Własny balon meteo

Dawid Żak
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:58
Pseudonim: Balotelli;Balotelli1994
Numer GG: 13214163
Lokalizacja: Chełstów/Wrocław
Kontakt:

Własny balon meteo

Postautor: Dawid Żak » wtorek, 30 kwie 2013, 17:31

Czy możliwe jest przypięcie balonu z helem/azotem do 4km (może być mniej, ale minimum 2km) długiej liny i umieszczenie na takim balonie kamery bądź nawet mini-stacji meteo? Jeśli tak, jakie warunki techniczne musiałyby spełnić poszczególne komponenty zestawu?

Awatar użytkownika
Bzycholka
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek, 9 lip 2012, 17:56
Pseudonim: Małgorzata_Telus
Numer GG: 43816647
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Bzycholka » wtorek, 30 kwie 2013, 21:11

Taki obiekt prawnie nie jest możliwy na danym terenie, bo co np. by było jakby lina była utrudnieniem w poruszaniu się samolotów/ śmigłowców... na to trzeba mieć zgodę.

Dawid Żak
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:58
Pseudonim: Balotelli;Balotelli1994
Numer GG: 13214163
Lokalizacja: Chełstów/Wrocław
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Dawid Żak » sobota, 4 maja 2013, 20:37

Ciekawe jaki problem może sprawić samolotowi lub śmigłowcowi balon na linie? Chyba żadne. Trochę gorzej z aparaturą - ale w moim terenie chyba na pułapie 4km nie latają. Nie jestem specjalistą w temacie - czy ktoś może mi pomóc?

Jerzy Bohusz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 29 mar 2013, 18:10
Pseudonim: Aquarius
Numer GG: 0
Lokalizacja: Gdynia Brwinów Myślin
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Jerzy Bohusz » sobota, 13 lip 2013, 15:29


Awatar użytkownika
Artur Misztela
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 108
Rejestracja: sobota, 16 sie 2008, 13:05
Pseudonim: Arturas
Numer GG: 9769977
Lokalizacja: Ręczno 36km na SSE od Piotrkowa Tryb.
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Artur Misztela » sobota, 13 lip 2013, 17:44

Oczywiście, że jest to problem dla każdego statku powietrznego i nie ważne czy to śmigłowiec czy odrzutowiec. Taki balon wraz z linką i całą "aparaturą" może uszkodzić jak nie zniszczyć wirniki w silniku. Poza tym trzeba na taki lot wykupić specjalne ubezpieczenie i zgłosi taki lot.
Więc to nie jest taki hop siup, że pójdziesz na pierwszy lepszy parafialny odpust i kupisz sobie balonik z helm ;)
Pozdrawiam
Artur_Misztela
TEL: 661 527 707

Jerzy Bohusz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 29 mar 2013, 18:10
Pseudonim: Aquarius
Numer GG: 0
Lokalizacja: Gdynia Brwinów Myślin
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Jerzy Bohusz » poniedziałek, 15 lip 2013, 00:51


Dawid Żak
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 8 kwie 2013, 19:58
Pseudonim: Balotelli;Balotelli1994
Numer GG: 13214163
Lokalizacja: Chełstów/Wrocław
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Dawid Żak » sobota, 24 sie 2013, 21:54

Nie musi lecieć jeden balon - może nawet 100(?). Samoloty nie są problemem - nie latają koło mnie prawie w ogóle.
Jedyny problem to koszty i ewentualna biurokracja.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 sie 2013, 22:56 przez Paweł_Cholewa, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie cytujemy postów poprzednika, błąd ortograficzny

Jerzy Bohusz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 140
Rejestracja: piątek, 29 mar 2013, 18:10
Pseudonim: Aquarius
Numer GG: 0
Lokalizacja: Gdynia Brwinów Myślin
Kontakt:

Re: Własny balon meteo

Postautor: Jerzy Bohusz » niedziela, 25 sie 2013, 00:49

"Errare humanum est". :( :(
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 sie 2013, 12:03 przez Paweł_Cholewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postów poprzednika


Wróć do „Pomysły”