Stacja pogody

Pomiary to najważniejsze zagadnienie we współczesnej meteorologii. Dział ten jest przeznaczony na opisywanie swoich pomiarów i badań terenowych związanych oczywiście z pogodą. W dziale dyskutujemy również o sprzęcie pomiarowym, w tym o stacjach meteorologicznych.
Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 152
Joined: Sunday, 21 Dec 2008, 13:03
GG: 9259214
Location: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Contact:

Stacja pogody

Postby Jakub_Wroński » Saturday, 26 Dec 2009, 14:46

Jeszcze jedno pytanie czy klatka musi stać na otwartym terenie??
Chodzi mi o to czy może stać obok drzew, krzewów itp. Czy nie będzie to przeszkadzało?
Kula sie obraca i git majonez.

User avatar
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1440
Joined: Thursday, 17 Jan 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
GG: 2018032
Location: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Contact:

Stacja pogody

Postby Michał_Żarnowski » Saturday, 26 Dec 2009, 14:57

Musi być dość daleko od drzew itp. Według wytycznych WMO musi to być 10 m, ale raczej mało kto może takie warunki spełnić. Po prostu ustaw w takim miejscu gdzie jest najwięcej przestrzeni na postawienie stacji, także jak najdalej od domu.

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 152
Joined: Sunday, 21 Dec 2008, 13:03
GG: 9259214
Location: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Contact:

Stacja pogody

Postby Jakub_Wroński » Saturday, 3 Apr 2010, 21:05

Zadam jeszcze pytanko.
Gdzie macie umieszczone te rożne czujniki?
Czekam na odpowiedzi.
Kula sie obraca i git majonez.

User avatar
Areecki
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 534
Joined: Sunday, 2 Mar 2008, 23:04
GG: 7674966
Location: Rejon Tarnobrzega
Contact:

Stacja pogody

Postby Areecki » Saturday, 3 Apr 2010, 21:15

Zależy o jakie czujniki Ci chodzi.
Czujnik wilgotności, temperatury i ciśnienia może być w klatce.
Czujnik wiatru najlepiej na maszcie na otwartym terenie na wysokości np. 10 m lub 2 m jeżeli wiatr z każdej strony ma dostęp do czujnika.
Deszczomierz również w miejscu takim , żeby deszcz mógł do niego padać z każdej strony.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

Jakub_Wroński
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 152
Joined: Sunday, 21 Dec 2008, 13:03
GG: 9259214
Location: Oleśniki (40 km od Lublina w strone Zamościa)
Contact:

Stacja pogody

Postby Jakub_Wroński » Saturday, 3 Apr 2010, 21:36

Dzięki za info.
Tylko problem bo nie mam za bardzo gdzie klatki postawić.
Za domem się boje, bo ktoś może to zniszczyć.
A tak to nie mam miejsca ale coś się pokombinuje.
Kula sie obraca i git majonez.

User avatar
Areecki
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 534
Joined: Sunday, 2 Mar 2008, 23:04
GG: 7674966
Location: Rejon Tarnobrzega
Contact:

Stacja pogody

Postby Areecki » Saturday, 3 Apr 2010, 22:04

Wszystkich zainteresowanych stacjami pogody oraz problemami z nimi związanymi zapraszam na forum :
http://stacjepogody.waw.pl/index.php
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

User avatar
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1558
Joined: Sunday, 28 Dec 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
GG: 3774920
Location: Oświęcim, Małopolskie
Contact:

Stacja pogody

Postby Wojtek_Bartula » Monday, 5 Apr 2010, 12:26

Areecki
Kupiłeś już stację? :D Moja stacja ma dziś dokładnie 1,5 roku, jedynie mam małe problemy z deszczomierzem.


Convective Addiction ;D

lenak1006

Stacja pogody

Postby lenak1006 » Sunday, 9 May 2010, 15:15

Witam... Posiadam stację firmy Xonix DV928. Ściągnąłem program Weather Display i za bardzo nie wiem jak mam uruchomić: prognozę pogody, ostrzeżenia NOAA. Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć, jak działa ten program, jak sprawdza się prognozy pogody i jak go ustawić. Proszę o odpowiedź... ;).
Last edited by Paweł_Cholewa on Sunday, 9 May 2010, 15:24, edited 1 time in total.
Reason: Na forum nie piszemy Capsem, jest to uznawane za krzyk! To jest upomnienie

User avatar
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 125
Joined: Wednesday, 12 May 2010, 19:51
Pseudonim: andre
GG: 23459953
Location: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby andrzej » Thursday, 22 Jul 2010, 21:48

Wczoraj kupiłem stacje meteo BIOTERM 148509. Jutro ma mi ja dostarczyć kurier DHL. Może ktoś wie coś na jej temat (czy jest dokładna). Dzięki.
aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Image

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 749
Joined: Monday, 6 Jul 2009, 18:18
Location: Grodzisk Wielkopolski
Contact:

Stacja pogody

Postby Mikołaj_Lulkiewicz » Thursday, 22 Jul 2010, 23:53

Jeszcze nie spotkałem się z tą nazwą stacji, jakiś długi ten numer. Z tego co widzę w internecie ( jeżeli to ta- http://merlin.pl/Stacja-pogodowa-Meteo- ... 80975.html )z wyświetlacza jest bardzo podobna do popularnej i bardzo dobrej stacji Ws2300, bądź też Wh1090. Czujniki ma takie same jak Wh1090/1080, tylko dziwi mnie brak wiatrowskazu. Stacje pogody występują pod różnymi nazwami ( np. moja stacja pogody występuje pod nazwą Wh1080, Ws1080 i pamiętam że była jeszcze jakaś inna tylko nie mogę sobie przypomnieć tamtej nazwy ) jeżeli ta Twoja ma coś z Ws2300 lub Wh1090/1080 to jest godna polecenia, oczywiście jeśli nic z nich nie ma to nie znaczy, że to szajs, nieznane marki lubią pozytywnie zaskakiwać. Pozdrawiam! ;)

User avatar
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1558
Joined: Sunday, 28 Dec 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
GG: 3774920
Location: Oświęcim, Małopolskie
Contact:

Stacja pogody

Postby Wojtek_Bartula » Friday, 23 Jul 2010, 10:34

To chyba ta stacja:
http://stacje-pogody.pl/333_opinie_stac ... s1070.html
Tutaj instrukcja do niej: http://www.velleman.be/downloads/6/ws1070gbnlfresd.pdf

Szkoda tylko że nie można jej podłączyć do komputera...


Convective Addiction ;D

User avatar
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 125
Joined: Wednesday, 12 May 2010, 19:51
Pseudonim: andre
GG: 23459953
Location: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby andrzej » Sunday, 25 Jul 2010, 19:40

Witam. Oto zdjęcia mojej nowej stacji pogodowej. :D






A oto dane ze stacji meteo na lotnisku w Pyrzowicach (są oddalone od mojej miejscowości ok.15 km.) (Katowice) dane są porównywalne z czego jestem zadowolony. :D


aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Image

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

User avatar
Piotr_Żurowski
Rzecznik Prasowy / Moderator
Rzecznik Prasowy / Moderator
Posts: 1232
Joined: Sunday, 14 Jun 2009, 10:19
Pseudonim: piotr_z21
Location: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
Contact:

Stacja pogody

Postby Piotr_Żurowski » Sunday, 25 Jul 2010, 19:50

Andrzej, bardzo dobry wybór. :) Mam tą stacje i pomiary jakie wykonuje prawie się nie różnią od tych ze stacji IMGW w Tarnowie (ok. 13km od Rzuchowej). Wykryłem u niej tylko jedną wadę, zawyża ciśnienie o 10hpa, ale o tym już pisałem wcześniej. ;)
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Image

User avatar
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 125
Joined: Wednesday, 12 May 2010, 19:51
Pseudonim: andre
GG: 23459953
Location: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby andrzej » Sunday, 25 Jul 2010, 20:10

aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Image

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

User avatar
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 950
Joined: Monday, 23 Jun 2008, 13:59
Location: Gliwice
Contact:

Stacja pogody

Postby Tomasz_Linek » Sunday, 25 Jul 2010, 22:12

A ja mam pytanie czy umieszczając czujniki z tej stacji na Słońcu, stacja będzie mocno zawyżała wyniki? Bo widzę ze jest osłona ale nie wiem czy dobra.
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 28 czerwca
[b]19 dni burzowych[/b], [b]42 burze[/b]
[b]42 słabe[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

User avatar
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1440
Joined: Thursday, 17 Jan 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
GG: 2018032
Location: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Contact:

Stacja pogody

Postby Michał_Żarnowski » Sunday, 25 Jul 2010, 22:33


User avatar
Tomasz_Machowski
SkyPredict
SkyPredict
Posts: 1229
Joined: Friday, 29 Feb 2008, 23:05
GG: 8780000
Location: Brzesko Małopolska
Contact:

Stacja pogody

Postby Tomasz_Machowski » Sunday, 25 Jul 2010, 22:35

Umieszczenie czujnika na pełnym słońcu raczej spowoduje wzrost odczytywania temperatury. Jakie duże będzie to odchylenie trudno powiedzieć. Aby uniknąć tego typu błędu należy ostawić stacje w miarę zacienionym miejscu lub można zbudować klatkę meteo. Pamiętajmy aby takiego czujnika nie umieszczać nad betonem i w pobliżu ścian budynków, czy też ogrodzeń.
!

User avatar
Janek_Jakóbczak
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posts: 595
Joined: Monday, 8 Dec 2008, 16:58
Pseudonim: Jankes
Location: Bystrzyca (pow. kraśnicki, woj. lubelskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby Janek_Jakóbczak » Sunday, 25 Jul 2010, 22:47

Last edited by Janek_Jakóbczak on Sunday, 25 Jul 2010, 22:53, edited 1 time in total.
Image
Tel: 726-897-875
E-mail: janek_jakobczak@wp.pl
Mój kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/JanekBST

User avatar
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 125
Joined: Wednesday, 12 May 2010, 19:51
Pseudonim: andre
GG: 23459953
Location: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby andrzej » Sunday, 25 Jul 2010, 22:53

aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Image

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

User avatar
Janek_Jakóbczak
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posts: 595
Joined: Monday, 8 Dec 2008, 16:58
Pseudonim: Jankes
Location: Bystrzyca (pow. kraśnicki, woj. lubelskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby Janek_Jakóbczak » Sunday, 25 Jul 2010, 22:55

Tak mam taką samą, tylko mam jeszcze wiatrowskaz i inny odbiornik ;)
Image
Tel: 726-897-875
E-mail: janek_jakobczak@wp.pl
Mój kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/JanekBST

User avatar
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 950
Joined: Monday, 23 Jun 2008, 13:59
Location: Gliwice
Contact:

Stacja pogody

Postby Tomasz_Linek » Monday, 26 Jul 2010, 00:06

Najgorsze jest to że czujnik wilgotności i temperatury mam umieszczony w wiatromierzu... Kupując tą stacje nie zwróciłem na to uwagi :x.

Image

I jak tu zrobić jakaś osłonę...
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 28 czerwca
[b]19 dni burzowych[/b], [b]42 burze[/b]
[b]42 słabe[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

User avatar
Janek_Jakóbczak
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posts: 595
Joined: Monday, 8 Dec 2008, 16:58
Pseudonim: Jankes
Location: Bystrzyca (pow. kraśnicki, woj. lubelskie)
Contact:

Stacja pogody

Postby Janek_Jakóbczak » Monday, 26 Jul 2010, 10:20

Musisz pokombinować ;) Może tu coś znajdziesz http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,230.15.html
Image
Tel: 726-897-875
E-mail: janek_jakobczak@wp.pl
Mój kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/JanekBST

Mathevv
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 86
Joined: Tuesday, 17 Aug 2010, 14:02
GG: 20151867
Location: Radom (woj. mazowieckie)
Contact:

Stacja pogody

Postby Mathevv » Saturday, 21 Aug 2010, 23:25

Witam!

Przymierzam się do zakupu stacji pogodowej, pierwszej w mojej karierze, dlatego nie będzie to nic nadzwyczajnego. Kwota jaką mogę na ten zakup przeznaczyć wynosi 200 zł (najlepiej, gdyby był w to wliczony już koszt przesyłki). W internecie znalazłem taką propozycję: . Moim zdaniem jest to jedna z lepszych stacji dostępna w tym przedziale cenowym. Co o niej sądzicie? Możecie ewentualnie zaproponować mi jakieś inne stacje w podobnej cenie?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 749
Joined: Monday, 6 Jul 2009, 18:18
Location: Grodzisk Wielkopolski
Contact:

Stacja pogody

Postby Mikołaj_Lulkiewicz » Sunday, 22 Aug 2010, 09:07

Posiadam tę stację (ale nie z kolorowym wyświetlaczem), działa u mnie już od ponad roku. Wszystko jest ok. Zaniża nieco ciśnienie (o około 3-4hPa) ale to nie tragedia. Termometr jest dokładny, ale jak jest umieszczony w zacieniowanym miejscu lub tak jak u mnie w klatce meteo. Nie możesz go wystawiać na działanie promieni słonecznych ponieważ czujnik zewnętrzny jest czarny i będziesz miał niewiarygodne dane. Ma wiele ciekawych funkcji. Polecam jak najbardziej :).

Mathevv
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 86
Joined: Tuesday, 17 Aug 2010, 14:02
GG: 20151867
Location: Radom (woj. mazowieckie)
Contact:

Stacja pogody

Postby Mathevv » Sunday, 22 Aug 2010, 12:57

Dziękuję za szczegółową odpowiedź. A jak dokładne są pomiary higrometru?

User avatar
andrzej
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 125
Joined: Wednesday, 12 May 2010, 19:51
Pseudonim: andre
GG: 23459953
Location: DOBIESZOWICE (pow.BĘDZIN woj. Sląskie)
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby andrzej » Friday, 6 May 2011, 16:53

Witam. Ja mam problem z moja stacja (zdjęcie wyżej). Od jakiegoś czasu nie mam danych z zewn. i nie wiem czy to jest związane z czujnikiem zewn. (baterie są nowe. Parę osób tez do mnie pisało ze ma tez takie problemy). Jak ktoś wie jak ten problem rozwiązać to proszę o pomoc. Dziękuję.
aandrew@vp.pl
tel.533552385
GG 23459953
Canon PowerShot SX120 IS

Image

http://www.bobrowniki.pl/informacje,wir ... ,37,1.html

User avatar
Piotr_Żurowski
Rzecznik Prasowy / Moderator
Rzecznik Prasowy / Moderator
Posts: 1232
Joined: Sunday, 14 Jun 2009, 10:19
Pseudonim: piotr_z21
Location: Rzuchowa / Ciężkowice K. Tarnowa, Małopolska
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Piotr_Żurowski » Saturday, 7 May 2011, 14:36

Jeżeli chodzi o stacje i czujniki zewnętrzne najlepiej sprawdź czy baterie nie są już za słabe w czujniku zewnętrznym. Jeżeli nie są to wina baterii musisz zresetować czujnik nadawczy na zewnątrz oraz odbiorczą stacje wyświetlającą dane pogodowe przez wyciągniecie i włożenie z powrotem baterii. Niestety wszystkie dane zostaną skasowane, wiec najlepiej zapisz sobie dane na komputerze czy w zeszycie przed wyciągnięciem baterii. ;) PS: Mam tą sama stacje i ten sam problem co około 6 miesięcy.
Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia Skywarn Polska / Polscy Łowcy Burz
Pozdrawiam, Piotr Żurowski

Tel:+48 698 284 782
e-mail: rzecznik.lowcyburz@gmail.com
https://www.facebook.com/piotr.zurowski
Image

User avatar
Tomasz_Linek
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 950
Joined: Monday, 23 Jun 2008, 13:59
Location: Gliwice
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Tomasz_Linek » Friday, 10 Jun 2011, 22:59

Za jakiś czas będę przymierzał się do kupna nowej stacji meteo. Jeden model wpadł mi w oko WH-2080

http://allegro.pl/stacja-pogody-z-usb-n ... 30704.html

Wygląda na dokładną i umożliwia połączenie z komputerem. Oprogramowanie EasyWeather lub Cumulus. Mam pytanie czy będzie to stacja dobra i czy ktoś już ją posiada i czy dobrze działa, czy nie nagrzewa się mocno na Słońcu?
[u]tomasz.linek.1992@gmail.com[/u]
SONY DSC-H400 + 16 GB + statyw
https://get.google.com/albumarchive/100 ... 6586001303
http://www.youtube.com/user/tomasek141414

[b]Sezon 2019[/b] do 28 czerwca
[b]19 dni burzowych[/b], [b]42 burze[/b]
[b]42 słabe[/b]
[b]0 średnich[/b]
[b]0 silnych[/b]

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 749
Joined: Monday, 6 Jul 2009, 18:18
Location: Grodzisk Wielkopolski
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Mikołaj_Lulkiewicz » Saturday, 11 Jun 2011, 09:41

W sumie to to samo co WH1080, którą ja posiadam. Ta WH2080 różni się tylko wyświetlaczem danych, stacja jest godna polecenia. Jeśli chodzi o czujnik temperatury to jeśli zamocujesz go w zacienionym miejscu lub osłonisz np. jakąś białą klatką meteo to będzie dobrze. Niestety oryginalna osłonka czujnika temperatury i wilgotności nie do końca spełnia swoje zadanie i w słoneczny dzień temperatura lubi być zawyżona o 2-3*C.

Warto przed zakupem stacji poczytać to forum:

http://stacjepogody.waw.pl/

A w szczególności dział poświęcony wyłącznie stacją WH1080/WH1090/WH2080 :

http://stacjepogody.waw.pl/index.php/bo ... 3fecb66946

W sumie to jest chyba najpopularniejsza i najlepsza seria stacji pogodowych dostępna w Polsce, jest wszędzie dobrze oceniana i polecana. Poza tym jest w dość przystępnej cenie. :P

User avatar
Areecki
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 534
Joined: Sunday, 2 Mar 2008, 23:04
GG: 7674966
Location: Rejon Tarnobrzega
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Areecki » Saturday, 11 Jun 2011, 18:17

http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

User avatar
Michał_Żarnowski
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1440
Joined: Thursday, 17 Jan 2008, 19:33
Pseudonim: Żar
GG: 2018032
Location: Dąbrowa koło Śremu(Wielkopolska)/ Środa Wielkopolska
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Michał_Żarnowski » Saturday, 11 Jun 2011, 19:53

Ja kupiłem 2-3 lata temu stacje Oregon WMR 200. Kosztowała ona około 1200 zł, a teraz prawie 2000 zł. Mimo takiej ceny i tak osłona mocno się ogrzewa, a jest ona z plastiku. Termometr zawyża temperaturę o 2-3 stopnie. Najlepiej zrobić samemu klatkę meteorologiczną i wsadzić tam zwykły termometr alkoholowy.

User avatar
Wojtek_Pilorz
Członek stowarzyszenia
Członek stowarzyszenia
Posts: 327
Joined: Wednesday, 1 Jun 2011, 18:41
GG: 0
Location: Tarnowskie Góry
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Wojtek_Pilorz » Sunday, 12 Jun 2011, 17:03


Pawlo123
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 355
Joined: Monday, 19 Jul 2010, 18:16
Pseudonim: Maniak XD
GG: 44528484
Location: Stalowa Wola (Podkarpackie)
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Pawlo123 » Saturday, 25 Jun 2011, 16:44

Mam zamiar kupić nową stację pogody. Coś w przedziale cenowym 200 zł-500 zł (jeśli będzie jakiś dobry model to jestem w stanie wydać nawet tą stówkę więcej). Nigdy nie byłem zaznajomiony w tym temacie, więc nie potrafię wybrać odpowiedniej stacji dla siebie, możecie polecić też jakiś sklep. Z góry dziękuję.

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 749
Joined: Monday, 6 Jul 2009, 18:18
Location: Grodzisk Wielkopolski
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Mikołaj_Lulkiewicz » Saturday, 25 Jun 2011, 19:36

Przy dokonywaniu wyboru stacji zajrzyj na tę stronkę :arrow: http://stacjepogody.waw.pl/ Ja mogę polecić WH1080 którą posiadam lub jej nowsze wersje WH1090 i WH2080.

Jeśli chodzi o sklep to Allegro lub http://www.thermocenter.pl/

Pawlo123
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 355
Joined: Monday, 19 Jul 2010, 18:16
Pseudonim: Maniak XD
GG: 44528484
Location: Stalowa Wola (Podkarpackie)
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Pawlo123 » Saturday, 25 Jun 2011, 20:06

Ok, wielkie dzięki, przejrzę linki, które podałeś na 100%. :) Już kiedyś miałem uzbierane pieniążki na stację pogody, lecz zainwestowałem w co innego i tak wyszło, że już pieniążków nie było. Teraz tylko wybrać odpowiednią dla siebie. 8-)

User avatar
Areecki
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 534
Joined: Sunday, 2 Mar 2008, 23:04
GG: 7674966
Location: Rejon Tarnobrzega
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Areecki » Tuesday, 5 Jul 2011, 14:05

Czy ktoś wie jak na stronie wunderground skontaktować się z właścicielem tej stacji ?
http://www.wunderground.com/weatherstat ... ?ID=MD7901

E-mail albo coś ? Bo ja nie mogę znaleźć, a typ mieszka w mojej okolicy i ciekawy jestem jaką ma stację, oprogramowanie itd.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

Mikołaj_Lulkiewicz
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 749
Joined: Monday, 6 Jul 2009, 18:18
Location: Grodzisk Wielkopolski
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Mikołaj_Lulkiewicz » Tuesday, 5 Jul 2011, 16:30

Pozostaje Ci chyba tylko na tej mapce -> http://www.wunderground.com/wundermap/ przybliżyć rejon gdzie leży stacja i zobaczyć na jakiej jest to ulicy, ja tak zrobiłem i widać, że jest to gdzieś między ulicami Świętej Barbary a Porucznika Józefa Sarny. W takim razie pozostaje jedynie udać się w to miejsce, może będzie gdzieś widać stację na jakimś budynku czy maszcie a jak się uda to z kimś pogadasz. ;)

User avatar
Areecki
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 534
Joined: Sunday, 2 Mar 2008, 23:04
GG: 7674966
Location: Rejon Tarnobrzega
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Areecki » Tuesday, 5 Jul 2011, 20:23

Trochę dziwnie, bo wchodziłem w opcję gdzie się rejestruję swoją stację i tam trzeba podać swoje dane kontaktowe :
- e@mail
- współrzędne itd.

Niby na wunderground jest możliwość wysyłania wiadomości po zarejestrowaniu do innych użytkowników, ale trzeba znać adres e-mail,
a nie można np. jak na forum wybrać nicka danego konta i napisać pw. W pobliżu jest też stacja w Tarnobrzegu, państwowej
organizacji : http://tarnobrzeg.wios.rzeszow.pl/pogoda/pogoda.html, byłem tam niestety stacja jest odsłonięta i nie ma dodatkowej
dobrej osłony radiacyjnej i wskazania temperatur w pogodne letnie dni dochodzą do niemal 40C. Dlatego w dni bezchmurne temperatura
z tej stacji jest kompletnie niewiarygodna. Widać, że ludzie którzy to montowali nie mają za bardzo pojęcia o instalacji takich urządzeń.
Stąd właśnie moje zainteresowanie drugą stacją pogody, ja myślę, że pod koniec wakacji też zainwestuje w WS 1080 / WS 1090.
Niestety mam również problem z montażem, szczególnie jeśli chodzi o wiatromierz. Bo co do pomiaru temperatury to wykombinuję własną
osłonę lub kupię profesjonalną, w sumie temperatura i wiatr oraz wilgotność ( i punkt rosy) to najbardziej przydatne łowcy dane do analizy
we własnym regionie.
http://4poryroku.fotosik.pl/ - Moje Zdjęcia
http://areecki.ihq.pl/pogoda/index.htm - Moja Stacja Pogody (świętokrzyskie)

User avatar
Wojtek_Bartula
Sympatyk
Sympatyk
Posts: 1558
Joined: Sunday, 28 Dec 2008, 17:46
Pseudonim: Wojtek_B
GG: 3774920
Location: Oświęcim, Małopolskie
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Wojtek_Bartula » Sunday, 6 Nov 2011, 14:26

Twoja Pogoda zaczyna montować stacje pogody, dodatkowo można już zobaczyć dane z jednej stacji w Olsztynie:
http://www.twojapogoda.pl/nowosci/10966 ... ej-okolicy


Convective Addiction ;D

User avatar
Sebastian Kupczyk
Moderator
Moderator
Posts: 733
Joined: Thursday, 25 Jun 2009, 03:51
GG: 40983767
Location: Kraków (os. Na Kozłówce)
Contact:

Re: Stacja pogody

Postby Sebastian Kupczyk » Friday, 1 Jun 2012, 20:44

Pozdrawiam, Sebastian Kupczyk

Tel. kom. 513335090
E-mail: sebastian.kupczyk@gmail.com
blog: http://meteopasja.blogspot.com/


Return to “Pomiary i sprzęt pomiarowy”