Teraz jest sobota, 16 gru 2017, 09:14


Własny wykrywacz burz

  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Bartek_Pawłowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): wtorek, 21 sie 2012, 22:54
  • Lokalizacja: woj. wielkopolskie, 15km na NW od Jarocina
  • Numer GG: 0

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 22 sie 2012, 14:04

Witam. To mój pierwszy post na forum. Temat stary ale mam jedno pytanie. Zrobiłem te dzwoneczki Franklina i przy telewizorze sprawują się nieźle. Chciałbym nimi wykryć burze, tylko że nie wiem, czy taka mała folia wykryje burze choćby z kilku kilometrów. Czy nie musiało by to być coś większego? Co proponujecie?
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Jarosław_C

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 11
  • Dołączył(a): sobota, 25 sie 2012, 17:58
  • Lokalizacja: Jankowa Żagańska
  • Numer GG: 471550

Re: Własny wykrywacz burz

Postponiedziałek, 3 wrz 2012, 18:37

Układ wykrywacza wyładowań atmosferycznych ze strony: http://www.techlib.com/electronics/lightning.html, jest dziecinnie prosty i kosz takiego urządzonka zamyka się w kwocie 15 zł, jest to detektor dla osób mało znających się na elektronice, osobiście za pomocą programu do projektowania obwodów drukowanych opracowałem płytkę. Jeżeli byłoby spore zainteresowanie można zlecić firmie produkcję X sztuk tej płytki, zauważyłem że na forum jest sporo osób zajmujących się elektroniką, wystarczy aby te osoby wzięły płytki i po zakupie elementów (też można zakupić hurtem) polutowały i sprawdziły urządzenie.
Osobiście polecałbym detektory (do wyboru jest kilka ) ze strony: http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php w zakładce "o projekcie". Otrzymałem maila od administratorów Blitzortung z wykazem części elektronicznych i cennikiem, radzą także że jeśli ma się możliwość zakupu części w swoim państwie to można tylko zakupić płytkę drukowaną i zaprogramowany układ scalony. Koszt płytki drukowanej to 10 € (według mnie to nie dużo). Wraz z płytka i dostajemy dostęp do oprogramowania, a także zostajemy wcieleni do projektu Blitzortung.org.
Powoli kończy się sezon burzowy, więc może warto zastanowić się przez jesień i zimę nad zrobieniem detektora.
Piorun - potężna energia skondensowana w iskrze.
Offline
Avatar użytkownika

konrad456555

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): środa, 16 lut 2011, 22:45
  • Lokalizacja: Jaworzno (opolskie)
  • Pseudonim: Konrad
  • Numer GG: 6546706

Re: Własny wykrywacz burz

Postniedziela, 3 lut 2013, 23:14

Ten projekt z: http://www.blitzortung.org/Webpages/index.php jest podobny do wykrywacza radarowego z tej strony:

http://users.edpnet.be/DanielV37/Detect ... Rev_30.pdf
Zamierzam zbudować coś takiego :D. Jestem pod wrażeniem ze to ma taki zasięg :D.
Ostatnio edytowano czwartek, 7 lut 2013, 00:36 przez Paweł_Cholewa, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wykrywacz radarowy? O Tusz? Zasiek? Yyyy serio?
Offline
Avatar użytkownika

Culo

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 43
  • Dołączył(a): sobota, 16 mar 2013, 09:51
  • Lokalizacja: Toruń
  • Numer GG: 8189373

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 15:43

Mam problem...

Żółty kabel podłączony jest do uziemienia (bolec od wtyczki metalowy)
Czerwony kabel podłączony jest do folii aluminiowej na ekranie telewizora.

Gdy włączam telewizor - wahadełko drga przez 3 sekundy (jest mocny wstrząs) i przestaje w ogóle.
Gdy wyłączam również zadrga.

Nie drga płynnie jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=AcX8C3GTt0I
Drga jak tu: http://www.youtube.com/watch?v=swptRUwkb50

Dodatkowo nie reaguje w ogóle na zawleczkę od puszki. Reaguje dopiero gdy zawieszę pomiędzy puszkami kawałek folii aluminiowej.

Pomocy :).

Obrazek
Offline

Bartek_Pawłowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): wtorek, 21 sie 2012, 22:54
  • Lokalizacja: woj. wielkopolskie, 15km na NW od Jarocina
  • Numer GG: 0

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 16:25

Może postawiłeś tą puszkę zbyt blisko ekranu, bądź folii aluminiowej na ekranie. Sprawdź jeszcze uziemienie, może w ogóle go nie ma. Mi dzwonki działały bardzo dobrze przy telewizorze, uziemiłem je podłączając do grzejnika.
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Culo

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 43
  • Dołączył(a): sobota, 16 mar 2013, 09:51
  • Lokalizacja: Toruń
  • Numer GG: 8189373

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 16:43

Odsunąłem od ekranu, uziemienie sprawdzone, wszystko podłączone jak powinno.
Dalej to samo co na tym filmie
http://www.youtube.com/watch?v=swptRUwkb50

Poleciałem specjalnie wypić kolejne piwo, żeby zobaczyć czy owiniecie folia puszek ma wpływ. To samo zrobiłem na "gołych puszkach". Nic się nie dzieje, dalej drga tylko przy włączaniu i wyłączaniu telewizora.
Offline

Bartek_Pawłowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): wtorek, 21 sie 2012, 22:54
  • Lokalizacja: woj. wielkopolskie, 15km na NW od Jarocina
  • Numer GG: 0

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 16:54

No i będzie drgało tylko przy włączaniu i wyłączaniu, u mnie jest to samo.
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Culo

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 43
  • Dołączył(a): sobota, 16 mar 2013, 09:51
  • Lokalizacja: Toruń
  • Numer GG: 8189373

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 16:59

To ostatnie pytanie, żeby już całkiem tematu nie zaspamować.

http://www.youtube.com/watch?v=AcX8C3GTt0I - Jak to jest zrobione, że tu drga stale?

I jak w takim razie moje dzwonki będą reagować na burzę? Drganie również będzie chwilowe? (Wtedy chyba nie widziałbym sensu, gdyż musiałbym obserwować je 24/7)
Offline

Bartek_Pawłowski

Sympatyk

Sympatyk

  • Posty: 764
  • Dołączył(a): wtorek, 21 sie 2012, 22:54
  • Lokalizacja: woj. wielkopolskie, 15km na NW od Jarocina
  • Numer GG: 0

Re: Własny wykrywacz burz

Postśroda, 8 maja 2013, 17:04

Też kiedyś szukałem odpowiedzi na to pytanie. Przeczytałem gdzieś, że to zależy od telewizora. Podobno nie jest dobrze jak tak TV zbiera ładunki na ekranie.
Obrazek
Offline

buczak

Zarejestrowany

Zarejestrowany

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): wtorek, 25 lut 2014, 20:17
  • Numer GG: 0

Re: Własny wykrywacz burz

Postwtorek, 25 mar 2014, 16:20

Witam,
Ja właśnie skończyłem ten prosty wykrywacz na bazie schematu AVT-1310. Teraz czekać na burzę.
https://www.youtube.com/watch?v=qW_2k58R-38
Poprzednia strona

Powrót do Pomysły

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron