Teraz jest sobota, 25 lis 2017, 11:23


Serwery IMGW

Informacje na temat służb meteorologicznych i wydarzeń z nimi związanych
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 08:53

Witajcie.

Napotkałem poważny problem. Chcąc obejrzeć obraz radarowy z serwera IMGW, muszę bardzo długo czekać aż się załaduje, ale co gorsza, najczęściej obraz ten się nie ładuje (timeout). Pojęcia nie mam jak państwowy organ jest zarządzany, że dopuszcza do takich ułomności swoich systemów.
W naszym wypadku jest to o tyle ważne, że na tej podstawie wiemy gdzie się udać, lub skąd i w którym kierunku uciekać, ale to nie ma szans się udać jak obrazek się nie ładuje.
Wytropiłem jakie to obrazki wysiadają, sami spróbujcie... i

http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p011.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p012.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p013.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p014.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p015.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p016.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p017.gif
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogod ... 0/p018.gif

Byłoby wspaniale gdyby przedstawicielstwo PŁB poważnie porozmawiało o tym ustrojstwie, aby poprawili prędkość serwera/łącza do tych grafik.
Obecnie działa to fatalnie o ile w ogóle wyświetli cokolwiek.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 12:18

Myślę, że to zależy głównie od serwera i liczby odwiedzających użytkowników.
Powinni przenieść aplikacje na inny serwer - tak który by utrzymał ciężar
odwiedzin Polskich Łowców Burz.
Też mam z tym problemy - czasami muszę odświeżać po 5 - 10 razy żeby się załadowało ...
To jest poważna sprawa ponieważ dla wielu łowców ten radar jest na 1 miejscu jeżeli chodzi
o informacje pogodowe dostępne w necie.
Pozdrawiam
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Artur Misztela

Członek stowarzyszenia

Członek stowarzyszenia

  • Posty: 108
  • Dołączył(a): sobota, 16 sie 2008, 13:05
  • Lokalizacja: Ręczno 36km na SSE od Piotrkowa Tryb.
  • Pseudonim: Arturas
  • Numer GG: 9769977

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 14:01

No najprawdopodobniej jest to wina serwera. Napotkałem ta same problemy wczoraj i przedwczoraj;/
Ale może to jest też problem reklam i nowości na stronie....??
Pozdrawiam
Artur_Misztela
TEL: 661 527 707
Offline
Avatar użytkownika

luki99

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 246
  • Dołączył(a): piątek, 30 sty 2009, 12:17
  • Lokalizacja: Marcinkowice woj. dolnośląskie , Koło Wrocławia
  • Pseudonim: stachu
  • Numer GG: 11776505

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 15:21

Na pogodynce też bardzo długo ładuje radary . Trochę to uciążliwe ponieważ trzeba kilkukrotnie klikać odśwież . :evil:
Burze tym żyję
Obrazek
Tel. : 669398273
Email: luki9914@wp.pl
GG:11776505
Obrazek Piszę poprawnie po polsku
zapraszam na http://www.margonem.pl/?r=1390472
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 15:24

Każdy tu może płakać, ale mi chodzi o to by ktoś załatwił sprawę z IMGW, poszedł w kilka osób do DYR. i zapytał się czy mają zamiar coś z tym zrobić bo jest lipa straszna.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

Artur_Surowiecki

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 4665
  • Dołączył(a): niedziela, 11 lis 2007, 20:24
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 16:00

IMGW może zainwestowało spore pieniądze jeśli chodzi o serwery, które przetwarzają i przechowują dane meteorologiczne, ale jeśli chodzi o serwery, na których są ich strony internetowe - szkoda o nich gadać... być może mają też fatalną jakość łącza. Praktycznie jak się dzieje coś większego nad Polską jeśli chodzi o pogodę, to padają nie tylko obrazy radarowe, ale praktycznie wszystko - włącznie ze stroną http://www.pogodynka.pl oraz ze stroną IMGW. Dostanie się tam, jeśli przez Polskę przechodzi fala burz, coraz bardziej graniczy z cudem.

P.S. Mogę podpowiedzieć, że używając przeglądarki Opera strony IMGW, a zwłaszcza obrazy radarowe wczytują się łatwiej i szybciej, niż w przypadku innych przeglądarek.
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
e-mail: artur88.toxic(at)gmail.com
http://lowcyburz.pl/author/Artur_Surowiecki/
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 17:18

Artur_Surowiecki napisał(a):P.S. Mogę podpowiedzieć, że używając przeglądarki Opera strony IMGW, a zwłaszcza obrazy radarowe wczytują się łatwiej i szybciej, niż w przypadku innych przeglądarek.

Sprawdziłem czystym kodem zaciąganie treści z wykluczeniem przeglądarek. Lipa taka sama. Serwery nie wyrabiają i żadna przeglądarka nie pomoże.
U Ciebie po prostu szybciej obrabia wyświetlanie zawartości strony, nie ma to niestety wpływu na ładowanie elementów.
Czy możecie się spotkać i pogadać z dyrektorem, aby coś zrobił?
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

sebak1313

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 360
  • Dołączył(a): środa, 1 kwi 2009, 21:57
  • Lokalizacja: Łódź
  • Pseudonim: Pre_dator
  • Numer GG: 8649911

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 18:05

Z reguły tak jest gdy coś się dzieje: jakieś burze itp. gdy jest cisza w pogodzie to chodzi wszystko normalnie. Ja z reguły 5-10 razy muszę odświeżać by weszło, kilka razy wogule wejść nie mogłem. Niech zainwestują w takie serwery jakie ma n-k :D :D :D :D
Wiśniewski Michał - W naszym mieście Łodzi - http://www.youtube.com/watch?v=c1uLKuX5DOU&feature=rec-HM-fresh+div
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 18:28

Ja nie wiem czy ONI zdają sobie sprawę z tego ile osób odwiedza ich strony i produkty
w ciągu dnia i w ciągu trwania niebezpiecznych zjawisk nad Polską ...
Może nawet nie mają zamontowanego mrtg na serwerze np.
http://91.121.102.37/mrtg/


Wie ktoś na jakim serwerze stoją strony imgw ?
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline

meteoman

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): piątek, 3 kwi 2009, 14:57
  • Lokalizacja: Lubartów - Okolice Lublina
  • Numer GG: 11562065

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 19:13

sebak1313 napisał(a):Z reguły tak jest gdy coś się dzieje: jakieś burze itp. gdy jest cisza w pogodzie to chodzi wszystko normalnie. Ja z reguły 5-10 razy muszę odświeżać by weszło, kilka razy wogule wejść nie mogłem. Niech zainwestują w takie serwery jakie ma n-k :D :D :D :D


Dokładnie :D Ja mam to samo .Jeśli w pogodzie coś się dzieje to każdy częściej zagląda na radary opadów a jeżeli w pogodzie nudy to wiadomo że się praktycznie nie zagląda .Jak w radar wejdzie kilkanaście tysięcy osób w tym samym czasie to wiadomo że będzie jakieś przeciążenie lub czekanie ;) .
Obrazek Pozdrawiam Karol Obrazek

Kamil_Bogusławski

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 19:34

Jest tylko taka kwestia, czy my powinniśmy im o tym mówić? Raczej mają tam administratora lub kilku którzy się tym zajmują i powinni na bieżąco patrzeć na stan obciążenia Apacha (bo prawdopodobnie na nim stoją strony) oraz ewentualnego transferu odebranych / wysłanych, lub też przeciążenia procesora komputera serwerowego. Niestety tak trudno jest określić co oni tam mają. Można ewentualnie wysłać maila do zarządzających stroną z prośbą o przeprowadzenie testów. Ale prawdę mówiąc to nie wiem czy to ma sens... A jeśli już to powinny to zrobić maks 3 osoby, które dodatkowo wiedzą coś w tym temacie.
Offline
Avatar użytkownika

Dariusz_Wierzbicki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1025
  • Dołączył(a): piątek, 29 lut 2008, 03:14
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Pseudonim: Meteo
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 27 maja 2009, 20:03

Trudno tu odpowiedzieć Mariuszu na twoje pytanie odnośnie spotkania z dyrektorem IMGW ponieważ sprawa jest dosyć skomplikowana, jak wiadomo dofinansowanie z Min środowiska jest...
Także nie gwarantuję iż tę sprawę załatwię ale postaram się coś poruszyć w centrali ;) Ale muszę przestrzec już teraz przed hura optymizmem, bo jeśli to będą jednak kwestie finansów to mało prawdopodobne bym coś osiągnął ;) Postaram się odwiedzić Instytut w nadchodzących dniach.
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postczwartek, 28 maja 2009, 08:37

To nie jest kwestia finansów, tylko ruszenia tyłka by coś w tej sprawie zrobili z prostej zasady, że są zobowiązani do serwowania danych w sprawny sposób.
Na to biorą dużą kasę, a ten sprawny sposób jak widzimy jest dalece nie sprawny i w efekcie nie da się sprawdzać informacji, przy byle burzy, a co będzie w trudniejszej sytuacji?

Bardzo nie cierpię sytuacji gdy instytucja państwowa, która jest do czegoś zobowiązana nic nie robi by poprawiać jakość swoich usług szczególnie w przypadku gdy ta jakość jest tak kiepska jak to obserwujemy. Jak czegoś nie zrobią to pogadam z dziennikarzami i może wtedy zechce im się coś zrobić, jak będzie głośno o tym że coś im nie działa.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Serwery IMGW

Postczwartek, 28 maja 2009, 21:36

Żeby nie wyszło tak, że panowie z imgw zamkną opcje radaru 10 minutowego ...
Bo to by była katastrofa. Myślę, że na razie powinna jedna osoba z kimś konkretnym
na spokojnie porozmawiać o tym. Nasza organizacja jest już dość rozbudowana ale nie mamy
jeszcze takiego wpływu na IMGW jak byśmy chcieli. W sumie dużo nie chcemy, bo tylko
poprawnego działania produktów radarowych i innych potrzebnych nam informacji...
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postpiątek, 29 maja 2009, 13:34

Zauważyłem że lekko ich serwer odetkało. Ciekawe czemu?
Przestali ściągać filmy z rapida lub p2p? :x

Właśnie sprawdziłem ponownie i na bardzo szybkim łączu, pojedynczy obrazek z IMGW ważący kilkanaście KB ściągałem dłużej nić animowany obrazek z sat24 o wadze 1,7 MB!
Jest źle, mają za słabego kompa, za słabe łącze... lepiej niech się zmodernizują, nim zabawki padną im do reszty.
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

Jakub_K

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 340
  • Dołączył(a): piątek, 8 sie 2008, 19:52
  • Lokalizacja: SDZ/ŁDZ
  • Pseudonim: Delano
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postwtorek, 2 cze 2009, 17:11

Zauważcie również, że od jakiegoś czasu nie ma odczytu z aż trzech radarów. W ostatnich dniach zanikł odczyt z radaru w Rzeszowie, a wcześniej umilkł radar w Pastewniku. Nie wspominam o radarze w Ramży, bo on śpi od kiedy pamiętam. Także na 8 radarów działa 5. Co gorsza w rejonie południowym Polski z 4 działa tylko jeden.
Nie wiem czym to jest spowodowanie. Może jakieś modernizacje systemu w IMGW albo prace konserwatorskie. Na stronie Instytutu nie znalazłem info na ten temat (w menu "Ogłoszenia" jest tylko oferta sprzedaży Forda Sierry, rocznik 1992. xD)
Może ktoś z Was wie coś na ten temat?
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postwtorek, 2 cze 2009, 17:18

Zimą wysłałem maila do IMGW z pytaniem czy na sezon letni radar w Ramży zacznie działać. W odpowiedzi dostałem że części już jadą z Niemiec i mechanicy wezmą się do pracy za 2 tygodnie. Od tego czasu minęło ok 5 miesięcy i jak widać nie mogą sobie poradzić z radarem.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Artur_Surowiecki

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 4665
  • Dołączył(a): niedziela, 11 lis 2007, 20:24
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postwtorek, 2 cze 2009, 19:07

meteorologiczny napisał(a):Zimą wysłałem maila do IMGW z pytaniem czy na sezon letni radar w Ramży zacznie działać. W odpowiedzi dostałem że części już jadą z Niemiec i mechanicy wezmą się do pracy za 2 tygodnie. Od tego czasu minęło ok 5 miesięcy i jak widać nie mogą sobie poradzić z radarem.


Radar ten właśnie włączyli... problem w tym, że pokazuje błędną lokalizację i przemieszczanie się opadów. Przyczyna - wszystko wskazuje na błąd / złe ustawienie oprogramowania. Napisałem e-maila w tej sprawie do IMGW... jak sądzę - próbują coś z tą usterką zrobić.
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
e-mail: artur88.toxic(at)gmail.com
http://lowcyburz.pl/author/Artur_Surowiecki/
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postśroda, 3 cze 2009, 18:40

Dostałem odpowiedź na maila którego niedawno wysłałem:
Kod: Zaznacz cały
  Szanowny Panie,
 
    naprawa radaru w Ramży już dobiega końca, choć jeszcze są pewne problemy (jak Pan mógł zauważyć wczorajsze dane zawierały błędy w lokalizacji stref opadowych). Mam nadzieję, że w tym tygodniu sprawa zostanie definitywnie zakończona.
Niestety dwa kolejne radary uległy awarii i naprawa jest w toku. Uszkodzenie w Pastewniku jest poważne - zepsuł się magnetron ("serce radaru"). W Rzeszowie również sprawa jest dość poważna gdyż uszkodzeniu prawdopodobnie uległ procesor radarowy.
    Mamy świadomość znaczenia danych radarowych dla osłony i prognoz ultrakrótkoterminowych, czynimy więc co tylko możemy aby przywrócić prawidłową pracę operacyjną całej sieci POLRAD.
 
    Z poważaniem,
        Z. Dziewit
    kierownik Ośrodka Teledetekcji Naziemnej IMGW


Cieszę się że radar w Ramży będzie działać bo tylko on zapewniał osłonę radarową Oświęcimia i okolic.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Artur_Surowiecki

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 4665
  • Dołączył(a): niedziela, 11 lis 2007, 20:24
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 3 cze 2009, 19:15

Powyższa informacja od Pana Dziewita mnie zaniepokoiła (chodzi dokładnie o Pastewnik). Radar w Pastewniku jest obok Ramży jednym z najstarszych radarów meteo. w Polsce i jego naprawa - jako że się zepsuła główna część urządzenia - może trwać bardzo długo - podobnie jak w przypadku Ramży. Być może przy okazji zostanie przeprowadzona generalna modernizacja tego radaru, co jeszcze bardziej wydłuży czas jego wyłączenia. Jeśli chodzi o radar klistronowy w Rzeszowie... naprawa powinna być szybsza. Cieszy mnie, że w końcu udało się coś z tą Ramżą zrobić. Dziś co prawda radar ten na mapach zbiorczych został ukryty, ale wszystko wskazuje, że za parę dni nie będzie już z tym urządzeniem problemu.

P.S.: Zrobił nam się niezły offtop o funkcjonowaniu radarów meteo :)
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
e-mail: artur88.toxic(at)gmail.com
http://lowcyburz.pl/author/Artur_Surowiecki/
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postsobota, 6 cze 2009, 17:42

Co do tych serwerów IMGW to zobaczcie na to:
http://www.imgw.pl/index.php?option=com ... &Itemid=71
Być może kupno nowego serwera coś poprawi jeśli chodzi o otwieranie tych stron radarowych.

Dodatkowo jest informacja o wymianie radaru w Pastewniku.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Serwery IMGW

Postsobota, 6 cze 2009, 18:24

Ooo Widać że się zmotywowali do działania, ciekawe jak długo potrwa przetarg bo jak to w naszym kraju bywa może trwać dłużej niż realizacja tych projektów.

BTW Czy w Bolkowie był kiedyś radar meteorologiczny? niedawno miałem okazje przeglądać książkę o meteorologi dla lotnictwa i tam była mapka gdzie jest radar w tej miejscowości z zaznaczeniem że to stan na 2004r.
Offline
Avatar użytkownika

Artur_Surowiecki

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 4665
  • Dołączył(a): niedziela, 11 lis 2007, 20:24
  • Lokalizacja: Warszawa
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postsobota, 6 cze 2009, 19:12

Zibi napisał(a):BTW Czy w Bolkowie był kiedyś radar meteorologiczny? niedawno miałem okazje przeglądać książkę o meteorologi dla lotnictwa i tam była mapka gdzie jest radar w tej miejscowości z zaznaczeniem że to stan na 2004r.


