Witam.
Myślę, że jest to dobry na to dział, więc przejdźmy do sedna sprawy.
Wpadłem na pomysł zrobienia w mojej szkole referatu dotyczącego trąb powietrznych, meteorologii, oraz łowców burz. Głównym tematem ma być 3-4 kwietnia 1974 i Tornado Outbreak. Trzeba pamiętać, że po tamtych wydarzeniach zostali powołani Łowcy Burz. Chodzi mi o to, czy moglibyście mi pomóc w robieniu tego referatu? Tylko proszę pamiętać. Ja nie będę mówił do osób dorosłych tylko do ludzi w wieku 16-18 lat, których to po prostu za bardzo nie ciekawi (lub w ogóle). Wg planu ma być to wystąpienie przed klasą, ale obawiam się też, że o tym może się dowiedzieć pani dyrektor i będę chyba musiał wtedy wystąpić przez większą ilością ludzi niż 30 osób. Wszelkie ciekawe propozycję, uwagi, filmy, fotografię, proszę przekazywać do tego tematu.
Jak na razie plan wygląda następująco:
-Omówienie tamtych działań meteorologicznych i technologi pomiarowej w latach 70'tych, oraz krótkie omówienie tragedii Niedzieli Palmowej z 1965 roku.(Bardzo krótko i zwięźle)
-Ekipa meteorologów z Profesorem Tedem Fujitą.(Też krótko).
-Opisanie Tornado Alley.(Z 5 minut)
-Opisanie miasteczka Xenia.(Krótko)
-Wstęp do Tornado Outbreak z 3-4 Kwietnia 1974.(Rozwinięcie)
-Atak F5 na Xenia.
-Inne ważniejsze tornada.
-Opisanie całego Outbreak'a.
-Zniszczenia.
-Działania ekipy Pana Tornado.
-Film Bruca Boyda.
-Katastrofa samolotu z 1975 roku w USA.(Ważne nawiązanie)
-Skala Fujity.
-Podsumowanie.
-Kilka ważnych filmików o tornadach.
-Krótko o Polsce i EU na temat tornad, oraz o łowcach burz.
Do tego mam zamiar dołączyć skromną prezentacje, składającą się tylko ze zdjęć i filmów, gdyż omawiać mam zamiar ja sam. Musi to być dobrze wykonane, ponieważ moja nauczycielka geografii jest z wykształcenia klimatologiem.
Dziękuje.
Wykład na geografię (i być może więcej)
- Karol Szyszko
- Sympatyk
- Pseudonim: SzychaK
- GG: 18761774
Wykład na geografię (i być może więcej)
Trofea
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
- Ernest_Garbacz
- Sympatyk
- Pseudonim: ERNIX
- GG: 5276128
Re: Wykład na geografię(i być może więcej)
Hmmm wiesz co, z własnych doświadczeń mogę Ci powiedzieć, że jak dla takich słuchaczy jak uczniowie w wieku 16-18 lat to Twój wykład jest trochę za długi. Zajmie Ci to na "oko" około 2 godzin zegarowych. Jako, że młodzież raczej nie jest zainteresowana tematyką łowienia burz i tornad to już po pierwszych 30 minutach będą się nudzić i tylko przeszkadzać. Moje zdanie jest takie, że powinieneś zmieścić się w 20-30 minutach i opowiedzieć o łowcach burz, kim są, czym się zajmują, jak powstało Stowarzyszenie itp... No chyba, że wyjątkowo w Twojej szkole ludzie interesują się zjawiskami ekstremalnymi to w takim razie możesz odważyć się na coś dłuższego i bardziej profesjonalnego. Pamiętaj, aby cały wykład był zaopatrzony w jakieś ciekawostki na temat o którym będziesz mówił. To zawsze zwróci uwagę nawet najmniej zainteresowanej tematem osoby. Życzę Ci sukcesu i powodzenia!
Last edited by Ernest_Garbacz on Wednesday, 20 Oct 2010, 17:22, edited 1 time in total.

- Karol Szyszko
- Sympatyk
Re: Wykład na geografię (i być może więcej)
Dzięki Ernest za podpowiedź, ale chce się zmieścić w limicie czterdziestu minut. Poza tym mam zamiar rozbić to tylko na czynniki pierwsze, ale już nie drugie i trzecie. Trzeba będzie skupić się na najważniejszych i najciekawszych rzeczach. Z mniej istotnych rzeczy mam zamiar po prostu zrezygnować. Mam też zamiar gdzieniegdzie powstawiać loga naszego stowarzyszenia, oraz fotografię/filmy innych łowców. Może i za niektórych zgodą dodam zdjęcia jak wyglądają ich autorzy, żeby pokazać, że te fotki nie robiła „jakaś tam osoba której zdjęcie znalazłem w Google grafice”, tylko członkowie Łowców Burz.
Trofea
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
- Karol Szyszko
- Sympatyk
Wybaczcie że post pod postem, ale jutro debiutuje jako mówca.
Całe wypracowanie zostało poddane mocnej modyfikacji różniącej się od tej na górze, ale wygląda dobrze. Szkoda tylko, że gdy już wszystko było prawie gotowe, miałem awarie kompa i instalowany od nowa system. Czyli wszystko przepadło. Oznacza to że będę troszkę improwizował, lecz nie ma tragedii
. Dostałem zgodę na wykorzystanie loga(Dzięki Artur
), oraz skorzystałem z pomocy kilku osób z naszej organizacji. A więc wszystko będzie wyglądało teraz tak:
-Krótkie sprawozdanie czym są niebezpieczne zjawiska pogodowe( tornado, piorun itp.)
-Dziesięć minut nawijania o Super Outbreaku '74 i następstwa po nim.
-Tornada i inne niebezpieczeństwa na terenach Europy i Polski.
-No i na koniec trochę o nas.
Za materiał multimedialny mam zdjęcia łowców którzy zgodzili się na ich wykorzystanie i to co mi udało się ładnego upolować.
Zamierzam także pokazać naszą stronę internetową, bo prawdopodobnie jest tam dostęp do sieci.
No i to chyba wszystko. Wszystkim którzy mi pomagali, doradzali lub dochrzaniali(Szczególnie Karol Śliwa, Paweł Cholewa, Ernest Garbacz) serdecznie dziękuje.
Jutro napiszę co tego wynikło. Bardzo mnie ciekawi jak na to zareaguje cały ten "tłum".
Edit:
Wszystko poszło bardzo dobrze, i nawet mnie słuchali. Nie zdążyłem im wszystkiego powiedzieć, ale udało mi się za to trochę opowiedzieć o nas i o naszych zdobyczach. Za zdjęcia podziękowania dla: Karola Śliwy, Rafała, Wojtka Bartuły, Pawła Cholewy i Grześka Zawiślaka.

-Krótkie sprawozdanie czym są niebezpieczne zjawiska pogodowe( tornado, piorun itp.)
-Dziesięć minut nawijania o Super Outbreaku '74 i następstwa po nim.
-Tornada i inne niebezpieczeństwa na terenach Europy i Polski.
-No i na koniec trochę o nas.
Za materiał multimedialny mam zdjęcia łowców którzy zgodzili się na ich wykorzystanie i to co mi udało się ładnego upolować.
Zamierzam także pokazać naszą stronę internetową, bo prawdopodobnie jest tam dostęp do sieci.
No i to chyba wszystko. Wszystkim którzy mi pomagali, doradzali lub dochrzaniali(Szczególnie Karol Śliwa, Paweł Cholewa, Ernest Garbacz) serdecznie dziękuje.

Jutro napiszę co tego wynikło. Bardzo mnie ciekawi jak na to zareaguje cały ten "tłum".
Edit:
Wszystko poszło bardzo dobrze, i nawet mnie słuchali. Nie zdążyłem im wszystkiego powiedzieć, ale udało mi się za to trochę opowiedzieć o nas i o naszych zdobyczach. Za zdjęcia podziękowania dla: Karola Śliwy, Rafała, Wojtka Bartuły, Pawła Cholewy i Grześka Zawiślaka.
Trofea
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
Burze- 30
Funnel Cloud- 1
Shelf Cloud- 4
Wall Cloud- 2
Dust Devil- 1
-
E-mail:
karolf1fan@gmail.com
-
Powodzenia w sezonie!
-
- Pseudonim: Elvirrka65
- GG: 0
Cześć wszystkim!
Skoro zostało tutaj poruszone zagadnienie związane z prowadzeniem lekcji na takie tematy to i ja mam pytanie.
Chcę przeprowadzić ciekawą lekce geografii, 45 minut dla 3 klasy gimnazjum(ten ostatni rocznik) na temat tornado.
Nie chce jednak, aby była to kolejna nudna lekcja na której uczniowie będą się czuli siedząc jak za karę.
Macie jakieś ciekawe pomysły, doświadczenia w jaki sposób mogłabym coś przygotować?
Będę opowiadać o Tornado El Reno.
Skoro zostało tutaj poruszone zagadnienie związane z prowadzeniem lekcji na takie tematy to i ja mam pytanie.
Chcę przeprowadzić ciekawą lekce geografii, 45 minut dla 3 klasy gimnazjum(ten ostatni rocznik) na temat tornado.
Nie chce jednak, aby była to kolejna nudna lekcja na której uczniowie będą się czuli siedząc jak za karę.
Macie jakieś ciekawe pomysły, doświadczenia w jaki sposób mogłabym coś przygotować?
Będę opowiadać o Tornado El Reno.