Propozycje

Tomasz_Czechowski
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Doppler

Propozycje

Postby Tomasz_Czechowski » Monday, 8 Feb 2010, 17:28

Moim zdaniem SkyPredict działa bez zarzutu, jednak można było by poprawić jego efektywność poprzez wydawanie wcześniejszych takich "teoretycznych ostrzeżeń". Wiem że nie jest to łatwe gdyż np. burze które uformowały się w Hiszpanii mogą osłabnąć, lub w ogóle zaniknąć nim dojdą do Polski, ale wydaje mi się, że ludzie którzy będą wiedzieli wcześniej o zagrożeniu, będą mogli bardziej efektywniej się do nich przygotować.
Co sądzicie :?:
STORM SEASON 2015 IS DEAD! LET'S CELEBRATE THE FUNERAL!

Karol Szyszko
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: SzychaK
GG: 18761774

Propozycje

Postby Karol Szyszko » Monday, 8 Feb 2010, 18:15

Trofea
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1

-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!

Dedeks
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Dedeks

Propozycje

Postby Dedeks » Monday, 8 Feb 2010, 22:40

Moje niektóre zdobycze:
https://picasaweb.google.com/DedeksKrakow
ZAPRASZAM!

sea
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Sea

Propozycje

Postby sea » Tuesday, 9 Feb 2010, 00:47

Konwekcyjne ostrzeżenia (które kolega nazywa "teoretycznymi") będą osobnym tematem (ale też zintegrowanym ze skypredict).

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Propozycje

Postby Artur_Surowiecki » Tuesday, 9 Feb 2010, 01:33

Nawałnice, tornada w Polsce dalej zaskakują.
Pozdrawiam, Artur

sea
Sympatyk
Sympatyk

Propozycje

Postby sea » Monday, 22 Feb 2010, 01:04

Wszystkich, którzy uważają, że zamiast dnia jest noc w mapkach, proszę o sprawdzenie nazw kolumn, gdyż zmieniłem ich kolejność tak, by odpowiadała kolejności na stronie. Pierwsza kolumna odpowiada teraz za noc, druga za dzień.

Za zamieszanie przepraszam.

Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Pseudonim: Equator
GG: 666327

Propozycje

Postby Szymon Walczakiewicz » Monday, 22 Feb 2010, 09:57

Bardzo dobrze ;) W końcu taka kolejność jak powinna być.
Pozdrawiam
Szymon

Image

e-mail: szymon.com@wp.pl

oscar6

Propozycje

Postby oscar6 » Friday, 16 Jul 2010, 18:02

Może dodać by do mapki jakieś małe strzałki, które pokazywałyby w którą stronę wieje wiatr ? ;)

Jacek_Orzechowski
Sympatyk
Sympatyk
GG: 16098844

Re: Propozycje

Postby Jacek_Orzechowski » Tuesday, 31 Aug 2010, 11:21

Jest mały problem z moim regionem. Należę do Nidzicy, która jest dużo mniejsza od Działdowa. Proponuję zmianę regionu na Działdowo lub podzielenie na Działdowo i Nidzicę.

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Tuesday, 31 Aug 2010, 14:31

Pozdrawiam, Artur

Jacek_Orzechowski
Sympatyk
Sympatyk
GG: 16098844

Postby Jacek_Orzechowski » Tuesday, 31 Aug 2010, 17:40

Piotr_Skowroński
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: skowron

Postby Piotr_Skowroński » Thursday, 2 Sep 2010, 18:56

Witam.

Chciałem się dowiedzieć czy problem z wyświetleniem archiwum wydanych ostrzeżeń meteo jest tylko chwilowe poprzez przenoszenie plików na nowy serwer czy zostało ono całkowicie zdjęte :?:

Grzegorz_Zawiślak
SkyPredict
SkyPredict

Postby Grzegorz_Zawiślak » Thursday, 2 Sep 2010, 21:10

Archiwum jest dostępne tylko dla ostrzeżeń obejmujących zakres czterech dni. Niestety, mnie to się bardzo nie podoba i mam nadzieję, że Sebastian wydłuży je do przynajmniej kilkunastu dni.
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Image
Image

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee

Piotr_Skowroński
Sympatyk
Sympatyk

Postby Piotr_Skowroński » Thursday, 2 Sep 2010, 22:12

No tak, szkoda tylko że przez 4 dni. Pamiętam kiedyś jak była dostępna cała historia ;)

sea
Sympatyk
Sympatyk

Postby sea » Saturday, 2 Oct 2010, 03:45

Było to przed wrześniem 2009, jednak potem zmuszony byłem wprowadzić ograniczenie ze względu na transfer. Teraz transfer nie jest takim problemem, więc może rozszerzę nawet do całego miesiąca.

Piotr_Skowroński
Sympatyk
Sympatyk

Postby Piotr_Skowroński » Wednesday, 10 Aug 2011, 18:20

A ja mam takie pytanie. Czy dałoby radę zrobić taki system sms'owy połączony z mapką Skypredict, że kiedy tylko pojawi się ostrzeżenie dla regionu to zostanie wysłane owe ostrzeżenie na telefon komórkowy?

Łukasz.J.
Sympatyk
Sympatyk
GG: 28189708

Postby Łukasz.J. » Wednesday, 24 Aug 2011, 15:16

No z tymi sms'ami nawet fajne ale kto za nie będzie płacił. Wiem że na necie są jakieś darmowe bramki. Dla mnie fajnie by było gdyby do ostrzeżenia dla regionu było pisane gdzie aktualnie znajduje się burza, za ile może dotrzeć. Wiem że ktoś może sam sobie zobaczyć na radarze czy detektorze. Nie utrudniało by to sprawy gdyby KAŻDY z skypredict miał swój teren do wydawania ostrzeżeń, ułatwiło by to prace i ostrzeżenia były by bardziej dokładny (są dokładne ale mogły by być na prawdę dokładne) np. trzy osoby zajmują się woj. opolskim itd.. Przemyślcie to!
"Good decisions don't make life easy, but they do make it easier." ~Larry Gelwix

MwMw

Postby MwMw » Thursday, 25 Aug 2011, 10:29

Za sms opłata zdecydowanie powinna być przełożona na użytkowników. Chciałbyś otrzymywać ostrzeżenia to wysyłałbyś jednego esa za te 11zeta i w odpowiedzi w ciągu danego okresu dostawałbyś zwrotne sms z ostrzeżeniami. Nikt za free nie będzie wysyłał sms bo koszty byłyby ogromne.
A co do dokładnego wskazywania gdzie jest burza i kiedy gdzie będzie to nie ma większego sensu jeśli, i tak w większości przypadków nie da się idealnie przewidzieć, w którą stronę i które rejony dokładnie nawiedzi. System z aktualnymi regionami jest ok. Nie są one zbyt duże.

Adam DEC
Sympatyk
Sympatyk

Postby Adam DEC » Tuesday, 7 Aug 2012, 14:28

Wiem, że temat troszkę umarł ale odświeżę. Słyszałem, że są takie smsy które potrafią same pobrać pieniądze z konta naszego. Stąd można byłoby stworzyć coś takiego, że aktywujemy sobie ostrzeżenia burzowe tylko i za każdy otrzymany sms pobiera 25gr czy więcej. Z tego rzeczywista opłata za sms i opłata wspomagająca stowarzyszenie. Jeżeli użytkowników byłoby wielu to i ludzie byli by bardziej bezpieczni a także stowarzyszenie by skorzystało. i pytanie do którego zmierzam. Czy jest w ogóle możliwość by weszło to w życie? Pozdrawiam ;)
dolnośląskie < Nowa Ruda < Jugów

ariasz
Sympatyk
Sympatyk

Postby ariasz » Tuesday, 7 Aug 2012, 14:36

Jesteśmy organizacją nonprofit w żadnym wypadku nie możemy przyjmować pieniędzy ze źródeł innych niż składki członków stowarzyszenia.
Tak wiem do czego pijesz, do pewnej strony która ma "osłone sms" (gromkie lole tocze).
Image

Adam DEC
Sympatyk
Sympatyk

Postby Adam DEC » Tuesday, 7 Aug 2012, 16:22

Nie znam się niestety na tym dlatego pytam kolego ;) W takim razie odwołam się do popularnej gry Counter Strike. Na forach serwerów na których się gra można wykupywać tzw. levele. Opłata przez sms. Czy tutaj nie dało by się kupować przez sms "informacji o ostrzeżeniach" ? Przecież serwerownie nie są zarejestrowane jako stowarzyszenia.

Kamil Sekulski
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Enzo
GG: 6173675

Postby Kamil Sekulski » Tuesday, 7 Aug 2012, 23:06

Stowarzyszenie nie posiada numeru KRS, co za tym idzie nie może przyjmować składek i datków z źródeł innych niż wewnętrzne składki członków.
Czy ubieganie się o wydanie numeru KRS jest bardzo kłopotliwe?
Pozdrawiam, Kamil Sekulski

Adam DEC
Sympatyk
Sympatyk

Postby Adam DEC » Wednesday, 8 Aug 2012, 08:11

Może ubieganie się o KRSu wydanie kłopotliwe nie jest. Z tego co mi wiadomo aby uzyskać ten numer należy mieć statut, te całe uchwały i inne dokumenty to dopiero wtedy powinno zabierać się za druczki KRS, które można pobrać ze strony . Aha. Niezbędne jest też spotkanie założycielskie, na którym to wszystko się właśnie ustala. Jeżeli złożymy kompletne dokumenty czekamy 3miesiące na zarejestrowanie w KRS. Dobrze by było uzyskać miano OPP.

Kamil Sekulski
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Enzo
GG: 6173675

Postby Kamil Sekulski » Wednesday, 8 Aug 2012, 19:40

Panowie i Panie ze Stowarzyszenia. Teraz macie Zlot i jest dobra okazja by zająć się wszystkimi formalnościami. Wtedy użytkownicy forum mogliby np. odciążyć Was z części opłat poprzez dobrowolne zrzutki itd. Uzyskanie numeru KRS to byłby milowy krok w kierunku rozwoju Stowarzyszenia i na pewno warto to przemyśleć :)
Pozdrawiam, Kamil Sekulski

Jakub_K
Sympatyk
Sympatyk
Pseudonim: Delano

Postby Jakub_K » Wednesday, 8 Aug 2012, 20:51

Panowie. Ameryki nie odkryliście. Temat KRS w stowarzyszeniu przewijał się nie raz. Jednak z powodów wielu formalności i ogromnej odpowiedzialności jaka ciąży na członkach takiego stowarzyszenia plany te zostały odłożone na "później". Poza tym PŁB są jeszcze dość niestabilną strukturą i ja osobiście do takiego stowarzyszenia KRS nie chciałbym należeć.

Artur_Surowiecki
SkyPredict
SkyPredict

Postby Artur_Surowiecki » Thursday, 9 Aug 2012, 00:37

Tutaj nie jest mowa o datkach a o działalności gospodarczej, bo tak należy traktować oferowanie usług SMS za jakąś stawkę. Ciekawe jest to, że zdecydowana większość stowarzyszeń (nawet KRS) takiej działalności nie prowadzi. A odnośnie KRS-u to łatwo się mówi, ale jeszcze nikt nie odważył się naprawdę porządnie do tego tematu podejść. Wymienić wszystkie procedury, jakie takie stowarzyszenie musi przestrzegać, jakie są obowiązki zarządu i innych organów stowarzyszenia, jaka jest odpowiedzialność członków Stowarzyszenia za popełnienie błędów (bo np. ktoś sobie raczył coś przeoczyć, zaspał). Oczywiście nie ma tragedii, bo wiele stowarzyszeń KRS działa, ale w realiach polskich warunkiem jest dobre zgranie członków stowarzyszenia i spora ich liczba, bo inaczej nic dobrego z tego nie wyjdzie.
Pozdrawiam, Artur

geotravel
GG: 0

Postby geotravel » Friday, 8 Sep 2017, 11:08

Dzien dobry,

Mam pytanie czy moze jest w planie udostepnianie danych / alarmow/ ostrzezen w formacie JSON via jakies API ??

Pytam bo taka forma udostepniania danych moze pozwolic generowac pobrane komunikaty na swoich lokalnych stronach w roznej formie a mnie interesuje z punktu widzenia generowania komunikatu glosowego. Jestem krokofalowcem i mamy stacje pogodny ktorych paramtery sa transmitowane na czestotliwosciach amatroskich i bardzo chetnie bym uzupelnil komunikat glosowy o ostrzezenia meto z tego serwisu podajac oczywiscie zrodlo danych. Forma JSON pozwoli generowac komunkaty gloswe przygotowane wg skali ostrzezen (viewtopic.php?f=709&t=4872). Jesli pobiorane dane dla mojego wojewodztwa i bedzie to np
{
{REGION}:
"kujawsko-pomorskie"
},
"UPALY":{
"stopien":1
},
"BURZE":{
"stopien":2
}
{DATA}:{
"data wydania": timestamp,
"data waznosci": timestamp
}
moge na podstawie tego wygenerowac komunikat glosowy meteo z plikow gtowych wav czy mp3 o tresci
"Ostrzezenie meto upały stopien ostrzezenia pierwszy temperatura maksymalna na 2 m: od 30°C do 34°C
burze stopien ostrzezenia drugi deszcz 41 mm -70 mm I/LUB wiatr 91 km/h - 110 km/h I/LUB grad 2 cm - 5 cm
Zródło danych Skaywarn Polska"

Pozdrawiam

Return to “O systemie SkyPredict”