Ten radar w Bolkowie to dokładnie radar w Pastewniku... który jest poważnie uszkodzony i jak sądzę przez wiele tygodni nie będziemy z niego otrzymywać żadnych danych.

Odnośnie nowych serwerów dla IMGW... bardzo mnie cieszy ta informacja (i pewnie nie tylko mnie :) ).
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
e-mail: artur88.toxic(at)gmail.com
http://lowcyburz.pl/author/Artur_Surowiecki/
Offline
Avatar użytkownika

Mariusz Świąder

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 500
  • Dołączył(a): poniedziałek, 3 mar 2008, 14:25
  • Lokalizacja: Kielce
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 10 cze 2009, 14:59

I temat powraca, tym razem, chodzi o to co zrobili z obrazkami radarowymi? A no wpadli na genialny pomysł wklejenia linii w obraz radarowy!
Automatycznie nieuczytelniający taką mapę!

Prośba do chłopaków z wawy - niech się odezwą do kogo trzeba aby usunęli tę zmianę, bo potrzebujemy obrazu taki jaki był, a nie z białymi kreskami, które to niby mają nie zakrywać granic województw i rzek, a przecież te można generować do woli!
Usunąć te wycięcia w mapach!

Obrazek
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Serwery IMGW

Postśroda, 10 cze 2009, 16:32

Wygląda na to że radar w pastewniku został już naprawiony :) widocznie motywacją do działania były częste burze w tym rejonie.
Offline

Kuba_Świątkiewicz

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 91
  • Dołączył(a): poniedziałek, 11 maja 2009, 17:22
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postśroda, 10 cze 2009, 16:35

Zibi napisał(a):Wygląda na to że radar w pastewniku został już naprawiony :) widocznie motywacją do działania były częste burze w tym rejonie.
Własnie się zalogowałem, żeby napisać,że od 14:00 UTC Pastewnik nadaje :) Miejmy nadzieję, że to nie jest chwilowe uruchomienie (przetarg ciągle trwa).

A już szukałem domowego radaru Dopplerowskiego na eBay'u :D
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Serwery IMGW

Postpiątek, 12 cze 2009, 14:56

No i doczekaliśmy się,nie dość że stronka ładuje się od razu to działają wszystkie radary nawet Ramża,która tak długo nie funkcjonowała.

Jedynie co to pojawiły się znowu te wycięcia o których wspominał Mariusz.Ale i to z pewnością poprawią. :D
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Offline
Avatar użytkownika

Marcin_Burda

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 585
  • Dołączył(a): czwartek, 12 cze 2008, 11:53
  • Lokalizacja: Częstochowa Polska
  • Pseudonim: Burdzik
  • Numer GG: 6214027

Serwery IMGW

Postsobota, 13 cze 2009, 12:27

Rzeczywiście stronka z radarem działa trochę szybciej, musieli coś z tym zrobić po ostatnio to zakrawało już na śmiech, owszem ładuje się wolno ale potrafi się załadować jednak niestety z animacją już jest trochę gorzej działa jak jej się podoba.
Marcin Burda
GG:6214027
E-Mail: lowcaburzczestochowa@wp.pl
Kom: 721-328-398
Nick: Burdzik
Skype: marcin.burda
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postwtorek, 16 cze 2009, 20:36

Albo mi się wydaję albo wszystko ładuje się trochę szybciej. Zobaczymy jak będzie jakiś burzowy dzień gdy będzie na stronie kilka tysięcy ludzi.
Zauważyliście że radar w Legionowie przestał nadawać ? Oby to nic poważnego.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

meteoman

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): piątek, 3 kwi 2009, 14:57
  • Lokalizacja: Lubartów - Okolice Lublina
  • Numer GG: 11562065

Serwery IMGW

Postpiątek, 19 cze 2009, 13:25

Niestety wszystko działa tak jak wcześniej .Coś się dzieję w pogodzie i albo trzeba czekać albo się w ogóle nie włączy :( Trudno .
Obrazek Pozdrawiam Karol Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Serwery IMGW

Postpiątek, 19 cze 2009, 15:20

Mam to samo .
Dla porównania mam tylko neo 512.
Animacja na sat24 ładuje mi się w 30 sekund - zajmuję - 2 mb.
W nocy o godzinie 12 - 06 - radar na pogodynce ładuje mi się w 3 - 4 s.
Teraz załadował mi się po 112 sekundach.

