Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
Witam. Mam do was pytanie, w jaki sposób dokonujecie odczytów prędkości wiatru,wilgotności ?? Czy macie jakieś stacje pogodowe, czy dane bierzecie z internetu?? Pozdrawiam
Equator napisał(a):Niektóre osoby zczytuja sobie z własnych stacji pogodowych, inni z internetu. Wiadomo, że własne danę są o tyle dobre bo są na bieżąco
Większość osób korzysta ze stacji internetowych .Polecam ci program Pogoda 1,61 .Masz tam pomiary bodajże co 15-30 minut .Ja sam tego używam do mierzenia szczególnie wilgotności ,wiatru ,ciśnienia i punktu rosy
Wystarczy że wpiszesz w google dane pogodowe + (miejscowość w której mieszkasz) i będziesz miał. Ja osobiście korzystam z danych Telewizji Kablowej Bełchatów która umieściła w internecie wszelkie dane pogodowe na bieżąco.
Ja używam programu Wheather Watcher.Bardzo fajny darmowy program który ma bardzo dużą baze miejsc gdzie są stacje pogodowe.Możemy wpisać najbliższą nas większą miejscowość i prawdopodobnie będziemy mieli odczyty z tych stacji.Drugą zaletą programu jest to że można w nim otwierać linki z ważnymi dla nas informacjami oraz to, że sam program posiada bardzo bogatą bazę map z sytuacją synoptyczną w poszczególnych krajach,kontynentach i na całym świecie.I tak najlepszym wyjściem jest stacja pogodowa.Ale już na wstępie mówię że szkoda zawracać sobie głowe gratami w okolicach 100zł
Ja wilgotność i temperaturę biorę z termometru cyfrowego, który kupiłem za 30 złotych na allegro . Mieszkam na wsi i u mnie stacji nie ma, a pomiary z Częstochowy często się bardzo różnią, co można wywnioskować patrząc na moje, i np. Marcina Burdy, czy Mateusza Tęczy raporty dziennika pogodowego!
Stosunkowo łatwo napisać program, który to interpretuje (wystarczy użyć regexpów). Widget pogodowy, który jest na stronie PŁB, napisałem z użyciem tych właśnie depesz. Dlatego jest aktualizowany po ok. 5-6 minutach od upłynięcia godziny pomiaru (to o wiele szybciej niż na WeatherOnline).