Meteorologia - ksiażki

Zbiór wszelkich artykułów związanych z pogodą, opracowań oraz innych przydatnych informacji
Meteomark
Sympatyk
Sympatyk
GG: 0

Re: Meteorologia - ksiażki

Postby Meteomark » Thursday, 12 Jun 2014, 00:10

Widzę, że jest już drugie wydanie "Wielkiej Księgi Chmur" Richarda Hamblyna, ale dlaczego jest przynajmniej o 10 zł tańsze? Wiecie może? Coś tam się zmieniło? Liczba stron jest ta sama...

Jeszcze trudniej dostępna jest książka Disy Leitch „Jak prognozować pogodę". Można jeszcze gdzieś ją dostać?

A teraz ode mnie pozycja z lat 90. Poznańskie wydawnictwo Kurpisz - Wielka Encyklopedia Geografii Świata, Tom 5, Pogoda i klimat Ziemi, Jan Tamulewicz, 360 stron. Dość szerokie podsumowanie wiedzy o klimacie i pogodzie napisane przystępnym językiem, bogato ilustrowana. Kiedyś każdy tom kosztował z 40 zł, a teraz w jednym ze sklepów widziałem za 9,90 zł.
Image

Tomnord15
Pseudonim: Tomnord15
GG: 8829734

Postby Tomnord15 » Thursday, 19 Jun 2014, 20:28

Czy ktoś korzystał lub zamawiał bardziej zaawansowane książki ze sklepu IMGW? Ja posiadam w sumie jedną bardzo wyczerpującą pozycję pt. Monografia powodzi lipiec 1997 Dorzecze Odry i powiem że to książka która zwiera dużo danych na temat przyczyn i skutków powodzi w 1997. A teraz chcę zamówić sobie materiały badawcze pt.Meteorologiczne i morfologiczne uwarunkowania ekstremalnych opadów atmosferycznych w dorzeczu górnej i środkowej Odry . Gdyż bardzo interesuje mnie zwłaszcza powstawanie opadów podczas niżów genueńskich.

Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Pseudonim: Equator
GG: 666327

Postby Szymon Walczakiewicz » Sunday, 22 Jun 2014, 15:10

Napisz do nich e-maila z zamówieniem. Powinni się odezwać.
Pozdrawiam
Szymon

Image

e-mail: szymon.com@wp.pl

Tomnord15

Postby Tomnord15 » Friday, 4 Jul 2014, 11:17

Jakby ktoś zamawiał ze strony IMGW książki to nie polecam płacić przelewem, mają błąd na stronie przez co zamówioną i zapłaconą pozycję wyświetla jako nie zapłaconą. Efekt jest taki że zapłaciłem a książki nie otrzymałem jeszcze. Na dodatek bardzo ciężko skontaktować się ze sklepem. A szkoda, bo jest tam wiele ciekawych pozycji z dziedziny meteorologii.
Edit: Strona sklepu IMGW została zamknięta i książki nie otrzymam, ale za to zamówiłem sobie Wielką Księgę Chmur i Atlas Niezwykłych chmur Richarda Hamblyna bardzo tanio. Zobaczę jaką wiedzę niosą ze sobą te książki. Bo po komentarzach użytkowników PŁB wygląda na to że opłaca się je kupić.

Tomnord15

Postby Tomnord15 » Sunday, 18 Feb 2018, 22:25

Niedawno kupiłem pierwszą książkę traktującą o niżach śródziemnomorskich dostępną również za darmo jako pdf:

A tu dostępną jako książka:

ciekawa pozycja choćby dlatego że mało jest publikacji o tych układach barycznych.

Bodzio
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Bodzio

Postby Bodzio » Friday, 20 Jul 2018, 21:13

Dość świeżym wydawnictwem jest "Atlas chmur i pogody" Piotra Piotrowskiego. Chmury jak chmury, ale jest to chyba jedna z pierwszych książek w naszym kraju w której autor poświęca kilka stron więcej na temat ekstremalnych zjawisk takich jak superkomórka burzowa czy tornado. Wszystko dość ogólnikowe ale fajnie, że w końcu ten temat zaczyna się pojawiać. Jako źródło autor powołuje się m.in. na PŁB :)

Elvirrka65
Pseudonim: Elvirrka65

Postby Elvirrka65 » Tuesday, 5 Mar 2019, 10:38

cześć, orientujecie się może czy w ostatnim roku wyszły jakieś ciekawe książki, które warto mieć w swojej biblioteczce i oczywiście z którymi warto się zapoznać? Co polecacie?

figazmakiem11
Pseudonim: figazmakiem11

Postby figazmakiem11 » Tuesday, 19 Mar 2019, 10:34

może nie z ostatniego roku, ale ja bardzo polecam ciekawą książkę Jak pogoda zmieniała losy wojen i świata . Jest to zupełnie inne spojrzenie na meteorologię i jej znaczenie w naszym życiu :)

Tomnord15

Postby Tomnord15 » Sunday, 20 Dec 2020, 22:00

A ja dzisiaj przez przypadek trafiłem na taką pozycję pana Szymona Walczakiewicza z PŁB, panowie aż dziwnie się robi że tutaj nic nie wiadomo o tej pozycji:
[url]https://ksiegarnia.pwn.pl/Regiony-trab-powietrznych-w-Polsce-meteorologiczne-uwarunkowania-oraz-rozklad-przestrzenny-i-czasowy,852429825,p.html[/url]

Tomnord15

Postby Tomnord15 » Sunday, 17 Apr 2022, 06:28

Ukazała się kolejna pozycja o chmurach- Storm Dunlop- Chmury
[url]https://ksiegarnia.pwn.pl/Chmury,940382227,p.html?afterLogin=1[/url]

Return to “Wiedza meteorologiczna”