Teraz jest piątek, 20 paź 2017, 14:35


Wycinka zdjec z filmu

Jak i czym możemy poprawnie filmować zjawiska meteorologiczne.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

marlotnik

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): poniedziałek, 9 lip 2012, 20:00
  • Numer GG: 0

Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 11:57

Witam.
Nie wiem czy temat się powtarza, jeśli tak to przepraszam ale chciałem się zapytać: posiadam aparat Sony H50 manualnie ustawiłem przesłonę na iso 200, czas naświetlenia migawki to 5 sek. Ogniskowa ustawiłem na nieskończoność ale co zrobić żeby aparat odczekał te 5 sek. z otwarta migawką a nie robił od razu zdjęcie po wciśnięciu spustu. I jeszcze jedno pytanie jaki jest dobry program do obróbki filmów AVI i MPG tzn. zapisanie danej klatki filmu avi. (błyskawicy) jako zdjęcie JPEG dobrej jakości. Mam VirtualDeb ale nim nie umiem zapisać klatki jako zdjęcie JPEG z filmu. Jeśli ktoś wie jak się to robi to prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku albo podanie innego programu i wytłumaczenie jak się to robi.

Dziękuje i pozdrawiam.
Offline

jasin

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 24
  • Dołączył(a): środa, 8 lip 2009, 12:21
  • Pseudonim: jasin
  • Numer GG: 0

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 13:31

marlotnik napisał(a):manualnie ustawiłem przesłone na iso 200
Nie można ustawić przysłony na ISO200, są to dwie różne rzeczy, ISO jest to czułość matrycy. Przeczytaj dokładnie instrukcję i wszystkiego się dowiesz.
Offline

Łukasz_Brzeziński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 614
  • Dołączył(a): środa, 20 sie 2008, 15:20
  • Lokalizacja: Kraków
  • Pseudonim: Ruki;
  • Numer GG: 1127828

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 13:36

marlotnik napisał(a):Witam
co zrobić żeby aparat odczekał te 5 sek. z otwarta migawką a nie robił od razu zdjęcie po wciśnięciu spustu.

To się zowie samowyzwalacz ;) . W większości aparatów można ustawić czas tego opóźnienia w zakresie od 1 do 10 sekund.
Halny Chasers!!
Offline

marlotnik

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): poniedziałek, 9 lip 2012, 20:00
  • Numer GG: 0

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 15:32

Czyli w moim aparacie musze ustawic samowyzwalacz na 10 sekund , czy o to chodzi? Bo nie widze innej opcji w tym aparacie . Chce poprostu zrobić dobre zdjęcie błyskawicy, i jak narazie to musze nakrecaćfilmy i je konwertować do AVI. Ale właśnie nie wiem jak wyciać pojedyczą klatke i zapisać jako zdjęcie.? Jaki program do tego.?
Offline

Mikołaj_Lulkiewicz

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 749
  • Dołączył(a): poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
  • Numer GG: 0

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 16:33

Wejść w ustawienia manualne w aparacie i ustawić pożądany czas otwarcia migawki.
Offline
Avatar użytkownika

Igor Laskowski

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 412
  • Dołączył(a): środa, 1 wrz 2010, 11:28
  • Lokalizacja: Opole
  • Numer GG: 0

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 17:14

marlotnik napisał(a):Ale właśnie nie wiem jak wyciać pojedyczą klatke i zapisać jako zdjęcie.? Jaki program do tego.?


Ja wycinam klatki w odtwarzaczu VLC media player. Z menu należy wybrać "Obraz" i tam jest opcja "Wykonaj zrzut ekranu". Trzeba czasem troszkę się wysilić żeby trafić najlepszy moment uderzenia ;) . Program jest dostępny za darmo do ściągnięcia w internecie.
Pozdrawiam, Igor ;)

e-mail: laskowski.igor@gmail.com
Offline

marlotnik

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): poniedziałek, 9 lip 2012, 20:00
  • Numer GG: 0

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postwtorek, 10 lip 2012, 22:18

Dzięki Igor_L już wiem jak mieć zdjęcie z kaltki. Doszedłem też jak zrobić zdjęcie w trybie aparatu M czyli z ręczną regulacją naświetlenia ISO 100,200 F6,5. W Częstochowie narazie nie ma burzy więc niemogę wyprubować,, filmuje zwykle z za okna bo podobno na otwartej przestrzeni jest niebezpiecznie ale nie wiem czy to prawda..:)
Offline
Avatar użytkownika

Ryplej

  • Posty: 123
  • Dołączył(a): niedziela, 7 paź 2012, 19:44
  • Lokalizacja: Szczecin
  • Pseudonim: Ryplej
  • Numer GG: 5577630

Re: Wycinka zdjec z filmu

Postśroda, 10 paź 2012, 20:09

filmuje zwykle z za okna bo podobno na otwartej przestrzeni jest niebezpiecznie ale nie wiem czy to prawda..:)


Ja Ci powiem.... to prawda dlatego najczęściej siedzimy w klatce Faradaya... czyli w aucie.

Powrót do Filmowanie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron