Teraz jest wtorek, 21 lis 2017, 10:22


Wiatromierz z rejestratorem

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

nanofox

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): czwartek, 4 lut 2010, 13:14
  • Numer GG: 0

Wiatromierz z rejestratorem

Postczwartek, 4 lut 2010, 23:15

Witam, szukam taniego wiatromierza, który będzie sam robił pomiary i zapisywał je - żeby miał rejestrator/bazę wyników.

Od wzgórza do mojego domu jest raczej ponad 100m, więc główne urządzenie nie musi być w domu, może być w skrzynce pod wiatromierzem (wiatromierz na 7metrowym drągu). I od czasu do czasu zabierać bazę do domu, kabelkiem do kompa zgrać wyniki, czy kartę pamięci.

Przecież musi coś takiego być :), spotkał się ktoś? Ja nie mogę znaleźć...
Offline
Avatar użytkownika

Piotr_Skowroński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1338
  • Dołączył(a): piątek, 30 sty 2009, 19:33
  • Lokalizacja: Krzyż Wlkp, 55 km na E od Gorzowa Wlkp.
  • Pseudonim: skowron
  • Numer GG: 2580519

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 16:46

Napisz ile pieniędzy zamierzasz przeznaczyć na wiatromierz, to coś doradzimy ;).
Offline

nanofox

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): czwartek, 4 lut 2010, 13:14
  • Numer GG: 0

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 19:29

Max 300zł., bo tyle powinna kosztować baza z rejestratorem pomiarów + wiatromierz.

Profesjonalne stacje ponad 1000, ale mi takich dodatkowych funkcji nie trzeba :).
Offline
Avatar użytkownika

Piotr_Skowroński

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1338
  • Dołączył(a): piątek, 30 sty 2009, 19:33
  • Lokalizacja: Krzyż Wlkp, 55 km na E od Gorzowa Wlkp.
  • Pseudonim: skowron
  • Numer GG: 2580519

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 22:02

Za tą cenę to już dostaniesz stację pogody (zasięg do 100 metrów)
Link: http://allegro.pl/item902969971_stacja_ ... mierz.html
Offline

nanofox

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): czwartek, 4 lut 2010, 13:14
  • Numer GG: 0

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 22:32

Mam tą aukcję w zakładkach :), znów taki lewy do internetu nie jestem :).

Problem w tym, że ta baza nie ma funkcji rejestrowania pomiarów - gromadzenia danych. Pisałem kilka maili do sprzedającego i tak owijał w bawełnę, nie pisał w prost tylko wymieniał te funkcje, które mogę przeczytać na aukcji, a jak zapytałem czy ma funkcję gromadzenia danych, to bez odpowiedzi :(.
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 22:40

Jedynie co możesz mieć za tą cenę to taką stację:
http://allegro.pl/item907491420_stacja_ ... owosc.html
Możesz ją podłączyć do komputera i ustawić np zapis z interwałem co 10 minut, wtedy może pomieścić aż miesiąc danych. Po miesiącu możesz przenieść odbiornik i podłączyć do komputera po czym zgrać dane.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

nanofox

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): czwartek, 4 lut 2010, 13:14
  • Numer GG: 0

Wiatromierz z rejestratorem

Postpiątek, 5 lut 2010, 23:49

Jesteście super :).
Zapytałem już, czy może mi jakoś sprzedać bez 2 sensorów - opadów i wilgotności. Chcę tylko wiatromierz i kierunkowskaz ;).

//edit

Nawet na ebay.com nie ma taniej. Ta stacja jest super, pora zacząć odkładać, bo myślę że warto. Później przez parę lat robić pomiary, aż się uzbiera na odpowiedni generator :).
Jak już kupie, to nie omieszkam napisać :), podzielę się z Wami zdjęciami z terenu, może doradzicie jeszcze co do miejsca testowego :).
Offline
Avatar użytkownika

Wojtek_Bartula

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 1558
  • Dołączył(a): niedziela, 28 gru 2008, 17:46
  • Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
  • Pseudonim: Wojtek_B
  • Numer GG: 3774920

Wiatromierz z rejestratorem

Postsobota, 6 lut 2010, 11:30

Jakbyś miał jakieś pytania co do tej stacji to pisz bo ja ją posiadam już od ponad roku i spisuje się super.
Mój kanał na YT

Convective Addiction ;D
Offline

nanofox

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 5
  • Dołączył(a): czwartek, 4 lut 2010, 13:14
  • Numer GG: 0

Wiatromierz z rejestratorem

Postsobota, 20 lut 2010, 00:12

Witam po przerwie, jednak przemyślałem parę spraw i doszedłem do wniosku, że na razie nie stać mnie na kupowanie stacji pogody, a nastawianie betonowego słupa na którym mam nadzieje mógłby być paru-KW wiatrak.

Może lepiej gdybym zaczął od czegoś mniejszego wykorzystującego prądnicę amerykankę?
http://www.mala-elektrownia.ovh.org/index.html#maszt

Całe przedsięwzięcie jest niesamowicie tanie, bo praktycznie wszystko można zrobić. Wyjątkiem są magnesy: znalazłem na tej stronie:
http://magnesywawa.pl/mpl-45x25x10-n38-p-14.html

do tego drut nawojowy to w elektrycznym sprawy złotówkowe, ew.:

http://www.eurodrut.com.pl/index.php?k= ... 2=&d3=&lg=

strona 2:
DRUT NAWOJOWY GR 2 200 0,90mm.
Cena netto: 29,27 zł/kg drutu.
Orientuje się ktoś, ile wagi takiego drutu mi trzeba?

+ piasty od poloneza, trochę dodatków, śmigła drewniane, kołpak styropian itp.
Jedynie rury grubościenne do masztu nie wiem ile i te magnesy (z przesyłką 170zł). W każdym razie nie więcej niż 600-700 wszystko.
Alternatora nie trzeba, będę miał prąd 12V.

I jeszcze kwestia magazynowania. Akumulatory są drogie i po 200-300 cyklach tracą sprawność, więc wymyśliłem, że na początek daruję sobie akumulatory i z prądnicy amerykanki jakieś 0,5 KW 12V będzie mi zasilało grzałkę w BARDZO dobrym i dużym 200 litrów z wysoką izolacja, jest to najtańszy sposób kumulowania energii. Zobaczymy czy to zda egzamin. Oczywiście grzałka będzie grzać tylko jak będzie wiać, ale jak nagrzeje 200 litrów przez noc to znów 30 stopni, bo tyle wystarczy do zmywania prysznicu i utrzyma przez parę dni taki super bojler chyba:)

Co myślicie?

Powrót do Pomiary i sprzęt pomiarowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron