Strona 1 z 1

"Stacja" meteo

: sobota, 3 mar 2012, 17:43
autor: Bender
Witam.



Od strony technicznej:
Pomiar jest realizowany przez kartę K8055 [] (2 wejścia analogowe 0-5v i 4 wejścia cyfrowe // 8 wyjść cyfrowych i dwa analogowe 0-5v), czytane wartości z wejść analogowych są zamieniane zgodnie z danymi z noty katalogowej sensorów na Temperaturę/Wilgotność/Ciśnienie.
Sensor Temperatury to układ K8067 (dokładniej jego kopia) zakres temperatury to -20 do +70 *C (mam zamiar zrobić drugi taki układ ale z przesunięta skalą -30 do +60*C)
Sensor Wilgotności to HIH4000 bez żadnego dodatkowego układu sensor jest liniowy od 0-100% (0-5V)
Sensor Ciśnienia to MPX4115A, dodatkowo potrzebne było skorzystanie z wąskiego zakresu tego sensora jego wyjście też jest liniowe ale od 15-115kPa (0-5v), potrzebny był układ wycinający zakres 3.7v-4.2v i mnożący napięcie x10 (0-5v) dla zakresu jak dobrze pamiętam 900hPa do 1050hPa.

Program:
Jest napisany w Labview (codziennie używam tego języka w pracy), pomiar odbywa się co 120 sekund i jest zapisywany do pliku, plik dla każdego dnia jest inny czyli mamy archiwizacje danych. Przy każdym odczycie jest wysyłany obraz z wykresami i informacjami na serwer www.

Strona www:
Automatycznie odświeża się co 130 sekund, posiada aktualne pomiary, skan z blids.de, mapkę z sat24 i radary google z pogodynka.pl

W planach:
Dodanie wiatromierza
Pomiar nasłonecznienia
?detektor burzy?
Interaktywne wykresy i możliwość wyboru dnia z archiwum

Dokładność stacji to:
Temperatura 0.5*C
Wilgotność 0.4%
Ciśnienie 0.6 hPa

Strona projektu z pomiarami:



Zdjęcia zamieszczę jak już wszystko będzie miało obudowę :)


PS. Dzisiaj była przerwa w działaniu między 11 a 15 (przenosiłem w inne miejsce mniej nasłonecznione za dnia)


Re: "Stacja" meteo

: sobota, 3 mar 2012, 21:20
autor: G.Giełażys
Bardzo fajnie Ci to wyszło, gratuluje pomysłu ;)

Re: "Stacja" meteo

: poniedziałek, 5 mar 2012, 11:05
autor: Bender
Wczoraj padła karta wifi, jak tylko przyjdzie nowa dane na stronie będą aktualizowane

Re: "Stacja" meteo

: poniedziałek, 12 mar 2012, 23:30
autor: Kamil_Bogusławski
Pomysł bardzo ciekawy i bardzo fajna realizacja! Wygląd pomiarów również prezentowany w bardzo fajny sposób. Jaki jest koszt całej stacji jeśli ktoś chciałby to zrobić u siebie? Czy byłbyś w stanie zrobić dokumentację do tego, czyli co jak połączyć, gdzie ułożyć itp? Myślę że dla niektórych osób stanowiło by to ciekawą formę rozwijania się i możliwość zbudowania własnej stacji, a potem można by te dane od osób pobierać i stworzyć własne centrum pomiarów! Pomyślmy nad tym, jeśli koszt jest niewielki, to warto takie stacje budować!

Re: "Stacja" meteo

: środa, 14 mar 2012, 13:04
autor: Bender
Dzięki! Generalnie koszt teraz jest porównywalny do stacji pod cumulusa czyli około 350zł, sama karta do pomiarów to ponad 150zł. Właśnie "studiuję" programowanie procesorów ATmela, jeśli udało by się kartę pomiarową zastąpić tym procesorem to pewnie można byłoby się zmieścić w 250zł może mniej. Jak uda mi się coś zmontować na ATmelu to dam znać!

Re: "Stacja" meteo

: środa, 14 mar 2012, 20:34
autor: Kamil_Bogusławski
Będę czekał z niecierpliwością, ponieważ rozpocząłeś bardzo fajną konstrukcję i jakże przydatną! Jeśli tylko powiesz potem co i jak złożyć to możesz liczyć że u mnie w domu zawita stacja pogodowa Twojego autorstwa ;)

Re: "Stacja" meteo

: środa, 28 mar 2012, 09:46
autor: Bender
Mała aktualizacja:
Karta 8055 została zastąpiona układem atmega, komunikacja przeniesiona na rs232 (com port). Bardzo dobra wiadomością jest zwiększenie dokładności pomiaru x4. W weekend może w końcu zmontuje sobie wiatromierz, i podłącze pod układ. Generalnie muszę zobaczyć czy będzie możliwość połączenia tej stacji z oprogramowaniem Cumulus.

Re: "Stacja" meteo

: środa, 3 kwie 2013, 11:30
autor: Bender
Witam.

Czy ktoś z Was pisze programy dla Androida? Stacja Meteo się rozwija i obecnie trwają prace nad bezpośrednim podpięciem jej pod internet bez użycia komputera. Chciałbym stworzyć widget i app w której znajdowały by się ostatnie pomiary wykonane przez konkretną stację i wykresy (last 24h,6h,3h,1h). Dodatkowo jakieś raportowanie zjawisk. Później można by to było połączyć z mapa google i wyszedłby jakiś ładny serwis z LiveData :).

Czy ktoś z forum mógłby pomóc z pisaniem APP?

update z pisania app:

apka pobiera ostatni pomiar z bazy danych z serwera
Obrazek

Pozdrawiam