Porażka
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postponiedziałek, 22 cze 2009, 14:14

Czy mi się wydaje czy mapa 10 minutowa ma opóźnienie 1 godzinne ? Mam nadzieję że do jutra to naprawią bo będzie bardzo potrzebna aktualna mapa radarowa.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

Kuba_Świątkiewicz

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 91
  • Dołączył(a): poniedziałek, 11 maja 2009, 17:22
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postponiedziałek, 22 cze 2009, 14:17

Mapa 10 minutowa pokazuje to samo co godzinna o tych samych czasach.
Offline
Avatar użytkownika

Dedeks

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 144
  • Dołączył(a): czwartek, 19 cze 2008, 12:39
  • Lokalizacja: Kraków
  • Pseudonim: Dedeks
  • Numer GG: 0

Serwery IMGW

Postponiedziałek, 22 cze 2009, 16:03

W tej chwili radar 10 - minutowy pokazuje aż 24 karty! :o Ciekawe co ich wzięło na dodanie tych sześciu kart ;) .
Moje niektóre zdobycze:
https://picasaweb.google.com/DedeksKrakow
ZAPRASZAM!
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postponiedziałek, 22 cze 2009, 16:34

Teraz to się zgadza wszystko. Wtedy było tylko 18 kart i dlatego źle pokazywało. Dobrze że dodali godzinę, przyda się takie archiwum.

EDIT:
Znowu zmienili na 18 map...

EDIT: 23.06

Dziś to już wcale nie działa radar ani nic. Co atkualizacja to jest mniej albo więcej kart do wyboru. Już nie wiem co oni to robią.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Andrut

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 95
  • Dołączył(a): czwartek, 3 sty 2008, 12:35
  • Lokalizacja: Trzebinia/Kraków
  • Pseudonim: Andrut
  • Numer GG: 8135057

Serwery IMGW

Postwtorek, 23 cze 2009, 16:39

Można było się spodziewać, że kiedy radar jest potrzebny to nie działa :?

Jak fajerwerki pogodowe się skończą to będzie śmigał ;)
"To się będę śmiał, gdy nie zdążą ze zniszczeniem świata przed jego końcem"
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Serwery IMGW

Postśroda, 24 cze 2009, 15:04

Teraz już są 42 karty na mapce 10 minutowej :o
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Serwery IMGW

Postśroda, 24 cze 2009, 15:17

meteorologiczny napisał(a):Teraz już są 42 karty na mapce 10 minutowej :o



No właśnie tylko po co idą na ilość a nie na jakość.Nie rozumiem ich,mogliby najpierw poprawić wydajność serwera,a potem dodawać i dodawać
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna

Rafał_Cieślak

Serwery IMGW

Postczwartek, 25 cze 2009, 10:00

Obrazek

Jest coraz lepiej..Im szybciej kompy się rozpadną tym szybciej kupią nowy hosting.. Na załadowanie się animacji składającej się z 3 obrazków czekam 1 min.[mobilna wersja pogoda.megapage.pl otwierana na komputerze], a cała animacja z sat24 ładuje mi sie w ciągu 40s !
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Serwery IMGW

Postczwartek, 25 cze 2009, 12:04

Ja już nie mogę wytrzymać nerwowo z tymi radarami.
Wczoraj byłem w terenie i teraz tylko w nocy mi w telefonie się
ładuje obrazek z radaru 10 minutowego. A w dzień ciężko jest
zobaczyć cokolwiek - bo po prostu nie chce się załadować.
Ja nie wiem jak kiepskie oni mają tam serwery co tak zamula.
Przecież znowu tak strasznie dużo nie siedzi na tym radarze.
Porażka totalna - to tak jak by strona sejmu nie chciała się
załadować w dzień wyborów.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Następna strona

Powrót do Służba meteorologiczna w Polsce i na świecie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron