Stacja pogody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
Awatar użytkownika
G.Giełażys
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 630
Rejestracja: środa, 24 cze 2009, 20:57
Lokalizacja: 25 km.na południe od Gołdapi (Warmińsko Mazurskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: G.Giełażys » sobota, 3 lis 2012, 13:10


Burze 20
Shelf cloud 7
Mammatus cloud 6
Grad 8
Wall cloud 0
1997-2014r
Burze- ,
Shelf Cloud -61 ,Funnel Cloud 3 Mammatus25

Awatar użytkownika
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 125
Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 19:51
Pseudonim: andre
Numer GG: 23459953
Lokalizacja: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: andrzej » wtorek, 20 lis 2012, 00:03

Witam, czy ktoś może wie gdzie można kupić czujnik zewnętrzny (chyba się to nazywa sensor) do stacji BIOTERM 148509. Dzięki.
aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Obrazek

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

Awatar użytkownika
Tomasz_Czechowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 16:44
Pseudonim: Doppler
Lokalizacja: Damasławek,Wielkopolska
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Czechowski » piątek, 30 lis 2012, 19:44

Masz tutaj :arrow: http://allegro.pl/stacja-pogody-z-usb-n ... 21693.html
Na przyszłość pamiętaj, że Google nie gryzie...
STORM SEASON 2015 IS DEAD! LET'S CELEBRATE THE FUNERAL!

Awatar użytkownika
G.Giełażys
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 630
Rejestracja: środa, 24 cze 2009, 20:57
Lokalizacja: 25 km.na południe od Gołdapi (Warmińsko Mazurskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: G.Giełażys » sobota, 1 gru 2012, 11:29


Burze 20
Shelf cloud 7
Mammatus cloud 6
Grad 8
Wall cloud 0
1997-2014r
Burze- ,
Shelf Cloud -61 ,Funnel Cloud 3 Mammatus25

Awatar użytkownika
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 125
Rejestracja: środa, 12 maja 2010, 19:51
Pseudonim: andre
Numer GG: 23459953
Lokalizacja: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: andrzej » środa, 5 gru 2012, 00:49

Tak, chodzi mi o zew. czujnik (sensor). Dzięki za odpowiedź.
aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Obrazek

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

Awatar użytkownika
Kamil Sekulski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 252
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 23:07
Pseudonim: Enzo
Numer GG: 6173675
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Kamil Sekulski » sobota, 8 gru 2012, 00:06

Witam.
Szukam możliwie najtańszej stacji meteo z możliwością przesyłu danych przez USB. Może być używana.
Pozdrawiam, Kamil Sekulski

Awatar użytkownika
G.Giełażys
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 630
Rejestracja: środa, 24 cze 2009, 20:57
Lokalizacja: 25 km.na południe od Gołdapi (Warmińsko Mazurskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: G.Giełażys » sobota, 8 gru 2012, 12:34


Burze 20
Shelf cloud 7
Mammatus cloud 6
Grad 8
Wall cloud 0
1997-2014r
Burze- ,
Shelf Cloud -61 ,Funnel Cloud 3 Mammatus25

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » piątek, 14 gru 2012, 19:48

Ja mam stację zamontowaną na dachu domu ( anemometr, wiatrowskaz i deszczomierz ) a czujnik termo-higro znajduje się na ścianie jakieś 2 metry nad poziomem gruntu. Dodam, że posiadam stację WH 1080. A co do deszczomierza to jest on tak skonstruowany, że nie ma potrzeby jego opróżniania.

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » piątek, 14 gru 2012, 21:49

Każda tego typu stacja pogody nie wymaga opróżniania deszczomierza. Pomyśl, w przeciwnym wypadku przecież mijało by się to z celem i było by kompletnie bez sensu.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 15 gru 2012, 14:13



Convective Addiction ;D

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » sobota, 15 gru 2012, 16:16

Tak Wojtek, anemometr lubi sobie czasem przymarznąć w okresie zimowym ale nie jest to jakiś nie wiadomo jak wielki problem. ;) Mojej WH1080 we wrześniu minęły trzy lata ciągłego użytkowania i nie mogę o tej stacji nic złego powiedzieć. Do tej pory działa bezawaryjnie, raz tylko był niewielki problem z łożyskiem w anemometrze, które po prostu musiało dostać trochę wilgoci i się przycinało, niewielka dawka dobrego odrdzewiacza załatwiła sprawę i stacja śmiga do dziś. A co do czujnika termo-higro to nie można go wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych bo plastikowa obudowa się nagrzewa i temperatura jest zawyżana w słoneczne dni. Ale to również nie jest wielkim problemem bo wystarczy zamontować w/w czujnik w miejscu zacieniowanym i problem rozwiązany. :)

cezgol
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 5 sty 2013, 23:20
Numer GG: 15823976
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: cezgol » niedziela, 6 sty 2013, 22:29

Witam,
mam do Was prośbę dot. podpowiedzi w wyborze stacji meteo. Przejrzałem ten wątek, jak również inne, np. na stronce stacjepogody.pl, sklep conrad i allegro.
Dysponuję kwotą w granicach 400 zł. W "oko" wpadły mi 3: Lacrosse WS9040, Oregon BAR808, Oregon SLIM WMH800, Vicking.
Chciałbym zaznaczyć, że nie interesują mnie stacje z "wiatrołapami", deszczomierzem ponieważ mieszkam w bloku i nie mam możliwości zainstalowania powyższych. Od około 8 lat posiadam niemiecką stację - kupiłem ją wtedy za 150 zł z allegro, jednak wysiadł przy niej czujnik zewnętrzny-nagle przy -5 stopniach zaczął pokazywać +20....przez moment wrócił do pokazywania w miarę rzeczywistych wartości, jednak od jakiegoś czasu znów pokazuje nieciekawe rzeczy...
Od stacji oczekiwałbym: przedstawiania wartości temperatury wew. i zew., ciśnienia atm., czasu-chyba w każdej jest standardowo, prognozy-tendencji zmian w pogodzie, możliwości zawieszenia na ścianie, czujnika odpornego np. na deszcz (zacienione miejsce dla niego już mam) i o zasiędu raczej około 100 m (zasięg może być mniejszy tylko istnieje kwestia grubych ścian).
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Oskar Hernacki

Re: Stacja pogody

Postautor: Oskar Hernacki » niedziela, 13 sty 2013, 18:56

Ja polecam stacje WH1080, WH1090 i WH2080, te stacje są w cenie od 330zł do 400zł.
Jeśli kupisz jakąś z tych stacji masz jeszcze płute z programem easy-weather, USB.
Przez USB do komputera można wprowadzać dane z całego miesiąca o ile się nie mylę.
Pozdrawiam! :D

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » niedziela, 13 sty 2013, 20:25

Do stacji WH1080 i jej klonów polecam używać programu http://sandaysoft.com/products/cumulus . Jest dużo bardziej rozbudowany, niż Easy-Weather (można również za pomocą niego przesyłać w czasie rzeczywistym dane na strony internetowe).


Convective Addiction ;D

Oskar Hernacki

Re: Stacja pogody

Postautor: Oskar Hernacki » środa, 16 sty 2013, 10:25

Witam mam pewien problem. Czy czujnik termo w stacjach z wiatrołapami jak wystawi się na bezpośrednie promieniowanie słoneczne, to bedzie zawyżał temperature?

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » środa, 16 sty 2013, 12:09

W większości przypadków tak. Najlepiej umieścić go w miejscu zacieniowanym lub samemu wykonać odpowiednią osłonę.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » środa, 16 sty 2013, 13:33



Convective Addiction ;D

Damian Zbieg
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1165
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2008, 14:26
Pseudonim: congestus
Numer GG: 8436566
Lokalizacja: Żary ( Lubuskie )
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Damian Zbieg » czwartek, 14 lut 2013, 00:34

Mam pytanie odnośnie zasilania stacji meteo. Z tego, co patrzyłem po sklepach wszystkie mają zasilanie przez baterie, część przez zasilacz dodatkowo. Na ile starczają te firmowe baterie i czy nie można ich zastępować zwykłymi w razie potrzeby. Miałem kiedyś aparat cyfrowy, który miał akumulatorki firmowe, ale można było zastąpić zwykłymi także. Skoda, że to nie są akumulatorki.

Przymierzam się właśnie do kupna stacji meteo - w końcu :lol: i raczej wybiorę model z WS lub WH. Widziałem coś też, że WH bodajże 1090 ma zasilanie solarne także.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » czwartek, 14 lut 2013, 12:26

Te baterie są dość drogie, ale za to bardzo wytrzymałe: https://www.hurt.com.pl/4-x-bateria-fot ... p3539.html


W odbiorniku (stacji bazowej wh1080) mam je od 2-3 lat i póki co wszystko działa. W nadajniku na zewnątrz baterie wytrzymały 2 late (w tym ekstremalne letnie temperatury i duże mrozy), jakiś czas temu padły, ale nie mam możliwości zmiany dopóki będzie śnieg na dachu.

W zestawie były jakieś baterie, ale nie pamiętam dokładnie jakie. Jednak najlepiej od razu wsadzić jakieś porządne (np te podane wyżej.

Aaa i jeszcze - jak kupisz już tą stację to przywiąż sobie czujnik temperatury (ten cały nadajnik) do rurki, którą tam dostaniesz. Przy silnym wietrze znajomemu się złamało bo bardzo nim szarpało na boki :D .


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Sebastian_Kuhn
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 118
Rejestracja: niedziela, 13 lip 2008, 12:35
Pseudonim: KUNO
Numer GG: 2555730
Lokalizacja: Zawadzkie/opolskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Sebastian_Kuhn » czwartek, 14 lut 2013, 23:56

W mojej stacji WH 1080 są już ponad 2 lata. I te w stacji bazowej i nadajniku na zewnątrz. Baterie to GP Super Alkaline, te co były dołączone to jakieś Made in China :) .
W WH 1090 Solar, panel słoneczny znajduje się na czujniku temperatury. Nie wiem czy można go przenieść w inne miejsce ale takie rozwiązanie jest nie praktyczne, bo umieszczony w słońcu będzie zawyżał temperaturę.
Jeśli stacja będzie dobrze poskręcana, nic się nie będzie ruszać i dobrze przymocowana, przetrwa każdą nawałnice ;) .


Pozdrawiam , Kuno
Nie ma bezpiecznej burzy, "...co mnie nie zabije to mnie wzmocni..."

Awatar użytkownika
Filip_Dutkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 369
Rejestracja: poniedziałek, 19 maja 2008, 18:43
Pseudonim: mdgn
Numer GG: 1639923
Lokalizacja: Kraków/Nowy Targ
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Filip_Dutkiewicz » środa, 12 cze 2013, 11:10

Jestem na kupnie stacji meteo. Mam zamiar zrobić mini ogródek meteo ok. 15 metrów od domu. Zastanawiam się nad modelami WH 1080 i WH 2080 od Conrada. Który z nich byście polecili, jak się sprawdzają w praktyce? Ewentualnie jakie modele w podobnej cenie macie i są w porządku? Będę wdzięczny za porady :)




Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » środa, 12 cze 2013, 16:25

Jeśli chodzi o stacje z serii WH/WS to są to chyba najbardziej popularne i rozpoznawalne stacje pogody w rozsądnej cenie. Mojej WH1080 leci 4 rok użytkowania bez najmniejszych problemów, przepraszam - raz przycięło się łożysko w wiatromierzu, wystarczyło je przesmarować i działa do dziś bez najmniejszych problemów. No i na wielki plus idzie możliwość podłączenia do komputera i zgrywania danych.

WH2080 to tylko nieco zmieniona WH1080 i WH1090.

Ja ze swojej strony mogę jak najbardziej polecić WH1080 i myślę, że te nowsze również bo dużo się nie różnią. Jeśli masz jakieś konkretne pytania to śmiało pytaj, pomogę. :P

Awatar użytkownika
Tomasz_Czechowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 16:44
Pseudonim: Doppler
Lokalizacja: Damasławek,Wielkopolska
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Czechowski » piątek, 14 cze 2013, 16:52

Też przymierzałem się do zakupu stacji meteo z serii WH1080 lub WH2080. Jak to bywa przed zakupem trzeba poszukać opinii o produkcie żeby nie kupić kota w worku. Ogółem stacje dostępne są od co najmniej 2 dostawców Velleman oraz Conrad. Ceny są przystępne, a nawet niskie za sprzęt z możliwością zgrywania danych na komputer. Co ważne na stronie producenta (bynajmniej w przypadku stacji Velleman) można w granicach 100 PLN dostać zamiennik któregoś z komponentów stacji, gdy ten ulegnie zużyciu/zepsuciu. Zasadniczo model WH1080 jak WH2080 nie różnią się instrumentami pomiarowymi, w obu wersjach są takie same parametry i design. Stacja kontrolna w wersji WH1080 jest z panelem dotykowym co jest dość nowatorskim aczkolwiek wygodnym rozwiązaniem, natomiast stacja WH2080 posiada kontrolery z tyłu co jest dość niewygodne w użytkowaniu (w moim odczuciu). Zasadniczy element na który warto zwrócić uwagę jest pasmo na którym komunikuje się stacja. Dostępne są 2 pasma w tych stacjach, 868 MHz i 433 MHz. Oczywiście lepszym pasmem jest 868 MHz gdyż na paśmie 433 MHz mogą występować zakłócenia związane z innymi urządzeniami pracującymi na tym paśmie, np. anteny od internetu etc. Kwestia poprawności danych ze stacji, to tak jak kolega Mikołaj pisał, temperatura i wilgotność w słoneczny dzień jest zawyżana więc oprócz dostarczonej osłonki przez producenta przydała by się klatka. Anemometr może faktycznie czasami zwolnić (częsty efekt po zimie). Co do kwestii pomiarowej to z opinii użytkowników można odnieść wrażenie że stacja czasami generuje 'szalone wskazania' prawdopodobnie jest to kwestia softu. Pozostaje jeszcze jedna bardzo ważna kwestia, otóż dane są aktualizowane co 48 sekund, tak więc w przypadku porywów wiatru można tutaj czuć lekki niesmak jednak za tą cenę jest to rewelacyjne narzędzie do raczej amatorskiego wykorzystania. ;)

Jednak jak kolega chce zorganizować ogródek meteo i bawić się już na profesjonalnie to nie ma lepszej stacji na rynku niż Davis Vantage Pro 2 z tym, że za profesjonalny sprzęt trzeba jednak słono zapłacić :roll:
STORM SEASON 2015 IS DEAD! LET'S CELEBRATE THE FUNERAL!

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » piątek, 14 cze 2013, 20:34

Tak Tomek, czasami miałem takie przeboje, że wywalało jakieś kosmiczne wartości. Ale najlepsze jest to, że zdarzyło się to może z 3-4 razy ( w ciągu 4 lat użytkowania stacji ) i to jakieś dwa lata temu, od długiego czasu nie ma z tym problemu - pamiętam, że fajnie wtedy wyglądał wykres na komputerze jak wywaliło mi opad 600mm w ciągu kilku sekund. :lol: Pomimo tego stacja jest warta swojej ceny, oczywiście mówię tu o WH1080 którą posiadam.

Awatar użytkownika
Tomasz_Czechowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 16:44
Pseudonim: Doppler
Lokalizacja: Damasławek,Wielkopolska
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Czechowski » piątek, 14 cze 2013, 20:58

Wiem już z skąd są takie kosmiczne wartości. Otóż stacja ma zegar i kalendarz sterowany sygnałem DCF z Frankfurtu n Menem i podczas aktualizacji czasu i kalendarza nie następuje pomiar a tym samym nie ma komunikacji stacji z instrumentami pomiarowymi. Średnio aktualizacja daty i godziny trwa około 1 minuty jednak ze względu na pasmo stacji i inne przeszkody a także zakłócenia aktualizacja ta może się nieco przedłużyć. Po aktualizacji czasu wznawiana jest komunikacja stacji z urządzeniami pomiarowymi i tutaj mogą pojawiać się "kosmiczne wartości", także nie jest to błąd fabryczny instrumentów pomiarowych czy błąd softu a błąd wymuszony czynnikami transmisyjnymi. Pozdrawiam i również polecam stację WH/WS 1080 ;)
STORM SEASON 2015 IS DEAD! LET'S CELEBRATE THE FUNERAL!

Awatar użytkownika
Filip_Dutkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 369
Rejestracja: poniedziałek, 19 maja 2008, 18:43
Pseudonim: mdgn
Numer GG: 1639923
Lokalizacja: Kraków/Nowy Targ
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Filip_Dutkiewicz » sobota, 22 cze 2013, 10:56

Hej!

Dzięki za opinie, mój wybór padł na Davis Vantage Pro 2. Niestety z powodu niedostatecznego stanu konta, zakupiłem Conrad WS-0101 :P Na początek trochę opisu firmy, od której kupiłem stację: zdecydowałem się na firmę Conrad ponieważ udzielają 2-letniej gwarancji co wg mnie jest istotne w tym przypadku. Stację zamówiłem we wtorek, a dotarła do mnie (z magazynu w Niemczech) w piątek czyli w 3 dni robocze (zgodnie z datą ustaloną z konsultantem). Stacja była bardzo dobrze zabezpieczona, z kompletem dokumentów. Instrukcję w języku polskim ściągnąłem ze strony Conrad. Podsumowując mogę polecić tą firmę jeśli chodzi o zakup stacji meteorologicznych.
Teraz króciutko o stacji:


A tak wygląda cały zestaw od środka:


A tak wygląda zewnętrzne "serce" stacji czyli czujnik temperatury i szef wszystkich sze...tzn. czujników :P


Na pierwszy rzut oka stacja wygląda dość solidnie, mimo iż wykonana z plastiku, moje obawy tyczą się jedynie anemometru, który ma wytrzymać porywy rzędu 160 km/h :P ale pożyjemy zobaczymy :mrgreen:
Jutro zabieram się za składanie i postaram się na bieżąco komentować postępy tutaj na forum :)




Awatar użytkownika
Tomasz_Czechowski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 148
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2009, 16:44
Pseudonim: Doppler
Lokalizacja: Damasławek,Wielkopolska
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Czechowski » poniedziałek, 24 cze 2013, 23:51

Ten plastik o którym piszesz, posiada klasę ochrony IPX3, więc nie jest to zwykły chiński bubel, który można łatwo złamać. Problem w tym, że klasą ochrony nie są objęte elementy mocujące, i tak np. te plastikowe stelaże od masztu anemometru czy te na których umieszczona jest kontrola temo/higro i deszczomierz są poza ochroną, mimo iż są nieco grubsze i wydają się solidniejsze, to przy silnych wiatrach mogą ulec one złamaniom, dlatego warto pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu. Sama stacja to klon WS/WH 2080. Cieszyć może zapewne stacja bazowa, bo ona jest lepsza od tej w WH/WS 1080. ;)
STORM SEASON 2015 IS DEAD! LET'S CELEBRATE THE FUNERAL!

Oskar Hernacki

Re: Stacja pogody

Postautor: Oskar Hernacki » poniedziałek, 15 lip 2013, 21:29

Witam! W lutym kupiłem na allegro stację WH0101 i miałem z nią problemy. Stacja główna nie odbierała sygnałów z czujników :(. Oddałem ją bo była gwarancja. Na allegro może się to zdarzyć, ale w sklepie internetowym, myślę, że nie.
Teraz chcę kupić tą stację: http://yago24.pl/2measure-270108 . Na allegro jest trochę tańsza, lecz po doświadczeniu z przeszłości wolę kupić w takim sklepie (ten sklep, w którym planuję zakup ma ocenę 5/5 na ok. 1000 opiń) . I mam pytania.
Pierwsze:
Czy firma 2measure jest dobrą firmą (czy stacje są dokładne)?
Drugie:
Czy naprawdę nie muszę się obawiać, że może być podobny incydent z przeszłości?
Z góry dzięki za odpowiedz. :)

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » poniedziałek, 15 lip 2013, 22:11

WH0101 ?

2measure - Pierwsze słyszę.

Oskar Hernacki

Re: Stacja pogody

Postautor: Oskar Hernacki » wtorek, 16 lip 2013, 04:58

Pomyliłem się. To była stacja WS0101. Tak, ta druga stacja to jest 2measure. Można zauważyć napis na stacji. ;)

Awatar użytkownika
Mateusz Pardygał
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 416
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2013, 21:41
Pseudonim: Pardyś
Numer GG: 4941935
Lokalizacja: Bieruń
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mateusz Pardygał » piątek, 21 mar 2014, 00:17

Ja 3 tygodnie temu zakupiłem stację pogody "hama ews 800", jestem z niej bardzo zadowolony, zero problemów, bardzo dobrze współpracuje z czujnikiem oraz mierzy nawet punkt rosy, co mnie zaskoczyło po zakupie:) Jeżeli by ktoś się zastanawiał nad jej zakupem, bardzo polecam :)
Pozdrawiam, Mateusz Pardygał

E mail: pardysiek@gmail.com
GG: 4941935
Nr tel: 531579023
facebook: https://www.facebook.com/pardysiek

Sezon burzowy 2014:
https://plus.google.com/u/0/photos/1068 ... 6828341281

Awatar użytkownika
Dawid_Kaleta
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 584
Rejestracja: poniedziałek, 10 maja 2010, 15:35
Lokalizacja: Żegocina (p.bocheński, woj.małopolskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Dawid_Kaleta » wtorek, 13 sty 2015, 17:08

Troszkę odkurzę temat :) Odnośnie stacji Hama EWS 800 którą posiadam od piątku to oprócz tego, że troszkę zawyża temperaturę to mam większy problem. Nie wiem czy czujnik wilgotności u mnie tak bardzo zaniża lub zawyża wartość, czy po prostu musi tak być. Otóż gdy padał deszcz przez dłuższy okres to na czujniku na zewnątrz higrometr pokazywał 81-84%. Więc postanowiłem porównać wilgotność z wilgotnością na stacji na stoku narciarskim w Laskowej (parę kilometrów od Żegociny). Tam wilgotność była większa o nieco ponad 10%. Natomiast dzisiaj na godzinę 15:50 czujnik pokazuje 54%, a w Laskowej jest 35%. Nie wiem czy to jest spowodowane tym, że stacja narciarska jest położona ponad 100m.n.p.m wyżej od mojej miejscowości, czy po prostu czujnik działa niepoprawnie. Postanowiłem zwrócić się do Was, do osób, które posiadają już stację meteo, ponieważ jest to moja pierwsza stacja, oczywiście na razie nie było mnie stać na kupienie Conrada WS czy WH, ale prędzej czy później i tak sobie taką sprawię ;) I proszę Was o porady, czy to czujnik działa niepoprawnie czy po prostu musi tak być albo na jakiej stronie internetowej mogę znaleźć dokładne dane nt. wilgoci, ciśnienia itp. w mojej miejscowości ;) Proszę uwzględnić to, że w stacjach meteo jestem laikiem i proszę o lekką wyrozumiałość :D Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)
Zapraszam także tutaj:



Obrazek

Awatar użytkownika
Mateusz Pardygał
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 416
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2013, 21:41
Pseudonim: Pardyś
Numer GG: 4941935
Lokalizacja: Bieruń
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mateusz Pardygał » piątek, 16 sty 2015, 16:19

Jeśli czujnik masz przy oknie to wiadomo, że temperatura będzie nieco wyższa niż jest na prawdę. A co do wilgotności to mi działa poprawnie, może jakaś wada czujnika?
Pozdrawiam, Mateusz Pardygał

E mail: pardysiek@gmail.com
GG: 4941935
Nr tel: 531579023
facebook: https://www.facebook.com/pardysiek

Sezon burzowy 2014:
https://plus.google.com/u/0/photos/1068 ... 6828341281

Awatar użytkownika
Dawid_Kaleta
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 584
Rejestracja: poniedziałek, 10 maja 2010, 15:35
Lokalizacja: Żegocina (p.bocheński, woj.małopolskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Dawid_Kaleta » sobota, 17 sty 2015, 10:35

Czujnik mam zamocowany na elewacji od strony północnej, tak, żeby promienie słoneczne go nie dosięgały. Co do wilgotności to właśnie nie ma pojęcia czy czujnik jest wadliwy czy po prostu musi tak być, ale ustawiłem ręcznie wilgotność w stacji i teraz zakres błędu zmniejszył się do 3-5%. Ciągle dość dużo, ale o wiele lepiej aniżeli poprzednio.
Zapraszam także tutaj:



Obrazek

Awatar użytkownika
Mateusz Pardygał
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 416
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2013, 21:41
Pseudonim: Pardyś
Numer GG: 4941935
Lokalizacja: Bieruń
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mateusz Pardygał » niedziela, 18 sty 2015, 11:08

Ja także mam zamontowany od strony północnej, jednak błąd z temperaturą jest widoczny. Dla przykładu aktualnie pokazuje mi +3,1*C, a na stacji IMGW oddalonej o około 3km ode mnie jest +1,1*C. Wilgotność (na mojej stacji 82% a na IMGW 98%. Różnica spora jak widać..
Pozdrawiam, Mateusz Pardygał

E mail: pardysiek@gmail.com
GG: 4941935
Nr tel: 531579023
facebook: https://www.facebook.com/pardysiek

Sezon burzowy 2014:
https://plus.google.com/u/0/photos/1068 ... 6828341281

Awatar użytkownika
Dawid_Kaleta
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 584
Rejestracja: poniedziałek, 10 maja 2010, 15:35
Lokalizacja: Żegocina (p.bocheński, woj.małopolskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Dawid_Kaleta » niedziela, 18 sty 2015, 12:26

Ja porównywałem wilgotność powietrza z tej strony: https://sinoptik.pl/pogoda-%C5%BCegocina/10-dni

Jak dla mnie to ta strona najlepiej obrazuje wilgotność. Patrzyłem też tutaj http://www.laskowa-ski.pl/pogoda lecz to jest stacja narciarska położona ponad 100m.n.p.m wyżej i często utrzymują się tam niskie chmury i mgła i dlatego wilgotność jest nieporównywalna z moją w Żegocinie.

Jeszcze mam jedno pytanie. Jak długo wytrzymują baterie w stacji i w czujniku?
Zapraszam także tutaj:



Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr_Żurowski
Rzecznik Prasowy / Moderator
Rzecznik Prasowy / Moderator
Posty: 1232
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 10:19
Pseudonim: piotr_z21
Lokalizacja: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Piotr_Żurowski » niedziela, 18 sty 2015, 12:50

Zależy od warunków ile bateria wytrzyma. Czasem producenci stacji podają średnią działania baterii w urządzeniu. Ja średnio co rok baterie wymieniam w czujniku na zewnątrz.
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Obrazek

Awatar użytkownika
Mateusz Pardygał
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 416
Rejestracja: poniedziałek, 14 paź 2013, 21:41
Pseudonim: Pardyś
Numer GG: 4941935
Lokalizacja: Bieruń
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Mateusz Pardygał » niedziela, 18 sty 2015, 20:09

Zależy jakie baterie :) Najdłużej wytrzymały mi ok 2 miechy :) Wiadomo, kupisz "firmowe" z carrefoura czy z tesco to wytrzymają krócej :)
Pozdrawiam, Mateusz Pardygał

E mail: pardysiek@gmail.com
GG: 4941935
Nr tel: 531579023
facebook: https://www.facebook.com/pardysiek

Sezon burzowy 2014:
https://plus.google.com/u/0/photos/1068 ... 6828341281

Awatar użytkownika
Dawid_Kaleta
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 584
Rejestracja: poniedziałek, 10 maja 2010, 15:35
Lokalizacja: Żegocina (p.bocheński, woj.małopolskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Dawid_Kaleta » niedziela, 18 sty 2015, 20:18

Nie no takich baterii to nie kupowałem :) Czyli, że za 2 miesiące znów będę musiał udać się do sklepu :) Co do wilgotności to chyba mniej więcej zoptymalizowałem ją w mojej stacji i zakres błędu da się znieść. Dzięki za pomoc ;)
Zapraszam także tutaj:



Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Moskwa
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 18 cze 2011, 09:31
Pseudonim: Storm
Numer GG: 41701033
Lokalizacja: Skrzelczyce(Świetokrzyskie)
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Łukasz Moskwa » sobota, 7 lut 2015, 08:59

Panowie ja mam baterie litowe i jestem z nich zadowolony,wytrzymały ponad rok. Bez względu na czynniki zewnętrzne. Zimą jak wiadomo baterie się zużywają szybciej ze względu na mróz. Jednak baterie litowe bardzo dobrze sobie z tym czynnikiem pogodowym radzą. Polecam.;)

Sezon burzowy 2015
Burze-6
Arcus-2
Funnel Cloud-

Sezon Burzowy 2014
Burze- 23
Arcus- 6
Funnel Cloud- 0


------------------------------------------


Obrazek


Wróć do „Pomiary i sprzęt pomiarowy”