Parę słów o sobie, swoich zainteresowaniach i zajeciach :)
-
- Pseudonim: zgaz
- GG: 0
Re: Parę słów o sobie, swoich zainteresowaniach i zajeciach
Witam. Mam na imię Arek i mam 17 lat. Chodzę do ZSZ im. Stanisława Staszica w Ostródzie do II klasy. Jeżeli chodzi o moją wiedzę meteorologiczną to nie chcę sam siebie wyolbrzymiać, ale znam się na modelach numerycznych, potrafię wydawać ostrzeżenia meteo i wiele innych rzeczy. Interesuję się głównie meteorologią, burzami i trąbami powietrznymi. Jeżeli chodzi o zainteresowania względem burz, to fotografuję i filmuję je od ponad 4 lat, z trąbą powietrzną nie miałem jeszcze do czynienia - wiem jaka to jest siła, żywiołu, i dlatego nie chcę ich ujrzeć na żywo. Pozdrawiam Arek 

- Artur_Surowiecki
- SkyPredict
Miło mi powitać nowych użytkowników na forum. Wszystkich zapraszam do aktywnego udziału w życiu forum
.

Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
Pozdrawiam, Artur
-
Witam. Mam na imię Paweł, mam lat 17 i zainteresowanie burzami rozwinęło się pod wpływem sezonu burzowego 2007( jakże dawno temu
), lecz sezony 2012 i 2013 były, moim zdaniem nieudane(17 i 18 dni z burzami w górach
), przy czym w 2012 honor ratował lipiec(9 dni), a w 2013 więcej burz na wiosnę(lipiec i sierpień 4 dni
) Także posiadam własne przyrządy pomiarowe, włącznie z wiatromierzem, który czasem mierzy cuda
( w kontekście halnego). Baza pomiarów sięga 2010 roku.

- ŁowcaWojtek
- Pseudonim: Wojtas
Witam. Mam na imię Wojtek i mieszkam w Koronowie w woj. kujawsko-pomorskim.Mam już 19 wiosen na karku
Zainteresowania poza burzami to poniekąd pirotechnika, kolarstwo i motoryzacja z naciskiem na motocykle
Zainteresowanie burzami zrodziło się po pewnej mocnej burzy kilka lat temu, chciałem wiedzieć jak to wygląda od podstaw.Waszą stronę przeglądam już od roku, lecz zarejestrowałem się dopiero teraz.Posiadam stację pogody , niestety bez wiatromierza.Każdą burzę w tym roku oraz różne inne ciekawe zjawiska z moich okolic planuję w tym roku relacjonować i dokumentować 

-
- Sympatyk
- Pseudonim: DjTornHurr
- GG: 42369342
Witam. Mam na imię Andrzej, mam 22 lata pochodzę z Racławiczek (wioska 30km od Opola) burzami i innymi gwałtownymi zjawiskami pogodowymi interesuje się w sumie odkąd pamiętam ale dzięki PŁB dowiedziałem się jak je się prognozuje i śledzi, przedtem moje zainteresowania (jak jeszcze nie znałem łowców burz) ograniczały się do oglądania prognoz w TV (co dawało marne efekty) i obserwacja zjawisk z domu przez okno. Mój ulubiony film Twister (mogę go oglądać bez końca
).
P.S.: Już kiedyś miałem na tym forum konto założone ale niestety przez jakiś czas się nie logowałem i podobno tez były jakieś problemy z forum, ale znów jestem i pozdrawiam wszystkich

P.S.: Już kiedyś miałem na tym forum konto założone ale niestety przez jakiś czas się nie logowałem i podobno tez były jakieś problemy z forum, ale znów jestem i pozdrawiam wszystkich

- Marcin Głodek
- Sympatyk
- Pseudonim: Martin/Marcin_Głodek
Uzupełnienie wcześniejszego postu w tym dziale.
Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza, ale jestem osobą niepełnosprawną i jeźdze na wózku inwalidzkim, ale o napędzie elektrycznym
. Wszelkie pytania proszę kierować na prywatne wiadomości
.
Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza, ale jestem osobą niepełnosprawną i jeźdze na wózku inwalidzkim, ale o napędzie elektrycznym

Do burz trzeba mieć respekt
E-mail: marcinglodek44@gmail.com
Facebook:

Sezon burzowy 2014: 18. (8 NM)
Sezon burzowy 2015
Ilość burz: 8/ słabe: 5/ średnie: 2/ silne: 1/ ekstremalne:
E-mail: marcinglodek44@gmail.com
Facebook:

Sezon burzowy 2014: 18. (8 NM)
Sezon burzowy 2015
Ilość burz: 8/ słabe: 5/ średnie: 2/ silne: 1/ ekstremalne:
- Grzegorz_Zawiślak
- SkyPredict
Witam Wszystkich, którzy postanowili dołączyć do naszego grona
A w szczególności Ciebie, Martin! 

Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee
Grzegorz Zawiślak

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee
-
- Pseudonim: Shcopek
Cześć. Jestem Paweł, możecie mi mówić Shcopek (Szkopek). Z zawodu kierowca. Pasjonuje się motoryzacją, turystyką rowerową, geocachingiem, opencachiniem, i wieloma innymi sprawami. Bloger. Jestem tu, bo chce dowiedzieć się więcej o czyms, czego bardzo bałem się w dzieciństwie i co teraz wzbudza mój podziw i ciekawość, czyli burze w każdej postaci. Mam za kilka dni 23 lata i pochodzę z Myszkowa na zachodniej Jurze. Burze bardzo mnie intryguja od 15.08.2008 Kiedy to największa nawalnice jaką pamiętam przeżyłem będąc na zlocie kolarskim w Kaletach i mieszkałem tam w namiocie.
-
- Pseudonim: keshalia
Cześć wszystkim.
Jestem Kasia, studiuje ochronę środowiska, poza tym interesują mnie zjawiska atmosferyczne oraz filmy katastroficzne. Mam nadzieje ze będę tutaj stałym bywalcem.
Jestem Kasia, studiuje ochronę środowiska, poza tym interesują mnie zjawiska atmosferyczne oraz filmy katastroficzne. Mam nadzieje ze będę tutaj stałym bywalcem.
uwolnij wyobraźnie
- Piorunek Łuków
- Pseudonim: Kracek
Witam wszystkich.
Nazywam się Marcin, muszę przyznać, że szybko upłynęło mi te 16 lat (sezonów burzowych
), pochodzę z Łukowa. Dzięki stronie PŁB zacząłem się interesować zjawiskami, których wcześniej dość mocno się bałem. Na początku przeczytałem kilka artykułów i zacząłem się zastanawiać co oznaczają niektóre terminy oraz uświadomiłem sobie jak wiele można się o pogodzie dowiedzieć. Gdy później przestudiowałem pewną książkę o pogodzie, której nazwy i autora nie pamiętam, zrozumiałem co stanie się w przyszłości moim swoistym hobby
Dalej było czytanie publikacji i dzieł napisanych przez członków Stowarzyszenia (oraz innych tekstów) i próba wytłumaczenia sobie niezrozumiałych pojęć na prostszy język
Teraz, choć wiem, że moja wiedza jest w dalszym ciągu niekompletna, będę starał się uczestniczyć w forumowym życiu, a także, gdy będzie to możliwe, w życiu Stowarzyszenia Skywarn Polska. Mam nadzieję nabrać doświadczenia i w końcu ruszyć na prawdziwe łowy
W sumie na poważnie zastanawiam się, czy z meteorologią nie będę wiązał swojej przyszłości, ale to się jeszcze zobaczy
Poza tym interesuję się elektroniką i, wprawdzie nieprofesjonalnym, ale kolarstwem. Lubię muzykę rock, choć nie pogardzę innymi, które akurat wpadną w ucho i tak jak Kasia filmy katastroficzne
Nigdy nie zapomnę burzy, która przeszła 9 sierpnia 2013r. nad Eustachowem - nie z powodu siły, która raczej była średnia, a z powodu dużej aktywności elektrycznej no i tego, że byłem wtedy w namiocie; na noclegu Pielgrzymki Podlaskiej
Nazywam się Marcin, muszę przyznać, że szybko upłynęło mi te 16 lat (sezonów burzowych

Nigdy nie zapomnę burzy, która przeszła 9 sierpnia 2013r. nad Eustachowem - nie z powodu siły, która raczej była średnia, a z powodu dużej aktywności elektrycznej no i tego, że byłem wtedy w namiocie; na noclegu Pielgrzymki Podlaskiej

- Piotr Szuster
- Administrator
- Pseudonim: retsuz
- GG: 3600710
Witam wszystkich nowych użytkowników.
-
- Pseudonim: nikka ; Amika2
Witam serdecznie...
Zarejestrowałam się w ubiegłym roku a dopiero dziś piszę... tak jakoś wyszło
Mam na imię Ania i burz nie boje się wcale... Mówią że jeszcze porządnej chyba nie przeżyłam
Generalnie interesuję się medycyną i przyrodą. Ale patrzę w chmury jak urzeczona... No i na zdjęcia chmurek poderwał mnie mój facet
To on zazwyczaj pstryka fotki
Gdy zaczyna grzmieć mój pies dostaje trzęsiawki a ja staję w oknie lub na balkonie i wypatruję wyładowań... No chyba że śpię to o burzy dowiaduję się rano
Aaa reprezentuję Małopolskę
Zarejestrowałam się w ubiegłym roku a dopiero dziś piszę... tak jakoś wyszło

Mam na imię Ania i burz nie boje się wcale... Mówią że jeszcze porządnej chyba nie przeżyłam

Gdy zaczyna grzmieć mój pies dostaje trzęsiawki a ja staję w oknie lub na balkonie i wypatruję wyładowań... No chyba że śpię to o burzy dowiaduję się rano

Aaa reprezentuję Małopolskę

- Paweł_Cholewa
- Członek stowarzyszenia
- Pseudonim: Pablo
- GG: 8739674
Witam serdecznie na naszym forum wszystkich nowych użytkowników. Widzę że koleżanka Amika z okolic Krakowa zasiliła grupę Małopolski - miło
. To jeszcze możesz zachęcić swojego lubego do naszego forum jeśli lubi pstrykać zdjęcia chmurom
.
Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do aktywnego udzielania się w przeróżnych tematach
.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do aktywnego udzielania się w przeróżnych tematach

-
- Pseudonim: nikka ; Amika2
Pawle.. on nie ma czasu... chyba że zimą
czasem w weekendy tak to pada ze zmęczenia ;(
A ja cóż... laik jestem... Ale uwielbiam obserwować potęgę przyrody

A ja cóż... laik jestem... Ale uwielbiam obserwować potęgę przyrody

-
- Pseudonim: tomi
Witam serdecznie.
Tomek lat 37 (chyba zawyżę średnią wieku< ha ha> z całym szacunkiem dla młodszych koleżanek i kolegów)
Okolice Krakowa tzn Radziszów z rzeką Skawinką która lubi nawydziwiać.Oj lubi!!!
Automatyk z wykształcenia a logistyk z zawodu.
Zainteresowania? Sporo ale najważniejsze to góry,książka,polityka ale ze względu na jej skutki,muzyka.
Od niedawna interesuje mnie też wpływ pogody jako całej na ludzi ze schorzeniami przewlekłymi.(może jakiś temat na forum o tym by zrobić?)
Cóż może nie będę jakimś wybitnym forumowiczem bo i dzieciory małe i czasu trochę mało ale postaram się!!!
Tomek lat 37 (chyba zawyżę średnią wieku< ha ha> z całym szacunkiem dla młodszych koleżanek i kolegów)
Okolice Krakowa tzn Radziszów z rzeką Skawinką która lubi nawydziwiać.Oj lubi!!!
Automatyk z wykształcenia a logistyk z zawodu.
Zainteresowania? Sporo ale najważniejsze to góry,książka,polityka ale ze względu na jej skutki,muzyka.
Od niedawna interesuje mnie też wpływ pogody jako całej na ludzi ze schorzeniami przewlekłymi.(może jakiś temat na forum o tym by zrobić?)
Cóż może nie będę jakimś wybitnym forumowiczem bo i dzieciory małe i czasu trochę mało ale postaram się!!!
- grzesiek44
- Pseudonim: grzesiek4312;Grzenio
- GG: 12392767
Witam, parę słów o sobie:
Grzesiek, lat 19, uczeń 3 klasy technikum. Jeśli chodzi o zainteresowania to jest ich sporo m.in. meteorologia,astronomia, gwałtowne burze
, historia, fotografia, informatyka (głównie gry
), zielarstwo, ogrodnictwo, sadownictwo, itd...
Dobra,wystarczy tych zwierzeń... 
Grzesiek, lat 19, uczeń 3 klasy technikum. Jeśli chodzi o zainteresowania to jest ich sporo m.in. meteorologia,astronomia, gwałtowne burze

-
- Pseudonim: Michcio
Witam wszystkich!
Mam na imię Michał mam 32 lata forum czytam od ok. roku ale dopiero teraz postanowiłem sie zarejestrowć. Interesuję sie lotnictwem ,informatyką ,rolnictwem no i oczywiście pogodą. Miszkam w Miejscowości Honiatyn tuż przy ukrainskiej granicy woj. lubelskie. Mam zamiar dosyć często tu zaglądać.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
Mam na imię Michał mam 32 lata forum czytam od ok. roku ale dopiero teraz postanowiłem sie zarejestrowć. Interesuję sie lotnictwem ,informatyką ,rolnictwem no i oczywiście pogodą. Miszkam w Miejscowości Honiatyn tuż przy ukrainskiej granicy woj. lubelskie. Mam zamiar dosyć często tu zaglądać.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
-
- Pseudonim: kecaj
Witam Wszystkich,
jestem Jacek, mam już sporo wiosenek na karku (43
) . Z zawodu jestem mechanikiem samochodowym, a pracuję jako logistyk. Posiadam dodatkowo jednoosobowa firmę zajmującą się diagnostyką w samochodach, oraz tworzeniem i administracją portalów internetowych.
Sprawami pogodowymi zacząłem interesować się, kiedy się ożeniłem, a żona
prowadziła gospodarstwo ogrodnicze (uprawy pod szkłem). Zanim wykonałem opryski lub inne prace ogrodnicze siedziałem przed telewizorem i szukałem programów z pogodą.
Nie było wtedy tak rozwiniętego internetu aby informacje pobierać na bieżąco i były aktualne. Dodatkowo w szklarni był zeszyt gdzie codziennie były zapisywane informacje pogodowe - teraz szklarni nie ma a zeszyt pozostał na pamiątkę.
Mam zamiar zaopatrzyć się w stacje meteorologiczną. Będę wtedy mógł podawać informacje które ona rejestruje. Wiem, że będą one obarczone dość dużym błędem, ale na sprzęt dla profesjonalistów mnie nie stać a i czemu miałby mi taki służyć.
... wystarczy
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
jestem Jacek, mam już sporo wiosenek na karku (43

Sprawami pogodowymi zacząłem interesować się, kiedy się ożeniłem, a żona

Mam zamiar zaopatrzyć się w stacje meteorologiczną. Będę wtedy mógł podawać informacje które ona rejestruje. Wiem, że będą one obarczone dość dużym błędem, ale na sprzęt dla profesjonalistów mnie nie stać a i czemu miałby mi taki służyć.
... wystarczy

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
- Tomasz_Machowski
- SkyPredict
- GG: 8780000
Witam serdecznie nowe osoby, i zachęcam do czynnego udzielania się na tym forum.
!
-
- Pseudonim: Boczek
- GG: 43683870
Nazywam się Konrad mam 18 lat. Interesuje się informatyką, pogodą i komunikacją miejską. Chodzę do szkoły ZS1 im. Mieszka I w Stargardzie Szcz. Forum zacząłem przeglądać jakieś 2 lata temu i wtedy znalazłem swoją żyłkę do obserwacji pogody tyle ode mnie mam nadzieję, że nie będą was nudziły moje wypociny 

-
Witam. Mam na imię Michał i chodzę do PG w Dobrodzieniu. Burzami interesuję się już od dziecka. Wypełnię chyba jedną z ostatnich białych plam Łowców Burz, czyli pogranicze woj. opolskiego i śląskiego (swoją drogą to największa dziura burzowa chyba w całej Polsce
) Mimo to mam nadzieję często pisać na tym forum 

- jogi88
- Sympatyk
- Pseudonim: @StanGajdzik
- GG: 5524663
Witam wszystkich. Mam na imię Stanisław. Lat 26. Pochodzę z Bytomia. Z zawodu informatyk elektronik oraz elektryk górniczy. Moje zainteresowania wiążą się głównie z informatyką, elektroniką, elektryków. Ale nie pogardzę też mechaniką samochodową. A moje hobby to głównie Akwarystyka i Pogoda. Na forum jest od czerwca 2013 roku i staram się w wolnych chwilach od pracy (jak to mówią wtedy trzeźwieje) posiedzieć na forum. Zabawy z szukaniem, oglądaniem burz i interesowaniem zaczołęm ok 4 lata temu. A za bajtla to się jej bałem
No to w sumie tyle.
Pozdrawiam wszystkich
.

Pozdrawiam wszystkich

-
- Pseudonim: rezasurmar
- GG: 1870122
Witam, mam na imię sylwester w sieci głównie pod nickiem "rezasurmar", mam 36lat na karku
, moimi głównymi zainteresowaniami ostatnio jest elektronika (w sumie wykonywany zawód), programowanie mikrokontrolerów AVR, Kinetis, STM. Staram się też nauczyć C# ale ciężko mi to idzie
.
Moja praca polega głównie na naprawach płyt głównych w urządzeniach ważących/etykietujących, oraz innych związanych z przemysłem spożywczym i nie tylko.
Burze zawsze mnie fascynowały i uwielbiam (kocham
) ten czas jak jest burza, szczególnie gwałtowna z sporą ilością wyładowań, a z racji ostatniego zakupu postanowiłem zrobić kilka czujników rozsianych po znajomych, by można było wykryć gdzie jest i w którą stronę zmierza burza z piorunami.
Najczęstszym miejscem w którym można mnie spotkać to
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Moja praca polega głównie na naprawach płyt głównych w urządzeniach ważących/etykietujących, oraz innych związanych z przemysłem spożywczym i nie tylko.
Burze zawsze mnie fascynowały i uwielbiam (kocham

Najczęstszym miejscem w którym można mnie spotkać to
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
- piotrkol
- Pseudonim: piotrkol
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
-
- Pseudonim: minia
Witam wszystkich.mam na imie sylwia pochodze z okoloc rzeszowa i aktualnie mieszkam 30km od warszawy.mam 25lat. Z zawodu jestem sprzedawca,aktualnie zajmuje sie dwujka dzieci,moje zainteresowania i pasje to zjawiska pogodowe takie jak burze,deszcze,traby powietrzne,wiatry,snieg,jestem tez obserwatorka chmur,lubie tez ogladac filmy katastroficzne,horrory,itp
pozdrawiam wszystkich

Sylwia ciecharowska
-
Witam wszystkich Łowców Burz, użytkowników i innych, których nie potrafiłem teraz nazwać. 
Jestem Mikołaj, pochodzę z Inowrocławia i po wielu przemyśleniach postanowiłem założyć konto na tym forum w celu poznania innych ludzi, których pasjonują dziwne, jak i te typowe oraz także niebezpieczne zjawiska pogodowe. Mówią, że rozmowa o pogodzie jest nudna - ja staram się to zmienić.
Zajmuję się sportem, w całkiem sporej mierze historią no i grami komputerowymi.
Poza tymi zainteresowaniami co opisałem wcześniej napiszę nieco bardziej tematycznie. Interesuję się głównie zjawiskami najbardziej niszczycielskimi i najgroźniejszymi dla ludzi oraz otoczenia. Kiedy byłem małym chłopcem uwielbiałem przyglądać się przez szybę wszelakim zawiejom lub ogromnym burzom. Te drugie zawsze wywierały na mnie drobny dreszczyk emocji, gdy wyładowanie raczyło przejść gdzieś niedaleko. Z biegiem lat jak mama zaczęła już mi pozwalać przechodzić samemu przez ulice (:D) zacząłem coraz bardziej interesować się burzami, a zwłaszcza mechanizmem ich powstawania i skutkami. Do czasu jak miałem 14 lat miałem obleciane wszystkie dokumenty o tornadach i powodziach (wulkany też wchodzą w grę, ale to nie to forum
), które ukazały się kiedykolwiek na Discovery jednym, czy drugim lub National Geographic Channel. Potem nastał dla mnie dziwny dzień. Dzień, w którym pierwszy raz ujrzałem chmurę szelfową. Podekscytowanie wtedy sięgało granic. Byłem ciekaw co się wtedy stanie. Pamiętam wichurę, która po tym nadeszła. Byłem w niebie, chociaż kolana miałem miękkie jak plastelinę. Zawsze chciałem być jak ci łowcy tornad z USA wożący się TIV'em po lejach.
Studia wiąże sobie właśnie z tą specjalizacją na UAM w Poznaniu, jednak jeszcze przed tym czeka mnie najważniejszy rok w technikum i bardzo dużo pracy. Chciałbym dołączyć do "naszych" Łowców Burz, jednak wiem, że moja wiedza jest zbyt mierna na chwilę obecną, żeby cokolwiek próbować na tym froncie. Wierzę jednak, że za parę lat może mi się uda.
Pozdrawiam serdecznie, Kidzik!

Jestem Mikołaj, pochodzę z Inowrocławia i po wielu przemyśleniach postanowiłem założyć konto na tym forum w celu poznania innych ludzi, których pasjonują dziwne, jak i te typowe oraz także niebezpieczne zjawiska pogodowe. Mówią, że rozmowa o pogodzie jest nudna - ja staram się to zmienić.

Poza tymi zainteresowaniami co opisałem wcześniej napiszę nieco bardziej tematycznie. Interesuję się głównie zjawiskami najbardziej niszczycielskimi i najgroźniejszymi dla ludzi oraz otoczenia. Kiedy byłem małym chłopcem uwielbiałem przyglądać się przez szybę wszelakim zawiejom lub ogromnym burzom. Te drugie zawsze wywierały na mnie drobny dreszczyk emocji, gdy wyładowanie raczyło przejść gdzieś niedaleko. Z biegiem lat jak mama zaczęła już mi pozwalać przechodzić samemu przez ulice (:D) zacząłem coraz bardziej interesować się burzami, a zwłaszcza mechanizmem ich powstawania i skutkami. Do czasu jak miałem 14 lat miałem obleciane wszystkie dokumenty o tornadach i powodziach (wulkany też wchodzą w grę, ale to nie to forum

Studia wiąże sobie właśnie z tą specjalizacją na UAM w Poznaniu, jednak jeszcze przed tym czeka mnie najważniejszy rok w technikum i bardzo dużo pracy. Chciałbym dołączyć do "naszych" Łowców Burz, jednak wiem, że moja wiedza jest zbyt mierna na chwilę obecną, żeby cokolwiek próbować na tym froncie. Wierzę jednak, że za parę lat może mi się uda.

Pozdrawiam serdecznie, Kidzik!

-
- Pseudonim: Sobbek89
Witam serdecznie. Nazywam się Artur, mam 25 lat i mieszkam w Markach koło Warszawy. Burzami zacząłem interesować się cztery lata temu, kiedy po raz pierwszy wszedłem na stronę i forum PŁB. Będąc małym dzieckiem, jak wielu forumowiczów, bałem się tego zjawiska. Dziś z niecierpliwością wypatruję nadejścia burzy, by móc w fantastyczny sposób spędzić czas na jej obserwacji. Rejestracja na forum służy chęci dzielenia się z innymi użytkownikami opiniami nt. wszelkiego rodzaju zjawisk atmosferycznych, nie tylko burz.
Poza burzami uwielbiam jeździć na rowerze i gotować. Kto wie, może w przyszłości uda mi się wziąć udział w jakimś zlocie i będę miał okazję ku temu, by Wam coś przyrządzić
Pozdrawiam, Artur
Poza burzami uwielbiam jeździć na rowerze i gotować. Kto wie, może w przyszłości uda mi się wziąć udział w jakimś zlocie i będę miał okazję ku temu, by Wam coś przyrządzić

Pozdrawiam, Artur
Sezon 2014: 12 burz
- Artur_Surowiecki
- SkyPredict
Serdecznie witam wszystkich nowych użytkowników naszego forum i zapraszam do aktywnego udziału w relacjonowaniu pogody oraz w dyskusjach. Jedna drobna uwaga dotycząca niektórych nowych użytkowników - wpisujcie w profilach swoją lokalizację - to zdecydowanie ułatwia czytanie i zrozumienie waszych postów w dziale "Relacje na żywo".
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur
Pozdrawiam, Artur
- flaq
Cześć. Mam na imię Rafał, żyję w Szczecinie, urodziłem się w Drawsku Pomorskim gdzie czasem przebywam.
35 zim. Pogoda fascynowała mnie od lat szczenięcych, każdą burzę obserwowałem na zewnątrz w miarę możliwości.
Tematem na poważnie zainteresowałem się od niedawna, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli popełnię jakąś gafę.
Zainteresowania to informatyka, z zawodu narzędziowiec elektrodrążacz. Można powiedzieć, że za pomocą piorunów kształtuję metal
Pozdrawiam, Rafał
35 zim. Pogoda fascynowała mnie od lat szczenięcych, każdą burzę obserwowałem na zewnątrz w miarę możliwości.
Tematem na poważnie zainteresowałem się od niedawna, więc proszę o wyrozumiałość jeżeli popełnię jakąś gafę.

Zainteresowania to informatyka, z zawodu narzędziowiec elektrodrążacz. Można powiedzieć, że za pomocą piorunów kształtuję metal

Pozdrawiam, Rafał
- luki1991
- Pseudonim: luki2662
Witam wszystkich burzo maniaków. Mam na imię Łukasz Patryk.
23 lata i mieszkam sobie w okolicach Włocławka na Kujawach. zajmuje się pracą jako Barman
burzami interesuje się od dziecka
chociaż moją pasją są fotografie nieba. interesuje się również muzyką typu metal i rock szczególnie lata 80 i 90.

Łukasz S.
-
Witam, mam na imię Maksym, lat 19, z Włocławka pochodzę, ale zjawiam się w wielu różnych miejscach (do niedawna szkoła w Toruniu, od października studia w Warszawie). Czytam regularnie forum od dobrych 2 lat, ale dopiero po niedawnym zlocie i wykładach stwierdziłem, że chciałbym zostać jednym z członków Stowarzyszenia 
Z moich zainteresowań to przede wszystkim ogólnie pojmowana geografia(mogę się pochwalić niemałymi sukcesami), w szczególności polityczna i ekonomiczna, ale od paru lat również zacna dziedzina, jaką jest meteorologia. Poza tym wszelkie rodzaje sportu, ekonomia, książki i muzyka, po części również historia XX wieku. Pozdrawiam serdecznie.

Z moich zainteresowań to przede wszystkim ogólnie pojmowana geografia(mogę się pochwalić niemałymi sukcesami), w szczególności polityczna i ekonomiczna, ale od paru lat również zacna dziedzina, jaką jest meteorologia. Poza tym wszelkie rodzaje sportu, ekonomia, książki i muzyka, po części również historia XX wieku. Pozdrawiam serdecznie.
-
- Pseudonim: Lyonne
- GG: 10568214
Hej. Jestem Monika, lat 22. Mieszkanka Krakowa. Adminką pewnego forum
Interesuje się fotografia, filmami, serialami, książkami, muzyką. Lubie chodzić po górach. Pasjonuje się też łucznictwem i szermierką (chciałabym coś z tego trenować). O forum powiedział mi Sebastian Kupczyk .
Wiec postanowiłam się zarejestrować z czystej ciekawości. Pozdrawiam.

GG : 10568214
- Anna Kłosińska
- Sympatyk
- Pseudonim: LoLka84
Pragnę powitać nowych użytkowników naszego forum
.

- RMI
Witam mam na imię Ryszard. Pochodzę z Mielca.(Podkarpackie) Choć często bywam w okolicach Kędzierzyna a dokładnie mam rodzinę w Pawłowiczkach.
Mój wiek...
jestem po 40... Więc mam już z górki
Moje zainteresowania są wszelakie od powiedzmy sportu po szachy skończywszy
A tak na prawdę to interesują mnie...wędkarstwo, akwarystyka, ogrodnictwo, zagadnienia pogodowo -klimatyczne, hydrologia, geologia, archeologia, parapsychologia oraz po części zagadnienia związane astrologią.
Chciałbym w Waszym gronie się dobrze czuć oraz wiele nauczyć i swoją wiedzą służę. Choć czuję że nie często będę tu zaglądał oczywiście tylko i wyłącznie z braku czasu! Ale ważne że będę z Wami.
To tak na szybko po łebkach,ale się przedstawiłem.
Pozdrawiam.
Mój wiek...

Moje zainteresowania są wszelakie od powiedzmy sportu po szachy skończywszy

A tak na prawdę to interesują mnie...wędkarstwo, akwarystyka, ogrodnictwo, zagadnienia pogodowo -klimatyczne, hydrologia, geologia, archeologia, parapsychologia oraz po części zagadnienia związane astrologią.
Chciałbym w Waszym gronie się dobrze czuć oraz wiele nauczyć i swoją wiedzą służę. Choć czuję że nie często będę tu zaglądał oczywiście tylko i wyłącznie z braku czasu! Ale ważne że będę z Wami.
To tak na szybko po łebkach,ale się przedstawiłem.

Pozdrawiam.
-
- Pseudonim: Zibi
Cześć wszystkim, jestem Zbigniew, ale możecie mi mówić Zibi:) Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum:) moje zainteresowania to kultura, mitologia, grafika, rysunek:)
, , ,
- Peter13
- Sympatyk
- Pseudonim: Peter Siwiec
Fajnie że na naszym forum przybywa coraz więcej osób. Każdy człowiek, który dołącza do portalu jest na wagę złota. Osoba pragnąca rozwijać zainteresowania klimatyczno-meteorologiczne nie będzie się nudziła w serwisie łowców burz
Obserwacje :
- burz
-tornad/ trąb powietrznych
-downbrustów, microburstów, der-echa
- nawałnic
- lini szkwałów
-gradobicia/duże ulewy
- tęczy po zjawiskach konwekcyjnych,
Uczy poznawania siły oraz podziwiania potęgi tych niezwykłych zjawisk oraz ostrzegania Obywateli przed nadejściem groźnych zjawisk.
Kto ostrzega i pisze raporty meteo tutaj ten zapewnia ochronę i bezpieczeństwo ludzi przed utratą zdrowia i życia.

Obserwacje :
- burz
-tornad/ trąb powietrznych
-downbrustów, microburstów, der-echa
- nawałnic
- lini szkwałów
-gradobicia/duże ulewy
- tęczy po zjawiskach konwekcyjnych,
Uczy poznawania siły oraz podziwiania potęgi tych niezwykłych zjawisk oraz ostrzegania Obywateli przed nadejściem groźnych zjawisk.
Kto ostrzega i pisze raporty meteo tutaj ten zapewnia ochronę i bezpieczeństwo ludzi przed utratą zdrowia i życia.
- Cb-incus
Witam Wszystkich
Mam na imię Marcin i mieszkam w tym rejonie Gór Świętokrzyskich, który co kilka/kilkanaście lat odwiedzany jest przez superkomórki burzowe z opadem typu flash flood, a po stronie zachodniej którego przebiega latem szlak nocnych wędrówek, szybko przemieszczających się burz o niszczącej sile wiatru. Niewykluczone także, że nocą 07.08.2000 r. bezpośrednio przez moją miejscowość mógł "przejechać" trwający 3.5 godziny układ thunderstorm training. Jeśli chodzi o struktury typu FC, to albo omijają mój rejon szerokim łukiem, lub gdy u mnie już się zjawią, ja ich nie mogę powitać. Wynika to z bardzo prozaicznego powodu. Po prostu nie mają w zwyczaju uprzedzenia mnie o pojawieniu się
Medialnie popularne zjawisko na literę T, jest mi znane z moich okolic tylko z opowieści 82 letniej babci. Z jej relacji mogłoby wynikać, że być może i widziała taką strukturę latem 1946 roku, lecz rzeczywistości nie da się tego opisu w jakikolwiek sposób zweryfikować. Tak więc szanse by ów zechciało odwiedzić mój rejon można określić jako relatywnie niskie.
A tak bardziej na serio, forum "Polscy Łowcy Burz" już wcześniej zwróciło moją uwagę wnikliwymi analizami i trafnymi prognozami z ostrzeżeniami na dzień 18.06.2013 r.
Tak dopracowanych ostrzeżeń wyraźnie brakowało przed powstaniem tego forum.
Jako przykład podam brak takich ostrzeżeń dla woj. świętokrzyskiego na dzień 24.07.2001 r., w którym z chmury o miąższości kilkunastu kilometrów, woda została wyciśnięta jak z gąbki (suma ok. 160l/m.kw.). Bilans wynikłej z tej sytuacji powodzi był następujący: 6 ofiar śmiertelnych i jedna osoba zaginiona (w tym jedna z ofiar zginęła od uderzenia pioruna - okolice Pińczowa). Na marginesie dodam tylko, że będąc tego dnia w plenerze na rowerze, przemokłem do suchej nitki. Natomiast dzień wcześniej z prognoz w telewizji publicznej wywnioskowałem, że parasol tego dnia raczej mi się nie przyda
).
Wobec tego co napisałem powyżej, prewencyjny charakter wstępnych analiz na forum przykładowo jak ta
i późniejszych oficjalnych prognoz na kilkadziesiąt/kilkanaście/kilka godzin "przed" może mieć ogromne znaczenie dla uniknięcia przewidywanych nakładów na wyrządzone szkody (minimalizacja strat), ale także przede wszystkim może przyczynić się do ochrony życia ludzkiego (minimalizacja ofiar).
Stowarzyszeniu życzę ciągłego rozwoju przy coraz lepszych możliwościach (sprzęt, współpraca itp.), może nie identycznych jakie posiadają koledzy/koleżanki z za oceanu, ale odpowiednio proporcjonalnych do skali zagrożeń zjawiskami niebezpiecznymi występujących u nas. Czyli o ile nie mylę się, to w polskich warunkach byłaby to przykładowo możliwość relacjonowania i wydawania ostrzeżeń na żywo z tworzącego się w zalążku tornada F3.
Pozdrawiam
Cb-incus
Mam na imię Marcin i mieszkam w tym rejonie Gór Świętokrzyskich, który co kilka/kilkanaście lat odwiedzany jest przez superkomórki burzowe z opadem typu flash flood, a po stronie zachodniej którego przebiega latem szlak nocnych wędrówek, szybko przemieszczających się burz o niszczącej sile wiatru. Niewykluczone także, że nocą 07.08.2000 r. bezpośrednio przez moją miejscowość mógł "przejechać" trwający 3.5 godziny układ thunderstorm training. Jeśli chodzi o struktury typu FC, to albo omijają mój rejon szerokim łukiem, lub gdy u mnie już się zjawią, ja ich nie mogę powitać. Wynika to z bardzo prozaicznego powodu. Po prostu nie mają w zwyczaju uprzedzenia mnie o pojawieniu się

Medialnie popularne zjawisko na literę T, jest mi znane z moich okolic tylko z opowieści 82 letniej babci. Z jej relacji mogłoby wynikać, że być może i widziała taką strukturę latem 1946 roku, lecz rzeczywistości nie da się tego opisu w jakikolwiek sposób zweryfikować. Tak więc szanse by ów zechciało odwiedzić mój rejon można określić jako relatywnie niskie.
A tak bardziej na serio, forum "Polscy Łowcy Burz" już wcześniej zwróciło moją uwagę wnikliwymi analizami i trafnymi prognozami z ostrzeżeniami na dzień 18.06.2013 r.
Tak dopracowanych ostrzeżeń wyraźnie brakowało przed powstaniem tego forum.
Jako przykład podam brak takich ostrzeżeń dla woj. świętokrzyskiego na dzień 24.07.2001 r., w którym z chmury o miąższości kilkunastu kilometrów, woda została wyciśnięta jak z gąbki (suma ok. 160l/m.kw.). Bilans wynikłej z tej sytuacji powodzi był następujący: 6 ofiar śmiertelnych i jedna osoba zaginiona (w tym jedna z ofiar zginęła od uderzenia pioruna - okolice Pińczowa). Na marginesie dodam tylko, że będąc tego dnia w plenerze na rowerze, przemokłem do suchej nitki. Natomiast dzień wcześniej z prognoz w telewizji publicznej wywnioskowałem, że parasol tego dnia raczej mi się nie przyda

Wobec tego co napisałem powyżej, prewencyjny charakter wstępnych analiz na forum przykładowo jak ta
i późniejszych oficjalnych prognoz na kilkadziesiąt/kilkanaście/kilka godzin "przed" może mieć ogromne znaczenie dla uniknięcia przewidywanych nakładów na wyrządzone szkody (minimalizacja strat), ale także przede wszystkim może przyczynić się do ochrony życia ludzkiego (minimalizacja ofiar).
Stowarzyszeniu życzę ciągłego rozwoju przy coraz lepszych możliwościach (sprzęt, współpraca itp.), może nie identycznych jakie posiadają koledzy/koleżanki z za oceanu, ale odpowiednio proporcjonalnych do skali zagrożeń zjawiskami niebezpiecznymi występujących u nas. Czyli o ile nie mylę się, to w polskich warunkach byłaby to przykładowo możliwość relacjonowania i wydawania ostrzeżeń na żywo z tworzącego się w zalążku tornada F3.
Pozdrawiam

Cb-incus
-
- Pseudonim: latina27
Witam wszystkich !
Mam na imię Magdalena mieszkam na Śląsku. Mam 35 lat z zawodu jestem pielęgniarką,obecnie wychowuje dziecko.
Trudno mówic o sobie
.... hobbystycznie interesuje się geologią ,ale coraz bardziej zawężam to do wulkanologii...
Marzenie...wdrapać się na Pico del Teide i podziwiać krajobraz, który wypracował ten wulkan.Wyjątkowo piękne miejsce.Interesuje się też zmianami klimatycznymi na Ziemi no i oczywiście pogodą. Fascynują mnie burze .Zaczęło się od tego ,że dwa lata temu podczas zbliżającej się burzy omal nie trafił we mnie piorun, na prawdę niewiele brakowało...ściągając pranie z tarasu poczułam przed uderzeniem jak włosy na głowie ,rękach stały mi dęba dosłownie sterczały skierowane w niebo ,a wokoło siebie czułam naładowane powietrze -to sie po prostu czuje i niesamowity niepokój sam z siebie -chyba takie ostatnie ostrzeżenie natury by zwiać z linii strzału (ten kto to przeżył rozumie, ten kto nie pewnie pomyśli ,że jestem wariatką
)kilka sekund później piorun świsnął mi koło ucha i uderzył w drzewo przed domem.Zamurowało mnie ,pamiętam tylko męża jak przybiegł na taras by mnie z niego zabrać ,ja miałam nogi jak z waty i totalnie wyłączone myślenie taki SZOK ... Od tego czasu o dziwo przestałam się bać panicznie burzy ,wprost przeciwnie uwielbiam to zjawisko i uwieczniam je na zdjęciach,filmikach .Poza tym jestem gorącą fanką wszystkich filmów Barei ...pozdrawiam wszystkich ..fajnie ,że jest takie forum
Mam na imię Magdalena mieszkam na Śląsku. Mam 35 lat z zawodu jestem pielęgniarką,obecnie wychowuje dziecko.
Trudno mówic o sobie

-
Witam jestem Czarek z Kujaw jestem blacharzem samochodowym interesuję się wieloma rzeczami np: motoryzacją, sytuacją w kraju i na świecie, muzyką itp.. Pozdrawiam 

- Pawel_Reducha
- Pseudonim: Redix
Witam jestem Paweł mieszkam w Neplach (Woj.Lubelskie) obecnie się uczę teraz jestem w pierwszej liceum a potem mam plany by iść na studia geograficzne
Interesuje się Meteorologią, Fotografią, geografia, astronomią. Uwielbiam obserwować jak i ścigać burze.