Teraz jest środa, 26 wrz 2018, 14:27


"Stacja" meteo

Tutaj możesz zaprezentować swoje dzieła. Jest to też doskonałe miejsce do zadawania pytań odnośnie tworzenia własnych prac
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Bender

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): niedziela, 19 cze 2011, 18:44
  • Numer GG: 0

"Stacja" meteo

Postsobota, 3 mar 2012, 17:43

Witam.

Chciałbym przedstawić swoją stację meteo, która zmontowałem w wolnym czasie. Wszystko zaczęło się od kupienia karty I/O do komputera, stworzyłem rożne aplikacje dla tej karty ale po jakimś czasie karta zaczęła się kurzyć w szufladzie. Przeglądając różne strony trafiłem przez przypadek na sensor ciśnienia który pasował idealnie do tej karty, jego zakres od 0-100% odpowiadał napięciu wyjściowemu 0-5v dokładnie tyle ile potrzebowałem! Po zakupie sensora i przetestowaniu go, do głowy wpadł pomysł stworzenia własnej małej stacji meteo z możliwością rejestracji pomiarów do pliku. Po tygodniach spędzonych na przegrzebywaniu google w poszukiwaniu odpowiednich sensorów i układów przystosowujących sygnał z sensora do karty, a także montowaniu tego w całość i pisaniu programu w końcu kilka dni temu projekt ruszył i działa. Na razie wszystko jest jeszcze w gąszczu kabli ale w następny weekend ładnie to zabuduje i zamontuje sensory w obudowie na zewnątrz.

Od strony technicznej:
Pomiar jest realizowany przez kartę K8055 [http://www.velleman.eu/products/view/?country=be&lang=en&id=351346] (2 wejścia analogowe 0-5v i 4 wejścia cyfrowe // 8 wyjść cyfrowych i dwa analogowe 0-5v), czytane wartości z wejść analogowych są zamieniane zgodnie z danymi z noty katalogowej sensorów na Temperaturę/Wilgotność/Ciśnienie.
Sensor Temperatury to układ K8067 (dokładniej jego kopia) http://www.esr.co.uk/velleman/k8067.htm zakres temperatury to -20 do +70 *C (mam zamiar zrobić drugi taki układ ale z przesunięta skalą -30 do +60*C)
Sensor Wilgotności to HIH4000 bez żadnego dodatkowego układu sensor jest liniowy od 0-100% (0-5V)
Sensor Ciśnienia to MPX4115A, dodatkowo potrzebne było skorzystanie z wąskiego zakresu tego sensora jego wyjście też jest liniowe ale od 15-115kPa (0-5v), potrzebny był układ wycinający zakres 3.7v-4.2v i mnożący napięcie x10 (0-5v) dla zakresu jak dobrze pamiętam 900hPa do 1050hPa.

Program:
Jest napisany w Labview (codziennie używam tego języka w pracy), pomiar odbywa się co 120 sekund i jest zapisywany do pliku, plik dla każdego dnia jest inny czyli mamy archiwizacje danych. Przy każdym odczycie jest wysyłany obraz z wykresami i informacjami na serwer www.

Strona www:
Automatycznie odświeża się co 130 sekund, posiada aktualne pomiary, skan z blids.de, mapkę z sat24 i radary google z pogodynka.pl

W planach:
Dodanie wiatromierza
Pomiar nasłonecznienia
?detektor burzy?
Interaktywne wykresy i możliwość wyboru dnia z archiwum

Dokładność stacji to:
Temperatura 0.5*C
Wilgotność 0.4%
Ciśnienie 0.6 hPa

Strona projektu z pomiarami:
http://meteo.rox.pl


Zdjęcia zamieszczę jak już wszystko będzie miało obudowę :)


PS. Dzisiaj była przerwa w działaniu między 11 a 15 (przenosiłem w inne miejsce mniej nasłonecznione za dnia)

Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 mar 2012, 23:45 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Przykleiłem - będzie jako ważniejszy temat :)
Offline
Avatar użytkownika

G.Giełażys

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 626
  • Dołączył(a): środa, 24 cze 2009, 20:57
  • Lokalizacja: 25 km.na południe od Gołdapi (Warmińsko Mazurskie)
  • Numer GG: 0

Re: "Stacja" meteo

Postsobota, 3 mar 2012, 21:20

Bardzo fajnie Ci to wyszło, gratuluje pomysłu ;)
Sezon 2015r.
Burze 20
Shelf cloud 7
Mammatus cloud 6
Grad 8
Wall cloud 0
1997-2014r
Burze- 336,
Shelf Cloud -61 ,Funnel Cloud 3 Mammatus25
Moja prognoza dla Mazur http://www.weatherdunajek.ugu.plObrazek
Offline
Avatar użytkownika

Bender

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): niedziela, 19 cze 2011, 18:44
  • Numer GG: 0

Re: "Stacja" meteo

Postponiedziałek, 5 mar 2012, 11:05

Wczoraj padła karta wifi, jak tylko przyjdzie nowa dane na stronie będą aktualizowane

Kamil_Bogusławski

Re: "Stacja" meteo

Postponiedziałek, 12 mar 2012, 23:30

Pomysł bardzo ciekawy i bardzo fajna realizacja! Wygląd pomiarów również prezentowany w bardzo fajny sposób. Jaki jest koszt całej stacji jeśli ktoś chciałby to zrobić u siebie? Czy byłbyś w stanie zrobić dokumentację do tego, czyli co jak połączyć, gdzie ułożyć itp? Myślę że dla niektórych osób stanowiło by to ciekawą formę rozwijania się i możliwość zbudowania własnej stacji, a potem można by te dane od osób pobierać i stworzyć własne centrum pomiarów! Pomyślmy nad tym, jeśli koszt jest niewielki, to warto takie stacje budować!
Offline
Avatar użytkownika

Bender

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): niedziela, 19 cze 2011, 18:44
  • Numer GG: 0

Re: "Stacja" meteo

Postśroda, 14 mar 2012, 13:04

Dzięki! Generalnie koszt teraz jest porównywalny do stacji pod cumulusa czyli około 350zł, sama karta do pomiarów to ponad 150zł. Właśnie "studiuję" programowanie procesorów ATmela, jeśli udało by się kartę pomiarową zastąpić tym procesorem to pewnie można byłoby się zmieścić w 250zł może mniej. Jak uda mi się coś zmontować na ATmelu to dam znać!

Kamil_Bogusławski

Re: "Stacja" meteo

Postśroda, 14 mar 2012, 20:34

Będę czekał z niecierpliwością, ponieważ rozpocząłeś bardzo fajną konstrukcję i jakże przydatną! Jeśli tylko powiesz potem co i jak złożyć to możesz liczyć że u mnie w domu zawita stacja pogodowa Twojego autorstwa ;)
Offline
Avatar użytkownika

Bender

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): niedziela, 19 cze 2011, 18:44
  • Numer GG: 0

Re: "Stacja" meteo

Postśroda, 28 mar 2012, 09:46

Mała aktualizacja:
Karta 8055 została zastąpiona układem atmega, komunikacja przeniesiona na rs232 (com port). Bardzo dobra wiadomością jest zwiększenie dokładności pomiaru x4. W weekend może w końcu zmontuje sobie wiatromierz, i podłącze pod układ. Generalnie muszę zobaczyć czy będzie możliwość połączenia tej stacji z oprogramowaniem Cumulus.
Offline
Avatar użytkownika

Bender

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 41
  • Dołączył(a): niedziela, 19 cze 2011, 18:44
  • Numer GG: 0

Re: "Stacja" meteo

Postśroda, 3 kwi 2013, 11:30

Witam.

Czy ktoś z Was pisze programy dla Androida? Stacja Meteo się rozwija i obecnie trwają prace nad bezpośrednim podpięciem jej pod internet bez użycia komputera. Chciałbym stworzyć widget i app w której znajdowały by się ostatnie pomiary wykonane przez konkretną stację i wykresy (last 24h,6h,3h,1h). Dodatkowo jakieś raportowanie zjawisk. Później można by to było połączyć z mapa google i wyszedłby jakiś ładny serwis z LiveData :).

Czy ktoś z forum mógłby pomóc z pisaniem APP?

update z pisania app:

apka pobiera ostatni pomiar z bazy danych z serwera
Obrazek

Pozdrawiam

Powrót do Nasza twórczość

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron