Stacja pogody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
patrykostry
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 39
Rejestracja: środa, 8 lip 2009, 22:55
Pseudonim: patrykostry
Numer GG: 9786711
Lokalizacja: Prabuty (pomorskie, wschód)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: patrykostry » poniedziałek, 27 lip 2009, 23:20

Mógłbyś opisać dokładniej, jak działa przesyłanie danych bez włączonego komputera? A co z anemometrem? Podobno nie jest za dokładny...
Chciałbyś dowiedzieć się, jaka sytuacja jest u mnie w regionie? A może tak tylko porozmawiać? Proszę bardzo :)
GG: 9786711 (często niewidoczny, w razie co - odpiszę później)
Email: patrykostry(a)o2.pl

Awatar użytkownika
GuMa77
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 19 lip 2009, 15:36
Pseudonim: GuMa-GuMka
Numer GG: 0
Lokalizacja: Branice-Opolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: GuMa77 » środa, 5 sie 2009, 14:01

Ostatnio zmieniony czwartek, 6 sie 2009, 10:49 przez GuMa77, łącznie zmieniany 2 razy.

gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 749
Rejestracja: poniedziałek, 6 lip 2009, 18:18
Lokalizacja: Grodzisk Wielkopolski
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Mikołaj_Lulkiewicz » środa, 5 sie 2009, 17:05

Ja nie polecam. Obie te stacje są zbyt tanie aby dawały wiarygodne dane. Porządne stacje kosztują od 600 zł. do góry. :P

Awatar użytkownika
GuMa77
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 19 lip 2009, 15:36
Pseudonim: GuMa-GuMka
Numer GG: 0
Lokalizacja: Branice-Opolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: GuMa77 » środa, 5 sie 2009, 18:01

Dlaczego o tej:

http://www.allegro.pl/item706324551_sta ... owosc.html
Czytam

http://stacjepogody.waw.pl/index.php/board,2.0.html

Dobre opinie i jeśli chodzi o kasę do 400zl nic lepszego nie kupisz !

Ale proszę o wasze opinie przed zakupem :):

1 Mam WiFi po domu

2 Czy Watson WH1080 też jak WS 2300 przesyła dane do pc/laptop jeśli jest wyłączony ?

gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu

Awatar użytkownika
GuMa77
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 19 lip 2009, 15:36
Pseudonim: GuMa-GuMka
Numer GG: 0
Lokalizacja: Branice-Opolskie
Kontakt:

Stacaj meteo wh1080

Postautor: GuMa77 » piątek, 7 sie 2009, 20:13

Witam koledzy. Stacja już działa, dziś cały dzień instalki i walki, ale się opłacało !!!!
Więcej info już wkrótce :)
http://www.branicemeteo.yoyo.pl/
sa i fotki
http://picasaweb.google.pl/gumkas77/Sta ... o2I1tbGNw#
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 sie 2009, 12:41 przez GuMa77, łącznie zmieniany 2 razy.

gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacaj meteo wh1080

Postautor: Wojtek_Bartula » piątek, 7 sie 2009, 20:47

Zgraj sobie folder ze zdjęciami na serwer. Ja też używam Cumulus, super programik.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
GuMa77
Zarejestrowany
Zarejestrowany
Posty: 19
Rejestracja: niedziela, 19 lip 2009, 15:36
Pseudonim: GuMa-GuMka
Numer GG: 0
Lokalizacja: Branice-Opolskie
Kontakt:

Stacaj meteo wh1080

Postautor: GuMa77 » niedziela, 9 sie 2009, 16:50

Tu stacje meteo używające oprogramowania Cumulus z całego globu :
http://sandaysoft.com/maps/cumulus-map.php
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 sie 2009, 17:02 przez Grzegorz_Zawiślak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę stosować polskie znaki!

gumkas77@gmail.com
http://pocasi.chmi.cz/index.html/
zakladka : Radar/druzice
Radary Chmu
Blesky Chmu

Awatar użytkownika
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 962
Rejestracja: poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Linek » sobota, 31 paź 2009, 20:36

Mam pytanie, bo chciałbym kupić jakąś stacje meteo tak 200-500 zł (jak najtańszą), która by określała temp. powietrza i odczuwalna, wilgotność, ciśnienie, wiatr kierunek i wartość, oraz ewentualnie sumę opadów. Chciałbym także, aby jakoś zapisywała maksymalne i minimalne wartości tych wskaźników w danym dniu. Może macie jakieś propozycje??
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 21 lipca
[b]24 dni burzowych[/b], [b]58 burz[/b]
[b]58 słabych[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

Awatar użytkownika
Daniel_Piekarski
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 671
Rejestracja: niedziela, 24 lut 2008, 19:12
Lokalizacja: Lębork (woj.pomorskie)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Daniel_Piekarski » sobota, 31 paź 2009, 21:20

Obrazek
kom:721618069
gg:15920600

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 31 paź 2009, 21:39

Poszukaj tutaj:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php
i tutaj:
http://opinie.stacjepogody.waw.pl/

Jak coś wybierzesz to daj znać.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 962
Rejestracja: poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Linek » niedziela, 1 lis 2009, 20:28

[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 21 lipca
[b]24 dni burzowych[/b], [b]58 burz[/b]
[b]58 słabych[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

Awatar użytkownika
Bodzio
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 108
Rejestracja: czwartek, 25 cze 2009, 22:35
Pseudonim: Bodzio
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Bodzio » niedziela, 1 lis 2009, 20:37

W specyfikacji stacji tej z allegro nie widzę danych pomiaru temp. punktu rosy. Ale chyba tego po prostu nie wymienili bo nie wydaje mi się aby stacja za taką kasę tego nie miała.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » niedziela, 1 lis 2009, 21:30

Ja polecam tą:
http://www.allegro.pl/item797448992_sta ... owosc.html
Masz możliwość podłączenia do komputera i pełnej analizy na komputerze, zapisywanie historii pomiarów, rekordów. Można nawet wysyłać dane na własną stronę lub wunderground.com. Ma też dużą pamięć więc jak wyjedziesz na wakacje a później wrócisz i podłączysz do komputera to będziesz miał wszystkie dane z dokładnością co 5 minut nawet do 14 dni. Tamte co podałeś chyba nie mają możliwości podpięcia pod PC.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 962
Rejestracja: poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Linek » niedziela, 1 lis 2009, 22:13

[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 21 lipca
[b]24 dni burzowych[/b], [b]58 burz[/b]
[b]58 słabych[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

Awatar użytkownika
Piotr_Żurowski
Rzecznik Prasowy / Moderator
Rzecznik Prasowy / Moderator
Posty: 1232
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2009, 10:19
Pseudonim: piotr_z21
Lokalizacja: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Piotr_Żurowski » czwartek, 5 lis 2009, 22:15

Obecnie posiadam stacje ActiveJet AEL-108 i nie narzekam jak na razie ;)
http://www.skapiec.pl/site/cat/340/comp/391023
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Obrazek

Awatar użytkownika
Arek_Waga
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 174
Rejestracja: środa, 26 sie 2009, 13:21
Pseudonim: Arlif
Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Arek_Waga » niedziela, 8 lis 2009, 11:19

Ja równierz szukam jakieś dobrej stacji pogodowej. Na allegro znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item804866717_rad ... dv322.html
Zastanawiam sie co kupić. Może ktoś z Was doradziłby mi coś.
Moja stacja musi mieć:
:arrow: higrometr
:arrow: anemometr
:arrow: termometr
:arrow: deszczomierz
:arrow: barometr
Jeśli ktoś coś znajdzie w miarę taniego to proszę o odpowiedź ;) . Mam do wydania 250zł :D .

Rafał_Cieślak

Stacja pogody

Postautor: Rafał_Cieślak » niedziela, 8 lis 2009, 11:26


Awatar użytkownika
Bodzio
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 108
Rejestracja: czwartek, 25 cze 2009, 22:35
Pseudonim: Bodzio
Numer GG: 0
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Bodzio » niedziela, 8 lis 2009, 11:30

Oj za 250 zł to chyba nie kupisz stacji, która ma anemometer i deszczomierz.

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » sobota, 5 gru 2009, 09:27

Poszukuje ostatnio stację pogody, jednak zależy mi aby rejestrowała dane na bieżąco tzn np. co sekundę. Zależy mi głównie na podstawowych wartościach:

Prędkość wiatru i porywy
Ciśnienie
Temperatura
Wilgotność

Stacja nie koniecznie musi mieć wyświetlacza, wystarczy datalogger z możliwością zgrania danych do kompa.
Przeglądałem stronę Lab-El'a i mają takie rozwiązania ale ceny okropnie wysokie ;]
Stąd moje pytanie czy ktoś może spotkał takowe urządzenie?

Awatar użytkownika
Piotr_Skowroński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1338
Rejestracja: piątek, 30 sty 2009, 19:33
Pseudonim: skowron
Lokalizacja: Krzyż Wlkp, 55 km na E od Gorzowa Wlkp.
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Piotr_Skowroński » sobota, 5 gru 2009, 10:56

A do ilu złotych ta stacja miałaby być? :D bo jak do 400zł to zobacz tą:
http://allegro.pl/item831015340_stacja_ ... mierz.html

A moim zdaniem ta za 270zł jeszcze lepsza: aktualka danych co 48sek. http://allegro.pl/item832310244_super_s ... szawa.html

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » sobota, 5 gru 2009, 16:26

Pierwszą stację aktualnie używam niestety zapisuje pomiary co 3godzinny + min max.
Interesowała by mnie stacja co zapisuje dane na bieżąco np. co sekundę aby można było z niej zrobić próbnik do postawienia w czasie burzy.

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 5 gru 2009, 17:53

Kup tą:
http://allegro.pl/item833930934_prof_st ... arowe.html
Albo nowszą wersję WH1090 choć nie wiem czy jest jakaś wielka różnica między nimi.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Zibi
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 428
Rejestracja: sobota, 21 lut 2009, 18:18
Pseudonim: Zibi
Numer GG: 4178395
Lokalizacja: Wieruszów/Łódzkie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Zibi » sobota, 5 gru 2009, 20:23

Ok ale mam na myśli to aby stacja zapisywała pomiar np. co 1, góra 10 sekund tak aby można było zrobić wykres zmian warunków w danym czasie. Przedstawiona stacja dokonuje pomiaru co 48s ale nie zapisuje ich na bieżąco.

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » sobota, 5 gru 2009, 20:37

A masz do wydanie koło 2000 zł jak nie więcej? Bo raczej nie ma takiej stacji która dokonuje pomiaru co sekundę w cenie do 500zł. Chyba, że masz sporo kasy aby przeznaczyć na droższe cacko.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » sobota, 5 gru 2009, 20:57



Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Arek_Waga
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 174
Rejestracja: środa, 26 sie 2009, 13:21
Pseudonim: Arlif
Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Arek_Waga » sobota, 5 gru 2009, 21:09

Ja mam takie pytanie dotyczące stacji pogodowej: czy jest możliwość przymocowania wiatromierza, higrometru itp. w bloku, np. na balkonie :?: Bardzo proszę o odpowiedź ;).

Rafał_Cieślak

Re: Stacja pogody

Postautor: Rafał_Cieślak » sobota, 5 gru 2009, 21:13

Możliwość Arku zawsze jest, ale co do poprawności odczytów to wtedy nie licz na to, że Ci dobrze będzie wskazywać pomiary. Termometr i higrometr możesz, nie ma problemu. Wiatromierz i wiatrowskaz jak najwyżej i na wolnej przestrzeni !

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » niedziela, 6 gru 2009, 11:49

A ja mam takie pytanie odnośnie stacji. Czy jest jakaś, która ma osobno wiatromierz i termometr z higrometrem i deszczomierzem? Załóżmy na dachu chcę mieć wiatromierz, a w innych miejscach pozostałe czujniki. Bo widziałem, że wszystko jednak jest połączone np. z termometrem, który to wysyła pozostałe dane do odbiornika. Po prostu każde urządzenie ma swój osobny nadajnik i nie musi być związane z pozostałymi.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Marcin20
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 787
Rejestracja: sobota, 12 kwie 2008, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Marcin20 » niedziela, 6 gru 2009, 11:58

Oregon WMR968 ma osobno wiatromierz, deszczomierz wraz z osobnymi nadajnikami, które są umieszczone w kolektorach słonecznych. Niestety higrometr znajduje się w obrębie termometru. Oczywiście przesył jest radiowy do 500 m. W Polsce za tą stacje trzeba dać 1200-1500 zł.

http://www2.oregonscientific.com/ulimag ... 968_lg.jpg

Awatar użytkownika
Arek_Waga
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 174
Rejestracja: środa, 26 sie 2009, 13:21
Pseudonim: Arlif
Lokalizacja: Brzeszcze, k. Oświęcimia, małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Arek_Waga » niedziela, 6 gru 2009, 19:48

Dzięki za odpowiedź Rafał. No dobrze, zmieniłem plan. Teraz szukam stacji, która ma: termometr, higrometr, jakby się dało barometr, tolerancje temperatury 0.1 i robi pomiary przynajmniej co 48 sek. Znalazłem coś takiego: http://www.allegro.pl/item834320298_ore ... _temp.html. Nie znam się za dobrze na stacjach pogodowych, jakby ktoś znalazł coś takiego to proszę o odp ;).

Rafał_Cieślak

Re: Stacja pogody

Postautor: Rafał_Cieślak » niedziela, 6 gru 2009, 20:56

Za 280 zł kup sobie z barometrem, wiatromierzem, deszczomierzem, termometrem i higrometrem

http://www.allegro.pl/item829408570_pro ... 150_m.html

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Re: Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » niedziela, 6 gru 2009, 21:24

Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Awatar użytkownika
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 962
Rejestracja: poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Linek » środa, 9 gru 2009, 21:56

Znalazłem pewną stację w gazetce z LIDLA

Stacja Auriol:



Może nie jest porywająca, ale jak na taka cenę to nieźle bo:

a) kosztuje 200 zł
b) jest bezprzewodowa
c) zawiera deszczomierz i wiatromierz
d) mierzy
- prędkość i kierunek wiatru
- ilość deszczu
- ciśnienie
- temperaturę wewnątrz i na zewnątrz
- wilgotność powietrza wewnątrz i na zewnątrz

Minusem jest to, że nie mogę tej stacji znaleźć w internecie xD.

A wy jak myślicie, ja wiem że może okazać się szajsowata, ale jak mam wydać max 200zł, to taka by mogła być :D.
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 21 lipca
[b]24 dni burzowych[/b], [b]58 burz[/b]
[b]58 słabych[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

Awatar użytkownika
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 1558
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
Numer GG: 3774920
Lokalizacja: Oświęcim, Małopolskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Wojtek_Bartula » środa, 9 gru 2009, 23:32

Dozbieraj jeszcze trochę i kup taką którą można podłączyć do komputera.


Convective Addiction ;D

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » czwartek, 10 gru 2009, 00:03

Może być ciekawa tylko jeden minus: nie ma chyba możliwości podłączenia do komputera. W opisie nic nie widzę takiego by miała. Wiesz coś na ten temat?
No i tylko 25 metrów - więc sądzę, że przez dwie ściany nie przejdzie sygnał ;)
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 152
Rejestracja: niedziela, 21 gru 2008, 13:03
Numer GG: 9259214
Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Jakub_Wroński » czwartek, 24 gru 2009, 13:19

Oderwie się od tematu samej stacji.
Mam pytanie gdzie zamontować czujniki, chodzi mi o kierunki czyli wschód, zachód, północ czy południe?
Bo chyba to też jest ważny czynnik przy odbieraniu danych.
Kula sie obraca i git majonez.

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » czwartek, 24 gru 2009, 15:48

Jeśli chodzi o wiatr to najlepiej na otwartym terenie-np dach domu. Czujnik temperatury i wilgotności-jak dla mnie to trzeba zbudować mini klatkę meteo, wtedy będziesz mieć dobre pomiary. Jeśli nie masz takiej możliwości no to wiadomo czujnik ustawić na stronie północnej oraz by nie padały bezpośrednio promienie słoneczne na niego. Co do opadów to czujnik powinienen znajdować się przy gruncie prostopadle do niego.
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 152
Rejestracja: niedziela, 21 gru 2008, 13:03
Numer GG: 9259214
Lokalizacja: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Jakub_Wroński » piątek, 25 gru 2009, 13:36

A jeszcze jedno pytanko, gdzie ta klatka może stać?
Czy na słońcu nie będzie kłamała?
Bo mam coś takiego z drewnianym daszkiem, myślę ze dobre by to było.
Kula sie obraca i git majonez.

Awatar użytkownika
Szymon Walczakiewicz
SkyPredict
SkyPredict
Posty: 1346
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2008, 15:00
Pseudonim: Equator
Numer GG: 666327
Lokalizacja: Szczecin, Zachodniopomorskie
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Szymon Walczakiewicz » piątek, 25 gru 2009, 19:31

Na pewno musi być biała z wiadomych powodów. No i nie powinna mieć zamkniętych ścian. Popatrz sobie jak wygląda taka klatka na Internecie i zbuduj mini :D
Pozdrawiam
Szymon


Obrazek

e-mail: szymon.com@wp.pl
Skype: szymi7

Awatar użytkownika
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posty: 962
Rejestracja: poniedziałek, 23 cze 2008, 13:59
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Stacja pogody

Postautor: Tomasz_Linek » sobota, 26 gru 2009, 12:34

Mam pytanie do znawców. Czy kompas na wiatromierzu jest potrzebny do czegokolwiek oprócz początkowej kalibracji??
Bo mam pewien problem. Skalibrowałem wiatromierz i przykładowo skierowałem wiatromierz na N, kompas pokazuje też N i stacja też. Tak samo jest w przypadku S. Natomiast, gdy skieruje wiatromierz na E, kompas pokazuje mi W, ale stacja pokazuje mi prawidłowo E. I tak samo jest w przypadku W. Czy będzie to potem w czymś przeszkadzało??
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 21 lipca
[b]24 dni burzowych[/b], [b]58 burz[/b]
[b]58 słabych[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]


Wróć do „Pomiary i sprzęt pomiarowy”