Teraz jest wtorek, 16 paź 2018, 12:40


Stacja Meteo

Zbiór wszelkich artykułów związanych z pogodą, opracowań oraz innych przydatnych informacji
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postsobota, 22 mar 2008, 17:42

Jakie znacie stacje meteo, które umożliwiają podpięcie do komputera i wysyłanie danych, np do netu?
Oczywiście proszę podawać ceny. Mnie interesuje stacja nie droższa jak 600zł, nieduża, gdyż będę próbował zainstalować ją na samochodzie.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline

mario_cz

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 21
  • Dołączył(a): sobota, 1 mar 2008, 09:30
  • Numer GG: 0

Re: Stacja Meteo

Postsobota, 22 mar 2008, 20:56

hmmm...
Ostatnio edytowano niedziela, 25 sty 2009, 18:15 przez mario_cz, łącznie edytowano 2 razy

kslawin

Re: Stacja Meteo

Postponiedziałek, 24 mar 2008, 23:44

Mariusz Świąder napisał(a):Jakie znacie stacje meteo, które umożliwiają podpięcie do komputera i wysyłanie danych, np do netu?
Oczywiście proszę podawać ceny. Mnie interesuje stacja nie droższa jak 600zł, nieduża, gdyż będę próbował zainstalować ją na samochodzie.

Może ta: http://www.allegro.pl/item321909130_national_geographic_profesjonalna_stacja_pogody.html :?:
Ta wersja niestety chyba nie ma deszczomierza, ale wyższe (niestety droższe) wersje mają.
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 25 mar 2008, 12:40

Chyba ma deszczomierz, bo to ta paczka po środku, przynajmniej tak wygląda deszczomierz w innych zestawach.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline

Mapet

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 15
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 17:25
  • Lokalizacja: Koszalin / okolice Sławna

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 25 mar 2008, 16:46

Offline
Avatar użytkownika

Michał_Żarnowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1440
  • Dołączył(a): czwartek, 17 sty 2008, 19:33
  • Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
  • Pseudonim: Żar
  • Numer GG: 2018032

Re: Stacja Meteo

lilu

Re: Stacja Meteo

Postponiedziałek, 19 maja 2008, 15:38

Witajcie

Mam zamiar kupic stacje meteo - I teraz tak gdzie radzicie zamatowac stacje ?
Na dachu budnyku mieszkalnego ? Nie powoduje sciagania piorunów?
Czy mozne zbudowac jej oddzielny słup ? Chcialabym umiescic ja w miare na stałe.


pozdrawial
lilu

Jarosław_Turała

Re: Stacja Meteo

Postponiedziałek, 19 maja 2008, 22:49

Napisz jeszcze jaką stacje chcesz kupić....znaczy przedział cenowy lub wyposażenie, to pomogę Ci w doborze miejsca ;)

lilu

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 20 maja 2008, 15:58

przedzial cenowy 500-700 pln

Jarosław_Turała

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 20 maja 2008, 16:46

proponuje.....

dołożyć 200 zł i masz stacje z prawdziwego zdarzenia ;) (pluwiometr)

http://www.kollron.pl/szczegoly.php?pid=26&page=1

tu juz pełen profesjonalizm

http://www.kollron.pl/szczegoly.php?pid=108&page=1

a to coś dla Ciebie.....

http://www.kollron.pl/szczegoly.php?pid=109&page=1
http://www.kollron.pl/szczegoly.php?pid=97&page=2

chyba że coś uzywanego, ale jak wydawać kase, to juz na nowe ;)

lilu

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 20 maja 2008, 23:41

http://www.topcom.pl/fiche.asp?style=na ... &groep=107

myślałam o tej

I zastanawialam sie gdzie umieścić ją na dachu ? czy gdzies ?
A moze ta stacja nie jest zbyt dobra co sadzicie ? Ma ją ktoś?

pozdrawiam
Offline
Avatar użytkownika

Michał_Żarnowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1440
  • Dołączył(a): czwartek, 17 sty 2008, 19:33
  • Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
  • Pseudonim: Żar
  • Numer GG: 2018032

Re: Stacja Meteo

Postśroda, 21 maja 2008, 08:08

http://www.kollron.pl/szczegoly.php?pid=108&page=1 chyba ten sobie kupie jak myślicie dobry wybór
http://www.zegarki.com.pl/wmr928-oregon ... -4791.html a może ten też dobry wybór naprade nie wiem jak kupić pomóżcie mi

Gwal

Re: Stacja Meteo

Postwtorek, 15 lip 2008, 22:53

Doradźcie proszę,

ta: http://allegro.pl/item401088346_likor_s ... azona.html ?
lub: http://allegro.pl/item397434703_stacja_ ... wosc_.html

czy nie przepłacać i dla początkujących starczy ta: http://allegro.pl/item397433051_stacja_ ... trix_.html ?

chyba że jeszcze inna... a jeśli tak to dlaczego? :>

Jestem amatorem i nie chcę kupić "błyskotki" ;)

pozdro
Gwal - m.p.k.
Offline

dEmeteorologie

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): czwartek, 30 lip 2009, 16:11
  • Lokalizacja: LUBLIN-CHEŁM-WŁODAWA
  • Pseudonim: dEwindstorm
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postczwartek, 6 sie 2009, 01:52

Mam stację meteo Silva ADC SUMMIT , ręczna z prędkościomierzem wiatru i portem IRd - masz pytania pisz na emaila :arrow:
Offline
Avatar użytkownika

Selby

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): sobota, 14 lut 2009, 21:33
  • Lokalizacja: Kutno
  • Pseudonim: Selby
  • Numer GG: 23831622

Stacja Meteo

Postniedziela, 30 sie 2009, 12:42

Odświeżam temat bo chce was się zapytać czy stacje w cenie ok.250-350 zł naprawdę są takie dobre i czy dla amatora jest ten sprzęt w sam raz? Jako że jestem zielony w tych sprawach chcę się dowiedzieć czym się różni stacja którą można podłączyć do PC od takiej normalnej?

Dodam linki o wcześniej wspomnianych stacjach:
http://www.mediahit.pl/Domowe-stacje-po ... tent=16857
http://komputerstore.pl/product_info.ph ... tent=13763
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja Meteo

Postniedziela, 30 sie 2009, 12:54

Dzięki podłączeniu do PC możesz na pulpicie obserwować pogodę za oknem. Dane możesz udostępniać przez internet, polecam stację z możliwością podłączenia do PC.
Polecam tą stację:
http://allegro.pl/item720849451_prof_st ... arowe.html
Sam ją posiadam od zimy i sprawuje się bardzo dobrze.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Selby

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 40
  • Dołączył(a): sobota, 14 lut 2009, 21:33
  • Lokalizacja: Kutno
  • Pseudonim: Selby
  • Numer GG: 23831622

Stacja Meteo

Postniedziela, 30 sie 2009, 21:11

A czy taka stacja nadaje się, gdy ja mieszkam w bloku na 3 piętrze i jestem otoczony przez inne bloki, czy to w jakiś sposób nie będzie przeszkadzało w pracy tego urządzenia?
Offline

ziz99

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 71
  • Dołączył(a): poniedziałek, 22 cze 2009, 21:16
  • Lokalizacja: Kraków
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postniedziela, 30 sie 2009, 22:16

Komputer Świat zrobił nie tak dawno test stacji pogodowych:

http://download.action.pl/aj-test-stacji-pogodowych.pdf
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprze ... owych.aspx

Osobiście używam takiej stacji:
http://wetterspiegelladen.de/product_in ... sea4c3fdj6

kupionej w w/w sklepie.
Offline

MARKONI

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 49
  • Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2009, 20:02
  • Lokalizacja: Wisła (Śląskie)
  • Pseudonim: Piotrek
  • Numer GG: 6155949

Stacja Meteo

Postśroda, 16 wrz 2009, 10:27

Mam pytanko. Gdzie najlepiej zamontować taką stację meteo? Lepiej na dachu w pełnym słońcu(Ok 8m nad ziemią) czy może na zacienionym tarasie 3 metry nad ziemią. Obawiam się o wytrzymałość zewnętrznych urządzeń pomiarowych gdyby były zamontowane u mnie na dachu ponieważ mieszkam w górach, gdzie w lecie temp w słońcu wynosi ok 40 stopni a w zimie spada nierzadko do -30,pomijając fakt że w zimie zagraża jeszcze śnieg i lód, ale z tym to musiałbym sobie sam poradzić odśnieżając urządzenia co jakiś czas.
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja Meteo

Postśroda, 16 wrz 2009, 10:42

Najlepiej jakbyś zamontował wiatromierz wysoko na otwartej przestrzeni, może być na dachu a termometr w cieniu na dole. Jaką masz stacje?
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

MARKONI

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 49
  • Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2009, 20:02
  • Lokalizacja: Wisła (Śląskie)
  • Pseudonim: Piotrek
  • Numer GG: 6155949

Stacja Meteo

Postśroda, 16 wrz 2009, 12:13

Na razie nie mam żadnej stacji :) ale planuje sobie kupić pod koniec roku stąd moje pytania. Chciałbym kupić jakąś z porządnej firmy, żeby długo wytrzymała. Tak do 1000zł co polecacie? :)
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja Meteo

Postśroda, 16 wrz 2009, 14:31

Ja posiadam taką:
http://allegro.pl/item738164788_profesj ... rzadz.html
i spisuje się dobrze. Przetrwała letnie burze jak i zimowe mrozy (-18 stopni)
Bardzo dobrą stacją jest Davis Vantage Pro 2 jednak jest dość droga ale za to profesjonalna.
Jak masz jakieś pytania to warto odwiedzić:
http://stacjepogody.waw.pl/
i
http://opinie.stacjepogody.waw.pl/
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

MARKONI

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 49
  • Dołączył(a): poniedziałek, 24 sie 2009, 20:02
  • Lokalizacja: Wisła (Śląskie)
  • Pseudonim: Piotrek
  • Numer GG: 6155949

Stacja Meteo

Postczwartek, 17 wrz 2009, 08:27

Meteorologiczny - wielkie dzięki za te linki :)
Offline

Kristin

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 21 cze 2009, 19:57
  • Lokalizacja: Pomorze Zachodnie, powiat choszczeński
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postczwartek, 17 wrz 2009, 10:50

meteorologiczny napisał(a):Ja posiadam taką:
http://allegro.pl/item738164788_profesj ... rzadz.html
i spisuje się dobrze. Przetrwała letnie burze jak i zimowe mrozy (-18 stopni)


Też taką posiadam, ale zamarza mi wiatromierz...
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Stacja Meteo

Postśroda, 25 lis 2009, 21:33

Z linków podanych przez Wojtka można się naprawdę dużo dowiedzieć.
Ostatnio sporo tam przesiaduje czytając i pisząc posty.

Dla jeszcze nie zdecydowanych polecam Stacje, która weszła dzisiaj na Polski rynek.
Jest to świeższy model stacji WH/WS 1080 - czyli WS 1090.

Zapraszam do przeczytania wątku i do kupna - bo naprawdę warto.
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,229.0.html

Wszyscy którzy posiadają stacje zapraszam na tamto forum , oraz dobrze by było
gdyby część z Was wysyłała dane ze stacji do neta przez oprogramowanie cumulus.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Rafał Dzik

Członek stowarzyszenia

Członek stowarzyszenia

  • Posty: 608
  • Dołączył(a): środa, 6 maja 2009, 23:13
  • Lokalizacja: Starachowice, woj. świętokrzyskie
  • Pseudonim: rafal
  • Numer GG: 6458545

