Sympatyk
- Numer GG: 0
Niedawno zakupilem sobie tuner na USB do naziemnej telewizji cyfrowej. Nie jest to taki zwykly tuner, jak by się mogło wydawać. Działa on na układzie RTL2832u, który sprawia, że mogę odebrać wszystko z przedziału 27-1700Mhz (ADS-B, pasmo lotnicze, policję, straż pożarną, służbę zdrowia, pociągi i wiele, wiele innych!)
Dzięki niemu także mogę bezpośrednio odebrać zdjęcia satelitarne z satelit NOAA. Przykładowe zdjęcia które udało mi się odebrać w ostatnich dniach:
Dzisiaj (tj. 17 czerwca 2014)
NOAA 15 (godz. 18:20) - czarno białe, dodane fałszywe kolory oraz duży kontrast

godz. 14:48

15 czerwca:
NOAA 19 (godz. 15:17)

NOAA 18 (godz. 14:35)

Zdjęcia są mocno zaszumione, a to ze względu słabej anteny.
Zdjęcia nadawane są w standardzie APT, za pomocą sygnały dźwiękowego. Jest to specyficzny dźwięk jakby "tykającego zegara". Próbka dźwięku do pobrania:
https://drive.google.com/file/d/0B8bqTH ... sp=sharing
Sygnał musi zostać nagrany w formacie nieskompresowanym WAV, 16 bitowym PCM, mono, oraz z próbkowaniem 11025kHz.
Jak odbierałem go i nagrywałem w programie SDRSharp. Tak to wygląda:

Następnie należy go przetworzyć w programie WXtoImg na zdjęcie satelitarne.
Tak odebrane zdjęcie satelitarne ma pewne zalety. Jest ono najświeższe (odbieramy je w czasie rzeczywistym) oraz zawiera więcej informacji, jak chociażby zdjęcie w podczerwieni czy temperaturę powierzchni ziemi czy morza.
Przykład (brak skali, program WXtoImg wyświetla temperaturę na najechaniu kursorem myszy na wybrany obszar).

WXtoIMG jest darmowy, a po wykupieniu wyższej licencji dostajemy dostep do większej ilości funkcji (m.in. wersje kolorystyczne).
Do wad należy zdjęcie niskiej rodzielczości (satelity wysyłają również te w wysokiej rodzielczości, ale w całkiem innym systemie oraz kodowane) oraz rzadkie przeloty satelitów (ok. 4 dziennie każdej). Na chwilę obecną sygnał można odebrać z trzech satelitów NOAA:
Reszta została wyłączona.
Przeloty można sledzić w darmowym, polskim programie Orbitron.
Temat ten można traktować jako ciekawostkę oraz "zabawę". Dokładniejsze i lepsze zdjęcia zobaczymy choćby na sat24.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania to proszę pisać
Gdyby ktoś był zainteresowany tematem to odsyłam do google. W internecie można znaleźć munóstwo informacji na ten temat. Gdyby ktoś chciał to mogę także napisać mini poradnik.
Dzięki niemu także mogę bezpośrednio odebrać zdjęcia satelitarne z satelit NOAA. Przykładowe zdjęcia które udało mi się odebrać w ostatnich dniach:
Dzisiaj (tj. 17 czerwca 2014)
NOAA 15 (godz. 18:20) - czarno białe, dodane fałszywe kolory oraz duży kontrast

godz. 14:48

15 czerwca:
NOAA 19 (godz. 15:17)

NOAA 18 (godz. 14:35)

Zdjęcia są mocno zaszumione, a to ze względu słabej anteny.
Zdjęcia nadawane są w standardzie APT, za pomocą sygnały dźwiękowego. Jest to specyficzny dźwięk jakby "tykającego zegara". Próbka dźwięku do pobrania:
https://drive.google.com/file/d/0B8bqTH ... sp=sharing
Sygnał musi zostać nagrany w formacie nieskompresowanym WAV, 16 bitowym PCM, mono, oraz z próbkowaniem 11025kHz.
Jak odbierałem go i nagrywałem w programie SDRSharp. Tak to wygląda:

Następnie należy go przetworzyć w programie WXtoImg na zdjęcie satelitarne.
Tak odebrane zdjęcie satelitarne ma pewne zalety. Jest ono najświeższe (odbieramy je w czasie rzeczywistym) oraz zawiera więcej informacji, jak chociażby zdjęcie w podczerwieni czy temperaturę powierzchni ziemi czy morza.
Przykład (brak skali, program WXtoImg wyświetla temperaturę na najechaniu kursorem myszy na wybrany obszar).

WXtoIMG jest darmowy, a po wykupieniu wyższej licencji dostajemy dostep do większej ilości funkcji (m.in. wersje kolorystyczne).
Do wad należy zdjęcie niskiej rodzielczości (satelity wysyłają również te w wysokiej rodzielczości, ale w całkiem innym systemie oraz kodowane) oraz rzadkie przeloty satelitów (ok. 4 dziennie każdej). Na chwilę obecną sygnał można odebrać z trzech satelitów NOAA:
- NOAA 15 (137,620 MHz)
NOAA 18 (137,9125 MHz)
NOAA 19 (137,100 MHz)
Reszta została wyłączona.
Przeloty można sledzić w darmowym, polskim programie Orbitron.
Temat ten można traktować jako ciekawostkę oraz "zabawę". Dokładniejsze i lepsze zdjęcia zobaczymy choćby na sat24.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania to proszę pisać