Tuner jak już pisałem jest oparty na układzie Realtek RTL2832U z chipem Rafael Micro R820T. Jest to jakiś tani, chiński "NO NAME" ale dobrze wykonany. Koszt 50zł.
Gdyby któś chciał go kupić to niech najlepiej szuka na allegro wpisując po prostu rtl2832. Sprzedawcy wiedzą co jest grane i piszą że nadaje on się do SDR.
Pierwsze swoje zdjęcia wykonałem na dipolu półfalowym. Nie wyszły za najlepsze. Satelita przelatując na niebie zmienia kąt elewacji. Tutaj potrzebna jest antena która odbierze sygnał niezależnie od kierunku jego dotarcia. Dedykowana jest antena QFH.
Ja zbudowałem taką (na zdjęciu nie moja) , lecz nie chciała mi nic odebrać (ale to moja wina, zrobiłem złe połączenie). Nie dawno podlączyłem tunerek pod antenę siatkową ze wzmacniaczem której używam do odbioru telewizji. Okazało się że bardzo dobrze odbiera NOAA. Ostawiona jest na zachód, a od południa zasłonięta jest domem, a mimo to odbiera mi satelitę nawet kiedy jest jeszcze nad Morzem Środziemnym.
Na razie będę jeszcze walczył z anteną jak pojawi się więcej czasu i przedewszystkim zrobi się chłodniej. Na strychu mam jeszcze jedną antenę siatkową i spróbuje ją coś odebrać wycelowując ją centralnie na NOAA.
Dzięki temu tunerkowi można również odbierać bezpośrednio dane z radiosondy, ale to opiszę w kolejnym temacie