Stacja Meteo

Postwtorek, 9 lut 2010, 21:59

A co powiecie na temat tej stacji?:
http://www.allegro.pl/item917884437_stacja_meteorologiczna_ws_2300.html#gallery
Myślę nad jej kupnem, ale nie wiem jeszcze bo nastepna też wydaje się całkiem niezła:
http://www.allegro.pl/item917884440_stacja_meteorologiczna_ws_3600.html#gallery
Pozdrawiam, Rafał!
GG: 6458545
E-mail: dzikens@onet.eu
Offline
Avatar użytkownika

Piotr_Żurowski

Rzecznik Prasowy / Moderator

Rzecznik Prasowy / Moderator

  • Posty: 1232
  • Dołączył(a): niedziela, 14 cze 2009, 10:19
  • Lokalizacja: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
  • Pseudonim: piotr_z21
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postwtorek, 9 lut 2010, 22:44

Obecnie posiadam stacje Active Jet - AEL-108. http://www.allegro.pl/item890852176_pro ... l_108.html . Jestem z niej zadowolony, jednak stacja zawyża mi ciśnienie atmosferyczne o około 10hpa. :? Kupiłem ją na początku lipca 2009 roku. Prozę o opinie na temat mojego wyboru. Pozdrawiam ;)
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Stacja Meteo

Postpiątek, 12 lut 2010, 23:44

Może ma ktoś stację TFA-Nexus? Kupiłem niedawno, tzn. wczoraj przysłali i wszystko ok, tylko nie mogę się doszukać opcji, aby zapisywała dane o równych godzinach, można wybierać częstotliwość zapisywania i mam ustawione co godzinę, ale nie zapisuje o równych godzinach. Może ktoś wie jak to się ustawia?
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja Meteo

Postsobota, 13 lut 2010, 12:11

Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Tomnord15

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 44
  • Dołączył(a): sobota, 27 cze 2009, 11:30
  • Lokalizacja: Długopole Zdrój (Kotlina Kłodzka)
  • Pseudonim: Tomnord15
  • Numer GG: 8829734

Stacja Meteo

Postpiątek, 26 mar 2010, 21:22

A co sądzicie o tej stacji pogody? http://www.centrumelektroniki.pl/Stacja ... 45496.html
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Stacja Meteo

Postsobota, 27 mar 2010, 14:31

Tomnord15 napisał(a):A co sądzicie o tej stacji pogody? http://www.centrumelektroniki.pl/Stacja ... 45496.html


Jest to popularna Stacja w całej Europie i Polsce.
Jak na swoją cenę jest to najlepszy wybór. Posiada wszystkie podstawowe funkcje jakie są potrzebne.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1321
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Stacja Meteo

Postsobota, 27 mar 2010, 16:14

Areecki napisał(a):Jest to popularna Stacja w całej Europie i Polsce.
Jak na swoją cenę jest to najlepszy wybór. Posiada wszystkie podstawowe funkcje jakie są potrzebne.
No tak, ale minusem jest to, że wszystkie czujniki muszą być w miarę w jednym miejscu, bo do głównego czujnika (temperaturowy), kablami są prowadzone pozostałe i dopiero on wysyła do stacji bazowej dane.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja Meteo

Postsobota, 27 mar 2010, 17:30

Tak, ale można kupić dłuższe kable. Ja mam zamiar umieścić niedługo czujnik temperatury na wysokości 2m a resztę na dachu.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D

Emilian_Kowalczyk

Stacja Meteo

Postśroda, 18 sie 2010, 17:26

Jest możliwość, aby ktoś kto ma taką stacje wysyłał do kilku komputerów dane?? Bo ja nie jestem jeszcze zdecydowany, czy kupić stację, a takie dane przydałyby się podczas tropienia burzy :mrgreen:. Jak tak to proszę o kontakt na GG :D.
Offline
Avatar użytkownika

GuMa77

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 19 lip 2009, 15:36
  • Lokalizacja: Branice-Opolskie
  • Pseudonim: GuMa-GuMka
  • Numer GG: 0

Stacja Meteo

Postniedziela, 22 sie 2010, 00:08

Polecam stacje WH-1080,WS-1080.
Używam od roku, działa dobrze. :)
Obrazek
gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu

Powrót do Wiedza meteorologiczna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron