histogramu (jeżeli aparat posiada taką funkcję) do sprawdzenia naświetlenia zdjęć (można uniknąć niedoświetlenia lub prześwietlenia). Najlepiej jednak jest samemu się za to zabrać i postarać się 'wyczuć' aparat metodą prób i błędów :)

http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html

Oto kilka surowych zdjęć mojego autorstwa za pomocą G7:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wszystkie wykonywane 'z ręki'.

Pozdrawiam, tornadoseek
Pozdrawiam, Filip
·Kontakt· · gg: 1639923 · mail: mdgnpwr[at]gmail.com ·

°ÞØĿŜĈҰ ŁØŴĈҰ ßǓŘŽ°
·MDGN on Youtube· · http://www.youtube.com/user/mdgn ·
Małopolska Nimbo Chasers '10
Offline
Avatar użytkownika

-BEST-

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 235
  • Dołączył(a): piątek, 20 cze 2008, 13:35
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Pseudonim: -BEST-
  • Numer GG: 1296671

Re: kurs

Postponiedziałek, 30 cze 2008, 10:30

Kuba napisał(a):Raczej jak był półmrok,parametry? no cóż piorunek łapałem na czasie ''B''+film ISO-200,zdjęcie Robione było Aparatem Praktica.

Czy to znaczy że miałeś ustawione parametry automatyczne tz. głupawka ??????
Odnoszę wrażenie że:
1. w aparacie tym nie ma ustawień manualnych
2. nie bardzo masz pojęcie o fotografowaniu (z całym szacunkiem)
3. przy ustawieniach automatycznych zazwyczaj wychodzi kiła bo automat ustawia się optymalnie do tła nieba jakie było przed piorunem, czyli do ciemnego szarego tła. W momencie kiedy tło się zmieni zdjęcie się przepala - czyli jest za jasne i traci kontrast.
-BEST-
Offline
Avatar użytkownika

Kuba_Żabiński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 209
  • Dołączył(a): niedziela, 25 maja 2008, 15:29
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Numer GG: 8256433

Re: kurs

Postponiedziałek, 30 cze 2008, 10:47

-BEST- napisał(a):1. w aparacie tym nie ma ustawień manualnych
2. nie bardzo masz pojęcie o fotografowaniu (z całym szacunkiem)
3. przy ustawieniach automatycznych zazwyczaj wychodzi kiła bo automat ustawia się optymalnie do tła nieba jakie było przed piorunem, czyli do ciemnego szarego tła. W momencie kiedy tło się zmieni zdjęcie się przepala - czyli jest za jasne i traci kontrast.


1.Po pierwsze są tylko ustawienia manualne,ponieważ jest to Praktica czyli taki o aparat http://www.praktica-collector.de/images ... 00_top.jpg ,który w ogóle nie posiada elektroniki,i jest Analogiem. ( tylko światłomierz jest na bateryjkę)

2.Sądzę iż posiadam pojęcie o fotografowaniu,lecz nie aż tak jeszcze duże,ale nie ma sie o co kłócic.

I nie było żadnych ustawionych parametrów automatycznych, jak wiesz czas ''B'' umożliwia otwarcie migawki na czas określony indywidualnie,albo trzymasz spust 10s albo parę minut.
Pozdrawiam.
GG-8256433
Tel- 505-117-423
Skype- mizuuf4
Nie ma lipy! :)
Następna strona

Powrót do Fotografowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron