Teraz jest wtorek, 21 lis 2017, 10:22


Kalibracja tanich termometrów na podstawie zamarzania wody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Areecki

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 534
  • Dołączył(a): niedziela, 2 mar 2008, 23:04
  • Lokalizacja: Rejon Tarnobrzega
  • Numer GG: 7674966

Kalibracja tanich termometrów na podstawie zamarzania wody

Postśroda, 30 sty 2013, 00:14

Witam
Z podstawowych zasad fizyki wiadomo, że woda krążąca w przyrodzie ścina się w temperaturze =< od 0 C przy ciśnieniu 101 325 Pa. Można wykorzystać dobroć skali używanej w Polsce i to zjawisko by szacunkowo zbadać tanie mierniki temperatury czy to szklane czy elektroniczne. Kolega podsunął dobry pomysł i zrobił demo takiego testu na kilku czujnikach.
Niestety mam kilka pytań i niejasności z tym związanych dlatego kieruję się do Was z prośbą o pomysły i podpowiedzi w jakich warunkach najlepiej będzie zrobić ten test przy użyciu prostych rozwiązań dostępnych dla każdego.
Tutaj test o którym piszę :
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?to ... 6#msg10316

Odpisałem koledze, że moim zdaniem ( chodź mogę się mylić ) lepiej było by wziąć płaski pojemnik lub zrobić to na zasadzie kropelek wody które utworzy np. opryskiwacz . Ważne, też by czujniki temperatury które chcemy kalibrować miały taką samą temperaturę jak otoczenie w którym robimy eksperyment. Co do użycia wody to np:

Ważne jest też zjawisko konwekcji: cieplejsza woda znajdująca się przy górnej powierzchni schładza się i opada w dół, wypychając resztę ku górze. Takie krążenie sprawia, że cała objętość kostki szybko zamarza (w przypadku zimnej wody powierzchnia pokrywa się lodem, który spowalnia proces ochładzania głębszych warstw). Pewną rolę może też odgrywać fakt, że gotowanie pozbawia wodę części rozpuszczonych w niej soli mineralnych, obniżających temperaturę zamarzania płynu (właśnie dlatego zimą posypujemy oblodzone chodniki i ulice solą).


Gotowanie wody obniża temperaturę zamarzania. Więc myślę, że lepiej było by wziąć zwykłą wodę. Nie wiem tylko czy deszczówkę ( woda może być przechłodzona ) czy z kranu .

Więcej informacji :
http://marian.gabrowski.eu/meteo/termometr1.html
http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo ... emperatury
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)
Offline

zaciekawiony

Członek stowarzyszenia

Członek stowarzyszenia

  • Posty: 701
  • Dołączył(a): środa, 3 cze 2009, 17:06
  • Lokalizacja: Nadkrznański gród
  • Ostrzeżenia: 1
  • Pseudonim: zaciekawiony; Kuba Grom
  • Numer GG: 0

Re: Kalibracja tanich termometrów na podstawie zamarzania wo

Postniedziela, 17 lut 2013, 20:42

Znaczy się, że chcesz kalibrować termometry na 0 przy pomocy właściwości lodu? Lepiej brać wodę czystą, zresztą nie sądzę aby potrzebne było zamrażanie wody - 0 stopni to temperatura zarówno topnienia jak i zamarzania. Mieszanina wody z równą ilością drobno pokruszonego lodu powinna przyjąć taką temperaturę zanim nie stopi się większość lodu.

Powrót do Pomiary i sprzęt pomiarowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron