Re: Radio i Telewizja

Zbiór artykułów z gazet, nagrań z radio i telewizji, w których braliśmy udział jako Polscy Łowcy Burz - Skywarn Polska
SYSTEM

Postby SYSTEM » Wednesday, 14 Nov 2007, 12:21

Musimy zastanowić się nad promocją naszej organizacji. Dlatego też, śmiało można atakować nasze lokalne jak i ogólnopolskie media by społeczeństwo wiedziało jak sprawy stoją.

Występ GrzTusa i mój w TV. Podczas burzowego "bum"

Gaspard
Sympatyk
Sympatyk
GG: 0

Postby Gaspard » Friday, 29 Feb 2008, 23:31

Zastanawialiście się nad radiem a dokładniej radiową trójką ? W poniedziałki leci od 15 Magazyn Ludzi Niepotrzebnych, chętnie zapraszają ludzi nietuzinkowych, fascynatów itd itp. Warto spróbować a nóż może się uda :) malutkimi kroczkami do sukcesu :)
daje linka poniżej
http://www.polskieradio.pl/trojka/magazyn/?d=20080204
Życzę powodzenia
To co się dzieje... naprawdę nie istnieje...

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Saturday, 1 Mar 2008, 18:20

Jutro o godzinie 8:30 mam wejście na antenę TVN-u. Ciekawe jak mi wyjdzie.

Pozdrawiam :!:
Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur

Tomasz_Machowski
SkyPredict
SkyPredict
GG: 8780000

Postby Tomasz_Machowski » Wednesday, 5 Mar 2008, 23:07

myślę że jak już będziecie sławni to podzielicie się sławą z wiernymi hahah
!

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Thursday, 6 Mar 2008, 12:27

Pozdrawiam, Artur

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Thursday, 6 Mar 2008, 12:56

Arcus88 dobrze to ujął. Mi udało się dogadać z zaprzyjaźnioną regionalną stacją Radia Plus, że gdy będę w terenie polował na burze i uznam burze za groźną, dzwonię do nich podając informacje tak, aby spiker mógł sensownie powiedzieć na antenie skąd burza nadejdzie i z jaką siłą. Udane materiały będą zamieszczać na stronie www.
Prawdopodobnie to dopiero początki mojej współpracy z mediami regionalnymi jako łowcy burz (wcześniej z mediami miałem do czynienia, gdy opublikowałem film) , chyba uda się załatwić jeszcze inne stacje radiowe i informacje TV.
Jest tez paradoks - im większa burza i ew. zagrożenia i zniszczenia, tym PŁB będzie popularniejsze... okropne nie? ;)

Nim nadejdzie sezon burzowy, dobrze będzie jak logo zostanie zatwierdzone, aby móc je umieszczać tam gdzie informacje i na materiale foto/video. :geek:
·····●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●·····

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Friday, 7 Mar 2008, 09:40

Udało mi się zaistnieć na tvn24.pl (wczoraj i dzisiaj) - wyemitowali mój fragment filmu o wycieku chemikaliów do rzeki w samym środku miasta :shock: akurat byłem w miejscu akcji i miałem kamerkę, więc skręciłem ujęcia reporterskie, które wysłałem prosto na kontakt@tvn24.pl. Po pewnym czasie telefon dzwoni, patrze, stacjonarny numer warszawski, odbieram i rozmówca przedstawił się że jest z tvn24 i pyta mnie o różne szczegóły.
Co wiedziałem to powiedziałem, po czym skończył się jakiś program na antenie i poleciał mój materiał. Dziś też, a prezenter raczył powiedzieć czyje to nagranie (imię i nazwisko).
Ból był tylko taki że nakręciłem w 16:9, a oni rozciągnęli obraz aby emitować 4:3... więc chyba przejdę na 4:3.

Teraz mi się pojawiło pytanie - czy mogę się podpisywać Polski Łowca Burz ? ;) wtedy prezenter mógłby mówić:

"(...) a film z Kielc pokazujący XXXXX zdarzenie przysłał nam Pan Mariusz Świąder, z grupy Polskich Łowców Burz (...)", pytam, bo wolę mieć oficjalne pozwolenie. :geek:

Materiał zamieszczę, jak tylko admin serwera vimeo naprawi publikacje, bo coś się stało... i nie można się doczekać na konwersję pliku.

Jest: http://www.tvn24.pl/2109950,28385,0,0,1,wideo.html

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Friday, 7 Mar 2008, 16:59

Mariusz,
bardzo dobry film na bardzo poważny temat (zanieczyszczenie środowiska), już wczoraj sobie na niego popatrzyłem i miałem coś na forum o nim napisać, lecz z różnych przyczyn nie zrobiłem tego.
Pomysł z podpisem "Polscy Łowcy Burz" też uważam za bardzo dobry. Reklamować trzeba się gdzie się da, a taka reklama mimo wszystko będzie zauważalna.

EDIT: Propozycja podpisu nr. 2 też mi się najbardziej podoba.

Pozdrawiam ;)
Artur S.
Pozdrawiam, Artur

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Friday, 7 Mar 2008, 17:55

Areecki
Sympatyk
Sympatyk
GG: 7674966

Postby Areecki » Friday, 7 Mar 2008, 19:01

Gdyby każdy podpisywał sie w podobny spodób np pod filmami czy na końcu filmu czy w dolnym rogu zdięcia
Wtedy reklama była by o wiele lepsza i dawała większe efekty ...
Pomyślcie nad tym
Np. Umieszczacie zdięcia (zniszczenia po burzy) na stronie/forum i podpisujcie sie pod kazdym
Wtredy ktoś zaintereowoany napewno odwiedzi tą strone a do rejestracji też sie skusi...
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Saturday, 8 Mar 2008, 21:55

Po ciężkich bojach udało mi się w końcu opublikować oryginalną wersję wideo - zdarzenia dot. wycieku ropopochodnej substancji. I podpis wiadomo, już z dodatkiem i adresem. Klip można nawet ściągnąć, a wszystkim filmowcom polecam tą witryną do publikowania swoich materiałów. Najważniejsze, że można ściągnąć oryginał taki, jaki się wysłało na serwer.

http://www.vimeo.com/765002

...no dobra... czas zacząć polowanie na kolejne zdarzenia :ugeek:

Tomasz_Machowski
SkyPredict
SkyPredict
GG: 8780000

Postby Tomasz_Machowski » Saturday, 8 Mar 2008, 23:33

fajny filmik a teraz panowie prośmy o burze hahah bo jak ich nie będzie to marny nasz los
!

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Monday, 12 May 2008, 14:09

Dziś z Darkiem byłem w Polskim Radiu. Nagrywana była rozmowa z nami na temat tego, czym się zajmujemy jako łowcy burz, dlaczego nas to fascynuje mimo zagrożenia związanego z burzami, jak przewidujemy, że może powstać groźne zjawisko itp. Jutro zostanie ona zaprezentowana w Polskim Radiu Bis w audycji, która będzie się odbywać pod hasłem "Burza". Godziny audycji 12:00 - 15:00 (nie mam pojęcia, kiedy dokładnie to puszczą). Nagranie w każdym bądź razie zostanie do nas przesłane.
Pozdrawiam, Artur

Jarosław_Turała

Postby Jarosław_Turała » Friday, 16 May 2008, 14:09

Dzisiaj o godzinie 19:30 w TVN24 w programie Fakty po Faktach wystąpią łowcy burz.
Ponadtto o godzinie 18:30 w TV-Puls w programie misiaj z Puls również wystąpią Polscy Łowcy Burz!!!

Oglądajcie kochani!

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Friday, 16 May 2008, 18:12

O godzinie 20:20 łowcy burz z Warszawy (a konkretnie Darek i ja) wystąpią w TVN24 (program Polska i Świat). Zapraszam do oglądania.
Pozdrawiam, Artur

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Krys
GG: 6225956

Postby Krystian_Gierszak » Friday, 16 May 2008, 19:46

Wywiad Jarka dla Tvn24 to rewelacja,super :!: Chyba pierwszy raz nie odniosłem wrażenia że Nas lekceważą bo zawsze chyba miałem takie jakieś dziwne wrażenie ze jakoś mało poważnie do Nas podchodzą :) ,a dziś było rewelacyjnie ;)
AQQ: 3929949, Jabber: kryss@aqq.eu, Skype: k-r-y-s, E-mail: kgierszak@gmail.com
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcvlkuJIbZNBf_YQwUZzSxQ
Pozdrawiam ... Krystian Gierszak

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Friday, 16 May 2008, 19:52

Racja Dawid,oczywiście Darek też wypadł super,nawet nagrałem Darka to później wrzucę filmik,dziś mieliśmy udany dzionek jeśli chodzi o Naszą medialną stronę :D

Areecki
Sympatyk
Sympatyk
GG: 7674966

Postby Areecki » Friday, 16 May 2008, 20:25

Jeżeli ktoś znajdzie już wrzucone te wywiaday wszystkie niech da jakiś link czy coś
Bo nie posiadam TVN24 ;( A chciałbym zobaczyc jak panowie sobie poradzili...
Bd wdzieczny ;)
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Friday, 16 May 2008, 21:24

Oto link do wywiadu Darka dla Tv Puls,przepraszam za jakość ale póki co nie mam karty telewizyjnej :)
http://pl.youtube.com/watch?v=RgXkyLH_l2Q
Jeszcze raz szacunek dla Was panowie ;)

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Friday, 16 May 2008, 22:22

Cóż... dziś byliśmy tak często w telewizji, że nie sposób nas było nie zauważyć...ba, nawet Szkło Kontaktowe nas wychwyciło.
Jarek - gratulacje za wywiad na żywo - bardzo fajnie wyszło.
Pozdrawiam, Artur

Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict

Postby Grzegorz_Zawiślak » Saturday, 17 May 2008, 09:28

Dzisiaj od rana w serwisach tvn24 mówią o załamaniu pogody.

Natomiast w prognozie pogody o godz. 8:20 Redaktor zapytał Maję Popielarską, czy Łowcy Burz dobrze robią, że ostrzegają na dzień dzisiejszy. Maja odpowiedziała, że tak, chociaż trudno jest je przewidzieć, bo w mieście może być gwałtowna burza, a kilka km dalej spokój. Poza tym powiedziała, że burze mogą być silne, z ulewnym deszczem, lokalnie gradem, ogólnie pogoda dynamiczna przypominająca lipiec.

Na TVN Meteo mówią zaś, że bardzo gwałtowne zjawiska wystąpią w Małopolsce, gdzie może spaść 20 - 30mm wody na każdy m2, pojawi się grad i wiatr w porywach do 100km/h.
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Image
Image

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Tuesday, 20 May 2008, 14:40

Zgłosiło się do mnie Polskie Radio Program 3. Powstanie (mam nadzieję) niebawem materiał o nas i będzie on wyemitowany podczas jakiejś audycji. Postaram się być w stałym kontakcie z tą rozgłośnią.
Pozdrawiam, Artur

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Wednesday, 21 May 2008, 09:23

No i że tak to napiszę to Nas,czyli Polskich Łowców Burz przed chwilką "obsmarowali",niestety :( .
W Tvn "Dzień dobry Tvn" przed chwilką wypowiadała się pewna Pani i Zubilewicz,niestety Pan Zubilewicz stwierdził z obawą że w Polsce powstała organizacja PŁB i że to chyba nie dobrze,bo wysyłamy na własną ręke,własne ostrzeżenia do mediów,że nie bierzemy pod uwagę ostrzeżeń Państwowych służb czyli IMGW,między wierszami można było wyczytać że siejemy jakąś panikę wydając własne ostrzeżenia.Z kolei ta Pani (wielka znawczyni z IMGW) twierdzi że nie każda trąba powietrzna to trąba,twierdzi że większość trąb powietrznych (tornad) to szkwały i nawałnice,hehe.Twierdzi że trąb w 2006 roku w Polsce było 5 lub 6 a reszta to wiatry huraganowe,nawałnice i szkwały.Nasza reakcja została już wysłana do Tvn,zrobił to Jarek,gdyż był na GG i go poinformowałem że o Nas mówią,wysłał do nich ten oto tekst :

Witam bardzo serdecznie, własnie obejrzałem w TVNie rozmowę z panem Tomaszem Zubilewiczem i panią profesor z IMGW.
Chciałbym delikatnie zaznaczyć, że nie jesteśmy powiązani z żadną meteorologiczną organizacją państwową, a co za tym idzie nie mamy obowiązku kopiować "Ich" prognozy czy ostrzeżenia. Następna sprawa, może niektórzy uważają, że siejemy niepotrzebną panikę - Bzdura. Polacy nie mają pojęcia o meteorologii (nie wszyscy) podstawowej...Przykład = Tragedia na Warmii i Mazurach. Ludzie zupełnie zlekcewarzyli fakt że zbliża się ciemna chmura i tragedia była gotowa. Kolejna sprawa to ostrzeżenia. Pamiętamy trabę pod Częstochową, kiedy to przed jej wystąpieniem nie widzieliśmy żadnych ostrzeżeń, trąba pojawiła się, porzyniosła szkody i od tego momentu dla całej Polski wydano ostrzeżenie 2 - go stopnia o gwałtownych burzach. Ludzie nie spali, bali się a nic się nie działo. (Dla każdego meteorologa nawet amatora fakt słabnięcia frontu porą nocną jest oczywista). Nie chce niczego i nikogo oczerniać, ani nie chce wprowadzać konkurencji, bo to nie o to chodzi.Działaliśmy, działamy i będziemy działać i to zależy od odbiorców czy potrafią nam zaufać czy nie. Jak na ludzi bez profesjonalnego sprzętu i (co po niektórych wiedzy meteorologicznej), prognozowanie wychodzi nam nieźle.

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Wednesday, 21 May 2008, 09:57

Z tymi trąbami powietrznymi - w tym roku wyjdzie prawda i wszyscy się dowiedzą, kto ma rację. Większość z nas dysponuje już komórkami z miarę dobrymi aparatami, z możliwością robienia filmów. Ponadto od zeszłego roku po przejściu nawałnicy i tornada w gminie Kłomnice sporo osób wszystko chce czymś media zaskoczyć, chce też pokazać co niezwykłego zaobserwowali w pogodzie. Na koniec sezonu burzowego w Polsce wyjdzie, kto ma rację w tej kwestii. A ja twierdzę, że trąb powietrznych w Polsce co roku jest średnio około 20, a były lata, kiedy występowało to zjawisko nawet 40 lub więcej razy. Oczywiście część raportów w ESWD jest błędna, dotyczy właśnie zjawiska downburst lub innych zjawisk związanych z silnym wiatrem, a nie tornada. Próbuje nad tym zapanować, o każdej trąbie, o której mam pewność, że była, robię raport z podaniem źródła wiadomości (skąd się o tym dowiedziałem). W przypadku, gdy stwierdzam, że ktoś dodał nieprawdziwy lub błędny raport (albo mój jest jednak nieprawdziwy po znalezieniu kolejnych opisów zjawiska), próbuje kontaktować się z administracją ESWD i sprawę wyjaśniać.

EDIT (godz. 11:21): Materiał nagrany dziś w Polskim Radiu będzie gotowy na poniedziałek.
Pozdrawiam, Artur

Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict

Postby Grzegorz_Zawiślak » Wednesday, 21 May 2008, 14:47

Skoro tak, to proszę:

Ostrzegaliśmy w środku tygodnia przed nadchodzącymi gwałtownymi burzami. Również przewidywaliśmy wystąpienie trąb powietrznych w niedziele na południu Kraju. Od czwartku do niedzieli i poniedziałku mieliśmy do czynienia z gwałtownymi burzami, gradem wielkości przepiórczych, oraz kurzych jaj, wiatrem w porywach do 100km/h. Nawet pojawiła się przez nas przewidywana trąba powietrzna w woj. małopolskim. Hmm i teraz pytanie do mediów? Czemu one tego nie przewidziały??

Jeszcze pamiętam jak tuż po występie Darka Wierzbickiego na Pulsie w pogodzie, meteorolog uspokajał, że tornado nam nie grozi... ech.
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Image
Image

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl

Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict

Postby Grzegorz_Zawiślak » Friday, 30 May 2008, 13:37

Dzwoniła do mnie Pani z superstacji i zapytała się, czy nie można by mnie zaprosić do studia dziś między godziną 15 - 16. No niestety ja nie mogę... poza tym spytała się, czy jak nie dziś to w weekend nie można by najlepiej w godzinach popołudniowych. Ja się również zapytałem, czy przykładowo zamiast mnie może być kolega, albo koledzy z organizacji. Odpowiedziała, że tak. Byłby ktoś zainteresowany?
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Image
Image

Jarosław_Turała

Postby Jarosław_Turała » Sunday, 1 Jun 2008, 19:44

Szymon_Poręba
Sympatyk
Sympatyk

Postby Szymon_Poręba » Sunday, 1 Jun 2008, 21:41

Chyba coś to podkolorowali 52 tornada w 2006 ?? cos mi się nie widzi.

a w drugim filmiku to powiedzieli o nas duzo ;/ niewiem co im do Lowców niepasuje
gg: 9917700

Pozdrawiam Szymon

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Sunday, 1 Jun 2008, 23:35

Krzysztof_Sławiński
Zbanowany
Zbanowany

Postby Krzysztof_Sławiński » Monday, 2 Jun 2008, 11:00

Ogólnie sposób prowadzenia rozmowy przez redaktorów był beznadziejny. Pani Profesor miała chyba nawet dobre intencje, ale prowadzący Ją zakrzyczeli. Co do Zubilewicza - no cóż, czego wymagać od katechety :lol:
BAN

Igor_Dorobisz
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Pseudonim: dorbi
GG: 64004

Postby Igor_Dorobisz » Monday, 2 Jun 2008, 11:42

"...Telewizja kłamie, telewizja nas nie złamie..."
Igor Dorobisz
gg: 64004

Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict

Postby Grzegorz_Zawiślak » Sunday, 8 Jun 2008, 12:13

Dziś około godz. 15 Pani z Superstacji nawiąże ze mną połączenie telefoniczne. Zapyta się jaka będzie pogoda w dniu dzisiejszym w Polsce, i czy jest szansa na burze. Również na kolejne dni przedstawię zebraną do kupy swoją, Artura i Mateusza prognozę.

Jeszcze dochodzi do tego Klagenfurt... jak będzie tam itd. Tutaj sprawdził mi Gabrych, bo ja niestety nie mam zbyt dużo czasu.
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Image
Image

Jarosław_Turała

Postby Jarosław_Turała » Sunday, 8 Jun 2008, 13:59

czejkamy z niecierpliwościa ;)

Jarosław_Turała

Postby Jarosław_Turała » Saturday, 21 Jun 2008, 08:06

:shock: :shock: :shock: :shock: słucham radia Zet a tam pan Jarek Budnik mówi - Polscy łowcy burz ostrzegają przed burzani które mogą wystąpić...i podawał regiony..

Sczękę mam na podłodze...

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Saturday, 21 Jun 2008, 08:24

:o :o :o

Krystian_Gierszak
Sympatyk
Sympatyk

Postby Krystian_Gierszak » Tuesday, 24 Jun 2008, 20:25

Witam wszystkich.
Oto wczorajszy materiał,wywiad Darka dla Tv Puls ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=PCVU8KVMpfU
http://www.vimeo.com/1226311

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Wednesday, 25 Jun 2008, 08:58

Szkoda ze tak cicho :P Gratulejszyn debiutu w TV :!: 8-)

Dariusz_Wierzbicki
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Meteo

Postby Dariusz_Wierzbicki » Monday, 14 Jul 2008, 02:04

Zapraszam do ogladania dziś o 19 głównego wydania faktów tvn wystapia Polsy Łowcy Burz ;) 8-)

Mariusz Świąder
Sympatyk
Sympatyk

Postby Mariusz Świąder » Monday, 14 Jul 2008, 08:18

Dobrze by było gdyby to ktoś nagrał i na sieć (aby było na wieki).

Piotr_Ferków
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: FeRu
GG: 764232

Postby Piotr_Ferków » Monday, 14 Jul 2008, 12:46

Dziś miałem wywiad z redaktorem TVN na temat tego jak wygląda nasz dzień pracy,łączność między łowcami,itp.Byłem na maxa zdenerwowany,ale jakoś poszło.Mam nadzieje że wszystko poszło tak jak miało pójść i że żadnej gafy nie strzeliłem.
Pozdro
FeRu Raprodukcja

FanPage:

Return to “Współpraca z mediami”