is0
poniedziałek, 14 lip 2008, 15:15
Mezocyklon - Superkomórki burzowe są szczególnym rodzajem pojedynczej komórki burzowej, która może utrzymywać się przez wiele godzin. Są one odpowiedzialne za występowanie prawie wszystkich silnych tornad w Stanach Zjednoczonych oraz za większość opadów gradu o dużych ziarnach lodowych, np. rozmiarów piłeczki do golfa. Superkomórki burzowe mogą również wywoływać porywiste wiatry i nagłe powodzie.Superkomórki burzowe charakteryzują się silnymi rotacyjnymi prądami wstępującymi (ruch ten jest zwykle zgodny z kierunkiem ruchu powietrza w niżach), które wynikają z rozwoju burzy w warunkach charakteryzujących się silnymi pionowymi uskokami wiatru. Uskoki wiatru występują wtedy gdy wiatr zmienia kierunek i prędkość wraz ze wzrostem wysokości.Przeciętnie taka chmura burzowa osiąga rozmiary od 20 do 50 km i sięga do tropopauzy, a czas jej trwania dochodzi do 4 godzin. Charakterystyczne jest również występowanie tylko dwóch prądów powietrza (wstępującego i zstępującego), które ulegają silnemu skręceniu wewnątrz chmury. Według ogólnie przyjętych schematów, na skutek różnicy w prędkości i kierunku wiatru na różnych wysokościach (uskok wiatru) masy powietrza w przyszłej superkomórce zaczynają wirować w osi poziomej, jednak silny prąd wznoszący związany z chmurą burzową odchyla oś obrotu do pionu. W ten sposób unoszące się ku górze powietrze jest wprawiane w ruch wirowy i powstaje mezocyklon.
to tyle teorii
Takie ustrojstwo u nas nie istnieje mamy ina strefę klimatyczna i inne warunki, może mnie ktoś zbesztać ale pytałem sie 2 meteorologów o to nazewnictwo a mezocyklon i cyklon nie występują zazwyczaj w umiarkowanych i wysokich szerokościach geograficznych to co wy probujecie nazywać mezocyklonem to jest nic innego jak Cumulonimbus capillatus gęsta chmura w kształcie wieży z silnie wypiętrzonym kowadłem na samej górze. Są to chmury najbardziej rozbudowane w kierunku pionowym, dlatego zjawiska fizyczne w nich występujące są bardzo gwałtowne, co owocuje równie gwałtownymi zjawiskami pogodowymi. Złożona z kropel wody oraz kryształków lodu, przy czym dolna część cumulonimbusa zbudowana jest z kropelek wody, górna zaś z kryształków lodu. Chmury tego rodzaju mogą być źródłem gwałtownych opadów deszczu, śniegu lub gradu, którym często towarzyszą wyładowania elektryczne (burze). Cechą charakterystyczną tego rodzaju chmury jest występowanie silnego wiatru tuż przed rozpoczęciem opadu. Wiatr ten nosi nazwę "szkwał" i występuje w "przedniej części chmury".W chmurach tego typu występują bardzo silne prądy wznoszące (jak i zstępujące) - potrafią dochodzić nawet do kilkudziesięciu metrów na sekundę. Spotykane prędkości prądów wznoszących dochodzą do 10-15 m/s, a nawet do 25 m/s (w przypadku, gdy chmura jest dobrze rozwinięta).
to tyle teorii
Takie ustrojstwo u nas nie istnieje mamy ina strefę klimatyczna i inne warunki, może mnie ktoś zbesztać ale pytałem sie 2 meteorologów o to nazewnictwo a mezocyklon i cyklon nie występują zazwyczaj w umiarkowanych i wysokich szerokościach geograficznych to co wy probujecie nazywać mezocyklonem to jest nic innego jak Cumulonimbus capillatus gęsta chmura w kształcie wieży z silnie wypiętrzonym kowadłem na samej górze. Są to chmury najbardziej rozbudowane w kierunku pionowym, dlatego zjawiska fizyczne w nich występujące są bardzo gwałtowne, co owocuje równie gwałtownymi zjawiskami pogodowymi. Złożona z kropel wody oraz kryształków lodu, przy czym dolna część cumulonimbusa zbudowana jest z kropelek wody, górna zaś z kryształków lodu. Chmury tego rodzaju mogą być źródłem gwałtownych opadów deszczu, śniegu lub gradu, którym często towarzyszą wyładowania elektryczne (burze). Cechą charakterystyczną tego rodzaju chmury jest występowanie silnego wiatru tuż przed rozpoczęciem opadu. Wiatr ten nosi nazwę "szkwał" i występuje w "przedniej części chmury".W chmurach tego typu występują bardzo silne prądy wznoszące (jak i zstępujące) - potrafią dochodzić nawet do kilkudziesięciu metrów na sekundę. Spotykane prędkości prądów wznoszących dochodzą do 10-15 m/s, a nawet do 25 m/s (w przypadku, gdy chmura jest dobrze rozwinięta).