Sounding Decoder

Dział zawierający oprogramowanie ułatwiające pracę Łowców Burz i nie tylko
Awatar użytkownika
Piotr Szuster
Administrator
Administrator
Posty: 422
Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 15:27
Pseudonim: retsuz
Numer GG: 3600710
Lokalizacja: Chrzanów, Małopolska
Kontakt:

Sounding Decoder

Postautor: Piotr Szuster » czwartek, 6 gru 2012, 20:31

Przygotowałem prosty program obliczający kilka parametrów konwekcyjnych. Proszę aby użytkownicy jeżeli zauważą błędy mi je zgłaszali.

http://soundingdecoder.retsuz.cba.pl/

7 grudnia 2012 - wprowadziłem nowe parametry oraz dodałem poprawkę dla temperatury wirtualnej.
13 grudnia 2012 - dodałem w lewym, dolnym rogu okna funkcję wyświetlania parametrów termodynamicznych sondażu dla zaznaczonej warstwy oraz zoptymalizowałem zużycie pamięci.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 15 gru 2012, 14:04

U mnie nie ma żadnych problemów. Piotrek jak możesz to dodaj do okienka obok wybierania sondaży (gdzie jest 00Z i 12Z) 06Z i 18Z. Przyspieszy to trochę obsługę :D

I jeszcze jak będziesz miał trochę czasu i chęci możesz dodać inne wskaźniki.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Piotr Szuster
Administrator
Administrator
Posty: 422
Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 15:27
Pseudonim: retsuz
Numer GG: 3600710
Lokalizacja: Chrzanów, Małopolska
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Piotr Szuster » sobota, 15 gru 2012, 19:31


Awatar użytkownika
Piotr Szuster
Administrator
Administrator
Posty: 422
Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 15:27
Pseudonim: retsuz
Numer GG: 3600710
Lokalizacja: Chrzanów, Małopolska
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Piotr Szuster » niedziela, 16 gru 2012, 17:39

Program był testowany zarówno pod systemem Windows 8 jak i Windows 7 i nikt nie narzekał na błędy. Spróbuj pobrać plik przy użyciu Google Chrome albo Mozilla Firefox jednak nie sądzę żeby problem leżał po stronie przeglądarki.

Awatar użytkownika
ariasz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 905
Rejestracja: środa, 29 lip 2009, 23:18
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: ariasz » poniedziałek, 17 gru 2012, 15:41

Obrazek

Awatar użytkownika
ariasz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 905
Rejestracja: środa, 29 lip 2009, 23:18
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: ariasz » poniedziałek, 17 gru 2012, 16:50

Piotrek co o tym powiesz, bo trudno mi się odnieść, nie wiem jaka jest kondycja systemu na jego komputerze. Z kolei ja mam problem z innego gatunku z twoim programem, chciałem sprawdzić, te wersję 1004 i wywaliłem poprzednią instalkę, teraz nie mam ani menu ani przycisków minimalizacji, maksymalizacji i zamykania aplikacji na pasku tytułu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr Szuster
Administrator
Administrator
Posty: 422
Rejestracja: poniedziałek, 5 lip 2010, 15:27
Pseudonim: retsuz
Numer GG: 3600710
Lokalizacja: Chrzanów, Małopolska
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Piotr Szuster » wtorek, 18 gru 2012, 16:03

18.12.2012 Dodano panel edycji danych, diagram Stuve.

Bartek_Pawłowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 21 sie 2012, 22:54
Numer GG: 0
Lokalizacja: woj. wielkopolskie, 15km na NW od Jarocina
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Bartek_Pawłowski » wtorek, 18 gru 2012, 21:34

Mam Windows 7 Home Premium 64 bit i program działa bardzo dobrze :D Był problem z pobraniem, bo zarówno Chrome jak i Avast blokowały pobranie. Sugerowały że plik jest mało popularny i może być zagrożeniem dla systemu.

EDIT: Po zainstalowaniu nowej wersji nie chce pobrać danych. Wyświetla błąd pobierania pliku.
EDIT2: Problem rozwiązany, trzeba było uruchomić jako administrator.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Sounding Decoder

Postautor: Wojtek_Bartula » wtorek, 23 kwie 2013, 14:09

Nie wiem czemu, ale od jakiegoś czasu program nie pobiera nowych sondaży:




Dodatkowo jak będziesz miał czas, to możesz dodać żeby automatycznie po włączaniu programu ustawiało dzisiejszą datę.


Convective Addiction ;D


Wróć do „Narzędzia”