Teraz jest wtorek, 19 wrz 2017, 13:37


Stacja pogody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

patrykostry

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 39
  • Dołączył(a): środa, 8 lip 2009, 22:55
  • Lokalizacja: Prabuty (pomorskie, wschód)
  • Pseudonim: patrykostry
  • Numer GG: 9786711

Stacja pogody

Postponiedziałek, 27 lip 2009, 23:20

Mógłbyś opisać dokładniej, jak działa przesyłanie danych bez włączonego komputera? A co z anemometrem? Podobno nie jest za dokładny...
Chciałbyś dowiedzieć się, jaka sytuacja jest u mnie w regionie? A może tak tylko porozmawiać? Proszę bardzo :)
GG: 9786711 (często niewidoczny, w razie co - odpiszę później)
Email: patrykostry(a)o2.pl
Offline
Avatar użytkownika

GuMa77

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 19 lip 2009, 15:36
  • Lokalizacja: Branice-Opolskie
  • Pseudonim: GuMa-GuMka
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postśroda, 5 sie 2009, 14:01

Ostatnio edytowano czwartek, 6 sie 2009, 10:49 przez GuMa77, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu
Offline

Mikołaj_Lulkiewicz

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 749
  • Dołączył(a): poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postśroda, 5 sie 2009, 17:05

Ja nie polecam. Obie te stacje są zbyt tanie aby dawały wiarygodne dane. Porządne stacje kosztują od 600 zł. do góry. :P
Offline
Avatar użytkownika

GuMa77

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 19 lip 2009, 15:36
  • Lokalizacja: Branice-Opolskie
  • Pseudonim: GuMa-GuMka
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postśroda, 5 sie 2009, 18:01

Dlaczego o tej:

http://www.allegro.pl/item706324551_sta ... owosc.html
Czytam

http://stacjepogody.waw.pl/index.php/board,2.0.html

Dobre opinie i jeśli chodzi o kasę do 400zl nic lepszego nie kupisz !

Ale proszę o wasze opinie przed zakupem :):

1 Mam WiFi po domu

2 Czy Watson WH1080 też jak WS 2300 przesyła dane do pc/laptop jeśli jest wyłączony ?
Obrazek
gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu
Offline
Avatar użytkownika

GuMa77

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 19 lip 2009, 15:36
  • Lokalizacja: Branice-Opolskie
  • Pseudonim: GuMa-GuMka
  • Numer GG: 0

Stacaj meteo wh1080

Postpiątek, 7 sie 2009, 20:13

Witam koledzy. Stacja już działa, dziś cały dzień instalki i walki, ale się opłacało !!!!
Więcej info już wkrótce :)
http://www.branicemeteo.yoyo.pl/
sa i fotki
http://picasaweb.google.pl/gumkas77/Sta ... o2I1tbGNw#
Ostatnio edytowano niedziela, 9 sie 2009, 12:41 przez GuMa77, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacaj meteo wh1080

Postpiątek, 7 sie 2009, 20:47

Zgraj sobie folder ze zdjęciami na serwer. Ja też używam Cumulus, super programik.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

GuMa77

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 19
  • Dołączył(a): niedziela, 19 lip 2009, 15:36
  • Lokalizacja: Branice-Opolskie
  • Pseudonim: GuMa-GuMka
  • Numer GG: 0

Stacaj meteo wh1080

Postniedziela, 9 sie 2009, 16:50

Tu stacje meteo używające oprogramowania Cumulus z całego globu :
http://sandaysoft.com/maps/cumulus-map.php
Ostatnio edytowano niedziela, 9 sie 2009, 17:02 przez Grzegorz_Zawiślak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Proszę stosować polskie znaki!
Obrazek
gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Stacja pogody

Postsobota, 31 paź 2009, 20:36

Mam pytanie, bo chciałbym kupić jakąś stacje meteo tak 200-500 zł (jak najtańszą), która by określała temp. powietrza i odczuwalna, wilgotność, ciśnienie, wiatr kierunek i wartość, oraz ewentualnie sumę opadów. Chciałbym także, aby jakoś zapisywała maksymalne i minimalne wartości tych wskaźników w danym dniu. Może macie jakieś propozycje??
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Offline
Avatar użytkownika

Daniel_Piekarski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 671
  • Dołączył(a): niedziela, 24 lut 2008, 19:12
  • Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postsobota, 31 paź 2009, 21:20

Kod: Zaznacz cały
Tak się składa, że od ponad roku użytkuje stacje WS 2300. 8-) Co mogę powiedzieć o tej stacji.....
Do zalet na pewno trzeba zaliczyć transmisje danych co 8 sekund, jeśli oczywiście wszystko mamy połączone kablami.Ta "funkcja" jest przydatna szczególnie w przypadku mierzenia prędkości wiatru.Sama stacja nie mierzy porywów wiatru.
Deszczomierz jest dokładny, granica błędu to na ogół nie więcej niż 1mm.
Co do barometru...też nie narzekam - w miarę dokładny.
Przez ponad rok użytkowania, do naprawy oddawałem czujnik od deszczomierza, jednak przyczyna awarii była śnieżyca, a nie wada techniczna.
Faktycznie pamięć tej stacji jest mała, jednak to nie stwarza większego problemu, ponieważ stacja ma dość poręczną funkcje, jest nią możliwość przesyłania danych nawet jeśli komputer jest wyłączony!Ja mam po prostu stałe połączenie stacji z komputerem, dane są przekazywane 24h na dobę. ;)
Jedynie czego mi braku w tej stacji to brak wykresu zmian ciśnienia, oraz funkcji mierzenia porywów wiatru, jednak dane aktualizowane co 8 sekund tak jakby zastępują tą funkcje.
Obrazek
kom:721618069
gg:15920600
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja pogody

Postsobota, 31 paź 2009, 21:39

Poszukaj tutaj:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php
i tutaj:
http://opinie.stacjepogody.waw.pl/

Jak coś wybierzesz to daj znać.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Stacja pogody

Postniedziela, 1 lis 2009, 20:28

tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Offline
Avatar użytkownika

Bodzio

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 106
  • Dołączył(a): czwartek, 25 cze 2009, 22:35
  • Lokalizacja: Rzeszów
  • Pseudonim: Bodzio
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postniedziela, 1 lis 2009, 20:37

W specyfikacji stacji tej z allegro nie widzę danych pomiaru temp. punktu rosy. Ale chyba tego po prostu nie wymienili bo nie wydaje mi się aby stacja za taką kasę tego nie miała.
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja pogody

Postniedziela, 1 lis 2009, 21:30

Ja polecam tą:
http://www.allegro.pl/item797448992_sta ... owosc.html
Masz możliwość podłączenia do komputera i pełnej analizy na komputerze, zapisywanie historii pomiarów, rekordów. Można nawet wysyłać dane na własną stronę lub wunderground.com. Ma też dużą pamięć więc jak wyjedziesz na wakacje a później wrócisz i podłączysz do komputera to będziesz miał wszystkie dane z dokładnością co 5 minut nawet do 14 dni. Tamte co podałeś chyba nie mają możliwości podpięcia pod PC.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Stacja pogody

Postniedziela, 1 lis 2009, 22:13

Wojtek_Bartula napisał(a):Tamte co podałeś chyba nie mają możliwości podpięcia pod PC.


Ten pierwszy który podałem ma na pewno bo kolega Daniel_Piekarski tak napisał

Daniel_Piekarski napisał(a):Kod:
Tak się składa, że od ponad roku użytkuje stacje WS 2300. 8-) Co mogę powiedzieć o tej stacji.....
Do zalet na pewno trzeba zaliczyć transmisje danych co 8 sekund, jeśli oczywiście wszystko mamy połączone kablami.Ta "funkcja" jest przydatna szczególnie w przypadku mierzenia prędkości wiatru.Sama stacja nie mierzy porywów wiatru.
Deszczomierz jest dokładny, granica błędu to na ogół nie więcej niż 1mm.
Co do barometru...też nie narzekam - w miarę dokładny.
Przez ponad rok użytkowania, do naprawy oddawałem czujnik od deszczomierza, jednak przyczyna awarii była śnieżyca, a nie wada techniczna.
Faktycznie pamięć tej stacji jest mała, jednak to nie stwarza większego problemu, ponieważ stacja ma dość poręczną funkcje, jest nią możliwość przesyłania danych nawet jeśli komputer jest wyłączony!Ja mam po prostu stałe połączenie stacji z komputerem, dane są przekazywane 24h na dobę. ;)
Jedynie czego mi braku w tej stacji to brak wykresu zmian ciśnienia, oraz funkcji mierzenia porywów wiatru, jednak dane aktualizowane co 8 sekund tak jakby zastępują tą funkcje.


A co do tej drugiej to też chyba ma :D
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Offline
Avatar użytkownika

Piotr_Żurowski

Rzecznik Prasowy / Moderator

Rzecznik Prasowy / Moderator

  • Posty: 1232
  • Dołączył(a): niedziela, 14 cze 2009, 10:19
  • Lokalizacja: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
  • Pseudonim: piotr_z21
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postczwartek, 5 lis 2009, 22:15

Obecnie posiadam stacje ActiveJet AEL-108 i nie narzekam jak na razie ;)
http://www.skapiec.pl/site/cat/340/comp/391023
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Arek_Waga

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 174
  • Dołączył(a): środa, 26 sie 2009, 13:21
  • Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
  • Pseudonim: Arlif
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postniedziela, 8 lis 2009, 11:19

Ja równierz szukam jakieś dobrej stacji pogodowej. Na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item804866717_rad ... dv322.html
Zastanawiam sie co kupić. Może ktoś z Was doradziłby mi coś.
Moja stacja musi mieć:
:arrow: higrometr
:arrow: anemometr
:arrow: termometr
:arrow: deszczomierz
:arrow: barometr
Jeśli ktoś coś znajdzie w miarę taniego to proszę o odpowiedź ;) . Mam do wydania 250zł :D .

Rafał_Cieślak

Stacja pogody

Postniedziela, 8 lis 2009, 11:26

Offline
Avatar użytkownika

Bodzio

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 106
  • Dołączył(a): czwartek, 25 cze 2009, 22:35
  • Lokalizacja: Rzeszów
  • Pseudonim: Bodzio
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postniedziela, 8 lis 2009, 11:30

Oj za 250 zł to chyba nie kupisz stacji, która ma anemometer i deszczomierz.
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 09:27

Poszukuje ostatnio stację pogody, jednak zależy mi aby rejestrowała dane na bieżąco tzn np. co sekundę. Zależy mi głównie na podstawowych wartościach:

Prędkość wiatru i porywy
Ciśnienie
Temperatura
Wilgotność

Stacja nie koniecznie musi mieć wyświetlacza, wystarczy datalogger z możliwością zgrania danych do kompa.
Przeglądałem stronę Lab-El'a i mają takie rozwiązania ale ceny okropnie wysokie ;]
Stąd moje pytanie czy ktoś może spotkał takowe urządzenie?
Offline
Avatar użytkownika

Piotr_Skowroński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1338
  • Dołączył(a): piątek, 30 sty 2009, 19:33
  • Lokalizacja: Krzyż Wlkp, 55 km na E od Gorzowa Wlkp.
  • Pseudonim: skowron
  • Numer GG: 2580519

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 10:56

A do ilu złotych ta stacja miałaby być? :D bo jak do 400zł to zobacz tą:
http://allegro.pl/item831015340_stacja_ ... mierz.html

A moim zdaniem ta za 270zł jeszcze lepsza: aktualka danych co 48sek. http://allegro.pl/item832310244_super_s ... szawa.html
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 16:26

Pierwszą stację aktualnie używam niestety zapisuje pomiary co 3godzinny + min max.
Interesowała by mnie stacja co zapisuje dane na bieżąco np. co sekundę aby można było z niej zrobić próbnik do postawienia w czasie burzy.
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 17:53

Kup tą:
http://allegro.pl/item833930934_prof_st ... arowe.html
Albo nowszą wersję WH1090 choć nie wiem czy jest jakaś wielka różnica między nimi.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Zibi

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): sobota, 21 lut 2009, 18:18
  • Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
  • Pseudonim: Zibi
  • Numer GG: 4178395

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 20:23

Ok ale mam na myśli to aby stacja zapisywała pomiar np. co 1, góra 10 sekund tak aby można było zrobić wykres zmian warunków w danym czasie. Przedstawiona stacja dokonuje pomiaru co 48s ale nie zapisuje ich na bieżąco.
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 20:37

A masz do wydanie koło 2000 zł jak nie więcej? Bo raczej nie ma takiej stacji która dokonuje pomiaru co sekundę w cenie do 500zł. Chyba, że masz sporo kasy aby przeznaczyć na droższe cacko.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 20:57

Zibi napisał(a):Ok ale mam na myśli to aby stacja zapisywała pomiar np. co 1, góra 10 sekund tak aby można było zrobić wykres zmian warunków w danym czasie. Przedstawiona stacja dokonuje pomiaru co 48s ale nie zapisuje ich na bieżąco.

Zapisuje jeśli masz podłączoną do komputera i włączony odpowiedni program np Cumulus. Sama stacja zapisuje dane do pamięci co 5 minut lub więcej - zależy ile ustawisz. Jedynie co mogę Ci doradzić to dozbieraj do Davis Vantage Pro 2 i kup. Ona przekazuje dane co 2,5 sekundy.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Arek_Waga

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 174
  • Dołączył(a): środa, 26 sie 2009, 13:21
  • Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
  • Pseudonim: Arlif
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 21:09

Ja mam takie pytanie dotyczące stacji pogodowej: czy jest możliwość przymocowania wiatromierza, higrometru itp. w bloku, np. na balkonie :?: Bardzo proszę o odpowiedź ;).

Rafał_Cieślak

Re: Stacja pogody

Postsobota, 5 gru 2009, 21:13

Możliwość Arku zawsze jest, ale co do poprawności odczytów to wtedy nie licz na to, że Ci dobrze będzie wskazywać pomiary. Termometr i higrometr możesz, nie ma problemu. Wiatromierz i wiatrowskaz jak najwyżej i na wolnej przestrzeni !
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Re: Stacja pogody

Postniedziela, 6 gru 2009, 11:49

A ja mam takie pytanie odnośnie stacji. Czy jest jakaś, która ma osobno wiatromierz i termometr z higrometrem i deszczomierzem? Załóżmy na dachu chcę mieć wiatromierz, a w innych miejscach pozostałe czujniki. Bo widziałem, że wszystko jednak jest połączone np. z termometrem, który to wysyła pozostałe dane do odbiornika. Po prostu każde urządzenie ma swój osobny nadajnik i nie musi być związane z pozostałymi.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline

Marcin20

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 787
  • Dołączył(a): sobota, 12 kwi 2008, 18:56
  • Lokalizacja: Dolnośląskie
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postniedziela, 6 gru 2009, 11:58

Oregon WMR968 ma osobno wiatromierz, deszczomierz wraz z osobnymi nadajnikami, które są umieszczone w kolektorach słonecznych. Niestety higrometr znajduje się w obrębie termometru. Oczywiście przesył jest radiowy do 500 m. W Polsce za tą stacje trzeba dać 1200-1500 zł.

http://www2.oregonscientific.com/ulimag ... 968_lg.jpg
Offline
Avatar użytkownika

Arek_Waga

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 174
  • Dołączył(a): środa, 26 sie 2009, 13:21
  • Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
  • Pseudonim: Arlif
  • Numer GG: 0

Stacja pogody

Postniedziela, 6 gru 2009, 19:48

Dzięki za odpowiedź Rafał. No dobrze, zmieniłem plan. Teraz szukam stacji, która ma: termometr, higrometr, jakby się dało barometr, tolerancje temperatury 0.1 i robi pomiary przynajmniej co 48 sek. Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item834320298_ore ... _temp.html. Nie znam się za dobrze na stacjach pogodowych, jakby ktoś znalazł coś takiego to proszę o odp ;).

Rafał_Cieślak

Re: Stacja pogody

Postniedziela, 6 gru 2009, 20:56

Za 280 zł kup sobie z barometrem, wiatromierzem, deszczomierzem, termometrem i higrometrem

http://www.allegro.pl/item829408570_pro ... 150_m.html
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Re: Stacja pogody

Postniedziela, 6 gru 2009, 21:24

Rafał_Cieślak napisał(a):Za 280 zł kup sobie z barometrem, wiatromierzem, deszczomierzem, termometrem i higrometrem

http://www.allegro.pl/item829408570_pro ... 150_m.html


Zwróć tylko uwagę, że ta stacja nie posiada "całego" wiatromierza. Jedynie będziesz mieć mierzoną prędkość wiatru bez jego kierunku.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Stacja pogody

Postśroda, 9 gru 2009, 21:56

Znalazłem pewną stację w gazetce z LIDLA

Stacja Auriol:

Obrazek

Może nie jest porywająca, ale jak na taka cenę to nieźle bo:

a) kosztuje 200 zł
b) jest bezprzewodowa
c) zawiera deszczomierz i wiatromierz
d) mierzy
- prędkość i kierunek wiatru
- ilość deszczu
- ciśnienie
- temperaturę wewnątrz i na zewnątrz
- wilgotność powietrza wewnątrz i na zewnątrz

Minusem jest to, że nie mogę tej stacji znaleźć w internecie xD.

A wy jak myślicie, ja wiem że może okazać się szajsowata, ale jak mam wydać max 200zł, to taka by mogła być :D.
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Stacja pogody

Postśroda, 9 gru 2009, 23:32

Dozbieraj jeszcze trochę i kup taką którą można podłączyć do komputera.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Stacja pogody

Postczwartek, 10 gru 2009, 00:03

Może być ciekawa tylko jeden minus: nie ma chyba możliwości podłączenia do komputera. W opisie nic nie widzę takiego by miała. Wiesz coś na ten temat?
No i tylko 25 metrów - więc sądzę, że przez dwie ściany nie przejdzie sygnał ;)
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline

Jakub_Wroński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 152
  • Dołączył(a): niedziela, 21 gru 2008, 13:03
  • Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
  • Numer GG: 9259214

Stacja pogody

Postczwartek, 24 gru 2009, 13:19

Oderwie się od tematu samej stacji.
Mam pytanie gdzie zamontować czujniki, chodzi mi o kierunki czyli wschód, zachód, północ czy południe?
Bo chyba to też jest ważny czynnik przy odbieraniu danych.
Kula sie obraca i git majonez.
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Stacja pogody

Postczwartek, 24 gru 2009, 15:48

Jeśli chodzi o wiatr to najlepiej na otwartym terenie-np dach domu. Czujnik temperatury i wilgotności-jak dla mnie to trzeba zbudować mini klatkę meteo, wtedy będziesz mieć dobre pomiary. Jeśli nie masz takiej możliwości no to wiadomo czujnik ustawić na stronie północnej oraz by nie padały bezpośrednio promienie słoneczne na niego. Co do opadów to czujnik powinienen znajdować się przy gruncie prostopadle do niego.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline

Jakub_Wroński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 152
  • Dołączył(a): niedziela, 21 gru 2008, 13:03
  • Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
  • Numer GG: 9259214

Stacja pogody

Postpiątek, 25 gru 2009, 13:36

A jeszcze jedno pytanko, gdzie ta klatka może stać?
Czy na słońcu nie będzie kłamała?
Bo mam coś takiego z drewnianym daszkiem, myślę ze dobre by to było.
Kula sie obraca i git majonez.
Offline
Avatar użytkownika

Szymon Walczakiewicz

SkyPredict

SkyPredict

  • Posty: 1291
  • Dołączył(a): wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
  • Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
  • Pseudonim: Equator
  • Numer GG: 666327

Stacja pogody

Postpiątek, 25 gru 2009, 19:31

Na pewno musi być biała z wiadomych powodów. No i nie powinna mieć zamkniętych ścian. Popatrz sobie jak wygląda taka klatka na Internecie i zbuduj mini :D
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7
Offline
Avatar użytkownika

Tomasz_Linek

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 931
  • Dołączył(a): poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Numer GG: 6086255

Stacja pogody

Postsobota, 26 gru 2009, 12:34

Mam pytanie do znawców. Czy kompas na wiatromierzu jest potrzebny do czegokolwiek oprócz początkowej kalibracji??
Bo mam pewien problem. Skalibrowałem wiatromierz i przykładowo skierowałem wiatromierz na N, kompas pokazuje też N i stacja też. Tak samo jest w przypadku S. Natomiast, gdy skieruje wiatromierz na E, kompas pokazuje mi W, ale stacja pokazuje mi prawidłowo E. I tak samo jest w przypadku W. Czy będzie to potem w czymś przeszkadzało??
tomasz.linek.1992@gmail.com
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

Sezon 2016 do 23 paź.
35 dni burzowych, 62 burze
57 słabych
4 średnie
1 silna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pomiary i sprzęt pomiarowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron