Styczeń 2015 - dyskusja ogólna
Forum rules
W tym dziale nie można dodawać nowych postów!
W tym dziale nie można dodawać nowych postów!
-
- Sympatyk
- Pseudonim: kosa
Re: Styczeń 2015 - dyskusja ogólna
Temperatura w Nowej Soli wynosi aż 13,5 stopnia. Jest bardzo ciepło jak na ten miesiąc. Występują słabe opady mżawki. Wiatr na razie słaby lecz z każdą godziną będzie się zwiększał. Podczas zjawisk konwekcyjnych,pojawienia się burz, pojedyncze porywy mogą osiągać na nizinach nawet do 100km/h. Także czekam na rozwój sytuacji.
Po wczorajszym wietrze, pojawiły się dość częste problemu z prądem na terenie Lubuskiego.

http://domel.tv/ ---> Kamerka Online Nowa Sól ---> Zielona Góra
- Marcin Głodek
- Sympatyk
- Pseudonim: Martin/Marcin_Głodek
- GG: 0
Temperatury maksymalne zanotowane w Polsce na godzinę 14.
Najcieplejszy miejscem jest Legnica Bartoszów, gdzie zanotowano aż 14.4°C.
Najcieplejszy miejscem jest Legnica Bartoszów, gdzie zanotowano aż 14.4°C.
Do burz trzeba mieć respekt
E-mail: marcinglodek44@gmail.com
Facebook:

Sezon burzowy 2014: 18. (8 NM)
Sezon burzowy 2015
Ilość burz: 8/ słabe: 5/ średnie: 2/ silne: 1/ ekstremalne:
Facebook:

Sezon burzowy 2015
-
- Sympatyk
Wiatr z każdą godziną wieje coraz mocniej. Teraz oceniłbym go na umiarkowany w porywach silny. Temperatura również z każdą godziną wzrasta. Aktualnie jest 12,4°C. Już wkrótce przejdzie nademną linia szkwału, która zbliża się od zachodu.
Przy okazji spójżmy na radar:
EDIT 17:20
Przy okazji spójżmy na radar:
EDIT 17:20

-
- Sympatyk
We Wrocławiu temperatura w dzisiejszym dniu dobiła aż do 15°C. Jest naprawdę ciepło, by nie powiedzieć gorąco... Ciekawe, jak sytuacja pogodowa będzie się rozwijać, mając na uwadzę przesuwającą się formację liniową dalej w głąb Polski. Na modelu GFS świetnie widać jak wkarczać będzie do naszego kraju chłodny front atmosferyczny - prognozowana temperatura na godz. 19:00 na wysokości ok. 1,5 km nad ziemią we Wrocławiu to jeszcze 3°C, zaś o 22:00 już tylko -4°C.
- Marcin Głodek
- Sympatyk
Podgląd na chłodny front atmosferyczny, na którym powstała liniowa formacja konwekcyjna.
Formacja generować może silne porywy wiatru.
Formacja generować może silne porywy wiatru.
Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
-
- Sympatyk
Linia szkwału przesuwa się coraz w kierunku południowo-wschodnim:
Już wkrótce wkroczy do takich miast jak Bydgoszcz, Poznań i Zielona Góra.
EDIT 18:45
Już wkrótce wkroczy do takich miast jak Bydgoszcz, Poznań i Zielona Góra.
EDIT 18:45

- Marcin Głodek
- Sympatyk
Przez niemal cały dzień utrzymywało się zachmurzenie całkowite związane z ciepłym frontem atmosferycznym, potem pojawiło się więcej St. W tej chwili czekam na chłodny front na który pojawiła się konwekcja (bez wyładowań). Temperatura minimalna wyniosła 3°C przy temperaturze maksymalnej na pozomie 10°C. Wiatr rano był słaby z kierunku SSW, ale potem z biegiem dnia zaczął się nasilać i zmienił kierunek na W. Prędkość wiatru wyniosła 8 m/s przy porywach dochodzący do 16.5 m/s. Ciśnienie było na pozomie 1000 hPa i spadło do 995 hPa, a w tej chwili zaczyna powoli rosnąć. Zaś wilgotność względna powietrza na wysoki pozomie i wynosi 93%
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
-
- Sympatyk
Na wyżej omawianej formacji liniowej można dostrzec kilka charakterystycznych wygięć, świadczących zapewnie o silnych porywach wiatru na jej czole.
20:10 EDIT: Bardzo silny podmuch wiatru połączony z deszczem właśnie za mną. Na dworze zgasły lampy. Nastała ciemność! Coś fantastycznego!
20:10 EDIT: Bardzo silny podmuch wiatru połączony z deszczem właśnie za mną. Na dworze zgasły lampy. Nastała ciemność! Coś fantastycznego!

-
- Sympatyk
Spektakularna linia szkwału, która pomału słabnie podzieliła właśnie Polsce w połowie:
W wielu miejscach nadal jeat niebezpieczna (szczególnie na południowym-zachodzie). Zrywa linie energetyczne, łamie gałęzie i wyrywa drzewa. Tysiące osób nie ma prądu. Wiatr przekracza podczas jej przechodzenia 90km/h.
Linia ta przeszła nademną krótko po godzinie 19. Zerwał się silny wiatr, w porywach baedzo silny. Wystąpił intensywny opad deszczu. Wystąpiło kilkanaście wyładowań atmosferycznych, mimo iż detektor nic nie zarejestrował. Jedno nademną, jasne. Pojawił się słaby grzmot ukryty w ryku wiatru. Mogłem też pomylić wyładowanie z iskrzeniem linii energetycznych, ale na kilka na pewno było wyładowaniami.
Przez 30 minut nie miałem prądu, w okolicznych gminach również nie było i chyba nadal nie ma. Temperatura spadła z 12°C do 7°C. Wiatr się trochę uspokoił.
W wielu miejscach nadal jeat niebezpieczna (szczególnie na południowym-zachodzie). Zrywa linie energetyczne, łamie gałęzie i wyrywa drzewa. Tysiące osób nie ma prądu. Wiatr przekracza podczas jej przechodzenia 90km/h.
Linia ta przeszła nademną krótko po godzinie 19. Zerwał się silny wiatr, w porywach baedzo silny. Wystąpił intensywny opad deszczu. Wystąpiło kilkanaście wyładowań atmosferycznych, mimo iż detektor nic nie zarejestrował. Jedno nademną, jasne. Pojawił się słaby grzmot ukryty w ryku wiatru. Mogłem też pomylić wyładowanie z iskrzeniem linii energetycznych, ale na kilka na pewno było wyładowaniami.
Przez 30 minut nie miałem prądu, w okolicznych gminach również nie było i chyba nadal nie ma. Temperatura spadła z 12°C do 7°C. Wiatr się trochę uspokoił.

- Marcin Głodek
- Sympatyk
Właśnie przeszła niewielka formacja liniowa, której towarzyszył umiarkowano-silny opad deszczu i silny wiatr w porywach do 80 km/h. Podczas przechodzenia formacji powstała mała zadymka, deszcz padał pod kątem ok. 40-30° i wtedy też pojawiły się największe porywy wiatru
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
- Kriss81
- Sympatyk
Poznań już po przejściu frontu.
Wszystko zaczęło się ok. godz 18.40, kiedy to zerwał się dość solidny wiatr. Sama wichura trwała może tak z 10-15 minut. Najsilniejszy zanotowany poryw wiatru to 83 km/h. W międzyczasie pojawiły się przelotne opady deszczu, ale bez charakteru nawalnego.
W tej chwili wiatr umiarkowany i zdaje się słabnąć. Oczywiście zdarzają się silniejsze porywy, ale te osiągają już tylko 65km/h. Opadów deszczu nie ma.
W ciągu dnia wiatr poczynił również i u nas szkody zarówno w samym Poznaniu jak i okolicach:
Poznań pozdrawia i nadal czuwa...
Wszystko zaczęło się ok. godz 18.40, kiedy to zerwał się dość solidny wiatr. Sama wichura trwała może tak z 10-15 minut. Najsilniejszy zanotowany poryw wiatru to 83 km/h. W międzyczasie pojawiły się przelotne opady deszczu, ale bez charakteru nawalnego.
W tej chwili wiatr umiarkowany i zdaje się słabnąć. Oczywiście zdarzają się silniejsze porywy, ale te osiągają już tylko 65km/h. Opadów deszczu nie ma.
W ciągu dnia wiatr poczynił również i u nas szkody zarówno w samym Poznaniu jak i okolicach:
Poznań pozdrawia i nadal czuwa...

-
- Sympatyk
Przez kilka aktualizacji radaru nie było obrazu z Legionowa, ale teraz on wrócił. Widać że nad Warszawą też jest dosyć spora odbiciowość.

-
- Sympatyk
Dzisiaj u mnie cały dzień niebo przykrywa stratus. Od ok. godz. 6 do ok. godz. 8.30 występowały słabe\słabo-umiarkowane opady deszczu podczas przechodzenia frontu atm.. Jest dziś też wietrznie, wieje wiatr z prędkością do 40 km\h w porywach do 50-60 km\h, przez ten wiatr na ulicach słychać trzaski bram i furtek. Ok. godz. 18.30 z północy/ północnego-zachodu dotarła do mnie formacja linowa znad północnej Polski, dała przez kilkanaście minut umiarkowany opad deszczu, a potem padał już słabo do ok. 20. Nasilił się wówczas też wiatr, który zawiał w porywach do ok. 75 km\h, jednocześnie hucząc i gwiżdżąc. Zrywał on drobne gałęzie, jednak prądu u mnie nie wyłączyli. Temp. max. wyniosła 12*C, teraz spadła do 7*C.
- hemi112
- Sympatyk
Do południa chwilowe mocniejsze podmuchy wiatru ,pochmurno lecz bezdeszczowo.
Mocniej zaczęło wiać od ok.15:00 , ok.16:00 dołączył deszcze słaby ,ale chwilowo mocny.
Od 17:00 spokojnie ,bezdeszczowo ,z chwilowymi mocniejszymi podmuchami.
Ok.20:00 silne podmuchy z ulewą .
Obecnie 21:15 chwilami bardzo mocne podmuchy,ale bez deszczu,temperatura 10 stopni C.
Mocniej zaczęło wiać od ok.15:00 , ok.16:00 dołączył deszcze słaby ,ale chwilowo mocny.
Od 17:00 spokojnie ,bezdeszczowo ,z chwilowymi mocniejszymi podmuchami.
Ok.20:00 silne podmuchy z ulewą .
Obecnie 21:15 chwilami bardzo mocne podmuchy,ale bez deszczu,temperatura 10 stopni C.
Jeśli człowiek naprawdę chce żyć to medycyna jest bezsilna:)
Forumowo oklejone sprzęty pościgowe- Impreza & Forester gotowe do ganiania
Forumowo oklejone sprzęty pościgowe- Impreza & Forester gotowe do ganiania

-
Do mnie linia opadów konwekcyjnych przybyła o 20:40, przyniosła ze sobą silne porywy wiatru, które obecnie też trwają, ale są już słabsze i wcześniej wystąpiły także opady deszczu o charakterze umiarkowanym (3mm).Prądu u mnie nie było ok.40min.
-
- Sympatyk
Linia szkwału ponownie się zorganizowała i dalej wykazuje dużą odbiciowość. Według radaru najgorzej jest na Górnym Śląsku i w Świętkorzyskiem.
Niesamowite, że w styczniu taka formacja przemieściła się przez całą Polskę, i to w dodatku znad południowego wybrzeża Morza Północnego!
Niesamowite, że w styczniu taka formacja przemieściła się przez całą Polskę, i to w dodatku znad południowego wybrzeża Morza Północnego!

- Wojtek_Pilorz
- Członek stowarzyszenia
Last edited by Wojtek_Pilorz on Sunday, 11 Jan 2015, 00:20, edited 1 time in total.
Mój kanał na You Tube: http://www.youtube.com/user/wojtekpilorz
- Maciej_D
- Sympatyk
- Pseudonim: mad
Dawno mnie tu nie było, ale o łowcach się nie zapomina
Owa linia szkwału czy jak by tam ją zwał, również dała się odczuć w mojej gminie. Żeby nie powtarzać tego co było u każdego, to powalone jedno solidniejsze drzewo, na terenie mojej gminy, złamane w połowie. Przed 15 minutami, razem z kolegami z jednostki OSP, rozprawiliśmy się z nim i utorowaliśmy drogę. Z tego co się jeszcze dowiedziałem do drzew wyjechało z 75% jednostek z moich okolic, ale to tylko szacunkowo, nie jestem do końca pewny. Chyba nic poważniejszego. Co do prądu już jest, ale jeszcze są przerwy w dostawie.
Z.K. Mazowieckie.

Owa linia szkwału czy jak by tam ją zwał, również dała się odczuć w mojej gminie. Żeby nie powtarzać tego co było u każdego, to powalone jedno solidniejsze drzewo, na terenie mojej gminy, złamane w połowie. Przed 15 minutami, razem z kolegami z jednostki OSP, rozprawiliśmy się z nim i utorowaliśmy drogę. Z tego co się jeszcze dowiedziałem do drzew wyjechało z 75% jednostek z moich okolic, ale to tylko szacunkowo, nie jestem do końca pewny. Chyba nic poważniejszego. Co do prądu już jest, ale jeszcze są przerwy w dostawie.
Z.K. Mazowieckie.
E-mail: lordmaciek3d@wp.pl
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!

- sebol
- Sympatyk
- Pseudonim: Sebol
Tychy, Górny Śląsk.
Przed przejściem linii frontu obserwując radary spodziewałem się na prawdę solidnego uderzenia.
Niestety (stety), było stosunkowo łagodnie: intensywny opad (2-3min) oraz nieco silniejszy niż w ciągu dnia wiatr (maksymalnie 70km/h jednak o charakterze ciągłym). Po przejściu linii frontu charakter wiatru się nieco zmienił: porywy podobne do tych, które występowały od godzin popołudniowych, jednak zdecydowanie rzadsze.
Na obrazach radarowych widać jednak, że struktura liniowa uległa dezorganizacji przed wejściem nad moją miejscowość.
(kliknij aby powiększyć)
Przed przejściem linii frontu obserwując radary spodziewałem się na prawdę solidnego uderzenia.
Niestety (stety), było stosunkowo łagodnie: intensywny opad (2-3min) oraz nieco silniejszy niż w ciągu dnia wiatr (maksymalnie 70km/h jednak o charakterze ciągłym). Po przejściu linii frontu charakter wiatru się nieco zmienił: porywy podobne do tych, które występowały od godzin popołudniowych, jednak zdecydowanie rzadsze.
Na obrazach radarowych widać jednak, że struktura liniowa uległa dezorganizacji przed wejściem nad moją miejscowość.
(kliknij aby powiększyć)
.
-
- Sympatyk
Linia szkwałowa powoli wkracza nad ostatnie województwo - Podkarpackie. Teraz jej najgroźniejsza część znajduje się w centrum woj. Małopolskiego:
U mnie od 30 minut wiatr znów mocno się nasilił.
U mnie od 30 minut wiatr znów mocno się nasilił.

-
- Sympatyk
- Pseudonim: Keymouser
Linia szkwału już za mną, myślę że powiało około 90 km/h ale tylko przez 2-3 minuty, imponujący był za to opad grubego, ulewnego deszczu, niczym w porze letniej a nie zimowej.
Oficjalnie w Łapczycy kilka kilometrów na zachód od Bochni zanotowano maksymalnie 85 km/h
(pomiar ciśnienia na tej stacji zapewne nie jest zredukowany do poziomu morza)
Aktualnie wieje tylko "troszke" słabiej niż podczas przechodzenia linii szkwału, sąsiednie miejscowości bez prądu, są informacje o szkodach w okolicy.
Oficjalnie w Łapczycy kilka kilometrów na zachód od Bochni zanotowano maksymalnie 85 km/h
(pomiar ciśnienia na tej stacji zapewne nie jest zredukowany do poziomu morza)
Aktualnie wieje tylko "troszke" słabiej niż podczas przechodzenia linii szkwału, sąsiednie miejscowości bez prądu, są informacje o szkodach w okolicy.
-
- Pseudonim: michael1001
Potwierdzam. W Sędziszowie Młp koło Rzeszowa właśnie jest po. Jakieś 10 min lał okropony deszcze a z 20 minut był straszny wiatr. Chwile nawet nie było prądu teraz już spokojnie i temperatura z +11 spadła na +5.
-
- GG: 11500206
Nad Gliwicami było podobnie, przeszła ulewa i wiatr, miotający deszczem w okna. Wyładowań dziś nie zaobserwowałem.
-
- Sympatyk
- Location: Tychy-Horní Slezsko/Gůrny Ślůnsk Megaregion: Karpacki; Prowincja Karpaty Zach z Podkarp. Zach i Półn
Po wczorajszym ciepłym dniu dziś chłodniej, obecnie 2 st a wieczorem zacznie sypać po 3 dniowej odwilży i ponownie pojawi się pokrywa śnieżna. Po wczorajszych i nocnych porywach m.in. prądu nie miało w Tychach 800 odbiorców.
Tychy:
Gradobicie 2013:
http://www.youtube.com/watch?v=aNY-Mktt9yg
Trąba powietrzna 2012
http://www.youtube.com/watch?v=L1OrdUdvsFU
http://www.youtube.com/watch?v=f5g4M9yvqbA
Powódź 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=-4O-xIjfJN4
Gradobicie 2013:
http://www.youtube.com/watch?v=aNY-Mktt9yg
Trąba powietrzna 2012
http://www.youtube.com/watch?v=L1OrdUdvsFU
http://www.youtube.com/watch?v=f5g4M9yvqbA
Powódź 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=-4O-xIjfJN4
- Marcin Głodek
- Sympatyk
Na 12 stacjach w kraju porywy wiatru przekroczyły 100 km/h (w godzinach nocnych i nad ranem).
Ogimet- dane meteorologiczne:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?state ... Enviar=Ver
Ogimet- dane meteorologiczne:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?state ... Enviar=Ver
Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
- Marcin Głodek
- Sympatyk
Przez noc i rano było zachmurzenie duże, które się później trochę rozerwało i pojawiły się niewielkie przebłyski słońca, które jednak nie trwały zbyt długo. Bo już popołudniu znów się bardziej zachmurzyło i tak jest do tej pory. Temperatura dużo niższa w porównaniu do wczorajszej i tak temperatura maksymalna wyniosła 4°C przy temperaturze minimalnej na pozomie 1°C. Wiatr nadal silny z kierunku WSW-W o prędkości 8.3 m/s, w porywach dochodzących do 18.6 m/s (max. 19.4 m/s). Ciśnienie wyniosło 1003 hPa i pod wieczór zacznie powoli rosnąć, zaś wilgotność względna powietrza osiągnęła tylko 65%
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
-
- Sympatyk
Dzisiaj u mnie było pochmurno, lecz zdarzyły się małe rozpogodzenia. Temp. max. wyniosła 5*C, a teraz spadła do 2*C. Jeżeli chodzi o wiatr to on jest dziś słabszy niż wczoraj, wieje w porywach do 20-30 km\h.
Dodam jeszcze, że dziś w godz. popołudniowych pojedyncza komórka burzowa utworzyła się na Pomorzu, na południe/ południowy-zachód od Gdyni; oprócz tego wyładowania pojawiły się też w południowej części woj. lubuskiego, z formacji burzowej znad Niemiec, która osłabła po wejściu do naszego kraju.
Dodam jeszcze, że dziś w godz. popołudniowych pojedyncza komórka burzowa utworzyła się na Pomorzu, na południe/ południowy-zachód od Gdyni; oprócz tego wyładowania pojawiły się też w południowej części woj. lubuskiego, z formacji burzowej znad Niemiec, która osłabła po wejściu do naszego kraju.
-
- Pseudonim: Marunos
W Łodzi dzisiaj było w okolicach 5-7*, niebo było zachmurzone i wiał silny wiatr..jak od kilku dni zresztą.
Dziwnie ciepły styczeń mamy w tym roku sądząc po Waszych komentarzach..okolice 15*? Kurcze, masakra..
Dziwnie ciepły styczeń mamy w tym roku sądząc po Waszych komentarzach..okolice 15*? Kurcze, masakra..

Nie wiesz co oznacza nazwa Auschwitz? Sprawdź
- Kamil Skrobek
- Pseudonim: Nikt
W Piotrkowie od samego rana pochmurno, lokalnie pojawiał się słaby przelotny deszcz. W nocy prze powiat przechodziły przelotne, dość intensywne opady śniegu/deszczu ze śniegiem i krupy śnieżnej. Wiatr chwilami dość silny i porywisty z tendencją to wytracania na sile. Na ten moment temperatura w granicach 4*C, ciśnienie na poziomie 1012-1013hPa, wilgotność powietrza 87%, wiatr przeważnie z kierunków zachodnich. Cały dzień raczej pochmurno i późno jesiennie niż Zimowo. Cyrkulacja strefowa nadal daje o sobie znać 

- Piotr_Żurowski
- Rzecznik Prasowy / Moderator
- Pseudonim: piotr_z21
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski
Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski

Pozdrawiam, Piotr Żurowski
Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski

- Marcin Głodek
- Sympatyk
U mnie przez cały dzień jest zachmurzenie duże, a w nocy pojawił się niewielki opad. Temperatura minimalna wyniosła 2°C przy temperaturze maksymalnej na pozomie 5°C. Wiatr z tendencją do słabnięcia z kierunku W-SW o prędkości 7.2 m/s, w porywach dochodzących do 17.8 m/s. Ciśnienie wyniosło 1010 hPa i będzie powoli rosło, zaś wilgotność względna powietrza osiągnęła 87%
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
- Kamil Skrobek
- Pseudonim: Nikt
Dziś można powiedzieć, że w Powiecie Piotrkowskim iście wiosenny dzień, od wielu dni wreszcie pojawiło się tak upragnione słońce i w tej chwili króluje niemal na bezchmurnym niebie. Mimo dość silnego wiatru pogoda jak najbardziej zachęca do spacerów i złapania promieni słonecznych
Jak na ten moment temperatura oscyluję w graniach 8*C, być może jeszcze wzrośnie do około 10*C, a w słońcu jest jeszcze przyjemniej mimo, iż wieje chwilami dość silny wiatr z zachodu i południowego-zachodu. Ciśnienie na poziomie 1013hPa, a wilgotność na poziomie 71%. Dla mnie taka pogoda może być już do końca Zimy, a potem sezon burzowy
Tak odbiegając, warto też przyglądać się rejonom UK bo prawdopodobnie w Środę-Czwartek czeka te rejony wichura związana z głębokim niżem na Atlantyku.

-
- Członek stowarzyszenia
- Pseudonim: zaciekawiony; Kuba Grom
Pogoda w Warszawie całkiem przyjemna - niebo się przeczyściło, temperatura 10 st, wiatr słaby. Wiosna nie zima.
- mój blog
- Marcin Głodek
- Sympatyk
Dzisiaj (po kilku dniach z dużym zachmurzeniem) pojawiła się spora ilość słońca, ale zdarzały się chwile z większym zachmurzeniem, które jednak nie trwały zbyt długo. Temperatura minimalna wyniosła 3°C przy temperaturze maksymalnej na pozomie 10°C, a więc iście wiosenna aura w środku zimy
. Wiatr z dnia na dzień coraz słabszy i z kierunku SSW o prędkości 6.7 m/s, w porywach dochodzących do 18.1 m/s. Ciśnienie wyniosło 1012 hPa i będzie powoli spadać, zaś wilgotność względna powietrza osiągnęła pułap 58%
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
- Grzegorz_Zawiślak
- SkyPredict
Zgodnie z oczekiwaniami, wzdłuż północnej części kraju obserwuje się przemieszczanie formacji konwekcyjnych. Obecnie jedna z nich wygenerowała pojedyncze wyładowania atmosferyczne.
Aktualne dane radarowe:
____
Podgląd na kolejne wyładowania i najświeższe dane radarowe:
____
Godzina 14:15 CET: Najnowsze dane: https://www.facebook.com/19802937033793 ... =1&theater
____
Godz. 15:00 CET: Informacje o niżu mezoskalowym znad Bałtyku: https://www.facebook.com/19802937033793 ... =1&theater
Aktualne dane radarowe:
____
Podgląd na kolejne wyładowania i najświeższe dane radarowe:
____
Godzina 14:15 CET: Najnowsze dane: https://www.facebook.com/19802937033793 ... =1&theater
____
Godz. 15:00 CET: Informacje o niżu mezoskalowym znad Bałtyku: https://www.facebook.com/19802937033793 ... =1&theater
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
E-mail: grzegorz.zawislak@wp.pl
YouTube: http://www.youtube.com/user/GrzesPLB?feature=mhee
Grzegorz Zawiślak

FanPage: http://www.facebook.com/pages/Grzegorz-Zawi%C5%9Blak-Polish-Storm-Chaser/198029370337933?ref=hl
- Tomasz_Machowski
- SkyPredict
- GG: 8780000
Bardzo ciekawa sytuacja na północy Polski gdzie obecnie przemieszcza się front chłodny związany z bardzo małym układem niskiego ciśnienia znajdującym się nad Bałtykiem. Na linii frontu rozwinęły się komórki konwekcyjne przynoszące lokalnie pojedyncze wyładowania. To już kolejny dzień stycznia w którym na terenie naszego kraju grzmi.
W Brzesku jest 2 dzień z temperaturą w pobliżu 10 stopni. Wczoraj było 11,8 a dzisiaj temperatura maksymalna wyniosła 10,3 stopnia.
Sat24.com
W Brzesku jest 2 dzień z temperaturą w pobliżu 10 stopni. Wczoraj było 11,8 a dzisiaj temperatura maksymalna wyniosła 10,3 stopnia.
Sat24.com
!
- Grzegorz_Zawiślak
- SkyPredict
Najnowszy podgląd na wyładowania doziemne rejestrowane przez system detekcji blitzortung na obszarze województwa warmińsko-mazurskiego:
____
____
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Grzegorz Zawiślak

- Marcin Głodek
- Sympatyk
Rano było zachmurzenie duże, które z biegiem godzin się rozerwało do niemal bezchmurnego nieba. Jednak po południu znów chmur przybyło, a w tej chwili pojawiły się rozpogodzenia. Temperatura minimalna wyniosła 3°C przy temperaturze maksymalnej na pozomie 8°C. Wiatr z kierunku SW o prędkości 4.8 m/s, w porywach dochodzących do 10.8 m/s. Ciśnienie wyniosło 1009 hPa i będzie rosło do pułapu 1012 hPa, by następnie utrzymało stałą tendencję. Zaś wilgotność względna powietrza osiągnęła 62%
.

Facebook:

Sezon burzowy 2015
Facebook:

Sezon burzowy 2015
- G.Giełażys
- Sympatyk
No i za mną pierwsza burze w tym sezonie zauważyłem dwa wyładowania w czym jedno najbliżej mojej miejscowości, jakie to dziwne uczucie po paru miesiącach przerwy zobaczyć burze.
Może da się wyłapać nagranie z wyładowania, jeśli tak zamieszczę go tu
EDIT
http://youtu.be/fCkh6v4-ypY
Może da się wyłapać nagranie z wyładowania, jeśli tak zamieszczę go tu
EDIT
http://youtu.be/fCkh6v4-ypY
Last edited by G.Giełażys on Wednesday, 14 Jan 2015, 21:21, edited 1 time in total.
Burze 20
Shelf cloud 7
Mammatus cloud 6
Grad 8
Wall cloud 0
1997-2014r
Burze- ,
Shelf Cloud -61 ,Funnel Cloud 3 Mammatus25
- Grzegorz_Zawiślak
- SkyPredict
Zwracam uwagę na środowisko termodynamiczne, które przemieszcza się w kierunku naszego kraju znad Niemiec: https://www.facebook.com/19802937033793 ... =1&theater
Pozdrawiam,
Grzegorz Zawiślak

Grzegorz Zawiślak