Stacja pogody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
Maveux
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 25 sie 2007, 09:11
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Maveux » niedziela, 8 mar 2009, 14:59

Tak sobie dzisiaj przeglądałem aukcję na Allegro i zauważyłem przedmiot

"Stacja pogody No 148409", ,

Posiada bezprzewodowy czujnik zewnętrzny (do 100m od stacji bazowej) i niby ostrzega przed burzami, tak się zastanawiam co Wy o tym sądzicie, czy warto na przykład takie coś kupić? W końcu zawsze się przyda jakieś dodatkowe urządzenie pomiarowe.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 mar 2009, 17:29 przez Paweł_Cholewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » niedziela, 8 mar 2009, 15:04

Zapewne chodzi o prognozowanie na podstawie zmian ciśnienia. Np jeśli szybko spadnie o kilka hPa to na ekraniku pokaże się ostrzeżenie że będzie burza.
Barometr zawsze się przyda w domu ;)


Convective Addiction ;D

sea
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1027
Rejestracja: piątek, 9 maja 2008, 02:27
Pseudonim: Sea
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: sea » niedziela, 8 mar 2009, 21:22

Ostrzeganie przed burzami na podstawie samych zmian ciśnienia jest nieco mało wiarygodne, lepiej by było zaimplementować coś w rodzaju dzwonków Franklina czy czegoś podobnego :).

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 152
Rejestracja: niedziela, 21 gru 2008, 13:03
Numer GG: 9259214
Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Jakub_Wroński » środa, 11 mar 2009, 15:11

Jaka stacja najlepsza??
Za rozsądną cene.
Napiszcie jeśli coś wiecie wiecej stacjach pogody. :)
Kula sie obraca i git majonez.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » środa, 11 mar 2009, 15:58



Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » środa, 11 mar 2009, 20:02

Godna polecenia jest także ta stacja:

Ja posiadam stacje pogody ws2300.Stacja ta ma wiatromierz,deszczomierz,a także można podłączyć ją do komputera.Jedyna jej wada to brak pomiarów porywów wiatru(Gust),wiatromierz mierzy średnią prędkość wiatru co 1-2 minuty.
Obrazek
kom:721618069
gg:15920600

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » środa, 11 mar 2009, 20:17

Wczoraj oglądałem tą samą stację i niby wszystko ok ale martwi mnie umiejscowieni czujnika temperatury i wilgotności.
W normalnych warunkach montuje się go 2m nad gruntem, a wiatromierz 10m nad gruntem. Można oczywiście to rozwiązać wywalając ta poprzeczkę ale nie wiadomo czy kabelek między wiatromierzem a nadajnikiem/czujnikami nie jest zamocowany na stałe.

Ja używam TFA Vega i trochę mi brakuje podłączenia do komputera i możliwości puszczenia pomiarów online.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » środa, 11 mar 2009, 20:53



Convective Addiction ;D

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 152
Rejestracja: niedziela, 21 gru 2008, 13:03
Numer GG: 9259214
Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Jakub_Wroński » czwartek, 12 mar 2009, 16:43

Nie mam dużo kasy :(
Tak do około 100zł 150 zł.
Kula sie obraca i git majonez.

Awatar użytkownika
Paweł_Cholewa
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 1822
Rejestracja: poniedziałek, 14 lip 2008, 22:16
Pseudonim: Pablo
Numer GG: 8739674
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Paweł_Cholewa » czwartek, 12 mar 2009, 17:08

Za 100-150 złotych, niestety, ale nie kupisz zbyt dobrego sprzętu. Przeglądnąłem tak oferty na allegro i zauważyłem, że w miarę porządna stacja kosztuje około 360 złotych np. ta:
http://www.allegro.pl/item568548106_pro ... arowe.html którą umieścił wyżej Meteorologiczny.

Ja zastanowiłbym się nad stacją co ma Daniel, WS2300, w miarę przystępna cena, oraz dobre funkcje które posiada. Albo taka stacyjka: http://www.allegro.pl/item575271169_lik ... zywna.html

Radziłbym więc poczekać trochę, uzbierać więcej pieniędzy i kupić lepszy sprzęcik.

Jeszcze taka sprawa, stację pogodową, ze wszystkimi czujnikami i innymi bajerami, bardziej jest opłacalne kupić, jeżeli się ma swój własny dom i teren, bo jeżeli chcecie się zaopatrzyć w takie cacko, a mieszkacie w większym mieście, w bloku, to pomiary nie będą zbyt dokładne i jeszcze może być problem z umieszczeniem wszystkich tych czujników na zewnątrz.
Pozdrawiam - StormHunter
Obrazek
E-mail: pawciokrk89@gmail.com

Awatar użytkownika
Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 7027
Rejestracja: poniedziałek, 3 mar 2008, 21:13
Lokalizacja: Zielonka k. Warszawy
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Grzegorz_Zawiślak » piątek, 13 mar 2009, 15:41

Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Obrazek
Obrazek

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee
Skype: grzes.p.l.b

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » piątek, 13 mar 2009, 16:51

Ja też mieszkam w bloku wielorodzinny,ale na obrzeżach miasta i w dodatku dookoła jest mało zabudowań.Mam łatwy dostęp na dach,nie miałem problemów z zamontowaniem wiatromierza i deszczomierza.Główny czujnik do którego przekazywane są dane,mam umieszczony koło okna, około 2 metrów nad ziemią. :)
Trochę roboty przy montowaniu stacji było.Najpierw zamontowałem wiatromierz na samym szczycie dachu,następnie deszczomierz również na dachu.Zaleca się umieszczanie czujnika opadów 1 metr nad ziemią,ja takiej możliwości nie miałem,wiec umieściłem go na płaskiej powierzchni dachu.Różnicy w pomiarach opadów niema,deszczomierz jest bardzo dokładny.
Potem oczywiście musiałem połączyć czujniki z dachu z głównym nadajnikiem który mam koło okna.Trzeba było pociągnąć kable po całym bloku.
Jakoś udało się to wszystko zamontować,stacja spisuje się świetnie.Wiatromierz na samym szczycie dachu wokół nie ma wysokich zabudowań,główny czujnik we wnęce okiennej,nie jest narażony na promieniowanie słoneczne.Dane muszą być w miarę dokładne. ;)
Na stacje meteorologiczną trzeba mieć odpowiednie warunki.W centrum dużych miast,gdzie jest wysoka zabudowa pomiary mogłyby być niedokładne,szczególnie tyczy się to wiatromierza,który musi być umieszczony wysoko najlepiej na otwartej przestrzeni.
Od kwietnia planuje puścić dane z mojej stacji online. ;)
Obrazek
kom:721618069
gg:15920600

Awatar użytkownika
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1440
Rejestracja: czwartek, 17 sty 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
Numer GG: 2018032
Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Michał_Żarnowski » niedziela, 15 mar 2009, 21:08

Ma ktoś program do stacji meteo weather display ? Bo chciałbym udostępnić dane z jej i nie wiem jak.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » niedziela, 15 mar 2009, 21:36

Ja używałem jakiś czas WD ale coś mi się posypał i przeniosłem się na Cumulus. Na nim w ciągu kilku minut można swoją stronę odpalić.
Jaką masz stację? Najlepiej poszukaj na forum (http://www.weather-watch.com/smf/index.php), był gdzieś tam poradnik w PDF jak odpalić stronkę.

Edit: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Używasz programu Weather Display czy taką masz nazwę stacji? Najlepiej pokaż zdjęcie.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1440
Rejestracja: czwartek, 17 sty 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
Numer GG: 2018032
Lokalizacja: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Michał_Żarnowski » niedziela, 15 mar 2009, 22:51

Ja mam stacje Oregon WMR200. Mam program WD ;) . Ja chce wrzucić dane na nasze forum.

Nedved
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 20 mar 2009, 20:13
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Nedved » piątek, 20 mar 2009, 21:40

Witam. Od niedawna rozglądam się nad kupnem stacji meteorologicznej. Na wstępie napiszę, że mogę przeznaczyć najwięcej 600zł. Znalazłem ciekawą ofertę stacja pogody WS 2300. Jest może tańsza od mojej wyznaczonej kwoty do kupna sprzętu, ale chciałbym widzieć waszą opinię na temat tego sprzętu. http://www.allegro.pl/item575151566_lik ... _z_pc.html
Doczytałem się na Waszym forum, że ta stacja ma jedną wadę -nie rejestruję porywów wiatrów. Oglądałem wiele stacji pogody, ale napisze szczerze. Nie orientuję się za bardzo nad tymi sprzętami (tyle ich jest :)). Każdy sprzęt ma podstawowe urządzenia (barometr, wiatromierz, temperaturę... itd.) Który sprzęt moglibyście mi zaproponować? Zależy mi na dokładnych pomiarach, podłączeniu do komputera. Czy ma sens kupować drogi sprzęt? Czy nie widać za bardzo różnicy np. pomiędzy sprzętem zakupionym za 300zł, a sprzętem w okolicach 600zł?
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2009, 23:25 przez Paweł_Cholewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd gramatyczny

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » piątek, 20 mar 2009, 21:59

Napisz jeszcze czy będziesz chciał mieć podłączoną kablem z sensorami zewnętrznymi czy odbierać radiowo. Mieszkasz w domu jednorodzinnym czy bloku ?
I czy potrzebujesz dużą pamięć wewnętrzną urządzenia (przydaje się jeśli gdzieś pojedziesz a nie chcesz zostawiać komputera włączonego do rejestracji odczytów)


Convective Addiction ;D

Nedved
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 20 mar 2009, 20:13
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Nedved » piątek, 20 mar 2009, 22:18

Nie wiem właśnie. A co będzie lepsze? Przy odbieraniu radiowym np. w czasie burzy czy nie będzie zakłóceń z przysyłaniem informacji pogodowych do mojego komputera? A może lepiej kabel? Wydaje się być bardziej odporny na zakłócenia np. w czasie burzy. Sam już nie wiem. Mieszkam w domu jednorodzinnym, więc nie ma problemu z zestawieniem sprzętu po moim placu. Duża pamięć by się przydała, bo nie wyobrażam sobie mieć ciągle włączony komputer. A i jeszcze jedno pytanie. Całe urządzenie wolałbym mieć na dachu, oprócz termometru, bo jak wiemy dobrze temperaturę powietrza mierzy się na poziomie 2m :). Czy jest możliwość mieć termometr na placu, a na dachu wiatromierz, barometr... itd. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » piątek, 20 mar 2009, 22:28

Zakłóceń nie powinno być, tylko np w tej stacji (ja ją posiadam) dane są odświeżane co 48sec do odbiornika. Ale już pamięć jest duża - 3600 pomiarów (przy ustawieniu zapisu na 5 sekund, może przez tydzień zapisywać dane do swojej pamięci a później wgrywasz sobie do komputera.) Jeśli chodzi o tą stacje co podałeś to sprawdź tutaj: Dużym plusem jest to że możesz podpiąć wszystko kablem do odbiornika i dane są przesyłane bez zakłóceń co 8 sekund. Jeśli chodzi o przedłużenie kabli to są to chyba zwykłe telefoniczne ale polecał bym ekranowane CAT5.


Convective Addiction ;D

Nedved
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 20 mar 2009, 20:13
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Nedved » piątek, 20 mar 2009, 23:04

A jak jest tymi bateriami? Jaką mają żywotność?

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » piątek, 20 mar 2009, 23:18

W przypadku tej stacji co ja mam - w czujniku zewnętrznym do 24 miesięcy.
W odbiorniku ok 12 miesięcy.
Oczywiście mowa o bateriach alkalicznych z lepszych firm. (energizer itp)


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » sobota, 21 mar 2009, 10:19

Posiadam stację WS 2300 i niedawno oddawałem ją do naprawy. Była na gwarancji, nie było problemu z naprawą, po tygodniu miałem już stację w domu. Uszkodzeniu uległ czujnik deszczomierza, co było spowodowane silnymi śnieżycami, które przeszły nad moim regionem w styczniu.
Dziś będę montował stację, teraz wszystko chce połączyć kablem, wtedy dane będą przesyłane co 8sek. W przypadku transmisji radiowej dane są przysyłane co 30-120sek. To zdecydowanie za długa przerwa w pomiarach. Szczególnie jeśli chodzi o mierzenie prędkości wiatru. Jeśli dane będą dostarczane co 8 sekund pomiar będzie w miarę rzeczywisty :).
Osobiście polecam tą stację. Dokładny deszczomierz, podłączenie do PC, oraz możliwość przekazywania danych online.
Wyczytałem, że ta stacja jest zaprojektowana tak, aby jak najlepiej współpracować z komputerem.
Ja kupiłem tą stację rok temu za 290zł, teraz widzę,że kosztuje ona 400-500zł.
Stacja WS 2300 posiada ponadto jeszcze jedną, bardzo poręczną funkcje. Otóż można przesyłać dane do komputera nawet, gdy jest on wyłączony ;).
Obrazek
kom:721618069
gg:15920600

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 21 mar 2009, 11:09



Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1334
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » sobota, 21 mar 2009, 11:39

Ja bym potrzebował raczej wysyłanie danych radiowo gdyż każdy z czujników muszę umieścić gdzie indziej. Wiatromierz na dachu, a deszczomierz na ziemi. Połączenie ich z czujnikiem temperatury i wilgotności, który wysyła to do odbiornika jest mało realna i wymagała by zużycia dużej ilości kabla.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » sobota, 21 mar 2009, 12:54

Obrazek
kom:721618069
gg:15920600

Nedved
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 24
Rejestracja: piątek, 20 mar 2009, 20:13
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Nedved » sobota, 21 mar 2009, 14:20

A jak wygląda sprawa umieszczenia tych urządzeń? Bo chciałbym umieścić termometr na 2m nad ziemią,a reszta urządzeń na dachu. Czy mimo odległości tego termometru urządzenia będą ze sobą współpracowały i bez problemów będą przesyłać do komputera informacje pogodowe?

http://www.allegro.pl/item588746170_pro ... rzadz.html
Z jakiej firmy jest ta stacja? Bo na stronie nie pisze. I czy kupić tą powyżej, czy WS 2300? A może jakaś inna jest godna uwagi? Pozdrawiam :).

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » piątek, 3 kwie 2009, 19:42

Musze poruszyć pewną kwestię, a mianowicie dokładność pomiarów przez czujniki ogólnodostępnych stacji.
Kilka dni temu zaopatrzyłem się w psychrometr Augusta i tu się zaczęły schody gdyż jest spora różnica miedzy psychrometrem a czujnikiem stacji. Problem może stanowić obudowa czujnika przez co wolniej reaguje na zmiany wilgotności, ogólnie to wychodzi na to że zaniża wilgotność. Z drugiej strony nie ma się co oszukiwać Vaisala to to nie jest i za cenę kilkuset złotych cudów nie dostaniemy.

Szymon_Poręba
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 572
Rejestracja: sobota, 17 maja 2008, 19:13
Numer GG: 0
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon_Poręba » piątek, 3 kwie 2009, 21:13

Często się zdarza że takie "tanie" stacje zmieniają wartości różnych parametrów. Może to zależeć od umieszczenia czujników, ale także od stacji. Trzeba przyznać że stacja poniżej 1000zł (co najmniej poniżej 1000zl) jest stacją do bardzo ogólnego mierzenia danych. Jeśli już wyniki mają być bardzo dokładne, to trzeba profesjonalnej stacji. Najlepiej jest wykonać własną klatkę meteorologiczną, wydzielić teren pod umieszczenie czujników i zakupić stację najlepiej z firmy zajmującej się tylko sprzętem meteorologicznym. Wtedy także nie warto jest oszczędzać.
gg: 9917700
skype: szymon.plb

Pozdrawiam Szymon

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » piątek, 3 kwie 2009, 21:51

Jeśli masz budżet to możesz się skusić na Davis Vantage Pro 2. Jest to najbardziej profesjonalna i najczęściej używana amatorska stacja meteo.
Z droższych sprzętów to może coś z Label.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » sobota, 4 kwie 2009, 13:14

@Szymon_Poręba owszem klatkę sobie wykonałem więc czujnik stacji i psychrometr mają identyczne warunki. Tak się zastanawiam czy nie wybebeszyć płytki w celu eliminacji wpływu obudowy na pomiar i wtedy zobaczyć jaka jest różnica.

@meteorologiczny przeglądałem ofertę Lab-El'a i wygląda interesująco ale niestety ceny kosmiczne, moja stacja kosztowała mniej niż ich podstawa do deszczomierza :mrgreen: Jak wygram w totolotka to kupie profesjonalną stację a na razie trzeba się cieszyć tym co jest.

Awatar użytkownika
panpogoda
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 16 lis 2008, 12:55
Numer GG: 0
Lokalizacja: Sandomierz/Kazimierza Wielka (świętokrzyskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: panpogoda » środa, 22 kwie 2009, 15:41

Dorzucę coś od siebie ;) Dla własnych, amatorskich celów, postanowiłem zaopatrzyć się w sprzęt trochę innego typu, niż oferowane powszechnie stacje pogodowe. Droższy, ale sukcesywnie, z czasem dokupowany (w miarę możliwości finansowych ;) ). Od ok. dwóch lat posiadam wiatromierz ręczny, który kupiłem w sklepie internetowym MERAZET. Parokrotnie miałem okazję testować, także poczas pamiętnego orkanu na pocz. 2008 (udało mi się wówczas zmierzyć nim największą dotychczas odnotowaną przeze mnie prędkość - 24 m/s). Cena - wówczas w granicach 700 zł.
Obecnie jestem na etapie kupienia klatki meteo. Wybór jest prosty - potrzebuję klatki mniejszej niż standardowa, gdyż - z racji tej, że mieszkam w bloku - muszę ją postawić na działce, blisko zabudowy, a poza tym, liczy się cena. I tu firma, której adres podaję: www.jerzyratman.com, oferuje takie klatki (typ B1 w ofercie na w/w stronie), po nie specjalnie wysokiej cenie (671 zł za klatkę). Jakiś samopis powinien się zmieścić (ale na niego może w przyszłości jakiś grosz będzie :lol: ), tak więc, szczerze mówiąc, oferta nawet kusząca.
Obserwator na Stacji Hydrologiczno-Meteorologicznej IMGW w Sandomierzu

e-mail /dla zainteresowanych/: lakiluke@poczta.fm

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » środa, 22 kwie 2009, 20:23

671zł to nie tak tragicznie jak za klatkę, ja pytałem w Zootechnice ale o tą większą to powiedzieli że 3001zł sama klatka więc trochę sporo ;]

Awatar użytkownika
panpogoda
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 16 lis 2008, 12:55
Numer GG: 0
Lokalizacja: Sandomierz/Kazimierza Wielka (świętokrzyskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: panpogoda » środa, 22 kwie 2009, 22:32

Obserwator na Stacji Hydrologiczno-Meteorologicznej IMGW w Sandomierzu

e-mail /dla zainteresowanych/: lakiluke@poczta.fm

eemill
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 13 lip 2008, 20:06
Pseudonim: eemill
Numer GG: 1390485
Lokalizacja: sławków
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: eemill » sobota, 9 maja 2009, 01:05

Witam!

W ostatnim numerze (10/2009) Komputer Świata jest test stacji pogodowych.
Czy koś z was miał okazję się z nim zapoznać i co sądzicie o urządzeniach tam testowanych ?
Szczególnie o 3 pierwszych miejscach.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 maja 2009, 02:09 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie niedokończonej treści postu

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 9 maja 2009, 09:35

A mógłbyś napisać jakie to stacje mają te 3 pierwsze miejsca?
Albo zeskanować tą stronę z testem?


Convective Addiction ;D

eemill
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 13 lip 2008, 20:06
Pseudonim: eemill
Numer GG: 1390485
Lokalizacja: sławków
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: eemill » niedziela, 10 maja 2009, 12:07

Witam,

podaje link do skanu wyników testu.

http://img14.imageshack.us/img14/1125/image00002arw.jpg

Co o tym sadzicie ?

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » niedziela, 10 maja 2009, 12:25

Wg mnie powinna wygrać ws3650 IT. Dane przesyła co 5 sekund drogą radiową co jest wielkim plusem. Dodatkowo możliwość podłączenia do PC i obsługi większości programów np Cumulus czy Weather Display.
Jest może w teście taka stacja:
http://www.allegro.pl/item625123006_sta ... js_pc.html ?


Convective Addiction ;D

eemill
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 13 lip 2008, 20:06
Pseudonim: eemill
Numer GG: 1390485
Lokalizacja: sławków
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: eemill » niedziela, 10 maja 2009, 13:16

Dorzucam resztę wyników.
Niestety tej stacji o która pytasz nie testowali.

Miejsca 4 do 6 http://img13.imageshack.us/img13/6518/image00003ozo.jpg
Miejsca 7 do 12 http://img13.imageshack.us/img13/4819/image00004r.jpg

Patrząc na to co brali pod uwage to aż 30% to wygoda obsługi i 10% inne,
Więc 40% wagi to z mojego punktu widzenia mniej istotne rzeczy.

Może z tych tańszych jest coś godnego uwagi.

patrykostry
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 39
Rejestracja: środa, 8 lip 2009, 22:55
Pseudonim: patrykostry
Numer GG: 9786711
Lokalizacja: Prabuty (pomorskie, wschód)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: patrykostry » poniedziałek, 27 lip 2009, 22:36

Stoję właśnie przed problemem zakupu stacji meteorologicznej. Kasę mam tylko na jedną z tych dwóch (linki):




Wiem, że ta pierwsza ma wady, a mianowicie mało pamięci (150 rekordów) i nie wiem, czy starczy np. na mój pobyt w szkole, czasami szwankujący anemometr, port RS232 no i jest to dosyć stara stacja. Za to zalety to pobieranie danych co 8s po połączeniu przewodami, można ją przerabiać i poprawić jej osiągi (mogę zapodać lnka dla chętnych ;)), swobodnie porozstawiać czujniki no i jest popularna. Nie wiem, jak z dokładnością barometru.

Co do tej drugiej to wadą jest podobno słaby wyświetlacz, umieszczenie wszystkiego na jednej rurze (zastanawiam się, jaki to ma wpływ na odczyt np. z deszczomierza), odczyty co 48s i możliwe zakłocenia przy przesyłaniu. Za to główną zaletą jest dokładny barometr, dalej: port USB, duża pamięć, w miarę nowa stacja, przeróbka jedynie termo-hydro (wilgotność podobno działa dokładnie tylko do 84%, później są przekłamania) i także popularność. Nie wiem, czy mierzy poryry wiatru.

Moglibyście napisać (do tych, co posiadają te stacje), czy te wady często się ujawniają? Może są jakieś inne wady?
Do wszystkich: Którą stację byście polecili? Jeżeli byście mieli wybrać, to którą z tych byście wzięli?
Prosiłbym jeszcze o doinformowanie mnie o tym, czego nie wiem oraz co mógłym wiedzieć o obu stacjach ;)

Wiem, że niektóre rzeczy przewijały się o tych stacjach, ale głównie chodzi mi o ich wady i czy przeszkadzają w użytkowaniu.
Chciałbyś dowiedzieć się, jaka sytuacja jest u mnie w regionie? A może tak tylko porozmawiać? Proszę bardzo :)
GG: 9786711 (często niewidoczny, w razie co - odpiszę później)
Email: patrykostry(a)o2.pl

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » poniedziałek, 27 lip 2009, 23:15

Tak się składa, że od ponad roku użytkuje stacje WS 2300. 8-) Co mogę powiedzieć o tej stacji.....
Do zalet na pewno trzeba zaliczyć transmisje danych co 8 sekund, jeśli oczywiście wszystko mamy połączone kablami.Ta "funkcja" jest przydatna szczególnie w przypadku mierzenia prędkości wiatru.Sama stacja nie mierzy porywów wiatru.
Deszczomierz jest dokładny, granica błędu to na ogół nie więcej niż 1mm.
Co do barometru...też nie narzekam - w miarę dokładny.
Przez ponad rok użytkowania, do naprawy oddawałem czujnik od deszczomierza, jednak przyczyna awarii była śnieżyca, a nie wada techniczna.
Faktycznie pamięć tej stacji jest mała, jednak to nie stwarza większego problemu, ponieważ stacja ma dość poręczną funkcje, jest nią możliwość przesyłania danych nawet jeśli komputer jest wyłączony!Ja mam po prostu stałe połączenie stacji z komputerem, dane są przekazywane 24h na dobę. ;)
Jedynie czego mi braku w tej stacji to brak wykresu zmian ciśnienia, oraz funkcji mierzenia porywów wiatru, jednak dane aktualizowane co 8 sekund tak jakby zastępują tą funkcje.

Z tego co widzę, to stacja Watson WH1080 ma wszystkie urządzenia pomiarowe na jednym maszcie.Moim zdaniem takie rozwiązanie nie jest dobre.Wiatromierz zawsze umieszcza się na najwyższym szczycie, aby uzyskać jak najlepsze pomiary.Czujnik temperatury jak wilgotności także jest na tym maszcie.Przepuśćmy że cały maszt umieścisz na szczycie dachu, urządzenia będą narożne na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.Wskazania temperatury i wilgotności będą w tym przypadku błędne.

Z tych dwóch stacji polecam WS 2300, jest to stara, sprawdzona stacja.Rozejrzyj się jeszcze za innymi stacjami, może zajdziesz coś godnego uwagi.
Obrazek
kom:721618069
gg:15920600


Wróć do „Pomiary i sprzęt pomiarowy”