Tak się składa, że od ponad roku użytkuje stacje WS 2300.

Co mogę powiedzieć o tej stacji.....
Do zalet na pewno trzeba zaliczyć transmisje danych co 8 sekund, jeśli oczywiście wszystko mamy połączone kablami.Ta "funkcja" jest przydatna szczególnie w przypadku mierzenia prędkości wiatru.Sama stacja nie mierzy porywów wiatru.
Deszczomierz jest dokładny, granica błędu to na ogół nie więcej niż 1mm.
Co do barometru...też nie narzekam - w miarę dokładny.
Przez ponad rok użytkowania, do naprawy oddawałem czujnik od deszczomierza, jednak przyczyna awarii była śnieżyca, a nie wada techniczna.
Faktycznie pamięć tej stacji jest mała, jednak to nie stwarza większego problemu, ponieważ stacja ma dość poręczną funkcje, jest nią możliwość przesyłania danych nawet jeśli komputer jest wyłączony!Ja mam po prostu stałe połączenie stacji z komputerem, dane są przekazywane 24h na dobę.
Jedynie czego mi braku w tej stacji to brak wykresu zmian ciśnienia, oraz funkcji mierzenia porywów wiatru, jednak dane aktualizowane co 8 sekund tak jakby zastępują tą funkcje.
Z tego co widzę, to stacja Watson WH1080 ma wszystkie urządzenia pomiarowe na jednym maszcie.Moim zdaniem takie rozwiązanie nie jest dobre.Wiatromierz zawsze umieszcza się na najwyższym szczycie, aby uzyskać jak najlepsze pomiary.Czujnik temperatury jak wilgotności także jest na tym maszcie.Przepuśćmy że cały maszt umieścisz na szczycie dachu, urządzenia będą narożne na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.Wskazania temperatury i wilgotności będą w tym przypadku błędne.
Z tych dwóch stacji polecam WS 2300, jest to stara, sprawdzona stacja.Rozejrzyj się jeszcze za innymi stacjami, może zajdziesz coś godnego uwagi.